Τετάρτη 19 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Σήμερα η πρώτη ψηφοφορία για τον Στεπάσιν

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Κύριο θέμα της πολιτικής ζωής της Ρωσίας μετά την απόρριψη από την Κρατική Δούμα των κατηγοριών για την αποπομπή του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν, είναι η επικύρωση του εντολοδόχου πρωθυπουργού Σεργκέι Στεπάσιν και ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης. Ο Γιέλτσιν (που είναι πάλι άρρωστος) ζήτησε ήδη από τη Δούμα να προχωρήσει στην επικύρωση της υποψηφιότητας του Στεπάσιν, ο οποίος είχε τελευταία έντονες διαβουλεύσεις και συναντήσεις με πολιτικούς. Η συζήτηση στη Δούμα θα γίνει σήμερα, 19 Μάη. Στις 17 Μάη ο Στεπάσιν μίλησε στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή), η οποία πραγματοποιήθηκε κατ' απαίτηση των κυβερνητών της "κόκκινης ζώνης" για την εξέταση της κατάστασης στη χώρα μετά την αναπάντεχη απομάκρυνση του Γιεβγκένι Πριμακόφ. Οι κυβερνήτες εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για το γεγονός ότι ο Γιέλτσιν τρεις φορές μέσα σε ενάμιση χρόνο απομάκρυνε τους πρωθυπουργούς, πράγμα που είχε αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνικοοικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας. Σχετικά μ' αυτό, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Γιεγκόρ Στρόγεφ, σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις στο Σύνταγμα, οι οποίες δε θα επιτρέπουν να λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις, χωρίς τη γνώμη των βουλευτών.

Από τη μεριά του, ο Στεπάσιν δήλωσε ότι δε θα κάνει γνωστή τη σύνθεση της κυβέρνησης πριν από την επικύρωσή του στη θέση του πρωθυπουργού. Ωστόσο, επισήμανε ότι είναι υπέρ ενός συνασπισμού και ως κύριο κριτήριο για την επιλογή των υπουργών θα είναι ο επαγγελματισμός και όχι η κομματική τους ένταξη. Υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι, αν επικυρωθεί η υποψηφιότητά του, σκοπεύει όχι απλώς να συνεχίσει τη γραμμή της κυβέρνησης Πριμακόφ για πολιτική και οικονομική σταθερότητα, αλλά και "να περάσει σε επίθεση" για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αποφασιστικοί για την αναδιάρθρωση της οικονομίας θα είναι οι επόμενοι 3 μήνες πριν ξεκινήσει η επίσημη προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές στην Κρατική Δούμα. Γι' αυτό, μεταξύ των κύριων κατευθύνσεων της δραστηριότητας της νέας κυβέρνησης, θα είναι η κρατική ενίσχυση της παραγωγής και των επενδύσεων στον πραγματικό τομέα της οικονομίας, καθώς και η στενή συνεργασία με τις περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τον Στεπάσιν, ένα από τα βασικά καθήκοντα της κυβέρνησης, είναι η ανακοπή της εξαγωγής κεφαλαίων στο εξωτερικό. Το λεπτομερές κυβερνητικό πρόγραμμα θα το παρουσιάσει σήμερα στη Δούμα. Επίσης, ο Στεπάσιν επισήμανε ότι η νέα κυβέρνηση θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ο Γιεβγκένι Πριμακόφ έναντι του ΔΝΤ.

Στο μεταξύ, οι περισσότεροι παρατηρητές συγκλίνουν στην άποψη ότι ο Στεπάσιν μπορεί να επικυρωθεί από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία. Και μάλιστα τονίζουν ότι το κύριο επιχείρημα υπέρ του Στεπάσιν, δεν είναι το γεγονός ότι είναι καλός, αλλά ότι ο Γιέλτσιν, που ενεργεί κατ' υπαγόρευση του περιβάλλοντός του, μπορεί να ορίσει μια απαράδεκτη υποψηφιότητα τύπου Τσουμπάις. Σε τέτοια περίπτωση θα είναι αναπόφευκτη η διάλυση της Δούμας.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, αν η Δούμα απορρίψει σε τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες τον υποψήφιο που προτείνει ο Πρόεδρος Γιέλτσιν, ο Πρόεδρος θα διαλύσει την Κάτω Βουλή.

Τέλος, το ΚΚΡΟ και οι σύμμαχοί του, καθώς και οι άλλες αντιπολιτευόμενες δυνάμεις, αναμενόταν να αποφασίσουν χτες βράδυ για τη στάση τους στη σημερινή ψηφοφορία επικύρωσης του Στεπάσιν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ