ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Προς συνομοσπονδία οδεύει το Κυπριακό

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας,επιβεβαίωσε ότι γίνονται διεργασίες για λύση του Κυπριακού στη βάση της συνομοσπονδίας.

Προειδοποίησε ότι η πορεία προς τις 8 πλουσιότερες χώρες του κόσμου (G8) είναι λανθασμένη επιλογή και επέσυρε την προσοχή στους κινδύνους που ελλοχεύουν για εκτροπή του Κυπριακού από τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Γίνονται δε διεργασίες, είπε, να μη γίνει καμία αναφορά στα ψηφίσματα του Διεθνούς Οργανισμού.

Ο Δ. Χριστόφιας προέβη στη δήλωση όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα όσα αποκάλυψε χτες το απόγευμα ο πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού,για τη λύση συνομοσπονδίας, τη ΝΑΤΟική παρουσία δύναμης στην Κύπρο και την πιθανή ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ.

Ο Δ. Χριστόφιας ανέφερε ότι είναι αρκετά τα όσα έχουμε υποστεί από το ΝΑΤΟ και τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις και πρέπει να είμαστε μαζοχιστές αν επιθυμούμε την παρουσία αυτών που καταπνίγουν τους λαούς στο αίμα.

Εφερε ως παράδειγμα τη Γιουγκοσλαβία αλλά και το συνωμοτικό ρόλο που διαδραμάτισε το ΝΑΤΟ και η CIA κατά της Κύπρου με αποκορύφωμα την προδοσία του '74.

Ο Δ. Χριστόφιας υπερθεμάτισε στη θέση της Ρωσίας, ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι αυτό που πρέπει ν' ασχοληθεί ξανά με το Κυπριακό και να κληθούν οι δύο πλευρές για συνομιλίες στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Βοηθά η πρωτοβουλία των "οκτώ"

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κώστας Σερέζης, δήλωσε ότι η άποψη της κυβέρνησης σ' ό,τι αφορά την αναμενόμενη πρωτοβουλία της "Ομάδας των 8", είναι ότι τα διαθέσιμα στοιχεία δε συνηγορούν με τις ανησυχίες τουΣπύρου Κυπριανού, πως προωθείται λύση συνομοσπονδίας.

Αντίθετα, είπε, η λύση που επιζητείται όσον αφορά τις προθέσεις των "8" είναι η λύση της ομοσπονδίας.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι οι πληροφορίες της κυβέρνησης είναι πως οι "8" συζητούν ακόμα το αν θα αναπτύξουν και πότε την πρωτοβουλία τους και αυτό, πρόσθεσε, φαίνεται και από τη δήλωση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου.

Η πρωτοβουλία τους, παρατήρησε, θα είναι μία δήλωση με την οποία θα στηρίζουν τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών όταν θα καλέσει τις δύο πλευρές για διάλογο. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, θεωρούμε αυτονόητο ότι μία πρωτοβουλία, αφού θα είναι στηρικτική των προσπαθειών του Γενικού Γραμματέα, θα βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση γνωρίζει πως υπάρχουν διαφωνίες στους κόλπους των "8" όσον αφορά το περιεχόμενο και το χρόνο εκδήλωσης της πρωτοβουλίας.

Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί με ψυχραιμία το τι συμβαίνει και τόνισε ότι η δημόσια συζήτηση επί του θέματος δε διευκολύνει το έργο της κυβέρνησης.

ΑΝΑΠΗΡΟΙ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
Δεκαετίες ολόκληρες στην εγκατάλειψη
  • Ο Αχιλ. Κανταρτζής ζήτησε με Επίκαιρη Ερώτηση την εξομοίωση των αναπήρων του Εμφυλίου με αυτούς των άλλων πολέμων
  • Στις ελληνικές καλένδες παρέπεμψε για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση

Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπει για μία ακόμα φορά η κυβέρνηση την επίλυση ενός ώριμου και χρόνιου αιτήματος για την εξομοίωση των αναπήρων του εμφυλίου πολέμου με τους ανάπηρους άλλων πολέμων και τη χορήγηση και σε αυτούς της νόμιμης ταυτότητας αναπήρου πολέμου από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλ. Κανταρτζής και ο υφυπουργός Αμυνας, Δ. Αποστολάκης, αρκέστηκε στην αναγνώριση του δικαίου του αιτήματος, λέγοντας ότι έχει ήδη σταλεί στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας πρόταση για τη ρύθμιση του θέματος. Ομως δεν ανακοίνωσε κάτι συγκεκριμένο ούτε προσδιόρισε ένα χρονοδιάγραμμα για την επίλυση του προβλήματος. Στόχος της κυβέρνησης, είπε, είναι η κωδικοποίηση όλων των διατάξεων που ισχύουν και τόνισε ότι είναι δύσκολο να καταμετρηθούν οι δικαιούχοι, οι οποίοι κατά την εκτίμησή του φτάνουν τους 8.000.

Ο Αχιλ. Κανταρτζής στην τοποθέτησή του υπενθύμισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στη Βουλή το θέμα της επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ανάπηροι του Εμφυλίου. Είναι ένα αίτημα που προβάλλεται για χρόνια, έχει αναγνωριστεί το δίκαιό του από τις κυβερνήσεις αλλά πρακτικά δε γίνεται τίποτα.

"Δε ζητούν κανένα ειδικό καθεστώς μεταχείρισης", είπε ο βουλευτής τονίζοντας ότι ζητάνε απλώς να προμηθευτούν την ταυτότητα που έχουν και οι άλλοι ανάπηροι πολέμου, όπως επίσης και να εξομοιωθεί το καθεστώς που ισχύει για τους άλλους και για τους ανάπηρους και τα θύματα του Εμφυλίου. Ζήτησε δε επιτέλους να ρυθμιστεί το θέμα πολύ περισσότερο που έχουν περάσει αρκετές δεκαετίες και οι άνθρωποι αυτοί φεύγουν σιγά σιγά από τη ζωή.

Τον ταλαιπωρεί η γραφειοκρατία

Ερώτηση του ΚΚΕ για παλαίμαχο αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης

Την απαράδεκτη κατάσταση που αντιμετωπίζει ένας αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης αναδεικνύουν με Ερώτησή τους στον υπουργό Εθνικής Αμυνας, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας και Ορέστης Κολοζώφ.

Στην Ερώτηση αναφέρουν συγκεκριμένα:

"Απαράδεκτη είναι η ταλαιπωρία και η αντιμετώπιση του παλαίμαχου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, αξιωματικού του τακτικού στρατού, Ανδρέα Μόσχου, που σε ηλικία 90 χρόνων, ακόμα δεν έχει δικαιωθεί στην πράξη. Εδώ και πολλούς μήνες η Αναθεωρητική Επιτροπή Υγειονομίας του Στρατού δικαίωσε πλήρως τον Ανδρέα Μόσχο και αποφάσισε ότι έπρεπε να παίρνει αποδοχές Β' βαθμού πολεμικής διαθεσιμότητας με επιπλέον ποσοστό αναπηρίας 60%, σύμφωνα με το Ν.875/79, από 21.5.85, ημερομηνία υποβολής της αρχικής του αίτησης, στη συνέχεια δε λόγω μετάταξής του στην Α' κατηγορία του ίδιου νόμου, που σημαίνει βαθμός συνταγματάρχης με 80% αναπηρικό επίδομα, από 1.3.89 μέχρι και σήμερα έπρεπε να παίρνει τις αντίστοιχες αποδοχές.

Παρότι όμως εκδόθηκε και σχετικό Προεδρικό Διάταγμα στις 4 Μαρτίου 1999, οι αρμόδιες υπηρεσίες αντί να ενεργήσουν ώστε να σταματήσει η γραφειοκρατική "οδύσσεια" του συγκεκριμένου αγωνιστή και επιτέλους πάρει αυτά που δικαιούται, σύμφωνα με το νόμο, συνεχίζουν να τον ταλαιπωρούν και του ζητούν φωτογραφίες προκειμένου να του βγάλουν ταυτότητα Β' βαθμού πολεμικής διαθεσιμότητας σαν υπολοχαγού.

Επειδή αυτό είναι παράνομο και η ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλεται εδώ και πολλά χρόνια ο Ανδρέας Μόσχου είναι απαράδεκτη και απάνθρωπη.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι ενέργειες προτίθεται να κάνει άμεσα ώστε επιτέλους ο συγκεκριμένος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, αξιωματικός του τακτικού στρατού, να δικαιωθεί και στην πράξη και να του δοθούν αυτά τα οποία δικαιούται;".

Εσπευσμένα για τη "Γιουροπόλ"

Εσπευσμένα έφερε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής η κυβέρνηση την κύρωση σύμβασης για τη χορήγηση προνομίων και ασυλίας για τους αξιωματικούς που θα υπηρετούν στην περιβόητη "Γιουροπόλ", την "ευρωπαϊκή αστυνομία", που θα έχει κύριο στόχο την πάταξη των λαϊκών κινημάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αρμόδια επιτροπή συζητήθηκε προχθές το απόγευμα και χθες το πρωί εισήχθη στην Ολομέλεια για κύρωση. Την αντίθεση του ΚΚΕ στην κύρωση της σύμβασης εξέφρασε τοποθετούμενος ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής, υπενθυμίζοντας ότι το ΚΚΕ είχε ταχθεί κατά της σύμβασης που ίδρυε την ίδια τη "Γιουροπόλ". Η υπηρεσία αυτή, τόνισε, με πρόσχημα την καταπολέμηση του εγκλήματος θα χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των αντιστάσεων των λαών της Ευρώπης και γι' αυτό με τη σύμβαση οχυρώνονται με απαράδεκτα προνόμια και ασυλία οι πραιτοριανοί αυτού του Σώματος.

ΒΟΥΛΗ
Δημιουργεί "Ιδρυμα για τη δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό"

Διαφώνησε το ΚΚΕ

Πρόταση του προέδρου της Βουλής για τη δημιουργία Ιδρύματος της Βουλής "για τη δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό" συζητήθηκε χτες στην Ολομέλεια του Σώματος και ψηφίστηκε με τη διαφωνία του εκπροσώπου του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζή". Αναπτύσσοντας τη διαφωνία του, ο βουλευτής τόνισε ότι ανεξάρτητα από προθέσεις, το ίδρυμα αυτό θα μπορεί να ασκεί παρεμβάσεις σε κοινωνικές και πολιτικές δραστηριότητες και σε θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

Είναι χαρακτηριστικό, είπε, ότι σκοπός του Ιδρύματος είναι η ενίσχυση της προσπάθειας για "τη βελτίωση της διεθνούς θέσης της χώρας, η υποστήριξη των συμφερόντων του Ελληνισμού, η καλλιέργεια ιστορικής μνήμης και η προώθηση συνεργασίας μεταξύ των λαών".

Ολα αυτά είναι θέματα, τόνισε ο Αχ. Κανταρτζής, για τα οποία υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις από το κάθε κόμμα. Το κάθε κόμμα έχει τις δικές του απόψεις και για παράδειγμα τη βελτίωση της διεθνούς θέσης της χώρας, αλλιώς την εννοεί το ένα κόμμα και αλλιώς το άλλο κόμμα. Επίσης, το ίδρυμα θα διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις και θα εκπονεί μελέτες, ενώ με κατά πλειοψηφία αποφάσεις θα κινείται σε κατευθύνσεις για τις οποίες συχνά δε θα είναι σύμφωνα όλα τα πολιτικά κόμματα.

Η Βουλή, κατέληξε, είναι χώρος νομοθετικών αποφάσεων και κοινοβουλευτικού ελέγχου, όπου το κάθε κόμμα καταθέτει τις απόψεις του, προβάλλει τις θέσεις του και "δε μας βρίσκει σύμφωνους η διεύρυνση του ρόλου της που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Αν υπάρχει ανάγκη να ενισχυθούν κάποιες δραστηριότητες της Βουλής, αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την ενίσχυση των συγκεκριμένων υπηρεσιών και όχι με τη δημιουργία ενός ξεχωριστού νομικού προσώπου".

ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ
Ρίχτηκε η ταφόπλακα στο περιβάλλον της Αττικής

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε χτες και τα άρθρα του νομοσχεδίου για τα ολυμπιακά έργα, παρά την έντονη αντίθεση μαζικών φορέων του Λεκανοπεδίου, που καταγγέλλουν ότι ανατρέπεται το ρυθμιστικό σχέδιο της Αττικής και παραδίνεται η γη της στα μεγαλοσυμφέροντα.

Χαρακτηριστικό των επιδιώξεων της κυβέρνησης είναι και το ότι σε συγκεκριμένα άρθρα που συζητήθηκαν χτες προβλέπεται η κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας πρόσληψη και αμοιβή ανώτερου προσωπικού και νομικών συμβούλων στις διάφορες εταιρίες. Παρέκκλιση που βρήκε σύμφωνη και τη ΝΔ.Στο νομοσχέδιο εντάχθηκε και τροπολογία για την αντιμετώπιση του "προβλήματος του 2000" ("millennioum bug") των κομπιούτερ (συμβατότητα ημερομηνίας των παλιάς τεχνολογίας υπολογιστών) στις υπηρεσίες του Δημοσίου. Με την τροπολογία προβλέπεται ότι οι σχετικές προμήθειες (μέχρι 40 εκατομμυρίων δρχ) προϊόντων ή η παροχή υπηρεσιών για την αντιμετώπιση του "προβλήματος του 2000" θα γίνονται κατ' εξαίρεση της κείμενης νομοθεσίας. Με την τροπολογία διαφώνησε ο Μπ. Αγγουράκης τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό ανοίγονται επικίνδυνα "παραθυράκια" και προωθείται η διάσπαση των προμηθειών. Ο βουλευτής είπε ότι η κυβέρνηση αργά ανακάλυψε την ύπαρξη του προβλήματος και κατήγγειλε ότι ήδη στην αγορά κυκλοφορούν εταιρίες που υπόσχονται "λαγούς με πετραχήλια" για την αντιμετώπιση του "προβλήματος" προσδοκώντας πολλά κέρδη και από τη συνεργασία τους με το Δημόσιο.

"Εφυγε" η συντρόφισσα Δ. Παπαδομιχελάκη

"Εφυγε" χτες η συντρόφισσα Διονυσία Παπαδομιχελάκη,σύζυγος του αείμνηστου σύντροφου Στέλιου Παπαδομιχελάκη.Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε σχετική ανακοίνωσή του, σημειώνει:

"Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τη βαθιά λύπη της για το θάνατο της παλαίμαχης κομμουνίστριας Διονυσίας Παπαδομιχελάκη, συντρόφισσας στη ζωή και στον αγώνα του αείμνηστου βετεράνου του ΚΚΕ Στέλιου Παπαδομιχελάκη.

Η συντρόφισσα Διονυσία Παπαδομιχελάκη από νεαρή ηλικία, ως μέλος του ΚΚΕ, ανέπτυξε αξιόλογη δράση συμμετέχοντας στον αγώνα κατά της Μεταξικής Δικτατορίας. Γι' αυτή τη δράση της φυλακίστηκε και εξορίστηκε.

Πήρε δραστήρια μέρος στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και στους αγώνες των μετέπειτα χρόνων. Μέχρι το τέλος της ζωής της στάθηκε πιστή στην υπόθεση του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος.

Η ΚΕ συλλυπείται την οικογένεια της συντρόφισσας Διονυσίας".

  • Η κηδεία της συντρόφισσας θα γίνει αύριο Σάββατο 29/6 στις 11.00 π.μ. από το Α Νεκροταφείο, δημοτική δαπάνη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ