Παρασκευή 28 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Σύννεφα πολέμου στο, πάντα, αμφισβητούμενο Κασμίρ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Επικίνδυνα τεταμένη είναι η κατάσταση στα σύνορα του Πακιστάν με την Ινδία, στην περιοχή του Κασμίρ μετά τις χθεσινές αλλεπάλληλες ινδικές αεροπορικές επιδρομές και την κατάρριψη δύο ινδικών μαχητικών αεροσκαφών από την πακιστανική αεράμυνα. Οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν κατηγορίες και ευθύνες ενώ η Μόσχα με ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι "η επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στο Κασμίρ αποτελεί την απτή απόδειξη του κακού προηγούμενου που δημιούργησαν οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί κατά της Γιουγκοσλαβίας".

Τέσσερα κύματα αεροπορικών επιδρομών, τις τελευταίες 24 ώρες, πραγματοποίησαν ινδικά μαχητικά αεροσκάφη σε περιοχή ύψους 17.000 ποδών στο Κασμίρ στα πλαίσια της "επιχείρησης απομάκρυνσης των ισλαμιστών μαχητών που εισήλθαν παρανόμως στο έδαφος του Κασμίρ που είναι υπό ινδική κυριαρχία". Το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες" μετέδωσε ότι σφοδρές μάχες μαίνονται κατά μήκος του βορείου μέρους της "Γραμμής Ελέγχου" που χωρίζει το Κασμίρ, σε ινδικό και πακιστανικό, ενώ στόχος των πακιστανικών πυρών φέρεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να έγινε χθες η πόλη Κάργκιλ. Εντούτοις, δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή τραυματίες ούτε από τους συνεχόμενους βομβαρδισμούς της πόλης Κάργκιλ ούτε από τις σκληρές μάχες που λαμβάνουν χώρα στην περίμετρό της.

Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Αμυνας, αντιπτέραρχος Α. Κ. Μάλικ, οι επιδρομές στέφθηκαν με επιτυχία και ο ινδικός στρατός εκτιμά ότι μεγάλο μέρος των περίπου, 600, μαχητών έχει εγκαταλείψει το ινδικό έδαφος. Μάλιστα, επικαλέστηκε τις δηλώσεις του Ινδού στρατιωτικού διοικητή στην περιοχή του Κασμίρ Μοχάν Μπχαντάρι, για να τονίσει ότι οι μαχητές που παρεισέφρυσαν στην ινδική πλευρά του Κασμίρ, στις αρχές του μήνα, είναι, κυρίως, Αφγανοί μισθοφόροι και Πακιστανοί στρατιώτες με πολιτικά.

Αργά χθες το απόγευμα, ο Μάλικ, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, επιβεβαίωσε τις πακιστανικές πληροφορίες περί κατάρριψης δύο ινδικών αεροσκαφών, ενός "Μινγκ 27" και ενός "Mινγκ 21", κατά τη διάρκεια των επιδρομών, χθες το πρωί. Σύμφωνα με τον Μάλικ, το ένα αεροσκάφος υπέστη μηχανική βλάβη και ο πιλότος αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει το σύστημα εκτόξευσης ενώ το δεύτερο αεροσκάφος καταρρίφθηκε ενώ προσπαθούσε να περισυλλέξει τον πρώτο πιλότο. Ο Ινδός αξιωματούχος τόνισε ότι τα πυρά που δέχτηκε το δεύτερο αεροσκάφος "σε καμία περίπτωση δεν προέρχονται από τις ομάδες των ισλαμιστών εισβολέων", και κατηγόρησε το Πακιστάν για "εχθρική και προκλητική πράξη", υποστηρίζοντας ότι τα αεροσκάφη βρίσκονταν σε ινδικό εναέριο χώρο. Ο Μάλικ δεν έδωσε καμία πληροφορία για τους πιλότους των δύο αεροσκαφών.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ατάλ Μπιχάρι Βατζπαγιέ συγκάλεσε έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο, χθες το απόγευμα, προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση. Παρά τις έντονες πιέσεις που δέχτηκε από δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο υπουργός Αμυνας Τζορτζ Φερνάντες αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις από την ινδική κυβέρνηση, "για τις οποίες, όμως, δεν είναι δυνατόν να δοθούν περισσότερες πληροφορίες".

Τον ΟΗΕ καλεί το Πακιστάν

Επίσημη συνέντευξη Τύπου έδωσε, χθες, στο Ισλαμαμπάντ, ο εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού, Διοικητής Ρασίντ Κονέρεσι, ο οποίος ανακοίνωσε ότι καταρρίφθηκαν από την αεράμυνα της χώρας δύο ινδικά μαχητικά αεροσκάφη. Ο Κονέρεσι δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον τρόπο κατάρριψης των αεροσκαφών, αλλά υπογράμμισε ότι βρίσκονταν σε πακιστανικό εναέριο χώρο και γνωστοποίησε ότι ο ένας Ινδός πιλότος, που επέζησε, κρατείται από τον πακιστανικό στρατό. Ο Κονέρεσι απηύθυνε προειδοποίηση προς την ινδική ηγεσία να τερματίσει άμεσα τις αεροπορικές επιδρομές γιατί σε άλλη περίπτωση η κλιμάκωση της έντασης μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες συνέπειες για όλη την περιοχή.

Απόδειξη της σταθερής ινδικής επιθετικής πολιτικής χαρακτήρισε, σε συνέντευξή του στο βρετανικό δίκτυο BBC, τις αεροπορικές επιδρομές και την παραβίαση του πακιστανικού εναέριου χώρου, ο Πακιστανός υπουργός Πληροφοριών Μουσχαχίντ Χουσάιν. Ο Πακιστανός αξιωματούχος ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες και να αποστείλει διαμεσολαβητή στην περιοχή ενώ κάλεσε την Ινδία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το Πακιστάν.

Εντονες οι ανησυχίες της Μόσχας

Τη βαθιά της ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης στο Κασμίρ εξέφρασε, χθες, η ρωσική ηγεσία με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Στην ανακοίνωση απευθύνεται έκκληση στην Ινδία και στο Πακιστάν, να σεβαστούν εκατέρωθεν τις συμφωνίες του 1971, οι οποίες ορίζουν τη "Γραμμή Ελέγχου" που "μοιράζει" το Κασμίρ ανάμεσα στις δύο χώρες. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει, επίσης, ότι οι ΝΑΤΟικές επιδρομές κατά της Γιουγκοσλαβίας δημιούργησαν "κακό προηγούμενο" και καλλιεργούν την τραγικά εσφαλμένη εντύπωση ότι σοβαρά πολιτικά ζητήματα μπορούν να λυθούν διά της στρατιωτικής βίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά, τα τελευταία 28 χρόνια, που η Ινδία εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές στο Τζαμού Κασμίρ, αν και η ένταση με το Πακιστάν δεν έπαψε να υφίσταται ούτε μία στιγμή με αφορμή την αμφισβητούμενη, και από τις δύο πλευρές, συνοριακή "Γραμμή Ελέγχου" που χωρίζει το κρατίδιο των Ιμαλαϊων. Πακιστάν και Ινδία, χώρες που έχουν αναπτύξει πυρηνικό οπλοστάσιο, έχουν κάνει, ήδη, δύο πολέμους για την κυριαρχία στο κρατίδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ