Σάββατο 28 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Κορύφωση του "εκλογικού πυρετού"

ΤΙΡΑΝΑ.-Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης οξύνοντας όπως ήταν αναμενόμενο τη ρητορική τους, προκειμένου να επωφεληθούν από τη δυσαρέσκεια του κόσμου, επανέφεραν χτες - δύο μέρες πριν τις εκλογές - το ζήτημα "αποχώρησης" του Μπερίσα από την Προεδρία της χώρας. Αν κερδίσουν τις εκλογές, είπαν ο Φάτος Νάνο, ο Σκεντέρ Τζινούσι και ο Νεριτάν Τσέκα, θα "αναγκάσουν" τον Πρόεδρο να εγκαταλείψει την εξουσία. "Θα χτίσουμε μια νέα Αλβανία χωρίς τον Μπερίσα, ο οποίος είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνος για τη σημερινή κρίση στην Αλβανία", είπε ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Νάνο, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στα Τίρανα. Στην ίδια συγκέντρωση ο Νάνο είπε ότι οι άλλοι δύο ηγέτες, του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και της Δημοκρατικής Συμμαχίας, υπέγραψαν συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μετά τις εκλογές. Και η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με το Σοσιαλιστικό κόμμα.

Συνεχίζοντας την πολεμική κατά του Μπερίσα, ο Νάνο είπε ότι ο Πρόεδρος "αντιπροσωπεύει την παλιά αντίληψη της αντιπαράθεσης και των καταχρήσεων. Πρέπει να απομακρυνθεί από την πολιτική σκηνή. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει με δημοκρατικές διαδικασίες, με την ελεύθερη ψήφο του λαού, όχι με τη βία".

Αν ο Μπερίσα θελήσει να παραμείνει στην εξουσία μετά τις εκλογές, το νέο Κοινοβούλιο θα τον παραπέμψει για συνταγματικές παραβιάσεις και εγκλήματα και στη συνέχεια θα επιληφθεί η δικαιοσύνη.

Οι τρεις κάλεσαν και άλλα κόμματα να προσχωρήσουν στη συμφωνία, η οποία προβλέπει "θέσπιση νέου Συντάγματος, αποκατάσταση του νόμου και της τάξης, διαφάνεια στα επενδυτικά πυραμιδικά σχήματα, ανεξάρτητη δικαιοσύνη και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων με στόχο την οικονομία της ελεύθερης αγοράς".Είναι πάντως, απόλυτα ασαφές αν ο Μπερίσα θα δεχθεί κάτι τέτοιο, ακόμη και στην περίπτωση που οι πολιτικοί του αντίπαλοι νικήσουν. Ο Μπερίσα κατηγορεί τους σοσιαλιστές ότι υποκίνησαν την εξέγερση στη χώρα και προσπάθησαν να επιβάλουν το "νόμο των όπλων".

Τουλάχιστον ένας σωματοφύλακας του Προέδρου σκοτώθηκε προχτές αργά το βράδυ, ενώ αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ στη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του Μπερίσα, στην πόλη Λούσνιε.

Οι πυροβολισμοί ακούστηκαν περίπου πέντε λεπτά αφότου ο Μπερίσα είχε αρχίσει την ομιλία του προς τους συγκεντρωθέντες. Οι φύλακες του Αλβανού Προέδρου ανταπέδωσαν τα πυρά, και μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί πώς τραυματίσθηκαν ορισμένοι από τους συγκεντρωθέντες.

Μετά τη συγκέντρωση στη Λούσνιε, πάντως, ο Μπερίσα πήρε μέρος σε προεκλογικές εκδηλώσεις του κόμματός του στις πόλεις Καβάγια και Δυρράχιο.Οι αυριανές εκλογές, με τη συμμετοχή περίπου 38 κομμάτων, αναμένεται να οδηγηθούν σε δεύτερο γύρο, την 6η Ιουλίου, αφού βάσει της ενισχυμένης αναλογικής, τα κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν ποσοστό από 50% και πάνω (από τις συνολικά 155 έδρες, οι 125 εντάσσονται στο σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής). Για αρκετές από αυτές θα χρειαστεί δεύτερη ψηφοφορία. Οι υπόλοιπες 40 έδρες κρίνονται με το σύστημα της απλής αναλογικής και θα μοιρασθούν στα κόμματα ανάλογα με τους βουλευτές που έχουν εκλέξει στις υπόλοιπες 115 έδρες.

Οσον αφορά τη διεθνή "επίβλεψη" των εκλογών, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), σε μια προσπάθεια να ελέγξει όσο μεγαλύτερο αριθμό εκλογικών περιφερειών και όχι εκλογικών κέντρων, κατένειμε τους 36 νομούς της Αλβανίας σε 12 εκλογικές περιφέρειες. Οι 452 ξένοι παρατηρητές - στους οποίους προστίθενται 112 κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι που θα έχουν ρόλο παρατηρητή - θα επιτηρούν 10 - 12 εκλογικά τμήματα ο καθένας.

Οι παρατηρητές, σύμφωνα με τις οδηγίες που τους έχουν δοθεί, θα επισημάνουν τα λάθη στη διαδικασία και μετά το πέρας της ψηφοφορίας θα συντάξουν μια αναφορά στην οποία θα αναφέρονται τυχόν παρατυπίες.

Στελέχη της πολυεθνικής δύναμης πρότειναν στους εκλογολόγους να αποφύγουν να στείλουν άτομα σε κάποιες επαρχίες της Αλβανίας. Στις πόλεις Γκραμς και Τσέρικ, νοτίως του Ελμπασάν, δε θα υπάρχει παρουσία του ΟΑΣΕ. Στην Αυλώνα, όπου ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεψε 30 παρατηρητές, δε δεχόταν να πάει κανείς, ως χτες το βράδυ. Η κατανομή των παρατηρητών έγινε κατά τέτοιο τρόπο που να καλύπτονται τα κυριότερα αστικά κέντρα, τα οποία σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, θα εκλέξουν τη νέα κυβέρνηση. Οι περισσότεροι τοποθετήθηκαν στα Τίρανα και στην περιφέρεια των Τιράνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ