ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Μάη 1999
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Βροντερό μήνυμα από χιλιάδες αγωνιστές της ειρήνης
  • Μεγάλη συμμετοχή στις πορείες που ξεκίνησαν από τρία σημεία της πόλης και συνέκλιναν στον τόπο όπου δολοφονήθηκε ο Γρηγόρης Λαμπράκης
  • Για άλλη μια φορά "πολιορκήθηκε" το λιμάνι της πόλης

"Κυκλωτική κίνηση" στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, που θέλουν τη Θεσσαλονίκη μόνιμο ορμητήριο θανάτου σε βάρος των λαών της Βαλκανικής, έκαναν το πρωί της Κυριακής χιλιάδες αγωνιστές της ειρήνης, που κίνησαν από τρία σημεία της πόλης, για να καταλήξουν διαδηλώνοντας στο Λιμάνι.

Η φετινή μεγάλη πορεία ειρήνης, που διοργάνωσε η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Πανθεσσαλονίκεια Επιτροπή Ενάντια στον Πόλεμο,αποτέλεσε κορυφαία στιγμή της αντιιμπεριαλιστικής δράσης που αναπτύσσεται τους τελευταίους μήνες στη χώρα και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Ο λαός με την απρόσμενα μεγάλη συμμετοχή του έστειλε ξεκάθαρο το μήνυμα πως είναι αποφασισμένος να επιβάλει με τον αγώνα του την ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία στην περιοχή, να καταστήσει τις μειονότητες γέφυρα φιλίας και να ορθώσει πανύψηλο τοίχος στους μακελάρηδες των λαών.

Τρεις πορείες ξεκίνησαν από την Καλαμαριά,την Ανω Πόλη και τη Σταυρούπολη,για να ανταμώσουν λίγα μέτρα πιο πάνω από τον τόπο του μαρτυρίου, το σημείο όπου δολοφονήθηκε πριν 36 χρόνια ο Γρηγόρης Λαμπράκης.

Δυτ. Θεσσαλονίκη

Εκατοντάδες διαδηλωτές της Δυτικής Θεσσαλονίκης και της Υπαίθρου συγκεντρώθηκαν έξω από το Δημαρχείο Σταυρούπολης. Μπροστά η Ελληνική Σημαία στα χέρια μαυροφορεμένων νέων, να υποδηλώνει τις κρίσιμες ώρες που έρχονται για τον τόπο μας και για τους νέους, αν δεν απεμπλακεί άμεσα η χώρα από τον βρώμικο πόλεμο των ιμπεριαλιστών. Μια στάση μπροστά στα Συμμαχικά νεκροταφεία. Απόδοση τιμής στους Σέρβους μαχητές που θυσιάστηκαν σε έναν άλλο ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Σημάδι του τι μπορεί να ξαναζήσουν οι λαοί, αν δε σταματήσουν με τον αγώνα τους τα σχέδια των αμερικανοΝΑΤΟικών για ματοκύλισμα των Βαλκανίων.

Από την Οδό Λαγκαδά, στην Εγνατία, για να ανταμώσει λίγο αργότερα με τα άλλα δυο ποτάμια οργής.

Ανω Πόλη

Από τις βόρειες συνοικίες οι αγωνιστές συναντήθηκαν στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης πίσω από το Επταπύργιο. Κατέβηκαν στην Εγνατία, για να καταλήξουν, μέσω της Βενιζέλου, στο μνημείο του Λαμπράκη. Συγκινητικές ήταν οι εκδηλώσεις του κόσμου. Απ' όπου περνούσε η πορεία άνοιγαν τα παράθυρα, τα χαμόγελα συνόδευαν θερμά χειροκροτήματα. Απ' τα μπαλκόνια πετούσαν κόκκινα τριαντάφυλλα και γαρίφαλα στους ειρηνοδρόμους. Ο κόσμος συμμετείχε με το δικό του τρόπο στην πορεία, τιμούσε τη μνήμη του Λαμπράκη, απαιτούσε το σταμάτημα του πολέμου.

ΝΑΤΟικό στρατηγείο

Ξεχωριστή σε μαζικότητα και παλμό ήταν η πορεία που ξεκίνησε από τα Ανατολικά της Θεσσαλονίκης. Από νωρίς το πρωί εκατοντάδες φιλειρηνιστές άρχισαν να συγκεντρώνονται μπροστά στο στρατόπεδο Κόδρα, όπου εδρεύει ΝΑΤΟικό στρατηγείο. To διαβόητο πλέον στους Θεσσαλονικείς "Στρατηγείο Συμμαχικών Δυνάμεων Ν. Ευρώπης - Προκεχωρημένο κλιμάκιο Θεσσαλονίκης".

Τους συγκεντρωμένους χαιρέτισε ο δήμαρχος Καλαμαριάς Χ. Οικονομίδης,που τόνισε ότι συμπαρίσταται στον αγώνα του φιλειρηνικού κινήματος και καταδίκασε έντονα τα εγκλήματα που διαπράττουν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί.

Μιλώντας εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης Καλαμαριάς ο Π. Αγγελίδης σημείωσε πως "καθήκον της κάθε πατριώτισσας και του κάθε πατριώτη, σήμερα, είναι να συνεγείρουν τις δικές τους και τις δυνάμεις των συγγενών και φίλων τους στον αγώνα για να μπει φραγμός στη Νέα Τάξη Πραγμάτων της αιμοβόρας PAX AMERICANA".

"Λαμπράκη ζεις..."

Στη διάρκεια της πορείας οι δρόμοι και τα στενά της πόλης σείστηκαν από τα συνθήματα των χιλιάδων ειρηνοδρόμων που διαδήλωναν: "Εδώ είναι Βαλκάνια δεν είναι Περσικός, εδώ δε θα περάσει ο νέος φασισμός","Ολα τα στρατόπεδα τα ΝΑΤΟικά, ήρθε ο καιρός να γίνουνε γιαπιά","Ηρθαν οι φονιάδες στη γειτονιά μας, αν δεν ξεσηκωθούμε θα 'ρθει κι η σειρά μας".

Στο μνημείο που μαρτυρά ηρωικές στιγμές της αγωνιστικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης, εκατοντάδες πολίτες περίμεναν να υποδεχτούν τους νέους ανυπόταχτους αγωνιστές, τους εργαζόμενους, τους μαθητές και τους φοιτητές, τις γυναίκες - μάνες, που με όπλο την πίστη στη ζωή διατράνωσαν μαχητικά την απόφασή τους να μην επιτρέψουν να περάσει ο ευρωατλαντικός φασισμός.

Οι εκπρόσωποι των φορέων της πόλης, της ΦΕΑΠΘ, του ΚΚΕ και της ΚΝΕ κατέθεσαν στεφάνι στη μνήμη του Λαμπράκη. Την ώρα που το σύνθημα "Λαμπράκη ζεις, εσύ μας οδηγείς" ξεπήδαγε από τις φλογισμένες καρδιές.

Ο γιος του αγωνιστή, ο Γιώργος Λαμπράκης, κάλεσε το λαό να δυναμώσει το αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα για να επιβληθεί η ειρήνη. "Η ειρήνη στον κόσμο θα σημάνει καταστροφή στα μεγάλα μονοπώλια, στους τοπικούς πολέμους και το κυνήγι των εξοπλισμών", είπε. Ο ίδιος διάβασε και το ψήφισμα της συγκέντρωσης.

Κεντρικός ομιλητής ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ Μιχάλης Σπυριδάκης,κάλεσε το λαό μέσα από τις ευρωεκλογές να στείλει μήνυμα καταδίκης στην κυβέρνηση και όσους στηρίζουν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Στο λιμάνι

Η πορεία συνεχίστηκε μέχρι την κεντρική πύλη του Λιμανιού, που αποτελεί όπως και όλη η Θεσσαλονίκη, το βασικό σημείο διέλευσης των ΝΑΤΟικών φονιάδων για την εισβολή στο Κόσσοβο. Εκεί έξω από την αλυσοδεμένη και φρουρούμενη πύλη, έστειλαν το μήνυμα. "Δε θα επιτρέψουμε να περάσουν άλλα σύνεργα πολέμου. Θέλουμε λιμάνι ειρηνικό. Και εσείς ένστολοι, πρέπει να βρεθείτε στο πλάι του αγωνιζόμενου λαού. Να αντισταθείτε στα σχέδια των πολεμοκάπηλων".

Δήλωσαν στο "Ρ"

Γιάννης Μπανιάς, γενικός γραμματέας της ΑΚΟΑ: "Η παλλαϊκή αντίσταση του ελληνικού λαού θα πρέπει να εμποδίσει τα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Ενωμένοι να αντισταθούμε στον πόλεμο που είναι εναντίον των συμφερόντων του λαού της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και όλης της Βαλκανικής. Κανένας Ελληνας φαντάρος να μη σταλεί να υπηρετήσει τα σχέδια των ιμπεριαλιστών".

Κώστας Χαλκιάς, πρόεδρος του Οργανισμού Εταιρικών Θιάσων: "Είχαμε πιστέψει πως τελείωσαν όλα και θεωρούσαμε υπερβολή να παλεύουμε για την υπεράσπιση και τη διατήρηση της ειρήνης. Πέσαμε έξω και δυστυχώς είμαστε στην αρχή του αγώνα. Πρέπει να συσπειρωθεί ο κόσμος, διαφορετικά οι βόμβες θα αρχίσουν να πέφτουν στις αυλές μας".

Εφη Δελή, εκπρόσωπος του Δικτύου για την Υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: "Ειδικά αυτή την περίοδο, που οι λαοί δέχονται μια πρωτοφανή ιμπεριαλιστική επίθεση, είναι απαραίτητο να υπάρξει συνένωση όλων των δυνάμεων, όλων των προοδευτικών ανθρώπων, όλων των αντιπολεμικών φωνών, ώστε να σταματήσει η σφαγή που γίνεται δίπλα μας".

Λευτέρης Κωνσταντινίδης, μέλος της Πανθεσσαλονίκειας Επιτροπής Ενάντια στον Πόλεμο: "Το άσπρο περιστέρι της ειρήνης, ο μαραθωνοδρόμος Γρηγόρης Λαμπράκης οδηγεί σήμερα όλους εμάς στο δρόμο του αγώνα. Το μόνο δρόμο που μπορεί να σταματήσει το σύγχρονο φασισμό που μετοίκησε στην Ουάσιγκτον και στο Λονδίνο και βομβαρδίζει τη γειτονική χώρα".

Μιχάλης Μοσχονάς, δήμαρχος Αγίου Παύλου: "Ενωμένοι και μέσα από τον καθημερινό αγώνα, ο λαός μας μπορεί να σταθεί φραγμός στα σχέδια κυβέρνησης και ΕΕ, στα σχέδια των ιμπεριαλιστών να ματώσουν τα Βαλκάνια".

Μιχάλης Λιάκος: "Κάθε λεπτό πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή. Στον αγώνα όλοι, κάθε μέρα, κάθε λεπτό. Γιατί εκτός από το λαό, καμία άλλη δύναμη δεν μπορεί να αναχαιτίσει τη βαρβαρότητα που εξελίσσεται".

Γιώργος Μπακογιώργος, εκπρόσωπος της ΦΕΑΠΘ: "Η συμμετοχή του ΚΣ της ΦΕΑΠΘ υποδηλώνει τα αντιπολεμικά αισθήματα των φοιτητών, που όλη τη χρονιά βρέθηκαν δίπλα στο λαό, ενισχύοντας το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα και διατρανώνοντας την καταδίκη τους στον βρώμικο πόλεμο ενάντια στη Γιουγκοσλαβία. Το πλατύ ποτάμι της αντεπίθεσης παρασέρνει και τους φοιτητές".

Ιταλικά στρατεύματα φτάνουν αύριο

Από αύριο Τετάρτη αναμένεται να ενταθεί και πάλι η στρατιωτική κίνηση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, δεδομένης και της απόφασης της κυβέρνησης να ζητήσει παύση της ΝΑΤΟικής κίνησης λίγες μέρες πριν τις εκλογές, ώστε να αποφύγει τις κλιμακούμενες λαϊκές αντιδράσεις, που όπως φαίνεται θα εκφραστούν και στην κάλπη.

Αύριο πάντως φτάνει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το ιταλικό πλοίο "Μέιτζορ", που μεταφέρει 140 οχήματα και 60 κοντέινερ με πολεμικό υλικό. Είναι το πρώτο από τα 3 που αναμένονται να καταπλεύσουν τις επόμενες μέρες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αλλά και με βάση την προηγούμενη εμπειρία, το πλοίο θα μεταφέρει και μέρος των 1.000 Ιταλών στρατιωτών που μέχρι τέλος της βδομάδας θα διέλθουν μέσω της Θεσσαλονίκης προς τα Σκόπια για να ενισχύσουν τη ΝΑΤΟική δύναμη που εδρεύει εκεί.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι 1.000 Ιταλοί έρχονται για να αντικαταστήσουν μέρος της ιταλικής δύναμης που βρίσκεται στα Σκόπια εδώ και έξι μήνες, αλλά και να την ενισχύσουν σε αριθμό. Η διάρκεια παραμονής των νεοφερμένων, σύμφωνα με το σχεδιασμό, θα είναι τουλάχιστον έξι μήνες, γεγονός που επιβεβαιώνει τα σχέδια μακρόχρονης παραμονής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην περιοχή και ενισχύει το ενδεχόμενο έναρξης των χερσαίων επιχειρήσεων σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας.

Δημαρχιακή επίσκεψη στο λιμάνι...

"Επίθεση ειρήνης" χαρακτήρισε τη χτεσινή του επίσκεψη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ο δήμαρχος Βασ. Παπαγεωργόπουλος,ο οποίος συνοδευόταν από μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε δηλώσεις του στην αρχή της περιοδείας του ο Β. Παπαγεωργόπουλος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ να αναλάβουν πρωτοβουλίες μέσω της διπλωματικής οδού, για να σταματήσει το αιματοκύλισμα στη γειτονική μας χώρα και εξέφρασε την αντίθεσή του σε κάθε χερσαία επέμβαση και σε κάθε προσπάθεια συνέχισης του πολέμου.

Σχολιάζοντας την κίνηση αυτή του δημάρχου και μελών του ΔΣ, ο δημοτικός σύμβουλος Αγ. Σαχίνης τόνισε: "Μετά από 60 μέρες βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας και χρήση του λιμανιού της πόλης, ο δήμαρχος και οι άλλες παρατάξεις του ΔΣ, πλην του συνδυασμού "Θεσσαλονίκη - Αντεπίθεση Τώρα", ανακάλυψαν ότι υπάρχει λιμάνι το οποίο χρησιμοποιείται από τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις με την υπογραφή της κυβέρνησης και μάλιστα επέλεξε τη στιγμή που δεν υπάρχει σ' αυτό κανένας ΝΑΤΟικός στρατιώτης". Την ενέργεια αυτή ο Αγ. Σαχίνης τη χαρακτηρίζει προσπάθεια διακωμώδησης του ΔΣ και προσπάθεια μη ανάληψης των ευθυνών από τη διοίκηση του δήμου και τις άλλες παρατάξεις του.

Να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος και τα μέλη του ΔΣ είχαν συνάντηση με τον γενικό διευθυντή του ΟΛΘ Δ. Παπαδόπουλο,ο οποίος ανέλαβε να ενημερώσει τους επισκέπτες του για τις κινήσεις των ΝΑΤΟικών μέσω του λιμανιού. Πόσο ήταν το έλλειμμα αυτής της ενημέρωσης, δεν είμαστε σε θέση να το προσδιορίσουμε, πάντως ο Δ. Παπαδόπουλος ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχε απαγορευτικό για τους πολίτες στο λιμάνι το τελευταίο διάστημα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ