ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Μάη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα ευρωεκλογικά

Ε, ΚΑΙΡΟΣ ΗΤΑΝ να πάρουμε χαμπάρι ότι έρχονται ευρωεκλογές. Δεν πρόλαβε να ανοίξει καλά καλά η προεκλογική περίοδος και έχουν συμβεί... πράγματα και θαύματα!

Το μετρό έκανε το πρώτο του δρομολόγιο, άσχετα αν το υπόλοιπο έργο θα ολοκληρωθεί ένας Θεός ξέρει πότε, και στο μεταξύ έχει κοστίσει διπλά και τρίδιπλα για τον ελληνικό λαό, με τις υπερβάσεις.

Ολως παραδόξως οι δημόσιες υπηρεσίες της χώρας αποφάσισαν ότι έχουν άμεσες ανάγκες σε θέσεις εργασίας και προκήρυξαν διαγωνισμούς, επαναπροσλήψεις κι ό,τι άλλο μπορεί να φανταστείτε.

Για εγκαίνια... δε συζητάμε. Δεν προλαβαίνουν οι υπουργοί να κόβουν κορδέλες, χωρίς φυσικά κατ' ανάγκη να υπάρχουν και τα αντίστοιχα έργα που... "ΘΑ" γίνουν τους επόμενους μήνες.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ,μας προέκυψε κι αυτή η τηλεοπτική αναμέτρηση Σημίτη - Καραμανλή, για την οποία τρώγονται σαν τα κοκόρια οι "επικοινωνιολόγοι" των δύο κομμάτων.

Μήπως πρέπει κάποτε να καταλάβουν ότι ο ελληνικός λαός δεν είναι... "αμερικανάκια" και δεν έχει ανάγκη τα... "ντιμπέιτ", δηλαδή τηλεοπτικές παραστάσεις με πολύ μακιγιάζ και στα πρόσωπα και στις πολιτικές θέσεις;

Βεβαίως, οφείλουμε να δικαιολογήσουμε τον Κώστα Σημίτη που δεν αντέχει να αντιπαρατεθεί με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς αλλά προτιμά μόνο του τον Κώστα Καραμανλή. Υπάρχει, βλέπετε, και αυτό το θέμα του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, όπου μπορεί να τα βρει καλύτερα με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Πάντως, για να εξηγούμαστε, η τηλεοπτική του παρουσία είναι και ο μόνος τρόπος να πιάσει ο Σημίτης κάποια ποσοστά. Διότι στις ίδιες τις ευρωεκλογές κάθε άλλο παρά θα το επιτύχει.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑΤΟΪΚΟΥΣ βομβαρδισμούς, τι άλλο να πει κανείς; Χτες βάφτισαν φυλακές "στρατιωτικό συγκρότημα ασφαλείας" και το βομβάρδισαν κατά την ίδια μέθοδο που αντιλαμβάνονται τους πολίτες σαν στρατιωτικούς στόχους... πάντα βέβαια στην πορεία προς την ειρήνευση.

... και οι "υπάλληλοι"

Υστερα από τις κοινοτικές οδηγίες στην ημερίδα - σεμινάριο του ΙΟΒΕ, ήρθε η σειρά της "συζήτησης". Ο διοικητής του ΟΑΕΔ ανέπτυξε τις μεθόδους του οργανισμού για την επίτευξη της "απασχολησιμότητας"! Ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου βεβαίωσε ότι η ανταγωνιστικότητα είναι "κλειδί για την ανθρωπότητα", φροντίζοντας, όμως, να διατηρήσει κάποιες φραστικές ψευτο-αποστάσεις, λέγοντας ότι δεν είναι ...ιδεολογία! Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος σημείωσε ότι η ανταγωνιστικότητα είναι απαραίτητη, αλλά να υπάρχει και ...ασφάλεια για τον εργαζόμενο!!! Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Αλογοσκούφης συμφώνησε φυσικά με τα περί της ανταγωνιστικότητας, προσθέτοντας ότι δεν έχει και μεγάλη σημασία ποιο από τα δυο κόμματα θα ψηφίσει ο πολίτης!

"Γύρω γύρω όλοι", λοιπόν και στη μέση η ανταγωνιστικότητα σαν... "κόρη παινεμένη".

Πώς θα χαρακτηριζόταν;

Σε δραστήριο αναμεταδότη της ΝΑΤΟικής προπαγάνδας μετατρέπεται η "Αυγή", όποτε της δοθεί η... ευκαιρία.

Ετσι έγινε και χτες. Επικαλούμενη την τηλεόραση του Μαυροβουνίου, κάνει λόγο για διαδηλώσεις στο Κρούζεβαντς και στο Αλεξάνροβατς, όπου οι διαδηλωτές ζητούσαν να επιστρέψουν τα παιδιά τους και όχι φέρετρα από το Κόσσοβο. Και διερωτάται ο συντάκτης της "Αυγής". Θα εισακουστούν άραγε οι φωνές τους;

Μα καλά, έχει καταλάβει ο συντάκτης και η συγκεκριμένη εφημερίδα τι γίνεται σήμερα στη Γιουγκοσλαβία; Εχουν καταλάβει ότι η χώρα αυτή δέχεται μία ύπουλη, άνανδρη και βάρβαρη επίθεση από μία πανίσχυρη πολεμική μηχανή του ενωμένου - έντονα "κεντροαριστερού" - συνδικάτου των ΝΑΤΟικών δολοφόνων; Εχουν καταλάβει ότι οι Γιουγκοσλάβοι σήμερα πολεμούν για την υπεράσπιση της εδαφικής τους ακεραιότητας; Εχουν καταλάβει ότι η βάρβαρη εισβολή στη Γιουγκοσλαβία αποτελεί ουσιαστικά την εφαρμογή του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ και το μοντέλο του νέου αιώνα, που επιφυλάσσουν οι ιμπεριαλιστές για όλο τον πλανήτη; Με ποια λογική και πολιτική, λοιπόν, υιοθετούν τις όποιες εκδηλώσεις, που ολοφάνερα υποστηρίζουν τη λιποταξία και την υποταγή στους επιτιθέμενους; Τηρουμένων των αναλογιών, αν μία εφημερίδα καλούσε τους Ελληνες στρατιώτες να λιποτακτήσουν όταν η χώρα δεχόταν επίθεση από τους Γερμανούς και τους Ιταλούς φασίστες, το 1940 - '41, πώς θα χαρακτηριζόταν η στάση της;

"Μονομαχίες"

Σε εξέδρες

και πλατείες

"μάχες" άρχισαν

αστείες,

των "Ευρώ"

δίνουν την "πάλη"

της Βουλής

οι δυο μεγάλοι

και θυμίζουν

καρναβάλι!

Σε εξέδρες

και μπαλκόνια

οι "αντίπαλοι"

αιώνια,

διασταυρώνουν

μπρος στα πλήθη,

με φωνές κι οι δυο

τα ξίφη

και ηχούν

σαν άδειοι πίθοι!

"Μάχη" δίνουν

με τη σκέψη

ποιος την ψήφο μας

θα κλέψει,

"μάχη" δίνουνε

με άψη,

κι ο κοσμάκης

που 'χουν κάψει

περιμένει

να τους "θάψει"!

Ο οίστρος

Περίεργες... επιθυμίες

Φαίνεται, όμως, ότι η παρουσία του ΚΚΕ ενοχλεί και διάφορους άλλους. Για παράδειγμα, οι αρχές της Αίγινας ειδοποίησαν χτες την τοπική Κομματική Οργάνωση του Κόμματος να πάρει το προεκλογικό περίπτερο που βρίσκεται έξω από τα γραφεία της, διότι από εκεί θα περάσει σήμερα ο πατριάρχης Βαρθολομαίος και θα ενοχληθεί από τις κόκκινες σημαίες, σημειώνοντας ότι αν οι κομμουνιστές δε συμμορφωθούν με τις επιθυμίες του πατριάρχη, οι αρχές θα απομακρύνουν βίαια το περίπτερο!

Εμείς δε γνωρίζουμε, βέβαια, αν αυτές είναι ή δεν είναι οι επιθυμίες του πατριάρχη. Θεωρούμε, όμως, απόλυτα φυσικό και δικαιολογημένο, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος στην Αίγινα να μην επιτρέψουν να γίνει κάτι τέτοιο, ενώ την ευθύνη για ό,τι συμβεί θα έχουν αυτοί που αποφασίζουν παρόμοιες προκλήσεις και όχι αυτοί που υποχρεώνονται να αμυνθούν.

Τους είναι αδιάφορο

Βεβαίως, η επιστροφή της ΝΔ - όπως και του ΠΑΣΟΚ, άλλωστε - στην εποχή των "πλαστικών συγκεντρώσεων" με τους μεταφερόμενους οπαδούς, προς χάριν των εντυπώσεων, δείχνει, αν μη τι άλλο, την ένδεια ουσιαστικών επιχειρημάτων υπέρ της πολιτικής της, ιδιαίτερα σ' ό,τι αφορά την ΕΕ, η οποία, επί της ουσίας, δε διαφέρει ούτε "κατά κεραία" απ' αυτή του κυβερνώντος κόμματος. Ετσι, εκ των πραγμάτων και εξ ανάγκης, η ΝΔ δίνει τη "μάχη" της με το ΠΑΣΟΚ, στο πεδίο των εντυπώσεων και όχι του περιεχομένου των πολιτικών προτάσεών της. Αλλωστε, οι σχετικές αποδείξεις περισσεύουν, από τις αντίστοιχες τηλεοπτικές διαφημίσεις, μέχρι την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή.

Αλλά, γιατί να ενδιαφέρει τους Θεσσαλούς ποιο από τα κόμματα του δικομματισμού έχει τη μεγαλύτερη ικανότητα να στήνει προεκλογικές "φιέστες", με τη μετακίνηση οπαδών - κλακαδόρων;

Συγκέντρωση μεταφερόμενων οπαδών

Προεκλογική συγκέντρωση στη Λάρισα, στην οποία θα συμμετέχουν μεταφερόμενοι οπαδοί της από όλη τη Θεσσαλία, αλλά και τη Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα, ετοιμάζει για την ερχόμενη Δευτέρα η ΝΔ, σε μια προσπάθεια να κερδίσει τις εντυπώσεις έναντι του ΠΑΣΟΚ, η συγκέντρωση του οποίου στη Λάρισα - αναλόγου χαρακτήρος - θα γίνει στις 27 του μήνα. Προκειμένου δε να επιτευχθεί ο συντονισμός για τη μεταφορά των οπαδών, πραγματοποιούνται συνεχώς συσκέψεις κομματικών στελεχών της ΝΔ από την Αθήνα, τη Θεσσαλία και τις γύρω περιοχές. Πληθώρα αφισών με το πρόσωπο του Κ. Καραμανλή έχουν τοποθετηθεί παντού και είναι χαρακτηριστικό και συνάμα... κωμικό ότι η "πρεμούρα" του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καλύψει τα πάντα με αφίσες, οδήγησε στην τοποθέτηση στη Λάρισα αφισών που καλούν τον κόσμο στη συγκέντρωσή του που θα γίνει σήμερα στο... Καρπενήσι.

Εκτός και δεν έκαναν λάθος, αλλά έχουν σκοπό, ακόμη και στην πρωτεύουσα της Ευρυτανίας, να... αποδείξουν πόσο ρεύμα έχει το κόμμα τους...

Οι κοινοτικές διαταγές...

Ενα ακόμη σεμινάριο, για την καλύτερη εφαρμογή της "Λευκής Βίβλου", ήταν η χτεσινή ημερίδα του ΙΟΒΕ για την "ανταγωνιστικότητα" και την "απασχόληση". Στο σεμινάριο αυτό, λοιπόν, αφού ο επίτιμος πρόεδρος της UNICE, Φρανσουά Περιγιό, τόνισε ότι η καταπολέμηση της ανεργίας πρέπει να γίνει μόνο μέσω της ανταγωνιστικότητας και του χτυπήματος της "δυσκαμψίας" στην αγορά εργασίας, ήρθε η σειρά του Αλαν Λάρσεν,επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης 5, της Κομισιόν, να δώσει ειδικότερες οδηγίες.

Αυτός, λοιπόν - βασικός ελεγκτής του περίφημου "Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Απασχόληση" - θύμισε κατ' αρχήν την επίσκεψή του πριν δυο μήνες στη χώρα μας για ένα άλλο "σεμινάριο", σχετικά με το "Εθνικό Σχέδιο". Στη συνέχεια τόνισε ότι το κείμενο. που θα καταθέσει στην Κομισιόν η κυβέρνηση, θα ελεγχθεί αν έχει συνοχή με τη γενικότερη πολιτική της ΕΕ. Κάτι που σημαίνει ότι "πάει περίπατο" η όποια διαβούλευση με τους "κοινωνικούς εταίρους"... (Αν και οι εργοδότες δεν ανησυχούν, για ευνόητους λόγους). Δεν παρέλειψε, επίσης, να ξαναθέσει τις κατευθύνσεις "απασχολησιμότητας" και γενικότερης ευελιξίας (διάβαζε: ασυδοσίας) στις εργασιακές σχέσεις και προειδοποίησε ότι πρέπει να ενισχυθεί η απασχόληση στις υπηρεσίες, επισημαίνοντας ότι έχουμε μεγάλη απασχόληση στον αγροτικό τομέα.

Τέλος, "έκλεισε" τις οδηγίες του λέγοντας ότι όλοι οι πόροι του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου θα διοχετευτούν στα μέτρα των κοινοτικών "Εθνικών Σχεδίων".

Κοινοτικές διαταγές και τα σκυλιά δεμένα δηλαδή...

Νέο ξεκίνημα με ΚΚΕ

Το λέει συχνά στις ομιλίες του ο Κ. Καραμανλής, το είπε και προχτές στον Κορυδαλλό: "Ολοι μαζί και δεξιοί και αριστεροί και πράσινοι και μπλε και κόκκινοι σ' ένα νέο ξεκίνημα για μια νέα Ελλάδα". Η δυστυχία του προέδρου της ΝΔ είναι ότι η πολιτική του δεν μπορεί να ενώσει βέβαια "όλους", όσο και αν δημαγωγεί και αν εμφανίζεται ως "φίλος του λαού". Ο λαός χρόνια τώρα έχει απολύτως δίκαια αποφανθεί ότι "ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι το ίδιο". Το ζήτημα είναι να εκφραστεί η αποδοκιμασία και η απόρριψη της πολιτικής τους στην κάλπη. Και η καλύτερη απάντηση είναι η κόκκινη ψήφος, η ψήφος στο ΚΚΕ. Αυτό είναι το νέο ξεκίνημα, η αρχή της λαϊκής αντεπίθεσης.

Θα τους κοπούν τα χέρια!

Ας μην έχουν την παραμικρή αμφιβολία, κάποιοι φασίστες στον Πειραιά που νομίζουν ότι ατιμώρητα μπορούν να σηκώνουν κεφάλι, να σκίζουν πανό του ΚΚΕ, λερώνοντας ταυτόχρονα τους τοίχους με συνθήματα υπέρ του αρχηγού τους, Κ. Πλεύρη. Σε όσες περισσότερες, τέτοιες βρώμικες ενέργειες προβαίνουν, τόση μεγαλύτερη και περισσότερο ασφυκτική θα γίνεται η απομόνωση και η καταδίκη τους, από την ολότητα του λαού και της νεολαίας.

Πέρα, όμως, από τους φασίστες υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που ενοχλούνται από τα πανό και τα περίπτερα του Κόμματος. Προχτές εργάτης του δήμου Πειραιά συνελήφθη επ' αυτοφώρω στο λιμάνι να σκίζει πανό του ΚΚΕ και όταν ρωτήθηκε γιατί το κάνει, είπε ότι τέτοια εντολή έχει από την υπηρεσία του. Ο γενικός γραμματέας του δήμου ερωτηθείς αρνήθηκε ότι έχει δοθεί τέτοια εντολή. Ελπίζουμε να είναι έτσι, γιατί σε κάθε περίπτωση το ΚΚΕ θα συνεχίσει να κρεμά τα πανό του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ