ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Μάη 1999
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
Ανηλεείς και συνεχείς οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί
  • Αιματοκύλισμα στις φυλακές του Ιστοκ στο Κόσσοβο προκάλεσε και χτες το ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 80 κρατουμένων και τον τραυματισμό πολλών δεκάδων άλλων
  • Μυριάδες προβλήματα αντιμετωπίζουν εκατομμύρια Γιουγκοσλάβοι, καθώς το ΝΑΤΟ κλιμάκωσε τις τελευταίες τρεις μέρες τους βομβαρδισμούς στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και ύδρευσης
  • Συγκλονιστικά στοιχεία για τα ανήλικα θύματα του βρώμικου πολέμου από την εκπρόσωπο της "ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ"

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Ανηλεείς ήταν οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί του τελευταίου τριημέρου στη Γιουγκοσλαβία. Οχι μόνον χτυπήθηκαν σταθμοί ηλεκτροδότησης και εγκαταστάσεις ύδρευσης σε δεκάδες σερβικά αστικά κέντρα, προκαλώντας εκτεταμένα προβλήματα σε εκατομμύρια Γιουγκοσλάβους, αλλά βομβαρδίστηκαν για τρίτη φορά χτες το πρωί (από την περασμένη Παρασκευή) οι φυλακές στο χωριό Ιστοκ του Κοσσυφοπεδίου. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 80 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες!

Νέο φονικό στο Ιστοκ

Την περασμένη Παρασκευή το ΝΑΤΟ είχε βομβαρδίσει τις φυλακές του Ιστοκ προκαλώντας το θάνατο 19 έγκλειστων αλλά και σωφρονιστικών υπαλλήλων και τον τραυματισμό αρκετών άλλων. Το ίδιο επαναλήφθηκε και την Κυριακή, όπως παραδέχτηκε και εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, οι χτεσινές επιδρομές στις φυλακές του Ιστοκ φαίνεται πως ήταν πιο αιματηρές από τα προηγούμενα κύματα βομβαρδισμών. Σύμφωνα με ραδιοσταθμό του Βελιγραδίου, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 100 και οι τραυματίες είναι πολλές δεκάδες. Ελληνες δημοσιογράφοι, επικαλούμενοι στοιχεία των σερβικών αρχών, έκαναν λόγο για τουλάχιστον 80 νεκρούς και τουλάχιστον 200 τραυματίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες σερβικών αρχών, η πλειοψηφία των κρατουμένων ήταν Κοσσοβάροι Αλβανοί...

Εκτεταμένα μπλακ - άουτ και προβλήματα στην υδροδότηση

"Ολες οι δυνατές προσπάθειες καταβάλλονται αυτή τη δύσκολη περίοδο για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης με βαθμό προτεραιότητας σε νοσοκομεία, σταθμούς υδροδότησης, μεγάλους φούρνους, προκειμένου να ανακουφιστούν οι πολίτες από την ανθρωπιστική καταστροφή που έχει προκαλέσει το ΝΑΤΟ", υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά σε χτεσινή ανακοίνωση της σερβικής εταιρίας ηλεκτροδότησης. Παράλληλα, και χτες η σερβική τηλεόραση μετέδιδε εικόνες σύμφωνα με τις οποίες, συνεργεία αποκατάστασης των ζημιών στο δίκτυο ύδρευσης και ηλεκτροδότησης κατέβαλαν πυρετώδεις προσπάθειες για την αποκατάσταση της λειτουργίας των δικτύων.

Το σίγουρο είναι πως οι επίμονοι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και μονάδες ύδρευσης έκαναν μαρτυρική τη ζωή εκατομμυρίων Γιουγκοσλάβων, ιδιαίτερα στα προάστια του Βελιγραδίου, του Νόβι Σαντ και του Νις.

Μόνο στη βορειοδυτική σερβική πόλη Σρέμσκα Μιτροβίτσα έπεσαν χτες τουλάχιστον 15 ΝΑΤΟικές βόμβες πλήττοντας τις εγκαταστάσεις ύδρευσης και αφήνοντας δίχως πόσιμο νερό τουλάχιστον 10.000 κατοίκους της πόλης.

Τουλάχιστον δύο ρουκέτες του ΝΑΤΟ έπληξαν το εργοστάσιο ενέργειας στο Κόστολατς (32 χλμ. ανατολικά του Βελιγραδίου), ενώ βομβαρδίστηκαν ανηλεώς σταθμοί μετασχηματισμού ενέργειας στο Νόβι Σαντ και στο Νις, με αποτέλεσμα την εκδήλωση εκτεταμένων πυρκαγιών και σοβαρών βλαβών. Σφοδρό κύμα βομβαρδισμών σημειώθηκε και χτες το απόγευμα στο Νόβι Σαντ, όπου εκδηλώθηκαν τουλάχιστον 10 ισχυρές εκρήξεις στο βορειοανατολικό τομέα της πόλης. Σύμφωνα με το πρακτορείο "ΜΠΕΤΑ", στόχος αυτού του κύματος ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών ήταν διυλιστήριο και σταθμός ηλεκτρικής ενέργειας... Δε μεταδόθηκαν άμεσα πληροφορίες για θύματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως λόγω των σφοδρών ΝΑΤΟικών επιδρομών των τελευταίων 24ωρων σε τμήματα του δικτύου ύδρευσης στο Βελιγράδι, οι κάτοικοι του Βελιγραδίου έχουν πρόσβαση μόνο στο 10% των αποθεμάτων πόσιμου ύδατος!

Η εφημερίδα του Βελιγραδίου "ΜΠΛΙΤΣ" δημοσίευσε χτες ορισμένα στατιστικά στοιχεία, λέγοντας ότι οι μέχρι τώρα βομβαρδισμοί στο Νις έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 32 πολιτών, ότι το 85% των τραυματιών έχει σοβαρά τραύματα, ενώ μόλις 125 πολίτες φέρουν ελαφρά τραύματα. Η ίδια εφημερίδα σημειώνει ότι στο Νις έχει μείνει δίχως δουλιά το ένα τέταρτο του πληθυσμού της πόλης (ήτοι 50.000 άτομα!) και αυτό λόγω του βομβαρδισμού πολλών εργοστασίων.

Μάλιστα, ο Γιουγκοσλάβος στρατηγός Βλαντιμίρ Λαζάρεβιτς, διοικητής στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο, υποστήριξε σε χτεσινές δηλώσεις του στο πρακτορείο "ΜΠΕΤΑ", ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει εκπληρώσει κανέναν από τους στόχους του, προκαλώντας μόνον "μία πρωτοφανή ανθρωπιστική καταστροφή". "Στους δύο μήνες του πολέμου, ο επιτιθέμενος πέτυχε μόνον ένα απαράμιλλο έγκλημα κατά του άμαχου πληθυσμού"!

Τέλος, την Κυριακή, οι σερβικές αρχές ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν ένα αμερικανικό αεροσκάφος τύπου "Α-10"! "Θάντερμπολτ" στην περιοχή Κλίνα στο κεντρικό Κοσσυφοπέδιο. Ωστόσο, αυτό το διέψευσε στρατιωτικός εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ...

ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ: Τα παιδιά είναι τα μεγαλύτερα θύματα...

Το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού των 1.200 θυμάτων του πολέμου είναι παιδιά. Οπως παιδιά είναι και το 40% των 5.000 τραυματιών.

Σύμφωνα με δηλώσεις της Μαγκρίτ Σαβόβιτς, προέδρου της γιουγκοσλαβικής επιτροπής συνεργασίας με τη ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ, οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ έχουν καταστρέψει 20 νοσοκομεία και πάνω από 30 ιατρικά κέντρα.

Η ίδια αξιωματούχος τόνισε ότι οι συνεχείς ΝΑΤΟικές αεροπορικές επιδρομές "προκαλούν την εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος τόσο των παιδιών, όσο και των ενηλίκων, συμβάλλουν στη μείωση του αριθμού των γεννήσεων και αυξάνουν τα ποσοστά καρκίνου και άλλων ασθενειών, ενώ ο δείκτης εγκληματικότητας παρουσιάζει άνοδο"...

Η Σαβόβιτς υπογράμμισε ότι το 60% του συνόλου των παιδιών της Γιουγκοσλαβίας χρειάζεται κοινωνική και ιατρική βοήθεια.

Η Μόσχα επαναλαμβάνει πως δε γίνονται συνομιλίες με επιδρομές...

ΜΟΣΧΑ.-

Η κλιμάκωση των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία στενεύει τα περιθώρια κινητικότητας στη σκακιέρα της "διπλωματίας του τρόμου". Η ρωσική ρητορική, που φαίνεται πως βρίσκεται "κοντά στα όριά της", περιορίζεται στην επιτακτική λεκτική επανάληψη του αιτήματος περί άμεσης παύσης των βομβαρδισμών δίχως να προκαλεί τη "συγκίνηση" ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Ετσι, ο Ρώσος ειδικός απεσταλμένος για το Γιουγκοσλαβικό, Βίκτορ Τσερνομίρντιν, αποφάσισε να αναβάλει την προγραμματισμένη για το τρέχον 24ωρο επίσκεψή του στο Βελιγράδι, κρίνοντας πως κάτι τέτοιο δε θα είχε νόημα λόγω της ανυποχώρητης στάσης των έτερων συχνών συνομιλητών του, (Φιλανδός Πρόεδρος Μαάρτι Αχτισαάρι και Στρόουμπ Τάλμποτ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ)... Οπως σημείωσε ο Τσερνομίρντιν χτες μετά τη συνάντησή του με τον Ινδό υπουργό Εξωτερικών "είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε συνομιλίες ενώ κλιμακώνονται οι πυραυλικές επιθέσεις και οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί. Αυτό ίσως σταματήσει ανά πάσα στιγμή τη διαδικασία διαπραγματεύσεων, προκαλώντας καταστροφικές συνέπειες"!

Και πότε θα μεταβεί πάλι στο Βελιγράδι ο Τσερνομίρντιν; Οι τελευταίες πληροφορίες λένε πως αυτό μετατίθεται για αύριο ή μεθαύριο εφόσον έχει κάποιο αποτέλεσμα η πρότερή συνάντησή του με τον Στρόουμπ Τάλμποτ και τον Μ. Αχτισαάρι... Δεν αποκλείεται δε, εάν προκύψει κάτι αξιόλογο από τις επικείμενες συναντήσεις του Τσερνομίρντιν με τους Τάλμποτ και Αχτισαάρι τα προσεχή 24ωρα στη Μόσχα, να μεταβεί στην πρωτεύουσα της Γιουγκοσλαβίας μαζί με τον Φινλανδό Πρόεδρο. Προ αυτού θα πρέπει να φθάσει στη Μόσχα ο Στρόουμπ Τάλμποτ, κάτι που σύμφωνα με χτεσινό τηλεγράφημα του "ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ", αναμένεται να γίνει σήμερα ή αύριο... Το ίδιο διάστημα αναμένεται στη ρωσική πρωτεύουσα και ο Αχτισαάρι.

Πάντως, μετά το τέλος των χτεσινών του συνομιλιών με τον Ινδό υπουργό Εξωτερικών Γιασβάντ Σινγκχ, ο Τσερνομίρντιν ισχυρίστηκε πως η Μόσχα έπεισε τους δυτικούς να επιτρέψουν στη Γιουγκοσλαβία να αφήσει στο Κόσσοβο κάποιες στρατιωτικές δυνάμεις ως μέρος πλαισίου κάποιας ειρηνευτικής συμφωνίας. "Μας πήρε δύο ή τρεις βδομάδες να πείσουμε τους συνομιλητές μας ότι είναι αναγκαίο να παραμείνουν κάποιες στρατιωτικές γιουγκοσλαβικές δυνάμεις πίσω στο Κόσσοβο" είπε ο Τσερνομίρντιν.

Ωστόσο, η δήλωση Τσερνομίρντιν δεν επιβεβαιώθηκε χτες ούτε από τον αναπληρωτή υπουργό των ΗΠΑ, ούτε από τον Φιλανδό Πρόεδρο.

Πάντως, ο Τσερνομίρντιν δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τους συνομιλητές του για την "πρόοδο" με ρυθμό... σαλιγκαριού που σημειώνεται (εάν σημειώνεται...) στις συνομιλίες, υπογραμμίζοντας πως οι συνεχιζόμενες ΝΑΤΟικές επιδρομές υπονομεύουν για τα καλά τις συνομιλίες. Σημείωσε δε, πως "είναι αναγκαίο να συντονιστούν οι προσπάθειες της Ρωσίας, της Ινδίας και της Κίνας για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο Κοσσυφοπέδιο".Αυτή η φράση Τσερνομίρντιν έκανε μετά τον Ινδό υπουργό Εξωτερικών να πει στους δημοσιογράφους πως "πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου δεν είναι απλώς πρόβλημα των Βαλκανίων, αλλά ολόκληρου του κόσμου"!

Δύο 24ωρα πριν τις παραπάνω δηλώσεις Τσερνομίρντιν, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ κατηγόρησε σε άρθρο του στο "ΝΙΟΥΣΓΟΥΙΚ" τον Πρόεδρο Κλίντον ότι με την πολιτική του στη Γιουγκοσλαβία αποδυναμώνει τις σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία. "Η δράση του ΝΑΤΟ", σημειώνει μεταξύ άλλων ο Κίσινγκερ, "απειλεί να περιορίσει στο μηδέν τις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας τα προσεχή χρόνια". Ο Κίσινγκερ σχολίασε δε, πως ήδη ο βομβαρδισμός της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι "εξασθένισε τις ασταθείς σχέσεις που διατηρούν Αμερικανοί και Κινέζοι".

ΠΓΔΜ
Νέα εισροή προσφύγων

ΜΠΛΑΤΣΕ - ΣΚΟΠΙΑ.-

Εκατοντάδες, ίσως κάποιες χιλιάδες πρόσφυγες άρχισαν να καταφτάνουν από χτες στην ΠΓΔΜ, ενώ η ίδια η χώρα προσπαθεί να "αντισταθεί", αφού τα δείγματα που υπάρχουν μέχρι στιγμής την καθιστούν σχεδόν ανήμπορη και απρόθυμη να αντέξει αυτό το νέο κύμα προσφύγων. Η ΠΓΔΜ βαδίζει κυριολεκτικά σε σπασμένα γυαλιά, καθώς ήδη υφίσταται τις συνέπειες, όπως ανατροπή της εθνοτικής ισορροπίας, κίνδυνος από την ανεξέλεγκτη δράση του UCK, ενώ βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης.

Μερικές χιλιάδες πρόσφυγες ακόμη θα δημιουργήσουν σοβαρότατα προβλήματα στα ήδη πλήρη προσφυγικά στρατόπεδα της χώρας, τονίζουν και οι εκπρόσωποι οργανώσεων αρωγής. "Πιθανότατα να έρθουν περίπου 7.000", δήλωσε η Αστρίντ Βαν Γκέντερεν Στορτ, υπεύθυνη της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο Μπλάτσε της ΠΓΔΜ, ενώ πρόσθεσε ότι "από το Σάββατο το πρωί, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής ημέρας, υπολογίζονται σε 20.000". Οι προσπάθειες εκ μέρους των αρχών της ΠΓΔΜ, καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, είχαν επικεντρωθεί στο να μεταφερθεί μέρος των προσφύγων στην Αλβανία, αλλά μετά από πολλές πιέσεις εκ μέρους της Υπατης Αρμοστείας, οι πρόσφυγες παρέμειναν στην ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με τον Ρον Ρέντμοντ, εκπρόσωπο της Υπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες στην ΠΓΔΜ, εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας δύο νέων στρατοπέδων στην ΠΓΔΜ και διεξάγονται σχετικές συζητήσεις με την κυβέρνηση της χώρας αυτής.

Δεν ήταν μόνο αυτό καθεαυτό το θέμα των προσφύγων που απασχόλησε τις αρχές της ΠΓΔΜ τις τελευταίες μέρες, αφού δέχτηκε ακόμα μία επίσκεψη από Δυτικό αξιωματούχο. Την Κυριακή το βράδυ έφθασε στην ΠΓΔΜ ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Ρούντολφ Σάρπινγκ για να επισκεφτεί τις γερμανικές δυνάμεις, πριν μεταβεί στην Αλβανία, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο. Το πρόγραμμα του Σάρπινγκ περιλάμβανε επίσκεψη στο Τέτοβο, τη βασική πόλη που κατοικεί η αλβανική μειονότητα της ΠΓΔΜ και βρίσκεται επίσης στον τομέα όπου οι Γερμανοί στρατιώτες συμμετέχουν στις αποστολές βοήθειας προς τους πρόσφυγες, ενώ είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο Κίρο Γκλιγκόροφ.

Επίσης, χτες ανακοινώθηκε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα και η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ υπέγραψαν συμφωνία για την παροχή δανείου ύψους 82 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να υποστηριχτεί οικονομικά η χώρα και να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, εξαιτίας του πολέμου που μαίνεται στα βόρεια σύνορά της, και για την περίθαλψη εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΠΤ Γιοχάνες Λιν και του πρέσβη της ΠΓΔΜ Λιούπιτσα Ατσέβσκα, η πλήρης συμφωνία περιλαμβάνει το ποσό 50 εκατομμυρίων δολαρίων για την αρωγή των προσφύγων και τα υπόλοιπα 32 εκατομμύρια για την αναστύλωση του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου που έχει υποστεί πολύ σοβαρές ζημίες, αλλά και τον άμεσο εκσυγχρονισμό του.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ
Σοβαρό ενδεχόμενο παραπομπής του ΝΑΤΟ για εγκλήματα;

ΜΟΝΤΡΕΑΛ.-

Ισως, τελικώς, δεν είναι και τόσο μακρινό το ενδεχόμενο να μηνυθούν οι αρχηγοί των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ για εγκλήματα πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, σύμφωνα, τουλάχιστον, με δηλώσεις που έκανε προ τριών ημερών η Καναδή δικαστής του Διεθνούς Δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών Λουίζ Αρμπουρ!

Οπως αποκάλυψε η Αρμπουρ, σε σύντομη ομιλία της κατά την παραλαβή τιμητικού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο του Νιου Μπράνσγουικ του Καναδά στο Φρετέρικσον, το θέμα εξετάζεται σοβαρά, καθώς οι κατηγορίες εναντίον της ηγεσίας του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να εστιαστούν στο γεγονός ότι προκάλεσε τεράστιες ζημιές σε πολίτες κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία.Τόνισε δε: "Εχουμε βομβαρδιστεί με πλήθος παραπόνων, που ποικίλλουν. Από καθαρή πολιτική πολεμική, όπως το να κατηγορήσουμε την ηγεσία του ΝΑΤΟ για γενοκτονία... μέχρι πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες ότι η αρχή της αναλογίας έχει παραβιαστεί κατά τις επιθέσεις στη Γιουγκοσλαβία". Η ίδια, πάντως, αρνήθηκε να αποκαλύψει εάν το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου έχει αρχίσει επίσημες ανακρίσεις, τονίζοντας εντούτοις ότι η διεθνής νομοθεσία διασαφηνίζει ότι είναι παράνομο να στοχεύεις πολίτες κατά τη διάρκεια πολεμικών επιθέσεων.

Οι παρατηρήσεις της δικαστίνας Αρμπουρ, που απηχούν τα πρόσφατα σχόλια της Μέρι Ρόμπινσον (ανώτατης αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων), αυξάνουν τις πιθανότητες οι ηγέτες των κρατών - μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για τις αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ, που έχουν σκοτώσει χιλιάδες αθώους πολίτες. Οι κατηγορίες αυτές θα μπορούσαν, μεταξύ άλλων, να περιλαμβάνουν το βομβαρδισμό της κρατικής σερβικής τηλεόρασης (όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον δέκα άτομα), της κινεζικής πρεσβείας, του κομβόι των Αλβανών προσφύγων, των επιβατών του τρένου που βομβαρδίστηκε σε γέφυρα στο Κοσσυφοπέδιο και του νοσοκομείου στο Βελιγράδι.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
"Οξινη βροχή"

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-

"Ερμαια" στη διάθεση του καιρού είναι όλες οι όμορες χώρες, καθώς οι πολύ σοβαρές συνέπειες στο περιβάλλον από τους επί δύο μήνες δολοφονικούς βομβαρδισμούς κάνουν πια ολοένα και πιο συχνά την εμφάνισή τους.

Ετσι, το Σαββατοκύριακο "όξινες βροχές" εμφανίστηκαν στη νότια και νοτιοδυτική Ρουμανία και οι τοπικές αρχές αποδίδουν το φαινόμενο στους βομβαρδισμούς των χημικών εργοστασίων και των διυλιστηρίων της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ, ενώ τονίζουν ότι το περιβάλλον έχει σοβαρά επηρεαστεί από τους βομβαρδισμούς, με αποτέλεσμα οι αγροτικές σοδειές να έχουν καταστραφεί και τα δέντρα στα δάση να φυλλορροούν. Ρουμάνος ειδικός, δίνοντας κάποιες πρώτες εξηγήσεις για το φαινόμενο αυτό που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, υπογράμμισε ότι στις πληγείσες περιοχές το "PH" της βροχής βρίσκεται στο 5 αντί του 7, που είναι το κανονικό, εξ ου και ο όξινος χαρακτήρας των βροχών. Ωστόσο, οι ρουμανικές αρχές σπεύδουν να διαβεβαιώσουν ότι οι "όξινες βροχές" δεν αποτελούν κίνδυνο για τον πληθυσμό.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
"Γνωστές κατηγορίες" από τον Πρόεδρο...

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-

Κατηγορίες κατά του γιουγκοσλαβικού στρατού απηύθυνε ξανά ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, κάνοντας λόγο για μεθοριακό αποκλεισμό της περιοχής από χιλιάδες Γιουγκοσλάβους στρατιώτες. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τζουκάνοβιτς προβαίνει σε δηλώσεις αντιπαράθεσης με το Βελιγράδι, "εξυπηρετώντας" με τον τρόπο του τα σενάρια του ΝΑΤΟ για απόσχιση και του Μαυροβουνίου από την Ομοσπονδία της Γιουγκοσλαβίας.

Σύμφωνα με τον Τζουκάνοβιτς αλλά και δηλώσεις αρχών του Μαυροβουνίου, περισσότερα από 20 φορτηγά, τα περισσότερα με ανθρωπιστική βοήθεια, έχουν καθηλωθεί σε στρατιωτικό φυλάκιο στα σύνορα του Μαυροβουνίου με την Κροατία, ενώ πολλοί έφεδροι έχουν αναπτυχθεί στο Τσετίνιε. Ο Τζουκάνοβιτς, μάλιστα, πρόσθεσε πως και άλλα στρατεύματα ενισχύουν τα οδοφράγματα στα μεθοριακά περάσματα προς την Αλβανία και τη Βοσνία.

"Μέρα τη μέρα, ώρα την ώρα, αντιμαχόμαστε με εκείνους που επιβουλεύονται την κρατική κυριαρχία και τη δημοκρατία στο Μαυροβούνιο", υποστήριξε σχετικά ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, προσθέτοντας: "Ο στρατός, ηθελημένα ή όχι, έχει θέσει εαυτόν στη διάθεση της δικτατορίας του Βελιγραδίου, που εμμονή της έχει να κατακτήσει το Μαυροβούνιο".

Σε ανακοίνωση "απάντηση" του γιουγκοσλαβικού στρατού οι παραπάνω κατηγορίες Τζουκάνοβιτς χαρακτηρίζονται "αβάσιμες και κακόβουλες" και επισημαίνεται το αυτονόητο: πως δηλαδή, οι ενέργειες του γιουγκοσλαβικού στρατού στο Μαυροβούνιο εμπίπτουν στις διατάξεις που προβλέπει το Σύνταγμα για την περίπτωση εμπόλεμης κατάστασης!

Οι τεχνικοί εργάζονται πυρετωδώς για την αποκατάσταση των ζημιών στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις

Ανεβαίνουν οι πωλήσεις φακών μπαταρίας με τις τόσες συσκοτίσεις

Από τις ζημιές στις εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας

Δεκάδες οι νεκροί στη φυλακή του Ιστοκ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ