ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Μάη 1999
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΚΚΙΝΗ ΨΗΦΟΣ

Καθώς πλησιάζουμε στην ημερομηνία των ευρωεκλογών, οι δυο εταίροι του δικομματισμού δίνουν την αίσθηση ότι διαγκωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα κερδίσει την εύνοια ενός λαού, τον οποίο φαίνεται ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θεωρούν ότι... είναι ηλίθιος! Αρκεί να δει κανείς αυτά τα ερεβώδους αισθητικής αξίας διαφημιστικά τους σποτ, αρκεί να παρακολουθήσει τις εντεινόμενες κοκορομαχίες τους, αρκεί να προσέξει κάποιες από τις κορόνες των αρχηγών τους στις προεκλογικές συγκεντρώσεις τους.

Η διαπίστωση είναι κοινή. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ασελγούν κατ' εξακολούθηση εις βάρος της νοημοσύνης των πολιτών, πρωταγωνιστούν με απροσχημάτιστο τρόπο στη διαστρέβλωση της αλήθειας, διαπρέπουν στην τεχνική της υποκρισίας.

Εισαγωγικά θα πρέπει να τονιστεί το εξής: Οι επίδοξοι "πρωταθλητές" σε αυτό τον (προεκλογικό) αγώνα δρόμου της αναίσχυντης προπαγάνδας, προσποιούνται ότι "διαπληκτίζονται" πάνω σε ένα πολύ ορατό έδαφος: Στο έδαφος της πολιτικής του "μονόδρομου". Ενός "μονόδρομου" που και οι δυο υπηρετούν και μάλιστα τον υπηρετούν κινούμενοι στις ίδιες... λωρίδες του "μονόδρομου". Ομως, κάθε φορά, που, αυτοί οι τόσο ίδιοι εκπρόσωποι της ολιγαρχίας πιάνονται επ' αυτοφώρω να ανταλλάσσουν μεταξύ τους τη σκυτάλη της αντιλαϊκής διαχείρισης, τότε ακριβώς εντείνουν τις μεθόδους της εξαπάτησης του λαού, λανσάροντας τις δήθεν "διαφορές" τους.

***

Βλέπουμε τις τελευταίες μέρες το μεν ΠΑΣΟΚ να ρυπαίνει τους δέκτες της τηλεόρασης με εκείνα τα διαφημιστικά σποτ - που τα στιχάκια τους τα επαναλαμβάνει στις ομιλίες του ο κ. Σημίτης - και στα οποία... ορκίζεται ότι είναι "υπέρ της ειρήνης", "κατά της βίας", "υπέρ της αλληλεγγύης", "κατά των βομβαρδισμών"! Πρόκειται για τα ψηφοθηρικά σλόγκαν μιας κυβέρνησης, ενός κόμματος, που υπέγραψε υπέρ της εξόντωσης της Γιουγκοσλαβίας και δηλώνει εδώ και 63 μέρες, αφότου άρχισε το έγκλημα, πως "η δράση του ΝΑΤΟ είναι νόμιμη"!

Από τη μεριά της η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ για τη στάση τους στον πόλεμο. Μόνο που όταν τα στελέχη της ρωτιούνται "καλά κι εσείς τι θα κάνατε αν ήσασταν κυβέρνηση, δε θα υπογράφατε;", τότε, αυτά τα ίδια λαλίστατα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα πιάνει... γλωσσοδέτης. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Διότι, αφού η ΝΔ ισχυρίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κριθεί από τα πεπραγμένα του, τότε μάλλον θα αναγνωρίζει ότι το ίδιο θα πρέπει να ισχύσει και για τη δική της περίπτωση. Οσον αφορά, λοιπόν, την περίπτωση της ΝΔ, πρόκειται για το κόμμα εκείνο, που, από τη θέση της κυβέρνησης, υπέγραψε τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, συνέπραξε στο πλευρό των "συμμάχων" στον Πόλεμο του Κόλπου και έστειλε, τότε, το "Λήμνος" στον Περσικό, όπως σήμερα το ΠΑΣΟΚ στέλνει το "Θεμιστοκλής" στην Αδριατική...

***

Ταυτόχρονα, το ΠΑΣΟΚ, όταν δεν εκθειάζει την - επί των ημερών του, όπως επαίρεται - ευημερία των αριθμών και των δεικτών, βομβαρδίζει την κοινή γνώμη με διαφημίσεις στις οποίες κατηγορεί τη ΝΔ για την ανεργία, για την Παιδεία, για την Υγεία και γενικώς για την κακή κατάσταση που επικρατεί στον τόπο, στους τομείς άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ακόμα προσκολλημένο στη λογική του... "παραλάβαμε χάος". Μόνο που την τελευταία 20ετία σχεδόν, το ΠΑΣΟΚ παραλαμβάνει από τον... εαυτό του το κάθε φορά "χάος"... Επιπλέον και πολύ φυσικά, μην περιμένει κανείς να ακούσει από το ΠΑΣΟΚ τίποτα για μερικά άλλα νούμερα και στοιχεία, όπως:

  • Η ανεργία κινείται στα επίπεδα του 13% και στους νέους αγγίζει το 34%.
  • Ο λαός μας ζει σε ποσοστό της τάξης του 25% σε συνθήκες κάτω του ορίου της φτώχειας.
  • Η Ελλάδα βρίσκεται τελευταία στον κατάλογο των κρατών - μελών της ΕΕ σε δαπάνες για την Υγεία, την Παιδεία, την κοινωνική πρόνοια.
  • Αντίθετα, με βάση τους διεθνείς οργανισμούς, η Ελλάδα είναι η δεύτερη - μετά τις ΗΠΑ - χώρα του ΟΟΣΑ που τα κέρδη των βιομηχάνων και των τραπεζιτών εμφανίζουν τέτοιους ρυθμούς αύξησης!

Η ΝΔ δε χάνει την ευκαιρία να δημαγωγήσει γι' αυτή την κατάσταση. Προβάλλει τις συνέπειες που προκαλεί η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, για να έρθει αυτή μετά και να εφαρμόσει την ίδια πολιτική! Δεν πρόκειται για αυθαίρετο συμπέρασμα. Ποιος δε γνωρίζει ότι η ΝΔ, που κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση στην Παιδεία, είναι εκείνη που επιχείρησε να προωθήσει πρώτη την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση, το 1990 - 91; Οτι τις εικόνες των ξυλοκοπούμενων εκπαιδευτικών του 1998, τις είχαμε ξαναδεί τότε "εμπλουτισμένες" με το κορμί του δολοφονημένου Τεμπονέρα; Ποιος δε γνωρίζει πως η ΝΔ, που μιλά για την ακρίβεια, για την ανεργία, για την κοινωνική αναλγησία, είναι το κόμμα που - μαζί με το ΠΑΣΟΚ - διαπνέεται από τις "αξίες" της ελεύθερης αγοράς, από το "όραμα" των ιδιωτικοποιήσεων, από τα "πιστεύω" του αγοραίου νεοφιλελευθερισμού;

***

Ενόψει των ευρωεκλογών οι εταίροι του δικομματισμού θα δώσουν τον "καλύτερο" εαυτό τους στην ενίσχυση αυτής της προπαγάνδας του ψεύδους και των άσφαιρων μεταξύ τους πυρών. Πυρά που, τελικά, στοχεύουν να πλήξουν το μυαλό και τη συνείδηση των Ελλήνων εργαζομένων.

Οι τελευταίοι απαιτείται να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Γνωρίζουν ότι την επομένη των εκλογών, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ, με την ίδια προθυμία, τις ίδιες ντιρεκτίβες της ΕΕ θα υλοποιούν στο εσωτερικό της χώρας. Με την ίδια ευλυγισία, άλλοτε θα σκύβουν και άλλοτε θα πρωταγωνιστούν, στην επιβολή των "συμφώνων σταθερότητας", των διαταγμάτων της ΟΝΕ και του ευρω - ατλαντικού ιμπεριαλισμού. Οι Ελληνες εργαζόμενοι, όλα τα λαϊκά στρώματα, ας αξιοποιήσουν την ευκαιρία και ας απαντήσουν στις στημένες "κοκορομαχίες" και "μονομαχίες" των γαλαζοπράσινων εταίρων, με τα δικά τους "πυρά". Την ευθύβολη, αριστερή, κόκκινη ψήφο.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Την επομένη των εκλογών, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ, με την ίδια προθυμία, τις ίδιες ντιρεκτίβες της ΕΕ θα υλοποιούν στο εσωτερικό της χώρας. Με την ίδια ευλυγισία, άλλοτε θα σκύβουν και άλλοτε θα πρωταγωνιστούν, στην επιβολή των "συμφώνων σταθερότητας", των διαταγμάτων της ΟΝΕ και του ευρω - ατλαντικού ιμπεριαλισμού


ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΔΑΝΕΖΗ, ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΗΣ ΕΣΚ - ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Ψήφος ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

- Πώς προσπαθεί να δικαιολογήσει η κυβερνητική προπαγάνδα την πώληση του 25% των μετοχών της "Ολύμπικ Κέτερινγκ";

- Ισχυρίζεται ότι η πώληση των μετοχών είναι υγιής χρηματοδότηση! Για να δικαιολογήσει αυτόν τον απαράδεκτο ισχυρισμό έχει φροντίσει να δημιουργήσει έναν οικονομικό εκβιασμό και μια ψεύτικη εικόνα αδιεξόδου για την εταιρία. Ετσι λοιπόν φρόντισε να μεταβιβάσει σταδιακά τα κέρδη της περιόδου 1993-1997, ύψους 6 δισ., στη μητρική "Ολυμπιακή" και έδωσε ταυτόχρονα την εντολή να μη συμπεριληφθεί το κόστος μετεγκατάστασης της "Ολύμπικ Κέτερινγκ", στο συνολικό κόστος του ομίλου. Παράλληλα φρόντισε να παρουσιάσει διογκωμένες τις επενδυτικές ανάγκες της εταιρίας, ενόψει της μετεγκατάστασής της στα Σπάτα χωρίς να έχουν γίνει ολοκληρωμένες μελέτες. Ακόμα κι αν πάρουμε ως δεδομένη την τεχνητή οικονομική ασφυξία, δε δικαιολογείται η πώληση μετοχών μιας κερδοφόρας εταιρίας στο χρηματιστήριο, διότι απ' τις ίδιες τις εκτιμήσεις της διοίκησης, τα κέρδη της "Ολύμπικ Κέτερινγκ" την επόμενη 5ετία, μέσα στην οποία θα πραγματοποιηθούν οι παραπάνω επενδύσεις, θα είναι μεγαλύτερα από 3,2 δισ. που εισπράχτηκαν με την πώληση του 25% των μετοχών.

- Ποιες είναι οι προοπτικές της εταιρίας μετά τη μετοχοποίησή της;

- Διαγράφονται δυσοίωνες, διότι οι ίδιες σαθρές δικαιολογίες θα ξαναχρησιμοποιηθούν για την πώληση και άλλου πακέτου μετοχών, με στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίησή της στο άμεσο μέλλον.

Με τη μετοχοποίηση και την εφαρμογή των χρηματιστηριακών κριτηρίων λειτουργίας τα κέρδη της εταιρίας θα πηγαίνουν στην τσέπη των μετόχων, διότι το χρηματιστήριο επιβάλλει υψηλή μερισματοποίηση κερδών. Το αποτέλεσμα θα είναι η εταιρία να στερείται πολύτιμα κεφάλαια για επενδύσεις και ανάπτυξη δραστηριοτήτων και θα αναγκαστεί να προσφεύγει σε συνεχείς πωλήσεις μετοχών. Παράλληλα η μητρική ΟΑ θα αγοράζει ακριβότερα προϊόντα και υπηρεσίες, όπως είχε συμβεί με την προηγούμενη ιδιωτικοποίηση την περίοδο 1991-1993. Ταυτόχρονα, ανοίγεται ο δρόμος για τη σταδιακή συγκέντρωση μετοχών της "Ολύμπικ Κέτερινγκ" σε ανταγωνιστές της.

Επίσης, επιδιώκουν τη συμπίεση του εργασιακού κόστους για να αυξηθούν τα κέρδη των μετόχων. Αυτό σημαίνει άρνηση ικανοποίησης δίκαιων αιτημάτων, μεγαλύτερη λιτότητα, κατάργηση κι άλλων εργασιακών δικαιωμάτων, παραπέρα εντατικοποίηση εργασίας, μείωση θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης κι αύξηση της μερικής απασχόλησης, καθώς και των εκτάκτων με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου χειμώνα - καλοκαίρι. Δηλαδή μετατροπή της εταιρίας σε σύγχρονο σκλαβοπάζαρο, προκειμένου να αυξηθεί η κερδοφορία και να διανέμουν μερίσματα στους μετόχους.

- Ποια καθήκοντα μπαίνουν για τους εργαζόμενους στην επόμενη περίοδο;

- Οπωσδήποτε πρέπει να αντιδράσουν αγωνιστικά στην ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων, παλεύοντας για τη διαφύλαξη των εργασιακών τους δικαιωμάτων και τη διατήρηση των θέσεων πλήρους και σταθερής απασχόλησης. Πρέπει να αντικρούσουν το ψευτο-ιδεολόγημα του μικρού καπιταλιστή και του συνυπεύθυνου αυτής της πολιτικής. Για να είναι νικηφόρα η πάλη τους, πρέπει να επικεντρωθεί στην αγωνιστική προβολή κεντρικών πολιτικών αιτημάτων, για μια ανάπτυξη σε άλλη κατεύθυνση, που θα σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα και θα αυξάνει τις θέσεις εργασίας αντί να τις μειώνει στο βωμό του κέρδους. Να έρθουν σε σύγκρουση με την ΕΕ που υπαγορεύει την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων σε βάρος του κοινωνικού συνόλου και των εργαζομένων. Εχουν οι εργαζόμενοι τη δυνατότητα να δώσουν και το πολιτικό μήνυμα που πρέπει στις ευρωεκλογές, υπερψηφίζοντας το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, που είναι το μοναδικό μήνυμα ελπίδας και προοπτικής.

Γ. Ζ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ