Τρίτη 25 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Αρχισαν οι διαβουλεύσεις για τη νέα κυβέρνηση

Σχέδιο δέκα σημείων θέτει ως βάση κυβερνητικής συνεργασίας ο Μπάρακ, το οποίο, όσον αφορά τους Παλαιστινίους, δε φαίνεται να διαφέρει ιδιαίτερα από τη, μέχρι σήμερα, ακολουθούμενη πολιτική

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης άρχισε, χτες, ο νικητής των βουλευτικών εκλογών, της περασμένης Δευτέρας, και ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Εχούντ Μπάρακ. Οι στενοί συνεργάτες του νεοεκλεγέντα Ισραηλινού πρωθυπουργού έχουν, ήδη, σειρά συναντήσεων με αντιπροσώπους των κομμάτων που εξέλεξαν βουλευτές στην Κνεσέτ ενώ, παράλληλα, εντείνονται οι φήμες για συμμετοχή, είτε του δεξιού "Λικούντ" είτε του υπερορθόδοξου "Σας", στην κυβέρνηση, δημιουργώντας κλίμα δυσαρέσκειας στους κόλπους του Εργατικού Κόμματος.

Αλλεπάλληλες συναντήσεις με κομματικούς εκπροσώπους έχουν, από χτες το πρωί, οι στενοί συνεργάτες του Εχούντ Μπάρακ σε ξενοδοχείο του θερέτρου Χέρτζλιγια βόρεια του Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος έθεσε ως βάση της όποιας κυβερνητικής συνεργασίας ένα ολοσέλιδο κείμενο 10 σημείων, στο οποίο συνοψίζονται οι θέσεις του νέου πρωθυπουργού για ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι στα 10 αυτά σημεία, εκτός από διακηρύξεις περί της αναγκαιότητας ασφάλειας του κράτους του Ισραήλ και εξασφάλισης της ισότητας, δεν αναφέρεται διόλου το ενδεχόμενο έναρξης "ειρηνευτικών συνομιλιών" με τη Συρία ή το Λίβανο (αν και προεκλογικώς ο Μπάρακ είχε δεσμευτεί για αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από το Ν. Λίβανο μέσα σε ένα χρόνο), αποκλείεται η πιθανότητα ολικής αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από τη Δυτική Οχθη και τονίζεται ότι η Ιερουσαλήμ θα παραμείνει αδιαίρετη υπό ισραηλινή κυριαρχία.

Κατά την πρώτη ημέρα των διαβουλεύσεων, οι συνεργάτες του Μπάρακ είχαν συνομιλίες με εκπροσώπους του Κόμματος για τα Κοσμικά Δικαιώματα "Σινούι", του Κεντρώου Κόμματος, του μετριοπαθούς "Μερέτζ" και του "Ισραελ Μπ' Αλίγια" των Ρώσων μεταναστών. Τόσο οι εκπρόσωποι αυτών των κομμάτων, όσο και πολλά υψηλόβαθμα στελέχη του Εργατικού Κόμματος ασκούν πιέσεις στον Μπάρακ να αποκλείσει το υπερορθόδοξο κόμμα "Σας" από την κυβέρνηση και μάλιστα, πολλά κόμματα, όπως το "Σινούι", θέτουν την απαίτηση αυτή ως προϋπόθεση συμμετοχής τους στην κυβέρνηση. Ο ίδιος ο Μπάρακ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του την Κυριακή, υπογράμμισε ότι στόχος του είναι να ηγηθεί μιας κυβέρνησης "ευρείας αποδοχής, που θα εκπροσωπεί όλους τους Ισραηλινούς" και απέφυγε να σχολιάσει ή να απαντήσει στα συνθήματα των συγκεντρωμένων οπαδών του, που ζητούσαν τον αποκλεισμό των υπερορθόδοξων Εβραίων από την κυβέρνηση.

Πάντως, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ως βέβαιη τη συμμετοχή ή του "Σας" ή του "Λικούντ" στην κυβέρνηση, καθώς ο συνασπισμός κομμάτων του οποίου ηγείται το Εργατικό Κόμμα κατάφερε να συγκεντρώσει, μόλις, 26 από τις 120 έδρες της Κνεσέτ ενώ, αντίθετα, το "Σας" αύξησε τη δύναμή του από 10 σε 17 έδρες. Σήμερα, εκπρόσωποι του "Σας" και του "Λικούντ" αναμένεται να συναντηθούν με τους συνεργάτες του Ε. Μπάρακ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες συνομιλίες σε προεκλογικό ρυθμό (2000-12-19 00:00:00.0)
Ακαρπες συναντήσεις, συγκρούσεις και απειλή πρόωρων εκλογών (2000-11-28 00:00:00.0)
Εχούντ Μπάρακ (2000-08-06 00:00:00.0)
Επιβίωσε ο ισραηλινός κυβερνητικός συνασπισμός (2000-07-11 00:00:00.0)
Ιδιο έργο με άλλα πρόσωπα (1999-07-18 00:00:00.0)
Ανετη επικράτηση Μπάρακ από τον πρώτο γύρο (1999-05-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ