ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Μάη 1999
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
Αναγκαιότητα για διεθνή συνεργασία και κοινές πρωτοβουλίες

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση για τη Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που έγινε στην Αθήνα, από τις 21 έως τις 23 του Μάη 1999

Στην τριήμερη συνάντηση που έγινε στην Αθήνα, με θέμα "κρίση του καπιταλισμού, παγκοσμιοποίηση και η απάντηση του εργατικού κινήματος", η οποία διοργανώθηκε από κοινού - όπως είχε αποφασιστεί κατά την προπαρασκευαστική συνάντηση των Κομμάτων στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 1999 - πήραν μέρος 55 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από 46 χώρες. Μια σειρά Κόμματα, αν και συμμετείχαν στην προετοιμασία της Συνάντησης, δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν τελικά, για λόγους - ανεξάρτητους από τη θέλησή τους - που αφορούν στην κατάσταση των χωρών τους.

Κατά τη διάρκεια των τριήμερων εργασιών έγινε μια δημιουργική ανταλλαγή απόψεων πάνω στα θέματα της Συνάντησης, καθώς και σε ζητήματα που θέτουν οι πρόσφατες εξελίξεις, όπως η άδικη και απαράδεκτη επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και τους συνεχιζόμενους εγκληματικούς βομβαρδισμούς. Αρκετοί ομιλητές αναφέρθηκαν στην ανάγκη να δοθεί στη δημοσιότητα μια έκκληση για τον άμεσο σταματημό των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ και την αναζήτηση λύσης, που να κατοχυρώνει στα πλαίσια της Σερβίας την αυτονομία του Κοσσυφοπεδίου και τα δικαιώματα όλων των μειονοτήτων, την επιστροφή όλων των προσφύγων στις εστίες τους με ασφάλεια, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Σερβίας και της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Οι συμμετέχοντες στις ομιλίες τους επισήμαναν τους κινδύνους για την παγκόσμια ειρήνη και την ασφάλεια από τη νέα στρατηγική αντίληψη και το νέο δόγμα δράσης του ΝΑΤΟ, που ανατρέπει τούς μέχρι τώρα κανόνες του διεθνούς δικαίου, εντείνει τη στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων, χρησιμοποιεί υπαρκτά ή και ανύπαρκτα μειονοτικά ζητήματα ως πρόσχημα, για να δικαιολογηθούν οι επεμβάσεις του.

Υπογράμμισαν την ευθύνη που έχουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ιδιαίτερα εκείνες που στηρίζονται από τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίες από την πρώτη στιγμή στήριξαν τα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ.

Αρκετοί ομιλητές αναφέρθηκαν στην ύπαρξη τοπικών πολέμων, στην έξαρση του θρησκευτικού φονταμενταλισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Από τους ομιλητές επισημάνθηκε ότι η τελευταία παγκόσμια κρίση του 1997 - 1998 δείχνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι το καπιταλιστικό σύστημα όχι μόνο δεν απαλλάχτηκε από τις κρίσεις, αλλά ότι αυτές, στις συνθήκες κυριαρχίας του χρηματιστικού κεφαλαίου και των γιγαντιαίων μονοπωλιακών ενώσεων, γίνονται ακόμα πιο βαθιές και πιο συχνές, με καταστρεπτικά αποτελέσματα στο επίπεδο ζωής των εργαζομένων, που αποτελούν την τεράστια πλειοψηφία του πληθυσμού της ανθρωπότητας. Η συσσώρευση των αδιεξόδων και των αντιθέσεων της καπιταλιστικής κοινωνίας, η γιγάντωση της οικονομικής, πολιτικής και στρατηγικής δύναμης του μεγάλου χρηματιστικού κεφαλαίου και των πολυεθνικών επιχειρήσεων, η μεγάλη επίθεση σε βασικά κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων αναδεικνύουν την εξαιρετική επικαιρότητα της ανάλυσης του καπιταλισμού, αλλά και την ανάγκη και τον τρόπο για το ξεπέρασμά του.

Η ύπαρξη και λειτουργία οργανισμών όπου κυριαρχούν οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις όπως η Ομάδα των "8", ο ΠΟΕ, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, οι θεωρίες και οι ακόμα πιο αντιδραστικές πολιτικές, που εφαρμόζονται στο όνομα της "παγκοσμιοποίησης" και της συμπίεσης προς τα κάτω της αμοιβής της εργατικής δύναμης, κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους, βυθίζουν εκατομμύρια ανθρώπων στη φτώχεια, στην αμάθεια, στις αρρώστιες, στην ασιτία και στην υπανάπτυξη, εντείνουν το βαθμό εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, οξύνουν την οικολογική κρίση.

Επισημάνθηκε, ακόμα, η συνεχώς αυξανόμενη απόσταση μεταξύ των δυνατοτήτων που ανοίγουν οι νέες τεχνολογίες και του τρόπου που ο καπιταλισμός τις χρησιμοποιεί ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, στο δικαίωμα στην εργασία και στις ανάγκες των λαών.

Μια σειρά ομιλητές σημείωσαν ότι οι εξελίξεις αυτές θέτουν μια πληθώρα νέων καθηκόντων στα Κομμουνιστικά Κόμματα, αλλά και σ' ένα πλατύ φάσμα δυνάμεων που έρχονται σε αντίθεση με τη νεοσυντηρητική πολιτική και τις βασικές επιλογές του πολυεθνικού κεφαλαίου.

Τονίστηκε η ανάγκη να πραγματοποιηθεί μια ευρύτερη συνάντηση για τα θέματα αυτά και να αναπτυχθούν ακόμα παραπέρα οι προσπάθειες κοινής δράσης και συντονισμού.

Ανέδειξαν την ανάγκη νέων πρωτοβουλιών για κοινή δράση των Κομμουνιστικών Κομμάτων σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο και, παραπέρα, για συσπείρωση όλων των προοδευτικών και αντιιμπεριαλιστικών αριστερών δυνάμεων.

Τόνισαν την αναγκαιότητα ανάπτυξης της διεθνούς συνεργασίας και των κοινών ενεργειών, που θα συμβάλουν να δημιουργηθεί ένα αντίπαλο δέος. Το αντίπαλο δέος των λαών, των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που αντιπαρατίθενται στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Η κρισιμότητα της κατάστασης, οι σοβαρές διεργασίες στην εργατική τάξη, που διευρύνει τα όριά της, όπως και η ανάγκη για συλλογική επεξεργασία από τους κομμουνιστές των εμπειριών του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε, απαιτούν τον πολλαπλασιασμό των πρωτοβουλιών αλληλοενημέρωσης και ευρείας διάδοσης των θέσεων των Κομμουνιστικών Κομμάτων. Στη διάρκεια της Συνάντησης τα κόμματα ενημέρωσαν για τους προβληματισμούς και τις δραστηριότητές τους. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη προώθησης μορφών για την πληρέστερη και πιο έγκαιρη ενημέρωση των κομμάτων, της κοινής γνώμης των χωρών, για τις δραστηριότητες και τους προβληματισμούς των κομμουνιστών.

Αρκετοί ομιλητές εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις συνεχιζόμενες απαγορεύσεις, διώξεις και διακρίσεις σε βάρος των Κομμουνιστικών Κομμάτων, των κομμουνιστών και γενικά όσων αντιστέκονται στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Τέλος, στα πλαίσια της Συνάντησης εγκρίθηκε Κοινή Εκκληση των κομμάτων, για να σταματήσει η επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, ενώ πραγματοποιήθηκε συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων από Βαλκανικές χώρες, η οποία ενέκρινε Κοινή Δήλωση για την επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας. Και οι δύο ανακοινώσεις θα δοθούν τις επόμενες μέρες στη δημοσιότητα.

Η "παγκοσμιοποίησή" τους γεννά πολέμους...

Δηλώσεις προς το "Ρ" εκπροσώπων κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων που πήραν μέρος στη Διεθνή Συνάντηση

Με δηλώσεις τους προς το "Ρ", εκπρόσωποι κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων επισημαίνουν τους δεινούς κινδύνους και τις αποσταθεροποιητικές συνέπειες από την "παγκοσμιοποίηση", όσο και την εφαρμογή της "Νέας Στρατηγικής Αντίληψης" του ΝΑΤΟ.

Σουλουσίνι Εύα Φίτος,

Αντιπρόεδρος

του Κόμματος Εργατών

Ουγγαρίας (Munkaspart):

"Αυτό που θέλω κατ' αρχάς να τονίσω είναι ότι βλέποντας εδώ τους αντιπροσώπους των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, μπορώ να πω πως είναι αξιοσημείωτο ότι συμπίπτουν οι εκτιμήσεις που πραγματοποιούν με τις δικές μας, ειδικά αυτές που κάνουμε στο συνέδριο του κόμματός μας που γίνεται αυτές τις ημέρες - το 16ο Συνέδριο. Αυτό βέβαια είναι κάτι λογικό, αφού κάθε ανάλυση που γίνεται με βάση τη μαρξιστική θεωρία πρέπει να καταλήγει στα ίδια συμπεράσματα. Η "παγκοσμιοποίηση", που βρίσκεται στη διαδικασία υλοποίησής της, συνίσταται, κατ' ουσίαν, στην απομύζηση των πόρων για λογαριασμό των πολυεθνικών ολιγοπωλίων και μονοπωλίων από τις αναπτυσσόμενες και τις φτωχές χώρες.

Ενα από τα χαρακτηριστικά της είναι η προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών, με τη χρησιμοποίηση όλων των διεθνών οργανισμών που έχουν τεθεί στη διάθεσή τους - π. χ. το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα - να παίξουν ρόλο ηγεμονικό και να επεκτείνουν την επικυριαρχία τους στις περιοχές ενδιαφέροντός τους. Αυτό προκαλεί και το σημερινό πόλεμο στα Βαλκάνια".

Δρ. Ρομπ Ντέιβς,

μέλος της Κεντρικής

Επιτροπής του ΚΚ

Νότιας Αφρικής:

"Το πιο ανησυχητικό ζήτημα που τίθεται με τις ΝΑΤΟικές επιδρομές στη Γιουγκοσλαβία είναι η απόφαση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου να δράσει μονομερώς, δίχως απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και υπερβαίνοντας το διεθνές δίκαιο. Αυτή η δράση στη Γιουγκοσλαβία δημιουργεί ένα προηγούμενο: ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να δράσει οπουδήποτε θέλει στον κόσμο και γι' αυτό ο κίνδυνος είναι υπαρκτός να επαναληφθούν τέτοιες επιδρομές σε άλλα μέρη της υφηλίου. Δεν μπορώ να σκεφτώ ή να προβλέψω περιοχές της Αφρικής όπου θα μπορούσε να επέμβει το ΝΑΤΟ με τέτοιο τρόπο, αλλά πιστεύω ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να ανησυχούν για το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ έδρασε μονομερώς δίχως καμία αναφορά στους διεθνείς οργανισμούς...

Το Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα εξέδωσε αμέσως καταδικαστική ανακοίνωση με την έναρξη των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, κάτι το οποίο έπραξε και η κυβέρνηση του Προέδρου της Ν. Αφρικής Νέλσον Μαντέλα".

Ραούλ Βαλντές Βίβο,

μέλος της ΚΕ

του Κομμουνιστικού

Κόμματος της Κούβας:

"Η συντρόφισσα Κάρμεν Ερέρα και εγώ νιώθουμε πάρα πολύ χαρούμενοι που συμμετέχουμε στη Διεθνή Συνάντηση όλων αυτών των Κομμουνιστικών Κομμάτων που γίνεται εδώ στην Αθήνα, καθώς θεωρούμε αναγκαία την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών στην ιδιαίτερα κρίσιμη αυτή καμπή της ιστορίας που ζούμε, όπου ποτέ πριν δεν έχει παρατηρηθεί αυτή η ολοκληρωτική επικράτηση μιας ιμπεριαλιστικής δύναμης, των Ηνωμένων Πολιτειών, ενός φασισμού του Internet και οι επιθετικές του ενέργειες εναντίων λαών και χωρών σε κάθε σημείο του πλανήτη, όπως αυτή εκδηλώνεται αυτή τη στιγμή στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. Επιτάσσεται λοιπόν όσο ποτέ άλλοτε να βρεθεί ο κοινός τόπος για να μπορέσουν οι λαοί να απαντήσουν. Και η απάντηση μπορεί να έρθει μόνο όταν συντονιστεί και να αναπτυχθεί η κοινή πάλη και ο αγώνας των λαών εναντίον του ιμπεριαλισμού και πρωτίστως εναντίον του κύριου φορέα του σήμερα στον κόσμο, τις ΗΠΑ".

Βίλφρεντ Βάντερκλιφτ,

Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα

Ολλανδίας:

"Αυτές οι μέρες που ζούμε είναι πολύ δύσκολες, όμως είναι και μέρες αλήθειας, όπου μπορούμε να δούμε τι πραγματικά σημαίνει ο ιμπεριαλισμός. Αυτό που βλέπουμε να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας είναι ότι οι ιμπεριαλιστικές χώρες κάνουν τα πάντα, εκτός από την οικονομική και κοινωνική βία, αλλά τώρα και απροκάλυπτη στρατιωτική βία, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντά τους ή προκειμένου να αυξήσουν τα πιθανά κέρδη τους.

Από την άλλη πλευρά, αρχίζει να συντελείται και κάτι άλλο, πολύ σημαντικό. Η ανάγκη να συντονιστούμε για να βρούμε κοινές απαντήσεις αλλά κοινούς δρόμους για να παλέψουμε όλοι μαζί εναντίον του ιμπεριαλισμού. Αυτός είναι ο λόγος που με κάνει πολύ ευτυχή που παρευρίσκομαι στη Διεθνή αυτή Συνάντηση των Κομμουνιστικών Κομμάτων, και θέλω να ευχαριστήσω εκ μέρους του κόμματός μας το ΚΚΕ γι' αυτή τη φιλοξενία και την πρωτοβουλία, γιατί πραγματικά πιστεύω ότι ο μόνος δρόμος, τα μόνα βήματα που πρέπει να κάνουμε, ώστε μπορέσουμε να βρούμε τις απαντήσεις και να συντονίσουμε τους αγώνες μας, είναι η κοινή πάλη κατά του ιμπεριαλισμού".

Κένι Κόιλ,

Κομμουνιστικό Κόμμα

Βρετανίας:

"Νομίζω ότι το παρόν γεγονός, αυτή η Διεθνής Συνάντηση, είναι ένα ουσιαστικό και σημαντικό βήμα. Νομίζω ότι είναι πραγματική αναγκαιότητα τα Κομμουνιστικά Κόμματα να συντονίσουν τη δράση τους, ιδιαίτερα κατά αυτού του πολέμου, αλλά και κατά της διαδικασίας ανοικοδόμησης που συντελείται στις ιμπεριαλιστικές χώρες. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να διαφυλάξουμε την ιδεολογική συζήτηση σε βάθος και να προσπαθήσουμε να ξανακερδίσουμε την πρωτοβουλία σε ιδεολογικό επίπεδο, γιατί είναι κάτι στο οποίο είχαμε υποχωρήσει με τις εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας, κάτι που εκμεταλλεύτηκε η Δεξιά για να κερδίσει έδαφος εναντίον της Αριστεράς. Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν δημιουργήσει μία κατάσταση όπου η Αριστερά μπορεί και πάλι να πρωτοπορήσει και να κερδίσει την πρωτοβουλία".

ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

1. ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

2. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

3. ΚΟΜΜΑ ΠΡΟΟΔΟΥ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ ΑΛΓΕΡΙΑΣ

4. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

5. ΚΟΜΜΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΒΕΛΓΙΟΥ

6. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΒΙΕΤΝΑΜ

7. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΒΟΗΜΙΑΣ - ΜΟΡΑΒΙΑΣ

8. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ (ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ)

9. ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

10. ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ "ΓΚΕΟΡΓΚΙ ΝΤΙΜΙΤΡΟΦ"

11. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

12. ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

13. ΕΝΙΑΙΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

14. ΝΕΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

15. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΗ ΔΑΝΙΑ

16. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

17. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΗΠΑ

18. ΙΟΡΔΑΝΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

19. ΙΡΑΚΙΝΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

20. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ - ΙΡΑΚ

21. ΚΟΜΜΑ ΤΟΥΝΤΕΧ ΙΡΑΝ

22. ΚΟΜΜΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ

23. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

24. ΕΝΩΜΕΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

25. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΙΣΡΑΗΛ

26. ΚΟΜΜΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ

27. ΙΤΑΛΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ

28. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΝΑΔΑ

29. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ

30. ΚΟΜΜΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΚΟΡΕΑΣ

31. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΚΟΥΒΑΣ

32. ΑΚΕΛ (ΚΥΠΡΟΥ)

33. ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΛΕΤΟΝΙΑΣ

34. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑΣ

35. ΛΙΒΑΝΕΖΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

36. ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ"

37. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ

38. ΝΟΤΙΟ - ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

39. ΝΕΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ

40. ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

41. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

42. ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

43. ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

44. ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

45. ΡΟΥΜΑΝΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

46. ΕΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ - ΚΚΣΕ

47. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΡΩΣΙΑΣ

48. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΡΩΣΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

49. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ

50. ΣΟΥΔΑΝΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

51. ΣΥΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

52. ΣΥΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

53. ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (EMEP) της ΤΟΥΡΚΙΑΣ

54. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ

55. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΧΙΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ