Σάββατο 28 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Επίσημη επιστροφή

Μέσα σε ένα κλίμα σχετικής έντασης που καλλιεργείται κυρίως από μέρους του απερχόμενου κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ, Κρις Πάτεν, και των Βρετανών αξιωματούχων, αρχίζουν οι πενταήμερες πανηγυρικές εκδηλώσεις για την παράδοσή του στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Αιτία για αυτή την ένταση αποτέλεσε το γεγονός ότι η ΛΔ της Κίνας ανακοίνωσε πως πρόκειται να αποσταλεί μία στρατιωτική δύναμη της τάξης των 4.000 ανδρών, που θα αντικαταστήσουν τα βρετανικά στρατεύματα κατά την αποχώρησή τους. Ο Πάτεν, σε χτεσινές δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, καταδίκασε την απόφαση του Πεκίνου λέγοντας: "Δε μου φαίνεται σωστό σημάδι προς τη διεθνή κοινότητα και πάνω απ' όλα πιστεύω ότι είναι ένα πολύ ανησυχητικό σημάδι προς το λαό του Χονγκ Κονγκ", προσθέτοντας: "Ελπίζω πως η απόφαση θα ανακληθεί".

Το Πεκίνο θα στείλει την 1η Ιούλη - έξι ώρες μετά την επίσημη επιστροφή στο Χονγκ Κονγκ - 4.000 στρατιώτες υπό την κάλυψη ελικοπτέρων, πολεμικών σκαφών και θωρακισμένων οχημάτων, κατά την πρώτη ημέρα της αποκατάστασης της κινεζικής κυριαρχίας, ανακοίνωσε το γραφείο του μελλοντικού ηγέτη του Χονγκ Κονγκ, του νέου Κινέζου κυβερνήτη Τουνγκ Τσι Χούα.

Το ζήτημα της αποστολής του κινεζικού τάγματος ήταν και το σημείο τριβής και διαξιφισμών μεταξύ των Κινέζων και των Βρετανών αξιωματούχων, στις τελευταίες διαπραγματεύσεις που είχαν τα δύο ενδιαφερόμενα μέρη, λίγο πριν παραδοθεί η βρετανική αποικία στη ΛΔ της Κίνας. Οι δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων που ερωτήθηκαν από δημοσιογράφους ήταν εύγλωττες, καθώς θεώρησαν ότι ήταν αναμενόμενο και φυσικό, αφού η ΛΔ της Κίνας διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμα αυτό.

Εξάλλου, ελάχιστα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν μετά την παράδοσή του. Το Χρηματιστήριο έκλεισε χτες με συναλλαγές που έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ (ήδη από το 1984 που ανακοινώθηκε ότι η Βρετανία θα παραδώσει τελικά την αποικία αυτή στο φυσικό της χώρο, το Χρηματιστήριο αναδείχτηκε σε μία από τις κυρίαρχες αγορές του πλανήτη, υπερπολλαπλασιάζοντας τις συναλλαγές του) και θα επαναλειτουργήσει κανονικά την Τρίτη το πρωί. Το μόνο που θα διαφέρει είναι ότι η νησίδα του Ειρηνικού θα αλλάξει την εδαφική της κυριότητα, χωρίς να αποτελεί αυτό κανένα εμπόδιο, τουλάχιστον σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες.

Μάλιστα, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους χρηματιστηριακούς κύκλους αυτή η αλλαγή φρουράς, καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών ευελπιστούν ότι η αγορά του Χονγκ Κονγκ θα αποτελέσει το έναυσμα για τη διείσδυση στην απέραντη αγορά και την οικονομία της ΛΔ της Κίνας, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που συνέβησαν στη χώρα.

Σε πολιτικό επίπεδο επίσης, η διακυβέρνηση της νησίδας θα είναι αποκλειστικότητα της τοπικής κυβέρνησης και μόνο σε όσα ζητήματα αφορούν την εξωτερική πολιτική και την εδαφική ακεραιότητα οι κινεζικές αρχές θα έχουν τον πρώτο λόγο. Για το λόγο αυτό, ήδη συστάθηκε ένα γνωμοδοτικό νομοθετικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από δώδεκα εξέχοντες νομικούς γνωρίζοντες την ιδιαιτερότητα του Χονγκ Κονγκ και που περιλαμβάνει δύο μέλη της τοπικής κυβέρνησης, τα οποία θα καταρτίσουν το νέο Σύνταγμα. Σε αυτό μόνο πέντε άρθρα - που αφορούν τα σύμβολα, τα χωρικά ύδατα, τον εναέριο χώρο, το καθεστώς της υπηκοότητας και την αμνηστία - θα εισαχθούν σύμφωνα με ό,τι ισχύει και στη ΛΔ της Κίνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ