Σάββατο 28 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κυβερνητικές "συμφωνίες" και επεισόδια

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. -

Στις αρχές της επόμενης βδομάδας αναμένεται να παρουσιάσει την ανασχηματισμένη ισραηλινή κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που φαίνεται ότι πέτυχε να μετριάσει την αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών, Νταβίντ Λεβί, για την είσοδο του Αριέλ Σαρόν στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Στο μεταξύ αναζωπυρώθηκαν οι συγκρούσεις Παλαιστινίων διαδηλωτών και ισραηλινού στρατού στη Χεβρώνα μετά από λίγες μέρες ύφεσης.

Η διαβεβαίωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού ότι ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει την τελική και επίσημη ευθύνη για τις αποφάσεις που αφορούν την ισραηλινο - παλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία" έκαμψε, όπως υποστηρίζουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, τις αντιρρήσεις του Νταβίντ Λεβί για τη συμμετοχή του Αριέλ Σαρόν στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Η παρουσίαση της νέας κυβέρνησης στο ισραηλινό κοινοβούλιο αναμένεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη βδομάδα, παρ' όλα αυτά οι αλλαγές προσώπων δε μοιάζουν ικανές να περισώσουν το προφίλ του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που έχει αγγίξει το ναδίρ της δημοτικότητάς του.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας "Μααρίβ" από το Ινστιτούτο "Γκάλοπ", αν πραγματοποιούνταν, αυτό το χρονικό διάστημα, εκλογές ο νέος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Εχούντ Μπάρακ θα υπερίσχυε με 43% έναντι 33% του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Τα πράγματα, όμως, θα διαμορφώνονταν εντελώς διαφορετικά αν στην ηγεσία του Λικούντ βρισκόταν ο εσωκομματικός αντίπαλος του Νετανιάχου, υπουργός Αμυνας Γιτζάκ Μοντερχάι, ο οποίος και εμφανίζεται ως υποψήφιος ηγέτης του δεξιού κόμματος.

Νέα επεισόδια στη Χεβρώνα και μέτρα ασφαλείας στο Τελ - Αβίβ

Η προώθηση του Αριέλ Σαρόν στην κομβική θέση, για την εξέλιξη της "ειρηνευτικής διαδικασίας", του μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, όμως, έχει πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη. Εκτός από τις καταδικαστικές δηλώσεις της Παλαιστινιακής Αρχής, σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν, χτες, ανάμεσα σε νεαρούς Παλαιστινίους και σε Ισραηλινούς στρατιώτες στη Χεβρώνα. Τα επεισόδια, που είχαν μετριαστεί τις τελευταίες ημέρες, χαρακτηρίστηκαν από τη σκληρότητά τους καθώς οι Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν δεκάδες βόμβες Μολότοφ και βροχή από πέτρες, ενώ οι Ισραηλινοί στρατιώτες απάντησαν με λαστιχένιες σφαίρες και μάλιστα τοποθετήθηκαν ακόμα και στις στέγες των γύρω σπιτιών, για να μπορούν να σκοπεύουν καλύτερα. Ο απολογισμός των συγκρούσεων, που για πρώτη φορά έγιναν και υπό το βλέμμα πολυπληθούς κοινού που επευφημούσε τις προσπάθειες των διαδηλωτών, είναι αρκετοί τραυματίες, των οποίων ο αριθμός δεν έγινε γνωστός.

Την ίδια στιγμή, εξονυχιστικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται από τις ισραηλινές αρχές ασφαλείας σε όλες τις παραλίες του Τελ - Αβίβ μετά από τηλεφωνήματα που έχει δεχτεί η ισραηλινή αστυνομία, τα οποία προειδοποιούν για την τοποθέτηση βόμβας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Οπως υποστηρίζει η εφημερίδα "Μααρίβ" βομβιστικός μηχανισμός είχε βρεθεί σε παραλία, όπου συχνάζουν εκατοντάδες Ισραηλινοί τα Σαββατοκύριακα, και την περασμένη βδομάδα, όμως απενεργοποιήθηκε έγκαιρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ