Σάββατο 28 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Μία ψήφο απέχει ο Γιλμάζ από την πρωθυπουργία

ΑΓΚΥΡΑ.- Ακόμη πέντε βουλευτές αποσκίρτησαν χτες από το συνασπισμό των κομμάτων Ευημερίας και Ορθού Δρόμου, αυξάνοντας τις πιθανότητες να συγκεντρώσει τελικά ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ τον αναγκαίο αριθμό εδρών για να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο.

Οι παραιτήσεις, δύο μέρες αφ' ότου η Τανσού Τσιλέρ και ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Νετσμεντίν Ερμπακάν παρουσίασαν ένα έγγραφο με 278 υπογραφές βουλευτών που δήλωναν ότι θα καταψηφίσουν την πρόταση Γιλμάζ στον Πρόεδρο, δείχνουν να ανατρέπουν τη μέχρι στιγμής εικόνα. Πλέον ο ηγέτης του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας χρειάζεται μόλις έξι ακόμη ψήφους για να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Οι χτεσινές εξελίξεις έδειξαν να προκαλούν ένταση μεταξύ του Ερμπακάν και της Τσιλέρ. Για πρώτη φορά από τη σύναψη της 11μηνης διάρκειας συμμαχίας, ένας υψηλόβαθμος πολιτικός του Κόμματος Ευημερίας άσκησε οξεία κριτική στην Τανσού Τσιλέρ. "Και ο Γιλμάζ και η Τσιλέρ θα έπρεπε να αφήσουν κατά μέρος την άπληστη επιμονή τους να κατακτήσουν τον πρωθυπουργικό θώκο", είπε ο Αχμέτ Τεκντάλ, αναπληρωτής Πρόεδρος του Κόμματος Ευημερίας.

Είναι γνωστό ότι επί χρόνια η Τσιλέρ και ο Γιλμάζ διαγκωνίζονται για την αρχηγεσία της τουρκικής κεντροδεξιάς.

Οι τελευταίες παραιτήσεις (τέσσερις από τον Ορθό Δρόμο, μία από το Ρεφάχ) ισοφαρίζουν την ισχύ των δυο συσπειρώσεων στη Βουλή (Τσιλέρ - Ερμπακάν, Γιλμάζ - κοσμικά κόμματα). Αλλά για τη σχετική πλειοψηφία χρειάζεται ακόμη μία ψήφος. Την οποία δεν αποκλείεται ο Γιλμάζ και οι συν αυτώ να την αποκτήσουν μέσα στο Σαββατοκύριακο...

Η προοπτική να καταφέρει ο Γιλμάζ να συγκροτήσει κυβέρνηση σε περίπου δύο βδομάδες έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης - ο δείκτης τιμών ανέβηκε 6 εκατοστιαίες μονάδες κατά τη χτεσινή έναρξη των συναλλαγών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ