ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αντιιμπεριαλιστική σφραγίδα στο λιμάνι

Η μία μετά την άλλη οι πύλες του λιμανιού σφραγίστηκαν χτες το βράδυ, ως μια δυναμική απόδειξη πως "όταν ο λαός θέλει, μπορεί". Με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, εκατοντάδες ορκισμένοι, πλέον, αντιιμπεριαλιστές απαγόρευσαν στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις εισβολής να περάσουν

Μια ακόμα έμπρακτη απόδειξη ότι εννοούν το σύνθημα - μήνυμα "όταν ο λαός θέλει, μπορεί" έδωσαν χτες το βράδυ οι κομμουνιστές της Θεσσαλονίκης. Εκατοντάδες κομμουνιστές σφράγισαν κυριολεκτικά τις πύλες στο λιμάνι από τις 8 το βράδυ, προειδοποιώντας πως δε θα επιτρέψουν πλέον τη διέλευση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατοχής και εισβολής στα Βαλκάνια.

Ο αγωνιζόμενος λαός της πόλης, με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές, έσπασε στην πράξη το πνεύμα του εφησυχασμού που θέλει να περάσει η κυβέρνηση, η οποία ανήγγειλε ότι για λίγες μέρες πριν τις εκλογές και μέχρι τις 15 Ιούνη θα σταματήσει, δήθεν, η διέλευση των ΝΑΤΟικών φονιάδων, ενώ στην πράξη συμβαίνει το αντίθετο.

Η απόφαση για σφράγισμα του λιμανιού πάρθηκε καθώς τις τρεις τελευταίες μέρες εντάθηκε και πάλι η ΝΑΤΟική κίνηση από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, προκειμένου μέχρι τις 4 Ιούνη να μεταφερθούν στα Σκόπια, επιπλέον των 14.000 που βρίσκονται εκεί, 1.500 - 2.000 μισθοφόροι. Χτες έδεσαν στο λιμάνι ακόμη δύο ιταλικά πλοία, το "Κάτια" και το "Σεντ Τζορτζ", που μετέφεραν περισσότερα από 150 οχήματα, τουλάχιστον 80 τεθωρακισμένα και 50 κοντέινερ με επικίνδυνο πολεμικό υλικό. Το "Σεντ Τζορτζ" έφερνε και 300 από τους χίλιους Ιταλούς που αναμένονται.

Ο νέος μαζικός αποκλεισμός, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 8 το βράδυ στην πύλη 11 του λιμανιού, τρόμαξε τους "προστάτες" των φονιάδων. Λιμενικές δυνάμεις και άντρες της Αστυνομίας, που λειτουργούν πλέον ανοιχτά ως δυνάμεις υποστήριξης των ΝΑΤΟικών φονιάδων, επιστράτευσαν εργαζόμενους του λιμανιού προκειμένου να μεταφέρουν κοντέινερ και να κλείσουν από μέσα τις πύλες 11 και 12. Λίγο αργότερα τα μάζεψαν, φοβούμενοι το εξαγριωμένο πλήθος.

Απέναντι ακριβώς από την πύλη 11 οι εξέδρες στήθηκαν, οι μεγαφωνικές, με την ένταση στο κατακόρυφο, έστειλαν μακριά το μήνυμα της αντίστασης.

Ερασιτεχνικά νεανικά μουσικά σχήματα "έντυσαν" με μελωδίες την ατμόσφαιρα και συντρόφευσαν αυτό το βράδυ τους εκατοντάδες αγωνιστές που παρέμεναν μέχρι αργά, παρά τον άσχημο καιρό, τον αέρα και το ψιλόβροχο.

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ
"Να ψηφίσει ΚΚΕ για να έχει φωνή"

Με αυτοψία στο υπό ΝΑΤΟική κατοχή λιμάνι άρχισε χτες η τριήμερη περιοδεία της υποψήφιας ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στη Βόρεια Ελλάδα

- Γιατί πρέπει κάποιος να ψηφίσει ΚΚΕ;

- "Για να έχει πατρίδα, για να έχει αξιοπρέπεια και αύριο, για να έχει τιμή και αύριο και για να μη χάσει και τα τελευταία από τα με πολύ κόπο και πολύ αίμα κεκτημένα --τουλάχιστον 100 χρόνια από τώρα. Αν σκεφτείτε ότι το ΚΚΕ είναι 80 ετών τότε καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχει κατάκτηση στην οποία να μην έχει χύσει το αίμα του. Και κυρίως, για να αποκτήσει φωνή. Αν, βέβαια, ο ψηφοφόρος θέλει να αποκτήσει περιουσία στο Χρηματιστήριο δεν το συστήνω".

Ο διάλογος πλούσιος, οι ερωτήσεις έπεφταν βροχή από τους δημοσιογράφους στη... δημοσιογράφο και υποψήφια ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, που από χτες βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα και εκείνη την ώρα, χτες το απόγευμα, άρχιζε την τριήμερη περιοδεία της με αυτοψία στον τόπο του εγκλήματος, στο υπό ΝΑΤΟική κατοχή λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η συζήτηση με τους δημοσιογράφους έγινε λίγη ώρα μετά την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Κόμματος στη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, από την οποία και ζήτησε πλήρη ενημέρωση για τις συνθήκες κατοχής του λιμανιού από τον ξένο στρατό. Οι ερωταπαντήσεις επί παντός. Σταχυολογούμε ορισμένες:

- Πώς σχολιάζετε την έφοδο των διαδηλωτών στο Ακτιο;

- "Εγώ δεν ήμουν εκεί, δεν είμαι αυτόπτης μάρτυρας, αλλά έχω την εντύπωση ότι μπορείτε να περιμένετε πολύ μεγαλύτερη κλιμάκωση όποτε εμφανίζεται εισβολή στη χώρα μας από ξένη δύναμη...".

- Οι κινητοποιήσεις αυτές συνδέονται με την προεκλογική εκστρατεία του ΚΚΕ;

- "Αυτό είναι ανοησία. Οποιος προσπαθήσει να το συνδέσει με την προεκλογική περίοδο, ή, δεν έχει μνήμη ή δεν παρακολουθεί τις ειδήσεις - το λιγότερο, ή, κοιμάται σπίτι του. Διότι αυτές οι κινητοποιήσεις του ΚΚΕ έχουν ξεκινήσει πολύ πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου και δεν υπήρξε εκδήλωση αντιπολεμική ή ειρηνευτικής ομάδας, είτε από το ΚΚΕ, είτε από την ΕΕΔΥΕ που να μην έχει μπροστά την κόκκινη σημαία.

Θυμάμαι στην Κέρκυρα κινητοποιήσεις πολύ πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου και προπάντων και πριν την απόφαση, ή, σκέψη για τη δική μου ένταξη στο ψηφοδέλτιο και έτσι έχω και την προσωπική δημοσιογραφική εμπειρία. Ημουν στο αεροδρόμιο και είδαμε και χειρότερα πράγματα από τις κινητοποιήσεις. Είδαμε αλλαγή τοποθέτησης της Αστυνομικής Διεύθυνσης στην Κέρκυρα και τα λεγόμενα επεισόδια του αεροδρομίου.

Δηλαδή, πράγματα που ήταν φοβερά. Ακούσαμε μετά για κάμερες που ήταν κρυμμένες και έχω στα χέρια μου καταγγελίες συναδέλφων, από το σύνολο των συναδέλφων και των καμεραμάν της Κέρκυρας, πριν φτάσουμε στην προεκλογική περίοδο".

Η συνέντευξη τέλειωσε, ακολούθησε η περιοδεία στο λιμάνι κι αργά το βράδυ μια άλλη συζήτηση μεταξύ συναδέλφων δημοσιογράφων χωρίς ανοιχτά μικρόφωνα άρχιζε...

Αριθμοί και πραγματικότητα για τους αγρότες

Διαβάζουμε σε ένα προεκλογικό φυλλάδιο του ΠΑΣΟΚ:

"Το ΠΑΣΟΚ και την περίοδο αυτή διασφάλισε την οικονομική στήριξη και ενίσχυση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας. Συνέχισε την παράδοση που άρχισε το 1981, που θέλει το ΠΑΣΟΚ κοντά στα προβλήματα του Ελληνα αγρότη και ενάντια στις επιβουλεύσεις της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής αγοράς που επιδιώκει τον ανεξέλεγκτο ανταγωνισμό εις βάρος του μικρού Ελληνα παραγωγού".

* * *

Ας δούμε τι λέει, η ζωντανή πραγματικότητα:

1.Το αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο ενώ πριν την ένταξη στην Κοινότητα ήταν πλεονασματικό, έγινε μετά ελλειμματικό.Το 1997 το συνολικό έλλειμμα έφτασε στα 280,8 δισ. δραχμές. Την ίδια χρονιά το έλλειμμα με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έφτασε στα 370,2 δισ. δραχμές. Η υπόσχεση ότι η ένταξη θα οδηγούσε στην αγορά των 300 εκατομμυρίων πλούσιων Ευρωπαίων καταναλωτών, αποδείχτηκε ψέμα.

2.Το καθαρό αγροτικό εισόδημα μειώθηκε δραματικά.Η μείωση προήλθε από το γεγονός ότι το κόστος παραγωγής, δηλαδή ο όγκος και οι τιμές των αγροτικών εφοδίων, μηχανημάτων κλπ. αυξήθηκε με πολύ ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με τον όγκο, τις τιμές και τις επιδοτήσεις της αγροτικής παραγωγής. Στην περίοδο 1990 - '97 ο γενικός δείκτης του κόστους παραγωγής αυξήθηκε κατά 102,3% ενώ ο γενικός δείκτης τιμών και επιδοτήσεων της αγροτικής παραγωγής κατά 86,2%. Το καθαρό αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 2,5% το 1996, 4,4% το 1997 και 3,9% το 1998.

3.Ξεκληρίζεται η μικρομεσαία αγροτιά.Η αρνητική πορεία του καθαρού αγροτικού εισοδήματος, είχε σαν αποτέλεσμα την περίοδο 1981 - 1997 να ξεκληριστούν 193.000 μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά, δηλαδή το 19,3% των νοικοκυριών.Την ίδια περίοδο η απασχόληση στη γεωργία μειώθηκε κατά 317.000 άτομα, ή κατά 29,3%.

4.Φαινόμενα μαζικής χρεοκοπίας αγροτών.Η γενικότερη αγροτική πολιτική στα πλαίσια της ΕΕ και οι τοκογλυφικοί όροι τραπεζικού δανεισμού, έχουν σαν αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές χρεών που έχουν ρυθμιστεί, να ξεπερνούν το 1 τρισ. δραχμές,ενώ το 30% των αγροτών μόνιμα ή προσωρινά αδυνατεί να πληρώσει εμπρόθεσμα τις οφειλές του.

5.Κλείνουν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί.Αφού χρησιμοποιήθηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας για να συγκαλύψουν την αντιαγροτική πολιτική τους και της ΕΕ, οι περισσότερες και μεγαλύτερες συνεταιριστικές οργανώσεις οδηγήθηκαν στο περιθώριο, στη χρεοκοπία και στο κλείσιμο. Εκλεισαν οι: ΚΥΔΕΠ, ΣΠΕ, ΣΠΕΚΑ, ΣΕΡΓΑΛ, ΘΕΣΣΑΛΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ, ΣΥΝΕΛ, ΑΣΤΥ, ΑΣΠΡΟ κ. ά. Οι: ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ, ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ, ΕΑΣ Λιβαδειάς, Καρδίτσας, Σερρών, Θεσσαλονίκης κλπ., έκλεισαν επίσης.

6.Αστρονομικά τα κέρδη των βιομηχάνων.Την ίδια ώρα που οι μικρομεσαίοι αγρότες ξεκληρίζονται και οι συνεταιρισμοί κλείνουν εξαιτίας των χρεών τους, τα κέρδη των βιομηχανιών που μεταποιούν και των εμπόρων που εμπορεύονται αγροτικά προϊόντα, αυξάνονται ιλιγγιωδώς. Το 1997, τα κέρδη των τριών μεγαλύτερων ιδιωτικών γαλακτοβιομηχανιών έφτασαν τα 6 δισ. δραχμές. Των δυο μεγαλύτερων βιομηχανιών ελαιολάδου ξεπέρασαν τα 7 δισ. δραχμές κλπ.

7.Η Ευρωπαϊκή Ενωση επιδοτεί τον αφανισμό της γεωργίας.Από τα 7,5 τρισ. που έδωσε η ΕΕ, τα 6,5 τρισ., δηλαδή το 87%, αφορούσαν στις επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων, για να τα αγοράζουν σε φθηνές τιμές οι εμποροβιομήχανοι και στην καταστροφή των προϊόντων στις χωματερές. Το 1 τρισ., δηλαδή το 13%, αφορούσε σε κονδύλια που υποτίθεται ότι είχαν στόχο τη βελτίωση των υποδομών της γεωργίας, όμως και αυτά χρησιμοποιήθηκαν κυρίως, για ψηφοθηρικούς σκοπούς.

* * *

Αυτά όσον αφορά στο τι έγινε τα χρόνια που πέρασαν. Για αυτά που θα έρθουν μέσα από την Κοινή Αγροτική Πολιτική και την "Ατζέντα 2000", θα επανέλθουμε.

Δ. Π.

Η πύλη χτίστηκε και με τσιμεντόλιθους!

Αργά τη νύχτα, με μια ακόμη, εμπνευσμένη από την οργή, ενέργεια, οι οικοδόμοι έχτισαν την πύλη 11 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με τσιμεντόλιθους. Εδωσαν έτσι ένα ακόμα δείγμα της αποφασιστικότητας του λαού της Βόρειας Ελλάδας, πως με τίποτα το λιμάνι τους, δε θα μετατραπεί σε ορμητήριο των ΝΑΤΟικών δυνάμεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ