ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Ιούνη 1999
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λάθη

MIA ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ,ένα γηροκομείο και φυλάκια του "Ου-Τσε-Κα". Αυτά ήταν τα "λάθη" που έκαναν τα ΝΑΤΟικά βομβαρδιστικά τις τελευταίες τρεις μέρες. Και καλά οι Ουτσεκάδες, την άλλη φορά που τους βομβαρδίσανε ζητήσανε από το ΝΑΤΟ να μην το λάβει υπόψη του και να συνεχίσει. Οι άλλοι τι φταίνε;

***

Να υποθέσουμε ότι το γηροκομείο ήταν στην πραγματικότητα βάση Σέρβων κομάντος με χημικά όπλα; Η μήπως η πολυκατοικία ήταν πυρηνικός πύραυλος καλυμμένος από μπετόν;

***

Τι να πει κανείς; Σε έναν πόλεμο που είναι ο ίδιος λάθος το πιο τραγικό σημείο του είναι ακριβώς αυτά τα υποτιθέμενα λάθη.

***

Τουλάχιστον για σήμερα οι Σέρβοι ξέρουν τι ώρα θα αρχίσουν οι βομβαρδισμοί. Αμέσως μόλις φύγουν οι μεσολαβητές Αχτισαάρι και Τσερνομίρντιν.

***

ΒΕΒΑΙΩΣ,δεν υπάρχει λόγος να εκπλαγούμε επειδή κάποιοι εφοπλιστές μετέφεραν στην Ελλάδα κοκαϊνη προερχόμενη από τα γνωστά καρτέλ της Κολομβίας. Μήπως δεν είναι και αυτό ένα προϊόν που επιφέρει κέρδος και μάλιστα μεγάλο;

***

Εφόσον λοιπόν έχει κέρδος, έχει ταυτόχρονα και μια θέση στο αμπάρι κάποιου πλοίου, του κατά τα άλλα "ένδοξου" ελληνικού εφοπλιστικού στόλου. Να είστε δε βέβαιοι, ότι και πολλά άλλα θα γίνονται, μα... άντε να τα αποδείξεις.

***

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ,μας προέκυψε και το ΠΑΣΟΚ... ειρηνοποιός δύναμη, κι έβγαλε και σχετικό διαφημιστικό σποτ με καλλίγραμμη δεσποινίδα ντυμένη στα κόκκινα, που είναι υπέρ της παύσης του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία.

***

Την κοπέλα την πιστεύουμε, διότι πέραν του ότι... κάθε ωραίο μάς είναι και οικείο, δεν την είδαμε ανάμεσα στους ηγέτες των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, να υπογράφει διακήρυξη δικαίωσης της ΝΑΤΟικής επιθετικότητας. Τον Σημίτη όμως και τον είδαμε να υπογράφει και... καλλίγραμμος δεν είναι.

***

Κατά πάσα πιθανότητα, πάντως, το εν λόγω σποτ είναι έμπνευσης Λαλιώτη, αφού κάτι τέτοια ψευτο-οραματιστικά αυτός τα σκέφτεται, όπως έκανε πάντα.

Εκλογομαγειρέματα

Χτεσινοβραδινές πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να ανακοινώνει για τον Μάη πληθωρισμό ίσως και κάτω από...2,5%, από 2,8% που "έτρεχε" τον προηγούμενο Απρίλη. Η επίσημη δικαιολογία που θα επιστρατευτεί για το νέο μεγάλο κυβερνητικό... επίτευγμα, είναι η πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, η μείωση της τιμής των οπωροκηπευτικών κλπ. Ανεπίσημα, όμως, ακούγεται και η "πονηρή" άποψη. Σύμφωνα με αυτήν, η μεγάλη μείωση του πληθωρισμού που ετοιμάζονται να ανακοινώσουν οφείλεται στο "μαγείρεμα" των στοιχείων, με στόχο να δημιουργήσουν θετικό "κλίμα" στις "αγορές" εν όψει ευρωεκλογών στις 13 Ιούνη.

Οι άνθρωποι έχουν δείξει στο παρελθόν ότι είναι αδίστακτοι σε πολύ πιο σοβαρά θέματα, στα φρέσκα φασολάκια και στις μελιτζάνες (στο μαγείρεμα των τιμών τους) θα κολλήσουν;

Ο Γ. Μαρίνος υπέρ των... αγροτών

Καθυστερημένο, αλλά χαρακτηριστικό των αρνητικών σχολίων, που έχει προκαλέσει ανάμεσα στα αγροτικά στελέχη της ΝΔ η υποψηφιότητα του γνωστού αρθρογράφου, Γ. Μαρίνου, είναι και το εξής γεγονός. Κατά την πρόσφατη ομιλία του Κ. Καραμανλή στη Λάρισα, ο Γ. Νασίκας, τοπικό στέλεχος της ΝΔ και μέλος της Πανθεσσαλικής Επιτροπής Αγώνα, μιλώντας για τη συμμετοχή του κόσμου στη συγκέντρωση, είπε γεμάτος ειρωνεία: "Αν ήταν και ο Μαρίνος εδώ, θα γινόταν μεγαλύτερος χαμός...".

Βλέπετε, είναι δύσκολο για τους αγρότες να ξεχάσουν το βρώμικο ρόλο που έπαιξε ο Γ. Μαρίνος κατά τη διάρκεια των μεγάλων κινητοποιήσεών τους. Και αν τα αγροτικά στελέχη του κόμματος κάνουν τέτοιες δηλώσεις, φανταστείτε πώς αντιδρούν οι αγρότες, απλοί ψηφοφόροι της ΝΔ, οι οποίοι συμμετείχαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις και είχαν δεχτεί, τότε, διάφορα "κοσμητικά" από τον γνωστό δημοσιογράφο.

Φαντάζονται τις... μάχες που θα δόσει ο Γ. Μαρίνος μέσα στην Ευρωβουλή υπέρ των συμφερόντων τους και... τους λούζει κρύος ιδρώτας.

Προεκλογικά τεχνάσματα

Θα 'χετε δει το προεκλογικό σποτ του ΠΑΣΟΚ, για τα χιλιάδες έργα που συντελούνται στην Ελλάδα και της αλλάζουν - υποτίθεται - όψη και πορεία. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα, λοιπόν, των έργων αυτών αποτελεί και ο νέος δρόμος "παράκαμψης της Χαλκίδας" - αρχίζει αμέσως μετά την ψηλή γέφυρα - που δόθηκε πρόσφατα και όπως όπως στην κυκλοφορία, ενώ τα εγκαίνιά του θα γίνουν μετά τις εκλογές.

Η κατασκευή της "προσωρινής παράκαμψης Χαλκίδας, μήκους δύο μόλις χιλιομέτρων, ξεκίνησε το... 1990. Κατά μέσο όρο, δηλαδή, κατασκευάζονταν 225 μέτρα (!!!) το χρόνο. Περιττό, βέβαια, να σημειώσουμε, ότι υπερέβη κατά πολύ τον αρχικό προϋπολογισμό. Λόγω κόστους - όπως επικαλέστηκαν οι αρμόδιοι (ΥΠΕΧΩΔΕ, κ.ά.) - δεν επιλέχτηκε η λύση της ευθείας σύνδεσης με γέφυρα, αλλά προτιμήθηκε το μπάζωμα της θάλασσας και η παράλληλη πορεία του δρόμου, με συνέπεια τις συνεχείς στροφές.

Αφού, τέλος πάντων, δόθηκε τώρα στην κυκλοφορία, θα περίμενε κανείς, να ήταν από τους καλύτερους δρόμους, μετά την πολύχρονη κυοφορία του. Πού κάτι τέτοιο όμως. Ο ασφαλτοτάπητας έχει σοβαρές ατέλειες. Δεν υπάρχει σήμανση. Δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός απ' την παλιά είσοδο - έξοδο της Χαλκίδας. Κατά τ' άλλα, λέγεται εθνικός δρόμος, ταχείας κυκλοφορίας, με μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο.

Οσοι τον "γεύεστε" τις μέρες αυτές, μπορείτε να ανταποδώσετε τα ανάλογα στην κυβέρνηση, στις 13 Ιούνη...

Σχεδόν, σε τίποτε...

Διαβάσαμε σε εσωτερική εγκύκλιο της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ προς τις οργανώσεις του, με επιχειρήματα για τις εκλογές και το εξής: Η ΝΔ σημαίνει οπισθοδρόμηση. Απόδειξη γι' αυτό, πως αν ήταν η ΝΔ κυβέρνηση θα είχε επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις και το κλείσιμο επιχειρήσεων, ενώ εμείς το κάνουμε με αργούς ρυθμούς.

Σωστά, κύριοι της κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Στο μόνο, που διαφέρετε πλέον από την "επάρατο", όπως εσείς την ονομάζατε κάποτε, είναι οι... ρυθμοί. Δηλαδή, σχεδόν σε τίποτε...

Απάνθρωπη υποκρισία

"Η συμφωνία του Συνασπισμού - SPD/Πράσινοι - υποσχέθηκε επίσης να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στα ανθρώπινα δικαιώματα. Τι κοροϊδία, όταν πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο απελαύνονται από τη Γερμανία, ενώ η κατάστασή τους στη Γιουγκοσλαβία χρησιμοποιείται ως ανθρωπιστικό πρόσχημα για μια στρατιωτική επέμβαση! Ο υπουργός Αμυνας Σάρπινγκ επαινεί κυνικά την Μπούντεσβερ σαν πηγή εσόδων: "Αν η Μπούντεσβερ δεν υπήρχε στη Βοσνία, τότε οι πρόσφυγες δε θα μπορούσαν να επιστρέψουν. Ο αριθμός τους μειώθηκε στη Γερμανία από 350.000 σε 80.000. Αυτό σημαίνει 12 δισεκατομμύρια μάρκα λιγότερες δαπάνες. Επομένως: Η Μπούντεσβερ κάνει κάποιες οικονομίες για το κράτος"".

Το άρθρο, από όπου και το προαναφερόμενο απόσπασμα, γράφτηκε από τον Α. Νόιμπερ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Μαρξιστικά Φύλλα" (αναδημοσιεύτηκε στην ΚΟΜΕΠ). Κι ενώ, γράφτηκε και δημοσιεύτηκε, πριν ξεκινήσουν οι δολοφονικοί βομβαρδισμοί, είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό, για την υποκρισία της γερμανικής Κεντροαριστεράς, αλλά και το απύθμενο θράσος εκπροσώπων της, προκειμένου να δικαιολογηθεί η επιθετική πολιτική του γερμανικού κεφαλαίου και η αποστολή γερμανικών στρατευμάτων εκτός Γερμανίας. Πόσο ποταπό είναι, αλήθεια, όταν ένας οποιοσδήποτε - στη συγκεκριμένη περίπτωση ένας σοσιαλδημοκράτης - προκειμένου να χαϊδέψει τ' αυτιά του Γερμανού φορολογούμενου, προσφεύγει σε... λογιστικές πράξεις και στα "οφέλη" της γερμανικής οικονομίας από τη συμμετοχή των γερμανικών δυνάμεων στην κατοχή της Βοσνίας...

Κάποτε ραχοκοκαλιά, σήμερα...

Τα πρώτα καταστήματα μιας ακόμη πολυεθνικής αλυσίδας μάρκετ αρχίζουν να λειτουργούν μέσα στις επόμενες μέρες, σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, κυρίως. Πρόκειται για τη Γερμανική Lidl, που εδώ και καιρό έχει αρχίσει να προετοιμάζει το έδαφος για την επέλασή της στην ελληνική αγορά και μάλιστα, σε μικρές πόλεις, όπως είναι η Περαία, η Σκύδρα, το Κιλκίς, οι Σέρρες, η Δράμα, η Ξάνθη, η Κομοτηνή, η Λαμία και η Λειβαδιά, όπου δε θα χρειαστεί να κουραστεί ιδιαίτερα, για να σβήσει από το χάρτη τα μικρά εμπορικά.

Βλέπετε, έχει φροντίσει γι' αυτό η "ελεύθερη αγορά" και τα κυβερνητικά μέτρα ...προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας κάποτε, κατά το κυβερνών κόμμα.

"Αποφύγαμε τα χειρότερα, μπορεί να πει κανείς"... Χτεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου για την τραγωδία με το λεωφορείο στην Αλβανία. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Προεκλογική ταραχή

Πολύ "στριμωγμένα" πρέπει να είναι τα πράγματα στο Μέγαρο Μαξίμου, αν κρίνουμε από τη χολή, που χύνει καθημερινά ενάντια στο ΚΚΕ, ο προσωπικός "ιστοριογράφος" του Κ. Σημίτη, τηλεπαρουσιαστής και αρθρογράφος, Γ. Πρετεντέρης. Τη μια μέρα (Κυριακή), ασχολείται με το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ και θυμάται με ταραχή τις διαδηλώσεις των Κνιτών έξω από το ναύσταθμο για να μην αποπλεύσει το "Θεμιστοκλής". Ολα αυτά τα παρουσιάζει μέσα από ασύλληπτες σε εμπάθεια και διαστροφή "θεωρητικές" ηλιθιότητες, περί "συμπαράταξης μαύρου - κόκκινου" και "συμμαχίας των απέξω". Την άλλη μέρα (Τρίτη) επιτίθεται κατά της Αστυνομίας γιατί αφήνει τους Κνίτες να προκαλούν επεισόδια έξω από τις στρατιωτικές - όχι δεν τολμάει ο θρασύδειλος να τις πει ΝΑΤΟικές - βάσεις και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Το ερώτημα, όμως, πέρα από τα βλακώδη και προβοκατόρικα του Γ. Πρετεντέρη, είναι γιατί ασχολείται με το ΚΚΕ, σε καθημερινή σχεδόν βάση, αφού είναι απομονωμένο και δεν πρόκειται να ανέβει στις ευρωεκλογές, όπως έχει επανειλημμένα γράψει. Μήπως, γιατί οι πραγματικές εκτιμήσεις των επιτελείων, που τον καθοδηγούν, είναι οι ακριβώς αντίθετες;

Αναποφάσιστοι

- Τι σκοτούρα

και τι ζάλη,

ποιον ψηφίζω

τώρα πάλι;

- Αν σε δίλημμα

έχεις φτάσει

τούτο κάνε,

κατά βάση.

Τρέχα ρώτα

το ..."ζωνάρι"

και την "κούρα"

φουκαριάρη!

Κάνε αυτό

κι αν θες ακόμη

κι απ' το... ΝΑΤΟ

πάρε γνώμη.

Δες το αίμα

και τη φρίκη

κι άντε

ψήφο - καταδίκη

σ' όποιο ντόπιο

"δεκανίκι"!

Ο οίστρος

"Χωρίς προηγούμενο"

"Ποτέ στην Αμερική δεν υπήρξε τόσο αχρεία προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης. Ούτε την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και των ιερεμιάδων εναντίον του κομμουνισμού. Αυτή η προπαγάνδα σχετικά με τον πόλεμο στο Κόσσοβο δεν έχει προηγούμενο. Σου λένε τα ψέματα κατάμουτρα και ο λαός τα καταπίνει, πιστεύοντας ότι η Αμερική οφείλει να βοηθήσει τους Κοσσοβάρους. Οτι συμβαίνει κάτι πολύ βρωμικο και αισχρό".

Δριμύτατο το "κατηγορώ" του Στρατή Χαβιαρά, διευθυντή της Βιβλιοθήκης Σύγχρονης Ποίησης του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, σε συνέντευξή του στα "Νέα". Κι όπως ο ίδιος σημειώνει: Του Πανεπιστημίου, "απ' όπου βγήκαν πολλοί από τους λακέδες, που δουλεύουν τώρα στα αμερικανικά υπουργεία και το Λευκό Οίκο".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ