• Πιο έντονη η αντίδραση της γιουγκοσλαβικής αεράμυνας
  • - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΜΟΣΧΑ.- Την υποκρισία των διπλωματικών προσπαθειών για την επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο αποκαλύπτει - αν δεν ακυρώνει - η αποκορύφωση των βομβαρδισμών... - 1999-05-28 00:00:00.0"/>
  • Πιο έντονη η αντίδραση της γιουγκοσλαβικής αεράμυνας
  • - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΜΟΣΧΑ.- Την υποκρισία των διπλωματικών προσπαθειών για την επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο αποκαλύπτει - αν δεν ακυρώνει - η αποκορύφωση των βομβαρδισμών... - 1999-05-28 00:00:00.0" /> Στη γραμμή της βαρβαρότητας... | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Παρασκευή 28 Μάη 1999
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 5
    ΔΙΕΘΝΗ
    '
    Στη γραμμή της βαρβαρότητας...
    • Αυξάνουν κατακόρυφα τις επιθέσεις τους τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ
    • Τρεις νεκροί σε ένα ακόμη "κατά λάθος" χτύπημα σπιτιών κοντά στο Βελιγράδι
    • Πιο έντονη η αντίδραση της γιουγκοσλαβικής αεράμυνας

    ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ -

    ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΜΟΣΧΑ.-

    Την υποκρισία των "διπλωματικών προσπαθειών" για την "επίλυση της κρίσης" στο Κοσσυφοπέδιο αποκαλύπτει - αν δεν ακυρώνει - η αποκορύφωση των βομβαρδισμών της αεροπορικής αρμάδας των πάνω από 1.000 σκαφών του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, βοηθούντος του "καλού καιρού". Χθες στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι της Συμμαχίας ανακοίνωναν και νέα "ρεκόρ εξόδων"...

    Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονταν χθες το απόγευμα στην Πρίστινα, όπου λίγο μετά τις έξι το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) αναφέρθηκαν "πέντε ισχυρές εκρήξεις". Στις βόρειες συνοικίες της πόλης, όπου ήταν ορατή μια τεράστια στήλη μαύρου καπνού. Σε αυτή την περιοχή βρίσκονται ένας στρατώνας του γιουγκοσλαβικού στρατού και πολλές δεξαμενές καυσίμων της εταιρίας πετρελαιοειδών "Jugopetrol".

    Νωρίτερα, τις απογευματινές ώρες χθες, διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν τον απολογισμό του "Τανγιουνγκ" για την 64η μέρα του πολέμου: τρεις πολίτες νεκροί (από "εσφαλμένο χτύπημα", είπαν στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ) και άλλοι τρεις σοβαρά τραυματισμένοι σε προάστιο του Βελιγραδίου, εκατοντάδες επιθέσεις κυρίως στη νότια Σερβία και στο Κόσσοβο. Οι τρεις σκοτώθηκαν όταν ένας πύραυλος έπεσε σε σπίτια στη βιομηχανική ζώνη της Ράλια, 40 χλμ, νοτίως της πρωτεύουσας. Δύο σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς και από τα ερείπια τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν τρεις ενοίκους νεκρούς και τρεις σοβαρά τραυματισμένους, κατά το "Τανγιουνγκ". Συνολικά στη βιομηχανική περιοχή της Ράλια εξερράγησαν τέσσερις πύραυλοι.

    Κατά την ίδια πηγή, ένας ΝΑΤΟικός πύραυλος έπεσε, αλλά δεν εξερράγη, σε ένα κτίριο του γιουγκοσλαβικού υπουργείου Εμπορίου στην περιοχή του νέου Βελιγραδίου, σε πολύ μικρή απόσταση από την κινεζική πρεσβεία, η οποία είχε βομβαρδιστεί στις 7 του Μάη. Δεκαοκτώ ισχυρές εκρήξεις αναφέρθηκαν στην περιοχή της Μπατάνιτσα, βορείως του Βελιγραδίου, όπου βρίσκεται το στρατιωτικό αεροδρόμιο.

    Το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι η σερβική αεράμυνα κατέρριψε έξι ΝΑΤΟικούς πυραύλους - δύο στο όρος Κόσμαγι και άλλους τέσσερις στη Ράλια. Ενας πύραυλος εξερράγη σε ένα σπίτι στην περιοχή της Γκρότσκα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ένα άτομο, μετέδωσε το "Τανγιούνγκ".

    Στη νότια Σερβία, τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ εκτόξευσαν 30 πυραύλους εναντίον της περιοχής Κουρσούμλιγια στη διάρκεια των επιθέσεων που άρχισαν στις 02.00 ώρα Ελλάδος και ολοκληρώθηκαν στις 05.00.

    Σερβικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για "σφοδρούς βομβαρδισμούς" στο Νις, στη νότια Σερβία. Στην περιοχή σημειώθηκαν περίπου 12 "πολύ ισχυρές εκρήξεις". Το ραδιόφωνο του Πάντσεβο μετέδωσε ότι οι επιθέσεις στη βιομηχανική ζώνη της πόλης ήταν οι πιο έντονες που έχουν σημειωθεί από την έναρξη των ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, τον περασμένο Μάρτη.

    Στο Κόσσοβο εξερράγησαν ακόμη τουλάχιστον 35 πύραυλοι στην περιοχή της Πρίστινα, στο Λέμπανε, στο Ουρόσεβατς, στη Σούβα Ρέκα, στο Στίμιλιε και στο Πετς, προκαλώντας σοβαρές ζημιές. Δεν αναφέρθηκαν θύματα.

    "Ρεκόρ Εξόδων"

    Ο ανταποκριτής του "Associated Press" στο μεταξύ μετέδιδε από τις Βρυξέλλες επικαλούμενος πηγές της Συμμαχίας, ότι τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ "έσπασαν ρεκόρ" εξόδων το περασμένο 24ωρο, πραγματοποιώντας 741 πτήσεις. Μεταξύ αυτών, 308 έγιναν για βομβαρδισμούς, και 74 για να πληγεί η σερβική αεράμυνα, εξήγησαν εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ.

    Ο αντισμήναρχος Βάλτερ Γερτζ σχολίασε πως η γιουγκοσλαβική αντιαεροπορική άμυνα έχει εκτοξεύσει τις τελευταίες ημέρες 33 πυραύλους εναντίον συμμαχικών αεροσκαφών, "αυξάνοντας θεαματικά" τη χρήση αντιαεροπορικών πυρών.

    Οι επιθέσεις αυτές με πυραύλους εδάφους - αέρος που αναφέρθηκαν κατά την 64η ημέρα της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία υπερβαίνουν κατά πολύ σε αριθμό εκείνες των προηγούμενων ημερών, οι οποίες ήταν "συνήθως" 6 ή λιγότερες. Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι οι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν την Τρίτη έφτασαν τους 12.

    Ο Β. Γερτζ επισήμανε ότι η σερβική αντιαεροπορική άμυνα "γίνεται όλο και πιο επιθετική". Εκτίμησε ότι αυτό αποτελεί ίσως ένδειξη του γεγονότος "ότι αρχίζει να επικρατεί η απελπισία, καθώς προβάλλουν μια τελευταία αποφασιστική αντίσταση για να καταρρίψουν αεροσκάφη του ΝΑΤΟ". Βέβαια η εκτίμηση του Γερτζ μοιάζει τραβηγμένη: αντίστοιχα, η αύξηση των ΝΑΤΟικών επιθέσεων θα μπορούσε χαρακτηριστεί ως δείγμα "απελπισίας", καθώς παρά τις δηλώσεις περί του αντιθέτου, οι βομβαρδισμοί δεν έχουν αποδώσει "τα προσδοκώμενα" και όλο και πιο έντονα τίθεται το ζήτημα της χερσαίας επέμβασης.

    Ο ίδιος επισήμανε ότι η καλοκαιρία στη Γιουγκοσλαβία, η οποία βοηθάει τις αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ, διευκολύνει επίσης και τη γιουγκοσλαβική αντιαεροπορική άμυνα στη στόχευση των συμμαχικών αεροσκαφών. Η Γιουγκοσλαβία πιστεύεται ότι έχει χρησιμοποιήσει με φειδώ τα αποθέματά της σε αντιαεροπορικούς πυραύλους κατά την αεροπορική εκστρατεία του ΝΑΤΟ, ενώ θεωρείται ότι έχει ακόμη στη διάθεσή της χιλιάδες τέτοιους πυραύλους.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ