Τετάρτη 19 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
Ιλαρές δηλώσεις Ρουγκόβα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Αγεται και φέρεται ο ηγέτης των Αλβανών, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, αφού κάθε μέρα που περνά αλλάζει σταδιακά και απόψεις και θέσεις. Από τις 5 Μάη μονοπωλεί τα δυτικά ΜΜΕ και ευτυχώς η καθημερινή καταγραφή των δηλώσεών του επιτρέπει σε κάποιον να δει αυτή τη στροφή που πραγματοποιείται, εξαιτίας των πιέσεων που του ασκούνται - από όλες τις κατευθύνσεις - και τελικά υποκύπτει σε όλες ανεξαιρέτως!

Το βράδυ της Δευτέρας δήλωσε - αν και χαμηλόφωνα - ότι οι δηλώσεις του και οι θέσεις του όσον καιρό βρισκόταν στη Γιουγκοσλαβία ήταν προϊόν πίεσης! Χρειάστηκαν βέβαια να περάσουν 12 ημέρες από την "απελευθέρωσή του", ώστε να μπορέσει να το αποκαλύψει... Το ίδιο βράδυ μιλώντας στον Τύπο μετά τη συνάντησή του με το ΓΓ του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα,τόνισε ότι η Συμμαχία πρέπει να συνεχίσει "αεροπορική της εκστρατεία" εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, αφού κατά το Ρουγκόβα στόχος της Συμμαχίας είναι να καταστραφούν οι σερβικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και να αναγκαστεί το Βελιγράδι το ταχύτερο δυνατόν να αποδεχτεί τα διεθνή αιτήματα για το Κοσσυφοπέδιο. "Πρωταρχική σημασία" έχει η εξασφάλιση της επιστροφής όλων των προσφύγων... πως μπορεί να γίνει; Η βάση για οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία - κατά τον Ρουγκόβα - πρέπει να είναι αυτή του Ραμπουγέ, η οποία προβλέπει πολιτικές αλλαγές και μια διεθνή παρουσία στην επαρχία του Κοσσυφοπεδίου! Ξέχασε επίσης τα περί εδαφικής ακεραιότητας της Γιουγκοσλαβίας... αφού μετά από μία μεταβατική περίοδο, οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να αποφασίσουν για την ανεξαρτησία τους, επειδήη "ανεξαρτησία είναι ό,τι καλύτερο για το Κοσσυφοπέδιο".

Οσο για τον UCK; Το μεγάλο του εφιάλτη, αυτόν το στρατό που είχε ζητήσει να αφοπλιστεί ή που προσπαθούσε να μην τον συμπεριλάβει στα μελλοντικά σχέδια, αναγνωρίζοντας μόνο πολιτικά κόμματα και οργανώσεις και μην αναγνωρίζοντας την "κυβέρνηση" του UCK υπό τον Χασίμ Θάτσι; Ετεινε χείρα συμφιλίωσης λέγοντας, χθες, ότι "Θα συνεργαστούμε με όλους... για να δημιουργήσουμε μια νέα κυβέρνηση ή για να διευρύνουμε την παρούσα". Παρ' όλα αυτά σε άλλη μία παλινδρόμηση είπε ότι δεν επιμένει στην ανεξαρτησία, ότι είναι σε τακτική επαφή με τον UCK και ότι έφυγε από το Κόσσοβο "για να βοηθήσει τους φίλους που έχουν στρατευτεί στο τεράστιο καθήκον της προστασίας του λαού".

Τι οδήγησε τον Ρουγκόβα σε αυτόν τον "ξαφνικό έρωτα" με τον UCK; το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ παίζει με όλες τις πλευρές, αφού δεν είναι σαφές αν ο Ρουγκόβα θεωρείται από τους Δυτικούς ως ο κύριος πολιτικός παίκτης στο Κόσσοβο, και επειδή το ΝΑΤΟ διατηρεί ανοιχτές όλες τις επιλογές και τον καλοδέχεται. Εξάλλου ο Γιακούπ Κρασνίκι,εκπρόσωπος της μεταβατικής κυβέρνησης του UCK, που σχηματίστηκε τον περασμένο μήνα, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα "Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ" ότι η "εκλογή του Ρουγκόβα ως προέδρου το Μάρτη του 1998 έγινε υπό "αμφίβολες" συνθήκες" και "κανείς στον κόσμο δεν τον έχει αναγνωρίσει ως πρόεδρο. Εκτός από τον UCK, όλοι οι άλλοι θεσμοί και οργανισμοί στο Κόσσοβο είναι καθαρός μύθος"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ