Τετάρτη 19 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ανετη επικράτηση Μπάρακ από τον πρώτο γύρο

Παραιτείται και από την ηγεσία του Λικούντ ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Η μάχη για την πρωθυπουργία έληξε, τελικά, στον πρώτο, μόλις, γύρο των ισραηλινών εκλογών, καθώς ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος και πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Εχούντ Μπάρακ, επικράτησε με αρκετά μεγάλη διαφορά του απερχόμενου πρωθυπουργού και παραιτηθέντα ηγέτη του Λικούντ Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Την εκλογή Μπάρακ χαιρέτησαν με μηνύματά τους αρκετοί ηγέτες, ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή, αν και λιγόλογη, άφησε να διαφανεί κάποια ικανοποίηση. Την ίδια στιγμή, οι Εβραίοι έποικοι, αλλά και οι ακροδεξιοί Ισραηλινοί δεν έκρυβαν την απογοήτευσή τους, αλλά και την ανησυχία τους για την πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει ο νέος πρωθυπουργός.

Επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά, ο Εχούντ Μπάρακ επικράτησε του Νετανιάχου, συγκεντρώνοντας το 55,9% των ψήφων, ενώ ο ηγέτης του Λικούντ αρκέστηκε στο 43,9%. Με καταμετρημένο το 98,6% των ψήφων, το Εργατικό Κόμμα συγκεντρώνει 27 έδρες, αλλά μαζί με τα φίλα προσκείμενα κόμματα 51, ενώ το Λικούντ συγκεντρώνει 19 έδρες (σημειώνοντας εντυπωσιακή πτώση από τις 32 που είχε κερδίσει στις εκλογές του 1996), οι οποίες αυξάνονται σε 53, αν συνυπολογιστούν τα συνεργαζόμενα με το Λικούντ κόμματα. Οι λίγες εναπομείνουσες έδρες της 120μελούς Κνεσσέτ κατανέμονται σε μικρότερα κεντρώα κόμματα. Προς το παρόν, ο Νετανιάχου παραμένει υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρις ότου ο Μπάρακ σχηματίσει κυβέρνηση, η οποία θα κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, μέσα στο χρονικό διάστημα των 45 ημερών που ορίζει ο ισραηλινός νόμος. Τα τελικά αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στις 25 Μάη, οπότε θα έχουν καταμετρηθεί και οι ψήφοι των στρατιωτικών όλων των σωμάτων και των διπλωματών.

Με μια μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Ράμπιν, όπου το Νοέμβρη του 1995 δολοφονήθηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο Εχούντ Μπάρακ γιόρτασε τη νίκη του μαζί με χιλιάδες οπαδούς του Εργατικού Κόμματος. Στην ομιλία του, ο Μπάρακ απέτισε φόρο τιμής στον Γιτζάκ Ράμπιν, του οποίου τις επιλογές, απέναντι στην ισραηλινο-παλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία", δεσμεύτηκε να υπηρετήσει. Ο Μπάρακ επανέλαβε ότι θα προωθήσει μια "ασφαλή ειρήνη με τους Παλαιστινίους", ότι θα απομακρύνει τον ισραηλινό στρατό από το Νότιο Λίβανο μέσα στον επόμενο χρόνο και ότι θα καταβάλει προσπάθειες να γεφυρώσει τις διαφορές και τις αντιθέσεις που ταλανίζουν την ισραηλινή κοινωνία. Χτες, ο Μπάρακ, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις ανησυχίες των υπερορθόδοξων Εβραίων του "Σας", προσευχήθηκε στο Τείχος των Δακρύων, αλλά δεν παρέλειψε να επισκεφθεί και τον τάφο του Γιτζάκ Ράμπιν.

Από την πλευρά του, ο Νετανιάχου, τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, παραδέχτηκε δακρυσμένος την ήττα του και ανακοίνωσε ότι παραιτείται και από την ηγεσία του Λικούντ. Την ίδια στιγμή, ηγετικά στελέχη των ακροδεξιών και θρησκευτικών κομμάτων, που στήριξαν επί τρία χρόνια την κυβέρνηση Νετανιάχου και απέσυραν την εμπιστοσύνη τους, ανοίγοντας το δρόμο στις πρόωρες εκλογές κατηγορώντας τον για "υποχωρητικότητα απέναντι στους Παλαιστινίους", επανεξέταζαν, χτες, τη θέση τους. Εκ των υστέρων έκριναν ότι ήταν λανθασμένη κίνηση η επίθεση στον Νετανιάχου και παραδέχονταν ότι "ήταν ιδιαίτερα κακές οι εκτιμήσεις τους για την ισραηλινή κοινή γνώμη, που προφανώς μετακινήθηκε προς το κέντρο και όχι προς την ακροδεξιά όπως υπολόγιζαν".

"Μεγάλη ελπίδα για την ειρήνη" χαρακτήρισε τη νίκη του Μπάρακ ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ενώ την ικανοποίησή της εξέφρασε η Μόσχα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει αρμονική συνεργασία στην προώθηση της "ειρηνευτικής διαδικασίας" εξέφρασε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, ενώ ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ υπογράμμισε ότι "ελπίζει ο νέος Ισραηλινός πρωθυπουργός να εργαστεί για την ειρήνη". Θετικά υποδέχτηκαν και οι μεγαλύτερες ισραηλινές εφημερίδες τη νίκη του Μπάρακ. Η "Μααρίβ", στο πρωτοσέλιδό της, μιλά για μια "Νέα Εποχή" για το Ισραήλ, ενώ η "Γιεντότ Αχρονότ" εκτιμά ότι πρόκειται για "κρίσιμη και σημαντική νίκη για το μέλλον του Ισραήλ".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εχούντ Μπάρακ (2000-08-06 00:00:00.0)
Αρχισαν οι διαβουλεύσεις για τη νέα κυβέρνηση (1999-05-25 00:00:00.0)
Οξύνονται τα πνεύματα με Παλαιστίνιους πριν τις εκλογές (1999-05-15 00:00:00.0)
Βαθιά πολιτική κρίση και διχασμός (1997-12-07 00:00:00.0)
Κυβερνητικές "συμφωνίες" και επεισόδια (1997-06-28 00:00:00.0)
Ισόβια για το δολοφόνο του πρωθυπουργού (1996-03-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ