Τρίτη 25 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
Η "παγκοσμιοποίησή" τους γεννά πολέμους...

Δηλώσεις προς το "Ρ" εκπροσώπων κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων που πήραν μέρος στη Διεθνή Συνάντηση

Με δηλώσεις τους προς το "Ρ", εκπρόσωποι κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων επισημαίνουν τους δεινούς κινδύνους και τις αποσταθεροποιητικές συνέπειες από την "παγκοσμιοποίηση", όσο και την εφαρμογή της "Νέας Στρατηγικής Αντίληψης" του ΝΑΤΟ.

Σουλουσίνι Εύα Φίτος,

Αντιπρόεδρος

του Κόμματος Εργατών

Ουγγαρίας (Munkaspart):

"Αυτό που θέλω κατ' αρχάς να τονίσω είναι ότι βλέποντας εδώ τους αντιπροσώπους των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, μπορώ να πω πως είναι αξιοσημείωτο ότι συμπίπτουν οι εκτιμήσεις που πραγματοποιούν με τις δικές μας, ειδικά αυτές που κάνουμε στο συνέδριο του κόμματός μας που γίνεται αυτές τις ημέρες - το 16ο Συνέδριο. Αυτό βέβαια είναι κάτι λογικό, αφού κάθε ανάλυση που γίνεται με βάση τη μαρξιστική θεωρία πρέπει να καταλήγει στα ίδια συμπεράσματα. Η "παγκοσμιοποίηση", που βρίσκεται στη διαδικασία υλοποίησής της, συνίσταται, κατ' ουσίαν, στην απομύζηση των πόρων για λογαριασμό των πολυεθνικών ολιγοπωλίων και μονοπωλίων από τις αναπτυσσόμενες και τις φτωχές χώρες.

Ενα από τα χαρακτηριστικά της είναι η προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών, με τη χρησιμοποίηση όλων των διεθνών οργανισμών που έχουν τεθεί στη διάθεσή τους - π. χ. το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα - να παίξουν ρόλο ηγεμονικό και να επεκτείνουν την επικυριαρχία τους στις περιοχές ενδιαφέροντός τους. Αυτό προκαλεί και το σημερινό πόλεμο στα Βαλκάνια".

Δρ. Ρομπ Ντέιβς,

μέλος της Κεντρικής

Επιτροπής του ΚΚ

Νότιας Αφρικής:

"Το πιο ανησυχητικό ζήτημα που τίθεται με τις ΝΑΤΟικές επιδρομές στη Γιουγκοσλαβία είναι η απόφαση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου να δράσει μονομερώς, δίχως απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και υπερβαίνοντας το διεθνές δίκαιο. Αυτή η δράση στη Γιουγκοσλαβία δημιουργεί ένα προηγούμενο: ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να δράσει οπουδήποτε θέλει στον κόσμο και γι' αυτό ο κίνδυνος είναι υπαρκτός να επαναληφθούν τέτοιες επιδρομές σε άλλα μέρη της υφηλίου. Δεν μπορώ να σκεφτώ ή να προβλέψω περιοχές της Αφρικής όπου θα μπορούσε να επέμβει το ΝΑΤΟ με τέτοιο τρόπο, αλλά πιστεύω ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να ανησυχούν για το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ έδρασε μονομερώς δίχως καμία αναφορά στους διεθνείς οργανισμούς...

Το Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα εξέδωσε αμέσως καταδικαστική ανακοίνωση με την έναρξη των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, κάτι το οποίο έπραξε και η κυβέρνηση του Προέδρου της Ν. Αφρικής Νέλσον Μαντέλα".

Ραούλ Βαλντές Βίβο,

μέλος της ΚΕ

του Κομμουνιστικού

Κόμματος της Κούβας:

"Η συντρόφισσα Κάρμεν Ερέρα και εγώ νιώθουμε πάρα πολύ χαρούμενοι που συμμετέχουμε στη Διεθνή Συνάντηση όλων αυτών των Κομμουνιστικών Κομμάτων που γίνεται εδώ στην Αθήνα, καθώς θεωρούμε αναγκαία την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών στην ιδιαίτερα κρίσιμη αυτή καμπή της ιστορίας που ζούμε, όπου ποτέ πριν δεν έχει παρατηρηθεί αυτή η ολοκληρωτική επικράτηση μιας ιμπεριαλιστικής δύναμης, των Ηνωμένων Πολιτειών, ενός φασισμού του Internet και οι επιθετικές του ενέργειες εναντίων λαών και χωρών σε κάθε σημείο του πλανήτη, όπως αυτή εκδηλώνεται αυτή τη στιγμή στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. Επιτάσσεται λοιπόν όσο ποτέ άλλοτε να βρεθεί ο κοινός τόπος για να μπορέσουν οι λαοί να απαντήσουν. Και η απάντηση μπορεί να έρθει μόνο όταν συντονιστεί και να αναπτυχθεί η κοινή πάλη και ο αγώνας των λαών εναντίον του ιμπεριαλισμού και πρωτίστως εναντίον του κύριου φορέα του σήμερα στον κόσμο, τις ΗΠΑ".

Βίλφρεντ Βάντερκλιφτ,

Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα

Ολλανδίας:

"Αυτές οι μέρες που ζούμε είναι πολύ δύσκολες, όμως είναι και μέρες αλήθειας, όπου μπορούμε να δούμε τι πραγματικά σημαίνει ο ιμπεριαλισμός. Αυτό που βλέπουμε να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας είναι ότι οι ιμπεριαλιστικές χώρες κάνουν τα πάντα, εκτός από την οικονομική και κοινωνική βία, αλλά τώρα και απροκάλυπτη στρατιωτική βία, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντά τους ή προκειμένου να αυξήσουν τα πιθανά κέρδη τους.

Από την άλλη πλευρά, αρχίζει να συντελείται και κάτι άλλο, πολύ σημαντικό. Η ανάγκη να συντονιστούμε για να βρούμε κοινές απαντήσεις αλλά κοινούς δρόμους για να παλέψουμε όλοι μαζί εναντίον του ιμπεριαλισμού. Αυτός είναι ο λόγος που με κάνει πολύ ευτυχή που παρευρίσκομαι στη Διεθνή αυτή Συνάντηση των Κομμουνιστικών Κομμάτων, και θέλω να ευχαριστήσω εκ μέρους του κόμματός μας το ΚΚΕ γι' αυτή τη φιλοξενία και την πρωτοβουλία, γιατί πραγματικά πιστεύω ότι ο μόνος δρόμος, τα μόνα βήματα που πρέπει να κάνουμε, ώστε μπορέσουμε να βρούμε τις απαντήσεις και να συντονίσουμε τους αγώνες μας, είναι η κοινή πάλη κατά του ιμπεριαλισμού".

Κένι Κόιλ,

Κομμουνιστικό Κόμμα

Βρετανίας:

"Νομίζω ότι το παρόν γεγονός, αυτή η Διεθνής Συνάντηση, είναι ένα ουσιαστικό και σημαντικό βήμα. Νομίζω ότι είναι πραγματική αναγκαιότητα τα Κομμουνιστικά Κόμματα να συντονίσουν τη δράση τους, ιδιαίτερα κατά αυτού του πολέμου, αλλά και κατά της διαδικασίας ανοικοδόμησης που συντελείται στις ιμπεριαλιστικές χώρες. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να διαφυλάξουμε την ιδεολογική συζήτηση σε βάθος και να προσπαθήσουμε να ξανακερδίσουμε την πρωτοβουλία σε ιδεολογικό επίπεδο, γιατί είναι κάτι στο οποίο είχαμε υποχωρήσει με τις εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας, κάτι που εκμεταλλεύτηκε η Δεξιά για να κερδίσει έδαφος εναντίον της Αριστεράς. Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν δημιουργήσει μία κατάσταση όπου η Αριστερά μπορεί και πάλι να πρωτοπορήσει και να κερδίσει την πρωτοβουλία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ