- ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- Ανηλεείς ήταν οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί του τελευταίου τριημέρου στη Γιουγκοσλαβία. Οχι μόνον χτυπήθηκαν σταθμοί ηλεκτροδότησης και εγκαταστάσεις ύδρευσης σε δεκάδες σερβικά... - 1999-05-25 00:00:00.0"/> - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- Ανηλεείς ήταν οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί του τελευταίου τριημέρου στη Γιουγκοσλαβία. Οχι μόνον χτυπήθηκαν σταθμοί ηλεκτροδότησης και εγκαταστάσεις ύδρευσης σε δεκάδες σερβικά... - 1999-05-25 00:00:00.0" /> Ανηλεείς και συνεχείς οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Ανηλεείς και συνεχείς οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί
  • Αιματοκύλισμα στις φυλακές του Ιστοκ στο Κόσσοβο προκάλεσε και χτες το ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 80 κρατουμένων και τον τραυματισμό πολλών δεκάδων άλλων
  • Μυριάδες προβλήματα αντιμετωπίζουν εκατομμύρια Γιουγκοσλάβοι, καθώς το ΝΑΤΟ κλιμάκωσε τις τελευταίες τρεις μέρες τους βομβαρδισμούς στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και ύδρευσης
  • Συγκλονιστικά στοιχεία για τα ανήλικα θύματα του βρώμικου πολέμου από την εκπρόσωπο της "ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ"

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Ανηλεείς ήταν οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί του τελευταίου τριημέρου στη Γιουγκοσλαβία. Οχι μόνον χτυπήθηκαν σταθμοί ηλεκτροδότησης και εγκαταστάσεις ύδρευσης σε δεκάδες σερβικά αστικά κέντρα, προκαλώντας εκτεταμένα προβλήματα σε εκατομμύρια Γιουγκοσλάβους, αλλά βομβαρδίστηκαν για τρίτη φορά χτες το πρωί (από την περασμένη Παρασκευή) οι φυλακές στο χωριό Ιστοκ του Κοσσυφοπεδίου. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 80 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες!

Νέο φονικό στο Ιστοκ

Την περασμένη Παρασκευή το ΝΑΤΟ είχε βομβαρδίσει τις φυλακές του Ιστοκ προκαλώντας το θάνατο 19 έγκλειστων αλλά και σωφρονιστικών υπαλλήλων και τον τραυματισμό αρκετών άλλων. Το ίδιο επαναλήφθηκε και την Κυριακή, όπως παραδέχτηκε και εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, οι χτεσινές επιδρομές στις φυλακές του Ιστοκ φαίνεται πως ήταν πιο αιματηρές από τα προηγούμενα κύματα βομβαρδισμών. Σύμφωνα με ραδιοσταθμό του Βελιγραδίου, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 100 και οι τραυματίες είναι πολλές δεκάδες. Ελληνες δημοσιογράφοι, επικαλούμενοι στοιχεία των σερβικών αρχών, έκαναν λόγο για τουλάχιστον 80 νεκρούς και τουλάχιστον 200 τραυματίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες σερβικών αρχών, η πλειοψηφία των κρατουμένων ήταν Κοσσοβάροι Αλβανοί...

Εκτεταμένα μπλακ - άουτ και προβλήματα στην υδροδότηση

"Ολες οι δυνατές προσπάθειες καταβάλλονται αυτή τη δύσκολη περίοδο για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης με βαθμό προτεραιότητας σε νοσοκομεία, σταθμούς υδροδότησης, μεγάλους φούρνους, προκειμένου να ανακουφιστούν οι πολίτες από την ανθρωπιστική καταστροφή που έχει προκαλέσει το ΝΑΤΟ", υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά σε χτεσινή ανακοίνωση της σερβικής εταιρίας ηλεκτροδότησης. Παράλληλα, και χτες η σερβική τηλεόραση μετέδιδε εικόνες σύμφωνα με τις οποίες, συνεργεία αποκατάστασης των ζημιών στο δίκτυο ύδρευσης και ηλεκτροδότησης κατέβαλαν πυρετώδεις προσπάθειες για την αποκατάσταση της λειτουργίας των δικτύων.

Το σίγουρο είναι πως οι επίμονοι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και μονάδες ύδρευσης έκαναν μαρτυρική τη ζωή εκατομμυρίων Γιουγκοσλάβων, ιδιαίτερα στα προάστια του Βελιγραδίου, του Νόβι Σαντ και του Νις.

Μόνο στη βορειοδυτική σερβική πόλη Σρέμσκα Μιτροβίτσα έπεσαν χτες τουλάχιστον 15 ΝΑΤΟικές βόμβες πλήττοντας τις εγκαταστάσεις ύδρευσης και αφήνοντας δίχως πόσιμο νερό τουλάχιστον 10.000 κατοίκους της πόλης.

Τουλάχιστον δύο ρουκέτες του ΝΑΤΟ έπληξαν το εργοστάσιο ενέργειας στο Κόστολατς (32 χλμ. ανατολικά του Βελιγραδίου), ενώ βομβαρδίστηκαν ανηλεώς σταθμοί μετασχηματισμού ενέργειας στο Νόβι Σαντ και στο Νις, με αποτέλεσμα την εκδήλωση εκτεταμένων πυρκαγιών και σοβαρών βλαβών. Σφοδρό κύμα βομβαρδισμών σημειώθηκε και χτες το απόγευμα στο Νόβι Σαντ, όπου εκδηλώθηκαν τουλάχιστον 10 ισχυρές εκρήξεις στο βορειοανατολικό τομέα της πόλης. Σύμφωνα με το πρακτορείο "ΜΠΕΤΑ", στόχος αυτού του κύματος ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών ήταν διυλιστήριο και σταθμός ηλεκτρικής ενέργειας... Δε μεταδόθηκαν άμεσα πληροφορίες για θύματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως λόγω των σφοδρών ΝΑΤΟικών επιδρομών των τελευταίων 24ωρων σε τμήματα του δικτύου ύδρευσης στο Βελιγράδι, οι κάτοικοι του Βελιγραδίου έχουν πρόσβαση μόνο στο 10% των αποθεμάτων πόσιμου ύδατος!

Η εφημερίδα του Βελιγραδίου "ΜΠΛΙΤΣ" δημοσίευσε χτες ορισμένα στατιστικά στοιχεία, λέγοντας ότι οι μέχρι τώρα βομβαρδισμοί στο Νις έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 32 πολιτών, ότι το 85% των τραυματιών έχει σοβαρά τραύματα, ενώ μόλις 125 πολίτες φέρουν ελαφρά τραύματα. Η ίδια εφημερίδα σημειώνει ότι στο Νις έχει μείνει δίχως δουλιά το ένα τέταρτο του πληθυσμού της πόλης (ήτοι 50.000 άτομα!) και αυτό λόγω του βομβαρδισμού πολλών εργοστασίων.

Μάλιστα, ο Γιουγκοσλάβος στρατηγός Βλαντιμίρ Λαζάρεβιτς, διοικητής στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο, υποστήριξε σε χτεσινές δηλώσεις του στο πρακτορείο "ΜΠΕΤΑ", ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει εκπληρώσει κανέναν από τους στόχους του, προκαλώντας μόνον "μία πρωτοφανή ανθρωπιστική καταστροφή". "Στους δύο μήνες του πολέμου, ο επιτιθέμενος πέτυχε μόνον ένα απαράμιλλο έγκλημα κατά του άμαχου πληθυσμού"!

Τέλος, την Κυριακή, οι σερβικές αρχές ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν ένα αμερικανικό αεροσκάφος τύπου "Α-10"! "Θάντερμπολτ" στην περιοχή Κλίνα στο κεντρικό Κοσσυφοπέδιο. Ωστόσο, αυτό το διέψευσε στρατιωτικός εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ...

ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ: Τα παιδιά είναι τα μεγαλύτερα θύματα...

Το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού των 1.200 θυμάτων του πολέμου είναι παιδιά. Οπως παιδιά είναι και το 40% των 5.000 τραυματιών.

Σύμφωνα με δηλώσεις της Μαγκρίτ Σαβόβιτς, προέδρου της γιουγκοσλαβικής επιτροπής συνεργασίας με τη ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ, οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ έχουν καταστρέψει 20 νοσοκομεία και πάνω από 30 ιατρικά κέντρα.

Η ίδια αξιωματούχος τόνισε ότι οι συνεχείς ΝΑΤΟικές αεροπορικές επιδρομές "προκαλούν την εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος τόσο των παιδιών, όσο και των ενηλίκων, συμβάλλουν στη μείωση του αριθμού των γεννήσεων και αυξάνουν τα ποσοστά καρκίνου και άλλων ασθενειών, ενώ ο δείκτης εγκληματικότητας παρουσιάζει άνοδο"...

Η Σαβόβιτς υπογράμμισε ότι το 60% του συνόλου των παιδιών της Γιουγκοσλαβίας χρειάζεται κοινωνική και ιατρική βοήθεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ