Τετάρτη 19 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Παρέμβαση Ντεμιρέλ υπέρ "Γκρίζων Λύκων"

ΑΓΚΥΡΑ.-

Νέα τροπή φαίνεται ότι παίρνουν, για άλλη μια φορά, οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Τουρκία, οι οποίες, ήδη, έχουν εισέλθει στην τρίτη βδομάδα, μετά από την παρέμβαση του Τούρκου Προέδρου. Εκ νέου στο προσκήνιο εμφανίζεται ως πλέον πιθανό το σενάριο της συνεργασίας ανάμεσα στο Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς του Μπουλέντ Ετσεβίτ και στο ακροδεξιό Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σενάριο το οποίο προωθεί, πλέον, ξεκάθαρα η τουρκική Προεδρία.

Εντονες πιέσεις άσκησε στον εντολοδόχο πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο οποίος εξέφρασε ανοιχτά την επιθυμία του να σχηματιστεί μία κυβέρνηση με τη συμμετοχή των "Γκρίζων Λύκων". Αμέσως μετά, ο Ετσεβίτ προσπάθησε να ανασκευάσει τις προχθεσινές του δηλώσεις, τονίζοντας ότι "πάντα ελπίζει στο σχηματισμό κυβέρνησης με το Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης και το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας". Μάλιστα, για να κατευνάσει τους "Γκρίζους Λύκους", που αποχώρησαν από τις διαβουλεύσεις την Κυριακή μετά από δηλώσεις της συζύγου του Ετσεβίτ, Ραχσάν, που τους κατηγόρησε ότι ευθύνονται για τη δολοφονία 5.000 οπαδών του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ των δύο κομμάτων στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός εκτίμησε ότι δεν επρόκειτο για "κατηγορίες" αλλά για "υπενθύμιση προκειμένου να μην επαναληφθεί το ίδιο φαινόμενο".

Εντούτοις, ο Ετσεβίτ φαίνεται να βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Πολλοί βουλευτές του κόμματός του απειλούν να αποχωρήσουν σε περίπτωση συνεργασίας με την ακροδεξιά, ενώ την ίδια στιγμή, ο Μεσούτ Γιλμάζ του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας δηλώνει δυσαρεστημένος με την προοπτική συνεργασίας του με την Τανσού Τσιλέρ του Κόμματος του Ορθού Δρόμου, αν δε συμμετάσχει το Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης. Από την πλευρά του, ο Μπαχτσελί άφησε να εννοηθεί, ειρωνικά, ότι αν δεν είναι ικανός ο Ετσεβίτ να σχηματίσει κυβέρνηση θα πρέπει να του παραδώσει την προεδρική εντολή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ