ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάη 1999
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Σύννεφα πολέμου στο, πάντα, αμφισβητούμενο Κασμίρ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Επικίνδυνα τεταμένη είναι η κατάσταση στα σύνορα του Πακιστάν με την Ινδία, στην περιοχή του Κασμίρ μετά τις χθεσινές αλλεπάλληλες ινδικές αεροπορικές επιδρομές και την κατάρριψη δύο ινδικών μαχητικών αεροσκαφών από την πακιστανική αεράμυνα. Οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν κατηγορίες και ευθύνες ενώ η Μόσχα με ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι "η επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στο Κασμίρ αποτελεί την απτή απόδειξη του κακού προηγούμενου που δημιούργησαν οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί κατά της Γιουγκοσλαβίας".

Τέσσερα κύματα αεροπορικών επιδρομών, τις τελευταίες 24 ώρες, πραγματοποίησαν ινδικά μαχητικά αεροσκάφη σε περιοχή ύψους 17.000 ποδών στο Κασμίρ στα πλαίσια της "επιχείρησης απομάκρυνσης των ισλαμιστών μαχητών που εισήλθαν παρανόμως στο έδαφος του Κασμίρ που είναι υπό ινδική κυριαρχία". Το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες" μετέδωσε ότι σφοδρές μάχες μαίνονται κατά μήκος του βορείου μέρους της "Γραμμής Ελέγχου" που χωρίζει το Κασμίρ, σε ινδικό και πακιστανικό, ενώ στόχος των πακιστανικών πυρών φέρεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να έγινε χθες η πόλη Κάργκιλ. Εντούτοις, δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή τραυματίες ούτε από τους συνεχόμενους βομβαρδισμούς της πόλης Κάργκιλ ούτε από τις σκληρές μάχες που λαμβάνουν χώρα στην περίμετρό της.

Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Αμυνας, αντιπτέραρχος Α. Κ. Μάλικ, οι επιδρομές στέφθηκαν με επιτυχία και ο ινδικός στρατός εκτιμά ότι μεγάλο μέρος των περίπου, 600, μαχητών έχει εγκαταλείψει το ινδικό έδαφος. Μάλιστα, επικαλέστηκε τις δηλώσεις του Ινδού στρατιωτικού διοικητή στην περιοχή του Κασμίρ Μοχάν Μπχαντάρι, για να τονίσει ότι οι μαχητές που παρεισέφρυσαν στην ινδική πλευρά του Κασμίρ, στις αρχές του μήνα, είναι, κυρίως, Αφγανοί μισθοφόροι και Πακιστανοί στρατιώτες με πολιτικά.

Αργά χθες το απόγευμα, ο Μάλικ, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, επιβεβαίωσε τις πακιστανικές πληροφορίες περί κατάρριψης δύο ινδικών αεροσκαφών, ενός "Μινγκ 27" και ενός "Mινγκ 21", κατά τη διάρκεια των επιδρομών, χθες το πρωί. Σύμφωνα με τον Μάλικ, το ένα αεροσκάφος υπέστη μηχανική βλάβη και ο πιλότος αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει το σύστημα εκτόξευσης ενώ το δεύτερο αεροσκάφος καταρρίφθηκε ενώ προσπαθούσε να περισυλλέξει τον πρώτο πιλότο. Ο Ινδός αξιωματούχος τόνισε ότι τα πυρά που δέχτηκε το δεύτερο αεροσκάφος "σε καμία περίπτωση δεν προέρχονται από τις ομάδες των ισλαμιστών εισβολέων", και κατηγόρησε το Πακιστάν για "εχθρική και προκλητική πράξη", υποστηρίζοντας ότι τα αεροσκάφη βρίσκονταν σε ινδικό εναέριο χώρο. Ο Μάλικ δεν έδωσε καμία πληροφορία για τους πιλότους των δύο αεροσκαφών.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ατάλ Μπιχάρι Βατζπαγιέ συγκάλεσε έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο, χθες το απόγευμα, προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση. Παρά τις έντονες πιέσεις που δέχτηκε από δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο υπουργός Αμυνας Τζορτζ Φερνάντες αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις από την ινδική κυβέρνηση, "για τις οποίες, όμως, δεν είναι δυνατόν να δοθούν περισσότερες πληροφορίες".

Τον ΟΗΕ καλεί το Πακιστάν

Επίσημη συνέντευξη Τύπου έδωσε, χθες, στο Ισλαμαμπάντ, ο εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού, Διοικητής Ρασίντ Κονέρεσι, ο οποίος ανακοίνωσε ότι καταρρίφθηκαν από την αεράμυνα της χώρας δύο ινδικά μαχητικά αεροσκάφη. Ο Κονέρεσι δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον τρόπο κατάρριψης των αεροσκαφών, αλλά υπογράμμισε ότι βρίσκονταν σε πακιστανικό εναέριο χώρο και γνωστοποίησε ότι ο ένας Ινδός πιλότος, που επέζησε, κρατείται από τον πακιστανικό στρατό. Ο Κονέρεσι απηύθυνε προειδοποίηση προς την ινδική ηγεσία να τερματίσει άμεσα τις αεροπορικές επιδρομές γιατί σε άλλη περίπτωση η κλιμάκωση της έντασης μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες συνέπειες για όλη την περιοχή.

Απόδειξη της σταθερής ινδικής επιθετικής πολιτικής χαρακτήρισε, σε συνέντευξή του στο βρετανικό δίκτυο BBC, τις αεροπορικές επιδρομές και την παραβίαση του πακιστανικού εναέριου χώρου, ο Πακιστανός υπουργός Πληροφοριών Μουσχαχίντ Χουσάιν. Ο Πακιστανός αξιωματούχος ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες και να αποστείλει διαμεσολαβητή στην περιοχή ενώ κάλεσε την Ινδία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το Πακιστάν.

Εντονες οι ανησυχίες της Μόσχας

Τη βαθιά της ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης στο Κασμίρ εξέφρασε, χθες, η ρωσική ηγεσία με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Στην ανακοίνωση απευθύνεται έκκληση στην Ινδία και στο Πακιστάν, να σεβαστούν εκατέρωθεν τις συμφωνίες του 1971, οι οποίες ορίζουν τη "Γραμμή Ελέγχου" που "μοιράζει" το Κασμίρ ανάμεσα στις δύο χώρες. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει, επίσης, ότι οι ΝΑΤΟικές επιδρομές κατά της Γιουγκοσλαβίας δημιούργησαν "κακό προηγούμενο" και καλλιεργούν την τραγικά εσφαλμένη εντύπωση ότι σοβαρά πολιτικά ζητήματα μπορούν να λυθούν διά της στρατιωτικής βίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά, τα τελευταία 28 χρόνια, που η Ινδία εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές στο Τζαμού Κασμίρ, αν και η ένταση με το Πακιστάν δεν έπαψε να υφίσταται ούτε μία στιγμή με αφορμή την αμφισβητούμενη, και από τις δύο πλευρές, συνοριακή "Γραμμή Ελέγχου" που χωρίζει το κρατίδιο των Ιμαλαϊων. Πακιστάν και Ινδία, χώρες που έχουν αναπτύξει πυρηνικό οπλοστάσιο, έχουν κάνει, ήδη, δύο πολέμους για την κυριαρχία στο κρατίδιο.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΔΙΚΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Οι δικαστές θα αποφασίσουν για την αναβολή

Ετοιμη η νέα κυβέρνηση συνασπισμού

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ιδιαίτερα πιθανό θα πρέπει να θεωρείται το ενδεχόμενο αναβολής της δίκης του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αμέσως μετά την έναρξή της την επόμενη Δευτέρα. Αυτό ανακοίνωσε, χτες, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Σελτζούκ Οζτέκ, που τόνισε ότι την οριστική απόφαση θα λάβει το ίδιο το δικαστήριο, αφού λάβει υπόψη του τις δηλώσεις τόσο του Τούρκου πρωθυπουργού όσο και του Προέδρου περί συνταγματικής αλλαγής που θα απαγορεύει την παρουσία στρατοδίκη στη σύνθεση των δικαστηρίων κρατικής ασφαλείας. Την ίδια στιγμή, ένταση επικρατεί στις σχέσεις Τουρκίας - Ιταλίας, μετά τον αποκλεισμό των Ιταλών δημοσιογράφων από τη δίκη του Κούρδου ηγέτη.

"Ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ και ο Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ τάχθηκαν σαφώς υπέρ της συνταγματικής τροποποίησης που θα ρυθμίζει τη σύνθεση των δικαστηρίων κρατικής ασφαλείας, αλλά μια τέτοια διαδικασία χρειάζεται χρόνο" υπογράμμισε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χτες, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης. Ο Οζτέκ κατέστησε σαφές ότι εναπόκειται στη δικαιοδοσία του συγκεκριμένου δικαστηρίου, που έχει συσταθεί για να δικάσει τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν και στο οποίο συμμετέχει στρατοδίκης, αν θα αποδεχτεί να προηγηθεί η συνταγματική τροποποίηση της διεξαγωγής της δίκης. Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το δικαστήριο να γνωστοποιήσει την απόφασή του κατά την έναρξη της δίκης, την επόμενη Δευτέρα.

Στο μεταξύ, οργή έχει προκαλέσει στον ιταλικό Τύπο η απόφαση των τουρκικών αρχών να μη δεχτούν τη διαπίστευση κανενός Ιταλού δημοσιογράφου, προκειμένου να παρακολουθήσει τη δίκη του Κούρδου ηγέτη. Οι τουρκικές αρχές, που δημοσιοποίησαν, χτες, τη λίστα των διαπιστευμένων δημοσιογράφων, αρκέστηκαν να ανακοινώσουν ότι επέλεξαν εκπροσώπους εφημερίδων, τηλεοπτικών δικτύων και ειδησεογραφικών πρακτορείων μεγάλης εμβέλειας, προκαλώντας περισσότερη αγανάκτηση στην Ιταλία. Ο ιταλικός Τύπος εκτιμούσε, χτες, σε εκτενή δημοσιεύματά του ότι με τον αποκλεισμό των Ιταλών δημοσιογράφων, οι τουρκικές αρχές "τους εκδικούνται για τη στάση που τήρησαν στην υπόθεση Οτσαλάν". Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε έντονα στον Τούρκο πρέσβη, ενώ σε ανάλογες ενέργειες προχώρησε και ο Ιταλός πρέσβης στην Αγκυρα. Από την πλευρά της, η Ενωση Τούρκων Δημοσιογράφων δημοσιοποίησε ότι ζήτησε από τις τουρκικές αρχές να μη διαπιστεύσουν κανέναν Ιταλό δημοσιογράφο, εξαιτίας της άρνησης της ιταλικής Ενωσης Ξένων Ανταποκριτών να διαπιστεύσει τον Τούρκο δημοσιογράφο του πρακτορείου "Ανατολή", που αντικατέστησε συνάδελφό του, που απολύθηκε εξαιτίας της στάσης που τήρησε στην υπόθεση Οτσαλάν.

Ετοιμη η νέα κυβέρνηση

Στον Τούρκο Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ παρουσιάζουν, σήμερα, τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό οι τρεις εταίροι, το Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς του Μπουλέντ Ετσεβίτ, το Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί και το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας του Μεσούτ Γιλμάζ. Σύμφωνα με το σχέδιο, στο οποίο συμφώνησαν οι τρεις εταίροι μετά από πολυήμερες συνομιλίες, το Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς αναλαμβάνει τα υπουργεία Εξωτερικών, Παιδείας, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Πολιτισμού, Εμπορίου και Βιομηχανίας και Δικαιοσύνης. Το Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης αναλαμβάνει τα υπουργεία Αμυνας, Δημοσίων Εργων, Οικονομικών, Γεωργίας, Περιβάλλοντος και Υγείας, ενώ το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας τα υπουργεία Εσωτερικών, Τουρισμού, Ενέργειας, Δασών και Μεταφορών.

Η ανακοίνωση της επίτευξης κυβερνητικής συμφωνίας χαροποίησε ιδιαίτερα τους χρηματιστηριακούς και επιχειρηματικούς κύκλους της Αγκυρας, που εκτιμούσαν, χτες, ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και σταθερότητα για να προωθήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχει υπαγορεύσει το ΔΝΤ.

Ινδικό πυροβολικό σε μάχη
ΠΟΛΩΝΙΑ
Σε μπλόκα, πάλι, οι αγρότες

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-

Τους περισσότερους κεντρικούς δρόμους και τις εθνικές οδούς της Πολωνίας απέκλεισαν, χτες το πρωί, για μια ακόμη φορά, οι αγρότες μετά την κατάρρευση των συνομιλιών του εκπροσώπου τους Αντρέι Λέπερ με την πολωνική κυβέρνηση. Οι αγρότες ζητούν την παροχή εκτάκτων οικονομικών βοηθημάτων, αύξηση της τιμής των προϊόντων τους και επιβολή περιοριστικών μέτρων στην εισαγωγή τροφίμων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια. Τα περισσότερα μπλόκα παρέμεναν στη θέση τους μέχρι χτες βράδυ, ενώ σε ορισμένα σημειώθηκαν επεισόδια, όταν η Αστυνομία επιχείρησε να τα διαλύσει διά της βίας.

Ο υπουργός Εργασίας Λόνγκινγκ Κομολόβσκι τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη και για νέο γύρο συνομιλιών, με τους εκπροσώπους των αγροτών, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Λετσέκ Μπαλτσέροβιτς, που έχει συγκεντρώσει τα πυρά των διαδηλωτών, εξαιτίας των αυστηρών μέτρων λιτότητας που έχει εισηγηθεί, κατηγόρησε την αγροτική ηγεσία ότι "παραπληροφορεί τον αγροτικό πληθυσμό, προκειμένου να τον πείσει να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις". Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Γιέρτζι Μπούτζεκ συγκάλεσε Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο λήψης παρεμβατικών μέτρων στην εισαγωγή αγροτικών προϊόντων στην πολωνική αγορά τροφίμων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ