ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Ανάσα ζωής για το λαό η ψήφος στο ΚΚΕ

Στη Χαλκιδική περιόδευσε και μίλησε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

"Η ψήφος στο ΚΚΕ σ' αυτές τις ευρωεκλογές είναι ανάσα ζωής για το λαό και τον τόπο", τόνισε ο Γιώργος Μαυρίκος,υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του χτες βράδυ, στην εκλογική συγκέντρωση του Κόμματος στη Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής. Και υπογράμμισε: "Σε αντίθεση με τα στενά κομματικά, μίζερα ψηφοδέλτια των άλλων κομμάτων, το ΚΚΕ κατεβαίνει στις εκλογές με ένα ψηφοδέλτιο ευρύτατο, αντιπολεμικό, αγωνιστικό. Ψηφοδέλτιο αντίστασης και ελπίδας, στο οποίο συστρατεύονται και άνθρωποι που δεν είναι κομμουνιστές, αλλά συμφωνούν σε βασικές θέσεις υπεράσπισης της ανεξαρτησίας και εθνικής κυριαρχίας της χώρας, το άμεσο σταμάτημα του βρώμικου πολέμου, την κατοχύρωση θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού".

Και είναι σίγουρο, σημείωσε ο Γ. Μαυρίκος, ότι το ψηφοδέλτιο αυτό, της λαϊκής συσπείρωσης, θα βρει ανταπόκριση στο λαό και θα συγκεντρώσει σημαντικό ποσοστό ψήφων. "Δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις να δοθούν οι δύσκολοι αγώνες του λαού, μετά τις εκλογές, από καλύτερες θέσεις και με μαζικότερη συμμετοχή των εργαζομένων σ' αυτούς".

Ο δημοκρατικός λαός της Μ. Παναγίας, οι προοδευτικοί άνθρωποι, οι λαϊκοί αγωνιστές, επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Γ. Μαυρίκο, ενώ μεγάλη εντύπωση προξένησε η αναφορά του ομιλητή στις σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις του πολέμου στην περιοχή της Χαλκιδικής.

Από νωρίς, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ πραγματοποίησε περιοδεία στο νομό, συνοδευόμενος από μέλη της ΝΕ Χαλκιδικής του Κόμματος και τον Ηλία Γκουτζιγιάννη,γραμματέα Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Πρώτος σταθμός, το Νοσοκομείο Πολυγύρου, όπου η αντιπροσωπεία του Κόμματος είχε συνάντηση με το ΔΣ της Ενωσης Γιατρών του Νοσοκομείου και με μέλη της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων. Ο Γ. Μαυρίκος διαβεβαίωσε τους γιατρούς του νοσοκομείου ότι για το ΚΚΕ το θέμα διατήρησης της δημόσιας Υγείας είναι ουσιαστικό και σημείωσε πως μόνο μέσα από την ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων μπορεί να κατακτηθεί ο εκσυγχρονισμός των δημόσιων νοσοκομείων και η αναβάθμιση όλων των υπηρεσιών Υγείας, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του λαού.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκε τη Νομαρχία Χαλκιδικής, όπου συζήτησε με τους υπαλλήλους και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ορμύλιας, το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας με 1.051 μέλη και ετήσιο τζίρο στην επεξεργασία και εμπορία βρώσιμης ελιάς, που ξεπερνά τα 4 δισ. δραχμές. Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Χριστόφορος Στεφανίδης, ξενάγησε την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και ενημέρωσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο συνεταιρισμός. Προβλήματα, που κυρίως προέρχονται από την εχθρική στάση της πολιτείας, η οποία παρεμβάλλει εμπόδια στη λειτουργία του συνεταιρισμού, επειδή ο πρόεδρος και το ΔΣ δεν ανήκουν στην κατηγορία των υποτακτικών της εξουσίας.

Μιλώντας προς τους εργαζόμενους του συνεταιρισμού, ο Γ. Μαυρίκος υπογράμμισε την ανάγκη να βγει από τις εκλογές, ενισχυμένο το ΚΚΕ, που, όπως είπε, "είναι η μόνη πολιτική δύναμη με συνεπή και ξεκάθαρη πολιτική ενάντια στον πόλεμο, πολιτική ειρήνης και συνεργασίας των λαών, πολιτική υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και των λαϊκών συμφερόντων, που έχουν μπει στο στόχαστρο της ΕΕ και των άλλων κομμάτων, τα οποία στηρίζουν τον ευρωπαϊκό μονόδρομο". Τέλος, ο Γ. Μαυρίκος κάλεσε τους εργαζόμενους να στηρίξουν με την ψήφο τους και να ενισχύσουν την πολιτική της αντίστασης και ρήξης με τα ισχυρά συμφέροντα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗΣ
Δε λένε λέξη για την ταμπακιέρα

Στη Νάουσα μίλησε χθες ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

"Με τους γνωστούς μηχανισμούς, με τα ΜΜΕ, με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, κατάφεραν αυτή τη στιγμή οι συζητήσεις γύρω από τις ευρωεκλογές να μην αφορούν την Ευρώπη, αλλά το πώς μιλά ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και το πώς απαντά ο Καραμανλής. Καμία λέξη για την ταμπακιέρα. Καμία λέξη για το τι σημαίνει Ευρώπη".

Αυτά τόνισε χτες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Νάουσα, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης.Από νωρίς εκατοντάδες κάτοικοι της Νάουσας, είχαν κατακλύσει την κεντρική πλατεία της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα. Είχαν μετατρέψει την πλατεία σε ένα ποτάμι αντίστασης και οργής.

Κι αυτό παρά τις μεθοδεύσεις του - προσκείμενου στο ΣΥΝ - δημάρχου Νάουσας Δ. Βλάχου, να σαμποτάρει τη συγκέντρωση του ΚΚΕ. Αλλωστε τις προηγούμενες μέρες, οι κάτοικοι της πόλης έγιναν μάρτυρες της επιχείρησης αποκαθήλωσης των αεροπανό του ΚΚΕ από συνεργεία του δήμου.

Ο κόσμος υποδέχτηκε τους ομιλητές με το σύνθημα: "Εμπρός λαέ με το ΚΚΕ ενάντια σε ΝΑΤΟ και ΟΝΕ".

Ο Γ. Χουρμουζιάδης τόνισε: "Πλήρης είναι η συγκάλυψη για το τι σημαίνει Ευρώπη. Τι σημαίνει αυτή η προοπτική των λαών και της ειρήνης. Γίνονται συζητήσεις για τα επιτόκια και τα Χρηματιστήρια και πολύ φοβάμαι ότι αυτός που θα πάει να ψηφίσει θα ξεχάσει τι είναι η Ευρώπη. Αυτό γίνεται σκόπιμα για να αποπροσανατολιστεί ο ψηφοφόρος".

"Θα έλεγα - συνέχισε ο υποψήφιος του ΚΚΕ - ότι σήμερα ζούμε στην παρρησία της "Λυδίας Λίθου". Για να δοκιμάσουν στην αρχαία εποχή το χρυσό, το έτριβαν πάνω σε μια πέτρα. Για να δοκιμαστεί σήμερα η γνησιότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να τριφτεί πάνω στη "Λυδία Λίθο", που δεν είναι άλλη από την υποταγή της Ευρώπης και των λαών της στους ισχυρούς ιμπεριαλιστές". Ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία, κατέληξε ο Γ. Χουρμουζιάδης, δίνει το πιο σημαντικό και ακλόνητο επιχείρημα: "Ψηφίζοντας το όραμα της Ευρώπης που προβάλλουν, ψηφίζετε τη νομιμοποίηση στον πόλεμο".

Αμέσως μετά ο Νίκος Χριστάνης,στέλεχος της ΚΟΘ του ΚΚΕ, πήρε το λόγο: "Η δολοφονική επίθεση έβγαλε στη φόρα τα άπλυτα της καθωσπρέπει πολιτισμένης ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ενωση φωνή έχει πρόθεση αντίστασης δεν έχει. Τα κράτη - μέλη της και μάλιστα τα ισχυρά είναι ταυτόχρονα και κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ που ομόφωνα κατέληξαν μαζί και η Ελλάδα στη δολοφονική επιδρομή. Από τη ΝΑΤΟική βάση στο Αβιάνο σηκώθηκαν πολεμικά αεροπλάνα ενάντια στη Γιουγκοσλαβία. Αυτή είναι η Ευρώπη τους, η Ευρώπη του πολέμου. Τόσο η ΕΕ όσο και η χώρα μας έβαψαν τα χέρια τους με αίμα και από αυτό τίποτα δεν τους ξεπλένει".

Οι Λαρισαίοι δεν ξεχνούν τον εμπαιγμό

"Οι Λαρισαίοι έχουν μνήμη, συγκρίνουν, αποφασίζουν, ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ". Τη δήλωση αυτή έκανε ο Κώστας Λαλιώτης, υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, από τη Λάρισα κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της ανατολικής παράκαμψης της πόλης.

Πρόκειται για ένα οδικό έργο μήκους 60 χλμ., τμήμα των έργων της Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης, που η κυβέρνηση Σημίτη προσπαθεί εδώ και χρόνια να ολοκληρώσει. Και το εγκαινίασε προχτές ο Κ. Λαλιώτης, βρίσκοντας την ευκαιρία να θριαμβολογήσει και να καλέσει μάλιστα τους Λαρισαίους να αποφασίσουν για την ψήφο τους βάσει των έργων που εξελίσσονται αυτήν τη στιγμή στη χώρα.

Την ίδια στιγμή ο νομάρχης Λάρισας ανακοίνωνε ότι θα δοθεί 1,09 δισ. για κατασκευές σχολικών κτιρίων στην πόλη, ενώ την ίδια μέρα η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας ξαναανακοίνωνε τη γνωστή ρύθμιση - απάτη των αγροτικών χρεών και τη μείωση των επιτοκίων στα αγροτικά δάνεια, προκειμένου "να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα υπερχρέωσης των αγροτών".

***

Πράγματι όλα αυτά μπορούν να φτιάξουν μια εντυπωσιακή πρώτη σελίδα για τον Τύπο που θέλει να αβαντάρει το κυβερνητικό έργο, συνδυάζοντάς το μάλιστα και με τη σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού στη Λάρισα, ο οποίος θα παρουσιάσει την "ανάπτυξη" και τη "σταθερότητα" που συντελείται επί των ημερών της κυβέρνησής του. Και βεβαίως θα μπορούσε να πείσει κάποιους ψηφοφόρους, οι οποίοι όμως κάθε άλλο παρά για την ισχυρή τους μνήμη θα μπορούσαν να καυχηθούν... Γιατί, αλήθεια, ποιος Λαρισαίος και γενικότερα κάτοικος της Θεσσαλίας που "έχει μνήμη, θα συγκρίνει, θα αποφασίσει και θα ψηφίσει ΠΑΣΟΚ";

Οταν έργα ζωής για τη Θεσσαλία και για τον αγροτικό πληθυσμό της, όπως η εκτροπή του Αχελώου, η κατασκευή του ταμιευτήρα της Κάρλας ή το φράγμα του Σμοκόβου αποτελούν προεκλογικές υποσχέσεις των δύο μεγάλων κομμάτων εδώ και πολλά χρόνια και φυσικά ακόμα παραμένουν υποσχέσεις και γι' αυτές και για τις επόμενες εκλογές και ποιος ξέρει για πόσες ακόμα.

Οταν το Πανεπιστημιακό Περιφερειακό Νοσοκομείο Λάρισας, ενώ είναι έτοιμο εδώ και ενάμιση χρόνο, δε λειτουργεί επειδή η κυβέρνηση δεν κάνει τις απαραίτητες προσλήψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αλλωστε, μόλις χτες, σε ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου της Λάρισας καταγγέλλεται η κυβέρνηση ότι καθυστερεί, παρά τις υποσχέσεις του ίδιου του πρωθυπουργού κατά την τελευταία επίσκεψή του στην πόλη, τη λειτουργία του νοσοκομείου, επειδή μειώνει τις δαπάνες για την υγεία στα πλαίσια της πολιτικής ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ.

Οταν οι όποιες ρυθμίσεις κάνει η ΑΤΕ για τα αγροτικά δάνεια δεν καλύπτουν το σύνολο των χρεωμένων αγροτοκτηνοτρόφων και που σε τελική ανάλυση όσοι εντάσσονται σε αυτές, μπαίνουν όλο και πιο βαθιά στο βάλτο των χρεών.

Οταν, επίσης, οι μαθητές της Λάρισας βιώνουν ακόμη το αντιεκπαιδευτικό καθεστώς της διπλοβάρδιας, ενώ η παραπαιδεία στην πόλη δίνει και παίρνει και οι σχολάρχες τρίβουν τα χέρια τους - η Λάρισα διαθέτει σήμερα τα περισσότερα ιδιωτικά σχολεία από κάθε άλλη επαρχιακή πόλη της χώρας.

***

Μπορεί να υπάρξει άραγε Θεσσαλός με μνήμη που θα ξεχάσει όλα τα παραπάνω "έργα" του ΠΑΣΟΚ;

Η μήπως μπορεί να ξεχάσει κανείς τη στάση της ΝΔ, που, τόσο στις αγροτικές κινητοποιήσεις όσο και στους πρόσφατους μεγάλους μαθητικούς αγώνες, έστελνε, με συνέπεια φυσικά στις αρχές της, τον κόσμο σπίτι του; Ποιον Θεσσαλό άραγε έπεισε προχτές ο Κ. Καραμανλής μιλώντας στην πλατεία της Λάρισας ότι η ΝΔ θα κάνει κάτι το διαφορετικό από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ;

Σε αυτές τις εκλογές, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά, πρέπει να λειτουργήσει η μνήμη των κατοίκων της Θεσσαλίας και να μην ξεχάσουν τον εμπαιγμό τους από όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Να αποδείξουν ότι και μνήμη έχουν και να συγκρίνουν μπορούν, "μαυρίζοντας" το δικομματισμό και ενισχύοντας το ΚΚΕ.

Φ. Κ.

Σήμερα στον "902" TV

Παρακολουθήστε σήμερα από την τηλεόραση του "902", τις εξής ενδιαφέρουσες εκπομπές:

  • Στις 7 μμ στην "Πολιτική επικαιρότητα",θα μεταδοθεί η ομιλία του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα,στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος στην Καρδίτσα.
  • Στις 10 μμ στην εκπομπή "Με άποψη" ο δημοσιογράφος Κ. Καραχάλιος συζητά με εκπροσώπους κομμάτων, υποψηφίους ευρωβουλευτές με θέμα "Κοινωνική Πολιτική και ΕΕ".Συμμετέχουν οι: Λουκάς Αποστολίδης (ΠΑΣΟΚ), Σταύρος Παπασταύρου (Νέα Δημοκρατία), Τασία Τσατσούλη (ΚΚΕ), Αλέκος Καλύβης (ΣΥΝ), Πάνος Οικονομίδης (ΔΗΚΚΙ), Απόστολος Σιαμπάνης (ΠΟΛ.ΑΝ.).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ