• Σε ασφυκτικό κλοιό η ΠΓΔΜ να αποτελέσει το ορμητήριο
  • - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.- Η χερσαία εισβολή, εμφανιζόμενη μέχρι χτες ως απειλή, σκέψη, ενδεχόμενο, ή πιθανότητα, πλέον διαγράφεται πολύ καθαρά στον ορίζοντα. Ηδη τα σύννεφα μαζεύονται αν και ακόμα οι... - 1999-05-28 00:00:00.0"/>
  • Σε ασφυκτικό κλοιό η ΠΓΔΜ να αποτελέσει το ορμητήριο
  • - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.- Η χερσαία εισβολή, εμφανιζόμενη μέχρι χτες ως απειλή, σκέψη, ενδεχόμενο, ή πιθανότητα, πλέον διαγράφεται πολύ καθαρά στον ορίζοντα. Ηδη τα σύννεφα μαζεύονται αν και ακόμα οι... - 1999-05-28 00:00:00.0" /> Ορατή στο άμεσο μέλλον | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Παρασκευή 28 Μάη 1999
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 6
    ΔΙΕΘΝΗ
    ΧΕΡΣΑΙΑ ΕΙΣΒΟΛΗ
    Ορατή στο άμεσο μέλλον
    • Ο Κλίντον, μετά τη φαινομενική απροθυμία, "σκέφτεται" την αποστολή 90.000 Αμερικανών για την ενίσχυση της "χερσαίας δύναμης"
    • Σε ασφυκτικό κλοιό η ΠΓΔΜ να αποτελέσει το ορμητήριο

    ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

    Η χερσαία εισβολή, εμφανιζόμενη μέχρι χτες ως απειλή, σκέψη, ενδεχόμενο, ή πιθανότητα, πλέον διαγράφεται πολύ καθαρά στον ορίζοντα. Ηδη τα σύννεφα μαζεύονται αν και ακόμα οι στρατιωτικοί και πολιτικοί ιθύνοντες της Συμμαχίας να θέλουν να την προσομοιάζουν ως "ενισχυμένη χερσαία δύναμη διατήρησης της ειρήνης".

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον φαίνεται ότι είναι έτοιμος να εξετάσει μια ενδεχόμενη χερσαία επίθεση εναντίον των σερβικών δυνάμεων στο Κόσσοβο, αποστέλλοντας στην περιοχή 90.000 Αμερικανούς στρατιώτες, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία εντός των προσεχών τριών βδομάδων... τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει σε χτεσινό της φύλλο η βρετανική εφημερίδα "Τάιμς", επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στο ΝΑΤΟ, χωρίς ωστόσο να τις κατονομάζει. Στο άρθρο τους οι "Τάιμς" υποστηρίζουν ότι τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στο Λονδίνο αυξάνεται ολοένα η αίσθηση ότι πρέπει να προετοιμαστούν για μια πολύ μεγαλύτερη επιχείρηση από αυτή που είχαν υπολογίσει αρχικά, με τη συμμετοχή περίπου 150.000-160.000 ανδρών.Οσον αφορά τη "δραματική στροφή" του Κλίντον, που μέχρι στιγμής φαινόταν απρόθυμος να ανοίξει τα "χαρτιά" του, κατά τη βρετανική εφημερίδα, "οφείλεται στη λεπτομερή ενημέρωση που είχε την περασμένη βδομάδα από τον στρατηγό Ουέσλεϊ Κλαρκ, τον ανώτατο διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων". Πιο συγκεκριμένα οι "Τάιμς" αναφέρουν ότι η Συμμαχία είχε προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση λήψης απόφασης για την αποστολή χερσαίων δυνάμεων, αυτή θα πρέπει να γίνει πριν τα μέσα Ιουνίου, ενώ όσον αφορά τη σύνθεση αυτής της δύναμης εκτός των 90.000 Αμερικανών στρατιωτών, σημαντικό ρόλο θα παίξουν επίσης η Βρετανία και η Γαλλία.

    Ορμητήριο η ΠΓΔΜ

    Εντούτοις αν και ακόμα το θέμα των χερσαίων επιχειρήσεων δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη, όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ θα ζητήσουν από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να επιτρέψει την ανάπτυξη στο έδαφός της νέων ενισχύσεων έως και 14.000 ανδρών, αυξάνοντας έτσι σε 30.000 άνδρες τη δύναμη της Συμμαχίας στη χώρα αυτή. Η ΠΓΔΜ έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ενίσχυσης της ΝΑΤΟικής δύναμης που σταθμεύει στη χώρα της - κυρίως αποτελούμενη από γερμανοβρετανικά στρατεύματα, ενώ έχει απορρίψει το ενδεχόμενο να εισβάλουν από το έδαφός της δυνάμεις του ΝΑΤΟ πριν την επίτευξη μιας ειρήνης. Ωστόσο οι πιέσεις που ασκούνται στη νεόκοπη χώρα είναι ασφυκτικές, ενώ διπλωματικές πηγές από την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες δήλωσαν κατηγορηματικά ότι "θα ζητήσουμε από τις αρχές των Σκοπίων να μπορέσουμε να αυξήσουμε τις δυνάμεις μας στην ΠΓΔΜ από 16.000 σε 30.000 άνδρες", υπογραμμίζοντας ότι ο αριθμός αυτός είναι "μία καλή αρχή" για μια ενδεχόμενη χερσαία επίθεση. Αυτή η εκδοχή επιβεβαιώθηκε λίγο αργότερα και από τον εκπρόσωπο της Συμμαχίας Τζέιμι Σι,ενώ ο Σι τόνισε επίσης ότι το ΝΑΤΟ ίσως αναζητήσει βάσεις και εκτός της ΠΓΔΜ για τη διευρυμένη δύναμη των 50.000 ανδρών της "ειρηνευτικής δύναμης" στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Σι πρόσθεσε ότι οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων των χωρών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν στο αρχηγείο των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στη Μονς του Βελγίου την 1η Ιουνίου, για να συζητήσουν για τη συγκρότηση της δύναμης αυτής.

    Φυσικά επισήμως οι "ιθύνοντες" επιμένουν ότι οι συνεχείς ενισχύσεις των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ από την αρχή του έτους αποσκοπούν στη συγκρότηση της εμπροσθοφυλακής μιας ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο, με την ονομασία KFOR. Ωστόσο, η πραγματικότητα, που αποκαλύπτεται αργά αλλά σταθερά, φανερώνει ότι όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο πιεστικό γίνεται το ζήτημα μιας ενδεχόμενης χερσαίας επίθεσης... προκειμένου να δεχτεί το Βελιγράδι μια διεθνή ειρηνευτική παρουσία στο Κοσσυφοπέδιο.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ