ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
"Εξω απ' την αμερικάνικη πρεσβεία θα γιορτάσουμε τη νίκη"

Σε ένα εκρηκτικά δυναμικό αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο εξελίχτηκε η συγκέντρωση που οργάνωσε χτες το βράδυ η ΚΝΕ στην Αθήνα

Επειδή η υποταγή δεν είναι ρεαλισμός και επειδή η ζωή απαιτεί ρήξη. Επειδή τα νιάτα είναι συνώνυμα με την αντίσταση και την πάλη, είναι έννοια ταυτόσημη με την ελευθερία και τη μη υποταγή. Και επειδή τις ψυχές των νέων δεν μπορούν να τις ζωγραφίσουν, ούτε να τις αγγίξουν οι μακελάρηδες των λαών, τα σκοτεινά ή φανερά συμφέροντα και τα ψεύτικα λόγια των εκφραστών της υποτέλειας, για όλα αυτά τα "επειδή", λοιπόν, οι αγωνιζόμενοι νέοι της Αθήνας - ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΚΝΕ - ένωσαν χτες τη φωνή τους στο Πάρκο Ελευθερίας: "Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός", το ένα σύνθημα που δέσποζε.

"Είμαστε περήφανοι για τους νέους και τις νέες της χώρας μας", είπε από το βήμα της κεντρικής εξέδρας ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Στρ. Κόρακας.Και πώς να μην είμαστε περήφανοι για τα νιάτα αυτής της χώρας; Πώς να αγνοήσει κανείς τη φλόγα, την πίστη, το πάθος που έκλειναν χθες μέσα τους τα μάτια όλων αυτών των παιδιών; Πώς να παραλείψει κανείς να αναφερθεί στη φωνή τους, που έβγαινε κατευθείαν από την καρδιά τους, μέσα από το βάθος της ψυχής τους; Μια φωνή απαίτησης, γιατί "η ζωή μας ανήκει". Μια φωνή διεκδίκησης, γιατί "θέλουμε χρώματα στη ζωή μας, όχι πτώματα".Μια φωνή αντίστασης, γιατί "η νεολαία δε σκύβει το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη".

Λίγα μόλις μέτρα πιο κάτω από την Αμερικανική Πρεσβεία, λίγα μέτρα μακριά από τη μυρωδιά και την "αύρα" των δολοφόνων αυτού του πλανήτη, οι νέοι της Αθήνας "σημάδεψαν ευθεία, σημάδεψαν στην καρδιά αυτής της βρώμικης πολιτικής", έβαψαν με την παρουσία τους κόκκινο το μαύρο της εποχής μας. Κι έγινε εκεί στο Πάρκο Ελευθερίας - σ' αυτόν τον συμβολικό χώρο που αντιπροσωπεύει τον αγώνα και την αντίσταση άλλων παλαιότερων γενεών - η οργή λευκό περιστέρι, έγινε "το σκοτάδι φως".

Η χτεσινή μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση της νεολαίας στο Πάρκο Ελευθερίας, αλλά και η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία που ακολούθησε προς την αμερικάνικη πρεσβεία δεν ήταν μόνο καταδίκη της βαρβαρότητας του πολέμου ούτε μόνο φωνή διαμαρτυρίας κατά της υπόδουλης ελληνικής κυβέρνησης. Ηταν - όπως είπε ο Νίκος Σοφιανός - "ένα μήνυμα που θα πονέσει τους ιμπεριαλιστές στις 13 Ιούνη, όταν οι νέοι θα έχουν ρίξει τις κόκκινες σφαίρες τους στην κάλπη". Ηταν, όμως, και μια υπόσχεση ζωής, πως ο αγώνας δε σταματά στις εκλογές, συνεχίζεται αμείωτος από τους νέους που απαιτούν άλλη ζωή, άλλους δρόμους και άλλες προοπτικές.

"Πρωτοπόρα νεολαία της χώρας", χαρακτήρισε τα παιδιά με τις υψωμένες γροθιές και τη δύναμη στα μάτια τους, ο Στρ. Κόρακας. "Εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική, και τότε και τώρα στην πρώτη τη γραμμή", ήταν η απάντηση - υπόσχεση των νέων. Των κομμουνιστών που όταν έμαθαν νωρίς το απόγευμα στο χώρο της συγκέντρωσης πως δύο μέλη της ΚΝΕ συνελήφθησαν απ' την αστυνομία, δήλωσαν αποφασισμένα και ξεκάθαρα; "Η κυβέρνηση των υπαλλήλων του ΝΑΤΟ, οι σφαγείς του γιουγκοσλαβικού λαού πιστεύουν ότι με τέτοιες πρακτικές μπορούν να κάμψουν το φρόνημα των κομμουνιστών και του λαού. Θα διαψευστούν. Στις 13 Ιούνη απαντάμε με ψήφο στο ΚΚΕ". Γιατί - όπως αλλιώς το είπαν - "στο ΚΚΕ και στην ΚΝΕ δεν πιάνουν απειλές. Κάτω τα χέρια από τους κομμουνιστές".

Και το απέδειξαν λίγο αργότερα με τη δυναμική τους πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία, η οποία ήταν περικυκλωμένη και φρουρούμενη ερμητικά από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οπως φρουρούμενες ερμητικά ήταν και οι πρεσβείες των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, που "διάβαινε" η πορεία, δίνοντας την εικόνα μιας στρατοκρατούμενης πόλης. Το απέδειξαν όμως και με την υπόσχεση που έδωσαν στο τέλος της χτεσινής μεγάλης συγκέντρωσης: "Εδώ, έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία θα γιορτάσουμε το εκλογικό αποτέλεσμα, τη μεγάλη νίκη του ΚΚΕ στις 13 Ιούνη",είπε καταχειροκροτούμενος ο Νίκος Σοφιανός. Οχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά ειδικά εκείνη τη μέρα το "φονιάδες των λαών Αμερικάνοι" πρέπει να ακουστεί στα πέρατα αυτής της γης. Και πρέπει να ακουστεί από τους νέους, απ' το μέλλον αυτού του κόσμου.

Εκαναν θρύψαλα τον Τρούμαν!

Το σύμβολο της υποτέλειας της χώρας μας στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό κείτεται θλιβερό στο χώμα. Το γκρέμισε η αγανάκτηση των νέων κομμουνιστών. Το άγαλμα του Τρούμαν έπεσε σαν χάρτινος πύργος. Ηταν περίπου 7.30 χτες το απόγευμα που οι Οργανώσεις της Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ συγκεντρώνονταν στην Κωνσταντίνου μπροστά από το άγαλμα του Αμερικάνου προέδρου Τρούμαν. Ηταν ένα από τα ραντεβού για τη μεγάλη συγκέντρωση - διαδήλωση στο πάρκο Ελευθερίας και την αμερικανική πρεσβεία.

Σε μια στιγμή δύο Κνίτες ανέβηκαν πάνω στο άγαλμα, αυτή τη διαρκή πρόκληση των ιμπεριαλιστών που θυμίζει την υποτέλεια της χώρας μας. Τραβώντας το με ένα συρματόσκοινο και χτυπώντας το κούφιο μεταλλικό σκελετό του το γκρέμισαν μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα. Ηταν μια ακόμη πράξη αντίστασης, απόδειξη πως "όταν ο λαός θέλει μπορεί".

Κάτω από τους ήχους των γνωστών πια συνθημάτων "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι", "Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός", "Κυβέρνηση Σημίτη, υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο", το σύμβολο της υποταγής στον ιμπεριαλισμό "έπεσε", όπως μπορούν οι λαοί με την πάλη τους να ρίξουν, να τσακίσουν την πολιτική που ματώνει τους λαούς.

Ηταν μια πράξη αντίστασης ενάντια στο μαύρο του πολέμου, μια πράξη που θα συνεχιστεί ρίχνοντας κόκκινο και ενισχύοντας την άλλη φωνή, τη φωνή του ΚΚΕ.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Απαντήστε στους ευρωλάγνους και ΝΑΤΟφρονες

Η ομιλία του Στρατή Κόρακα, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ μετατράπηκε σε πραγματικό διάλογο με τους νέους κομμουνιστές που απαντούσαν με συνθήματα σε κάθε του πρόταση. Με το σύνθημα "ΚΚΕ το Κόμμα σου Λαέ" να αντηχεί στη Βασ. Σοφίας ανέβηκε στο βήμα ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ.

"Νέες και νέοι απευθύνω σε σας ένα θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό εκ μέρους του ψηφοδελτίου νίκης του ΚΚΕ", ήταν τα πρώτα λόγια του Στρ. Κόρακα, ο οποίος, συνεχίζοντας, απηύθυνε χαιρετισμό στα νιάτα της χώρας, που, όπως είπε, όχι μόνο δε συμβιβάζονται, δεν τρομοκρατούνται και δεν πρέπει να σκύβουν το κεφάλι. Εκείνη την ώρα οι νέοι απαντούσαν με το σύνθημα: "Η νεολαία δε σκύβει το κεφάλι με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη".

Ο Στρ. Κόρακας κατήγγειλε από το βήμα της συγκέντρωσης τις συλλήψεις μελών της ΚΝΕ που έγιναν λίγες ώρες πριν τονίζοντας ότι "γελιούνται οι Σημίτηδες και οι Χρυσοχοϊδηδες, αν νομίζουν ότι θα τρομοκρατήσουν έτσι τον αγώνα της νεολαίας".

Ο Στρ. Κόρακας στην ομιλία του, αναφερόμενος στη στάση της κυβέρνησης είπε ότι "έχει ξεπεράσει κάθε όριο ψευδολογίας" και ότι θέλει τώρα προεκλογικά να ξεχάσει ο λαός μας το ρόλο που η κυβέρνηση αυτή έπαιξε στο αιματοκύλισμα της Γιουγκοσλαβίας. Με το σύνθημα "κυβέρνηση Σημίτη υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο" κατήγγειλαν και οι νεαροί συγκεντρωμένοι την υποτέλεια της κυβέρνησης.

Ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου χαιρέτισε τους αγώνες της νεολαίας ενάντια στον ιμπεριαλισμό και ειδικότερα τους στρατευμένους της πατρίδας μας, συγχαίροντάς τους για την περήφανη στάση τους και για την άρνησή τους να πάρουν μέρος στη σφαγή ενός λαού, που δεν αγωνίζεται μόνο για την ανεξαρτησία του, αλλά και για όλη την ανθρωπότητα. "Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν", ήταν η απάντηση των νέων κομμουνιστών. "Δε θα τους αφήσουμε να ολοκληρώσουν το έργο τους", είπε ο Στρ. Κόρακας.

Αναφερόμενος στο μήνυμα που πρέπει να σταλεί μέσα από τις ευρωεκλογές είπε ότι αποτελούν μια πρώτης τάξης ευκαιρία, για να απαντήσουν οι νέοι στην κυβέρνηση Σημίτη και τους "συναίτιους ευρωλάγνους και ΝΑΤΟφρονες", αναφερόμενος στα άλλα κόμματα της συναίνεσης. "Το ΚΚΕ επισήμανε, στα 81 χρόνια του στάθηκε στην πρωτοπορία και έβαλε τη σφραγίδα του στις κατακτήσεις του λαού μας". Οπως είπε το Κόμμα μέσα από την προεκλογική εκστρατεία βάζει και τον πατριωτικό στόχο της συγκρότησης ενός πλατιού αντιΝΑΤΟικού αντιιμπεριαλιστικού μετώπου. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στη στάση των Κομμουνιστών στη Θεσσαλονίκη, που μέρα - νύχτα προτάσσουν τα στήθια τους, για να μην περάσουν τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα, προκαλώντας δυνατά χειροκροτήματα.

ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Η ψήφος στο ΚΚΕ δυναμώνει το ποτάμι της οργής

Ενώ η είδηση για το γκρέμισμα του αγάλματος του Τρούμαν είχε φτάσει και είχε γεμίσει αισιοδοξία τους νέους και τις νέες στη μεγάλη συγκέντρωση - διαδήλωση της ΚΝΕ, το λόγο πήρε ο γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής, Ν. Σοφιανός."Η παρουσία μας εδώ - τόνισε - για μια ακόμα φορά, στην πρεσβεία των ΑμερικανοΝΑΤΟικών δολοφόνων, όπως και το γκρέμισμα του αγάλματος - συμβόλου του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, δηλώνει ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα. Οτι θα συνεχίσει η εκφρασμένη αντίσταση της νέας γενιάς, που εδώ και δυο μήνες, διαδηλώνει την απαίτησή της να σταματήσει τώρα αυτός ο βρώμικος πόλεμος. Δηλώνει, όμως, και την απόφαση που παίρνουν και θα πάρουν χιλιάδες νέοι να στείλουν ένα μήνυμα που πονάει τους ιμπεριαλιστές. Να στείλουν στις 13 Ιούνη χιλιάδες νεανικές κόκκινες ψήφους".

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του ο Ν. Σοφιανός, για να συνεχίσει:"Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ συνεχίζουν δυο μήνες τώρα τη δολοφονία ενός λαού. Βομβαρδίζουν τη Γιουγκοσλαβία, σκοτώνουν το λαό της, ισοπεδώνουν, ερημώνουν τη χώρα, την καταστρέφουν οικολογικά. Εμείς συνεχίζουμε να καταγγέλλουμε στους δρόμους το έγκλημα των 19 κυβερνήσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ανάμεσά τους, και της κυβέρνησης Σημίτη. Να παλεύουμε για την απεμπλοκή της χώρας μας από αυτό το έγκλημα: Χτες στο Ακτιο, κάθε μέρα στη Θεσσαλονίκη, εδώ στην πρεσβεία, παντού, θα τους διώξουμε απ' την Ελλάδα, απ' τα Βαλκάνια. Η κυβέρνηση Σημίτη, υπάλληλοι του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όχι μόνο είναι συνεργοί στο έγκλημα - όσο κι αν προσπαθούν να το κρύψουν - αλλά δίνουν και νέες παραχωρήσεις, ενώ προπαγανδίζουν τον μονόδρομο της υποταγής στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Είναι οι μικροί, μικρούτσικοι πολιτικοί των μικρών και μεγάλων σε μέγεθος κομμάτων. Εμείς παλεύουμε στο δρόμο της αντίστασης, της αντεπίθεσης, της περηφάνιας ενός λαού που δεν είναι διατεθειμένος να υποκύψει στη μιζέρια του "δεν μπορούμε", στην κακομοιριά του "τι να κάνουμε". Η πολιτική που βομβαρδίζει τη Γιουγκοσλαβία και ετοιμάζεται και για χερσαία επίθεση, είναι η ίδια με την πολιτική που μοιράζει ανεργία στη νεολαία. Η πολιτική που ισοπεδώνει μια χώρα που αντιστέκεται είναι η ίδια με την πολιτική που φέρνει τον εργασιακό μεσαίωνα. Η πολιτική που δολοφονεί παιδιά, γέροντες και γυναίκες, που χτυπάει με βόμβες σχολεία, νοσοκομεία, φυλακές και σταθμούς, είναι η ίδια με την πολιτική που φέρνει την αντιδραστική μεταρρύθμιση στην παιδεία. Αυτοί που γέμισαν τα Βαλκάνια διοξίνες και τοξικά, είναι οι ίδιοι που μειώνουν τις δαπάνες για υγεία και παιδεία, που γκρεμίζουν την κοινωνική ασφάλιση. Αυτοί που ρίχνουν βόμβες διασποράς και πυρηνικά στη Σερβία, είναι οι ίδιοι που στέλνουν τα ΜΑΤ και απαντούν με χημικά στην οργή και στην αγανάκτηση της νεολαίας. Σημίτης, Ντ' Αλέμα, Κλίντον και Ζοσπέν από κοινού κάνουν τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Μαζί κάνουν τον πόλεμο στα μορφωτικά, εργασιακά, δημοκρατικά δικαιώματα της νεολαίας. Αυτή η πολιτική πρέπει να καταδικαστεί και στις κάλπες, πρέπει να απορριφθεί, να γκρεμιστεί στους δρόμους. Γι' αυτό η ψήφος στο ΚΚΕ δυναμώνει το ποτάμι της οργής, της αντίστασης. Η κόκκινη ψήφος στέλνει σήμα κινδύνου στους ιμπεριαλιστές. Είναι αντιπολεμική, αντιΝΑΤΟική, φιλειρηνική στάση. Εμείς θα είμαστε εδώ και μετά, όπως ήμασταν και πριν. Θα πολιορκούμε την πρεσβεία των δολοφόνων. Είτε τους αρέσει είτε όχι, θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους. Και μετά τις εκλογές θα συνεχίσουμε με νέα ορμή. Στις 9 και 10 Ιούλη θα κλείσουμε τα σύνορα από όπου περνούν τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα, θα αποκλείσουμε τη Θεσσαλονίκη. Θα τους αναγκάσουμε να γυρίσουν πίσω. Γι' αυτό αξίζει χιλιάδες νέοι να 'ρθουν μαζί μας. Οι ιμπεριαλιστές δεν είναι ανίκητοι. Ο λαός θέλει, γι' αυτό μπορεί. Κόκκινο στις κάλπες, μαύρο στο μέτωπο ΕΕ - ΝΑΤΟ, στο μέτωπο του πολέμου".

Στιγμές από τη φωτιά του μέλλοντός μας
  • Ηταν λίγο πριν τις 8 το βράδυ, όταν η Β. Σοφίας άρχισε να πλημμυρίζει από εκείνους τους ασυμβίβαστους ανυπότακτους νέους που έφταναν στο Πάρκο Ελευθερίας κρατώντας πανό και κόκκινες σημαίες.
  • Πεζοί, περαστικοί, οδηγοί αυτοκινήτων, "βομβάρδιζαν" και αυτοί τους υπάλληλους του ΝΑΤΟ με το δικό τους τρόπο συμπαράστασης προς τους συγκεντρωμένους με ένα νεύμα, με ένα κορνάρισμα, με μια γροθιά υψωμένη.
  • "Δε γουστάρω άλλο την κατρακύλα. Φτάνει. Το παρόν είναι στους δρόμους και αύριο θα είναι καλύτερο", λέει ο Γιώργος, αιτιολογώντας την παρουσία του στη χτεσινή συγκέντρωση.
  • Τα μάτια πήραν το χρώμα της φωτιάς, όταν ακούστηκε ο Στρατής Κόρακας να μιλάει για τα 80 χρόνια αγώνα και συνέπειας του ΚΚΕ. Οι φωνές δυνάμωσαν, τα χέρια χόρευαν στο ρυθμό ενός συνθήματος: "Ισχυρό ΚΚΕ, αντεπίθεση Λαέ".
  • "Είναι στημένα. Δεν πείθουν κανένα", ήταν η φωνή μιας Κνίτισσας την ώρα που ο ομιλητής αναφερόταν για την υποτιθέμενη κόντρα μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, που προβάλλεται από τα γκάλοπ.
  • Πρόσωπα όμορφα, βλέμματα καθαρά, σώματα ελεύθερα χτες, που κοκκίνισαν το Πάρκο Ελευθερίας, αποδεικνύοντας ότι η νύχτα είναι ωραιότερη χωρίς μάσκες.
  • Δεν μπόρεσαν να αντέξουν τα φλογισμένα βλέμματα των Κνιτών οι αστυνομικές δυνάμεις και τα ΜΑΤ που ήταν παραταγμένα έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, οι οποίοι στο σύνθημα "Η τρομοκρατία δε θα περάσει" λύγισαν, χαμήλωσαν τα δικά τους μάτια.
Επιασαν δύο Κνίτες στο σωρό...

Στη σύλληψη δύο μελών της ΚΝΕ, που πιάστηκαν μετά από υπόδειξη από ασφαλίτες και την παραπομπή τους στο Αυτόφωρο, προχώρησε χτες η Αστυνομία για να υλοποιήσει την κυβερνητική εντολή "να βρεθούν αυτοί που γκρέμισαν τον Τρούμαν". Οι Κνίτες Παύλος Ιατρού, 23 χρόνων και Ιούλιος Διακογιάννης, 24 χρόνων, κατηγορούνται από την αστυνομία ότι συμμετείχαν στην... αποκαθήλωση του Τρούμαν και παραπέμπονται για παράβαση του άρθρου 382, παράγραφος 4, περί διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας! Η σύλληψή τους, βέβαια, έγινε πολύ μακριά από το χώρο που γκρεμίστηκε το άγαλμα. Πιάστηκαν στην συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Πεσματζόγλου, λίγο μετά τις εφτά το απόγευμα. Η αστυνομία ισχυρίζεται ότι οι συλλήψεις έγιναν μετά από παρακολούθηση των διαδηλωτών...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ