ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούνη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κοτόπουλα

ΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ξέρουμε... τι μας ταϊζουν σε αυτή τη χώρα, το γνωρίζαμε από καιρό, δε χρειαζόταν φυσικά να γίνουν όλα αυτά με τα "κοτόπουλα Βρυξελλών", για να το μάθουμε. Ομως κάπως διευρύνθηκαν οι γνώσεις μας και από αυτή την ιστορία...

***

Αποδείχτηκε ότι όχι μόνο δεν ελέγχουν τι μας ταϊζουν, αλλά... δεν τους νοιάζει κιόλας. Η συγκυρία της εποχής είναι ότι πέσαμε λίγο πριν τις ευρωεκλογές, με αποτέλεσμα να έχουν "σκιστεί" να μας αποδείξουν ότι προστατεύουν την υγεία μας.

***

Ετσι το ρίξανε στους ελέγχους (όσους δηλαδή δεν έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια) και δεσμεύσανε οτιδήποτε έχει.. δύο πόδια και κάποτε είχε την ατυχία να έχει και φτερά. 50 τόνοι πουλερικών, λέει, σε καραντίνα!

***

Το μόνο που δεν προέβλεψαν φυσικά είναι πως οι Ελληνες πολίτες έχουν μια μικρή διαφορά από τις κότες: Δεν τρώνε ό,τι τους πετάνε και κατ' επέκταση δε μας πείθουν για το ενδιαφέρον τους.

***

Αλλωστε, δεν ξεχνάμε και το τι έγινε με την υπόθεση των "τρελών αγελάδων" παλιότερα, όπου οι υποτιθέμενες "επιστημονικές εκτιμήσεις" άλλαζαν ανάλογα με τα συμφέροντα της πολιτικής εξαγωγών της Βρετανίας και η ελληνική κυβέρνηση το αποδεχόταν.

***

ΤΟ ΠΑΣΟΚ, ΜΕΤΑ την "Ειρήνη", θα διαπιστώσετε όπως φανταζόμαστε - μια και καθόλου λίγα δεν είναι τα κονδύλια που διατίθενται για την τηλεοπτική του διαφήμιση - μας προβάλλει και ένα άλλο κοριτσάκι την "Ελπίδα"...

***

Δε λέμε, καλή η ιδέα τους, αλλά και την τελευταία "Μις Κόσμος" να μας παρουσιάσουν, δυστυχώς η πολιτική τους δεν... ομορφαίνει με τίποτε. Ούτε φτιασιδώματα "παίρνει", ούτε "λίφτινγκ" ούτε οτιδήποτε από αυτά τα πράγματα τέλος πάντων.

Οχι και ειρηνοποιοί οι πολεμοκάπηλοι!

Ηταν αναμενόμενο. Οι ηγέτες των "15" έσπευσαν να βαφτίσουν τη Σύνοδό τους "σύνοδο ελπίδας για την ειρήνη" (!) και να δώσουν έτσι το έναυσμα για μια ξέφρενη προπαγάνδα, ενόψει των ευρωεκλογών, με την οποία, τάχα, θα εμφανίζονται ως υπέρμαχοι της ειρήνης και της συνεργασίας των λαών. Κανείς δεν μπορεί, όμως, να ξεχάσει ότι οι ηγέτες των "15" ήταν που, στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής, συνυπέγραψαν την αναγκαιότητα των βομβαρδισμών και στήριξαν επί 70 μέρες με κάθε μέσο την εγκληματική πολιτική της ισοπέδωσης μιας κυρίαρχης χώρας. Είναι συνένοχοι, συνυπεύθυνοι και καταδικασμένοι αμετάκλητα από τους λαούς της Ευρώπης ως εγκληματίες πολέμου. Εξάλλου, οι υποκριτικές διακηρύξεις τους κονιορτοποιούνται από το γεγονός ότι στη Σύνοδο της Κολωνίας έχουν βασικό θέμα το Σύμφωνο Σταθερότητας για τα Βαλκάνια, με το οποίο θέλουν να επιβάλουν τη δική τους τάξη στα ερείπια του πολέμου στην περιοχή και να τη μετατρέψουν σε προτεκτοράτο τους, αλλάζοντας κυβερνήσεις, σύνορα και ό,τι άλλο θέλουν. Ακόμα, η "αμυντική ταυτότητα" που σχεδιάζουν στην ΕΕ δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα "τοπικό" ΝΑΤΟ - γι' αυτό τούς "κάνει" ο Σολάνα για επικεφαλής - που θα αναλαμβάνει τις επιβολή των ιμπεριαλιστικών σχεδίων τους στην Ευρώπη.

Δεν μπορούν, λοιπόν, να εμφανίζονται ως ειρηνοποιοί οι πολεμοκάπηλοι. Δεν μπορεί να αλλάξει η ιμπεριαλιστική φύση της ΕΕ. Η λαϊκή συνείδηση έχει αποφανθεί: "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτου".

Ποιοι "θλίβονται" και "εξοργίζονται" με τον Οτσαλάν

Ποιοι είναι εκείνοι, που πρώτοι και καλύτεροι βιάστηκαν να "απογοητευτούν", να "εξοργιστούν" ή να πανηγυρίσουν από την απολογία Οτσαλάν; Ποιοι είναι εκείνοι, που, χωρίς να λένε κουβέντα για τη στημένη δίκη και την πλήρως ελεγχόμενη ενημέρωση, έσπευσαν να τον χαρακτηρίσουν "προδότη" και "ικέτη για τη ζωή του"; Μα, φυσικά, εκείνοι που έκαναν τα πάντα για να παραδοθεί στους διώκτες του. Είναι εκείνοι, που δεν κρύβουν το μίσος τους για τον αγώνα του κουρδικού λαού, αλλά και κάθε λαού που αντιστέκεται. Είναι εκείνοι, που χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να πλήξουν την αντίσταση των λαών στην αιματοβαμμένη νέα τάξη πραγμάτων, να σπείρουν απογοήτευση και ηττοπάθεια. Είναι, πρώτα απ' όλα, οι ΗΠΑ και η ΕΕ που έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να παραδώσουν τον Οτσαλάν στην Αγκυρα να δικαστεί ως τρομοκράτης. Είναι οι ΗΠΑ και η ΕΕ, που, χωρίς καθόλου να νοιάζονται για τη δημοκρατία στην Τουρκία, πιέζουν με κάθε μέσο να ενταχθεί η γειτονική χώρα στην ΟΝΕ, προφανώς γιατί η δημοκρατία δεν είναι "ασύμβατη" με αυτήν στην ΕΕ. Είναι η κυβέρνηση Σημίτη, που τον "πέταξε έξω" από τη χώρα και τον παράδωσε στους διώκτες του. Ολοι αυτοί, τώρα, εμφανίζονται ξεδιάντροπα να ...θλίβονται για την "κατάντια" του Οτσαλάν.

Ε, όχι, πάει πολύ οι θύτες και ηθικοί αυτουργοί να κόπτονται για την αξιοπρέπεια των θυμάτων τους.

Εύστοχη επιλογή...

Τελικά, τι θα γίνει στη σύνοδο κορυφής της Κολωνίας; Θα διορισουν οι αρχηγοί των κρατών-μελών τον Ξαβιέ Σολάνα, υπεύθυνο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας (ΚΕΠΠΑ) της ΕΕ ή όχι;

Αναρωτιόμαστε για δυο κυρίως λόγους. Πρώτον, γιατί πρέπει να ομολογήσουμε πως η προτεινόμενη επιλογή είναι ιδιαίτερα εύστοχη. Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, που λένε. Και δεύτερον, γιατί έχουμε περιέργεια, να δούμε τι θα λένε μετά, όλοι όσοι ισχυρίζονται, ότι η σημερινή άθλια εικονα της ΕΕ οφείλεται στην καθυστέρηση της ΚΕΠΠΑ...

Πρώτα η Εύβοια...

Η Εύβοια είναι δίπλα σχεδόν στην Αθήνα. Αλλες περιοχές, που δεν έχουν ούτε αυτό το "προνόμιο", βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη κατάσταση. Δεν πειράζει όμως, ας δούμε πώς μεταφράζεται στην πράξη, στην περιοχή αυτή, το κυβερνητικό σύνθημα "Πρώτα η Ελλάδα".

Σε 15 ανέρχονται οι μεγάλες επιχειρήσεις, που έβαλαν λουκέτο και δεν ξαναλειτούργησαν, ανάμεσά τους και μερικές με γενικότερη και στρατηγική σημασία ("Πειραϊκή - Πατραϊκή", πρώην "Παπαστρατή" κλπ.). Μερικές άλλες ξεπουλήθηκαν και λειτούργησαν με τα νέα αφεντικά (π. χ. πρώην "Σκαλιστήρη"), αλλά είναι έτοιμες και πάλι για κλείσιμο. Οι άνεργοι ανέρχονται σε 20.000, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚ Εύβοιας, εκ των οποίων, πάνω από το 40% είναι μακροχρόνια άνεργοι. Πέντε ακόμα επιχειρήσεις, με 2.000 περίπου εργαζόμενους, βρίσκονται με το "ένα πόδι στον τάφο" και οι εργαζόμενοι στον "αέρα".

Και κοντά στις απολύσεις και την ανεργία, έρχονται οι πολύμορφες και αντιδραστικές αλλαγές των εργασιακών σχέσεων, η καταπάτηση δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Βέβαια, Εύβοια, δεν είναι μόνον οι πολλοί (εργαζόμενοι, μικροαγρότες, κλπ.). Εύβοια είναι και κάποιοι ελάχιστοι, αφεντικά των μεγάλων επιχειρήσεων (ΑΓΕΤ, "Τσιμέντα Χαλκίδας", "Σέλμαν", ΕΒΙΟΠ κλπ.), των οποίων οι επιχειρήσεις σημείωσαν αύξηση κερδών, την περίοδο 1997-98, από 90 έως 245%.

Αυτή είναι η αλήθεια. Πρώτα η Ελλάδα της ολιγαρχίας σημαίνει στην πραγματικότητα το σύνθημα του ΠΑΣΟΚ. Για ν' αλλάξει αυτή η κατάσταση, χρειάζεται δουλιά πολλή - που λέει και το γνωστό τραγούδι - συμπαράταξη με όσους βαδίζουν το δρόμο του αγώνα και, πάνω απ' όλα, αποφασιστική - και με την ψήφο - ενίσχυση του ΚΚΕ.

Δημοσιογράφος έθεσε την ακόλουθη ερώτηση, χτες, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, στον κυβερνητικό εκπρόσωπο: "Θα ήθελα να ρωτήσω εάν πρόκειται να υπάρξει αναβολή στη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, από τη χώρα μας". Ιδού τώρα η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου: "Δε διέρχονται ΝΑΤΟικά στρατεύματα... Πρόκειται για περιορισμένη μεταφορά υλικού".

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Η "δημοκρατία" των πολυεθνικών

Ανάμεσα στα πολλά και μεγάλα θέματα, που είναι στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής στην Κολωνία, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο και το ζήτημα της "θεσμικής αναδιάρθρωσης" της ΕΕ. Στην πραγματικότητα, θεσμοθετείται η ΕΕ των πολλών ταχυτήτων και σ' αυτό κατατείνουν όλες οι εισηγήσεις που έχουν γίνει, κυρίως του γαλλογερμανικού άξονα. Συγκεκριμένα, επανέρχονται με ένταση και πιεστικά τα "αιτήματα" για να επανασταθμιστούν οι ψήφοι του συμβουλίου των υπουργών, βάσει του πληθυσμιακού κριτηρίου, που σημαίνει ότι οι ψήφοι των ισχυρών θα μετράνε διπλά και τριπλά. Ακόμα να κατοχυρωθεί ότι οι αποφάσεις θα παίρνονται με "ειδική πλειοψηφία", πράγμα που σημαίνει ότι, όχι μόνο καταργείται το βέτο, αλλά και ότι οι "ισχυροί εταίροι" θα επιβάλουν σε κάθε περίπτωση τη θέλησή τους.

Αυτή είναι η "δημοκρατία", που έχει ανάγκη και ταιριάζει στη σημερινή δικτατορία των πολυεθνικών. Αυτό είναι το μοντέλο διακυβέρνησης της ΕΕ, που λύνει τα χέρια για την προδιαγεγραμμένη αντιλαϊκή επέλαση. Οι λαοί δεν μπορούν, μέσα στα άλλα, να μη μετρήσουν και αυτό, στην ψήφο τους στις 13 Ιούνη.

Δώστε ένα μάθημα στους κύριους... "διοξίνες"!

Μήνες τώρα, τουλάχιστον από την αρχή του χρόνου, τα αρμόδια όργανα των Βρυξελλών γνώριζαν πολύ καλά, ότι σε όλη την "επικράτειά" τους, τα λαϊκά στρώματα δηλητηριάζονται από κοτόπουλα, αυγά και Κύριος οίδε τι άλλο, που ήταν "πλούσια" σε διοξίνες. Κι όμως όλο αυτό το διάστημα δεν έκαναν το παραμικρό, ακριβώς γιατί δε θεωρούν δουλιά τους την "προστασία των καταναλωτών", αλλά την προστασία των κερδών των πολυεθνικών. Αυτή η προτεραιότητα είναι που διακρίνει κάθε απόφασή τους. Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά στρώματα, είναι τα συνήθη και προεπιλεγμένα θύματα αυτών των εγκληματικών επιχειρήσεων.

Γι' αυτό, οι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουν στις ευρωεκλογές ένα καλό μάθημα σε όλους εκείνους που περιφρονούν επιδεικτικά την υγεία και τη ζωή τους, ενώ ταυτόχρονα τους κοροϊδεύουν ξεδιάντροπα εμφανιζόμενοι ως θεματοφύλακες των συμφερόντων τους. Ο καλύτερος τρόπος για να στείλουν το μήνυμα οργής και αγανάκτησης που τους διακατέχει, είναι να ψηφίσουν το ΚΚΕ, που εξάλλου είναι το μόνο κόμμα που αμφισβητεί και αντιπαλεύει αυτή τη δικτατορία των πολυεθνικών.

Ξυπνήματα

Τι δουλιά

έχω και σχέση

με τον κάθε εγώ

μπαμπέση,

τι με δένει,

που να πάρει,

με τον κάθε

κατεργάρη;

Τι δουλιά

έχω - και χρόνους -

ψήφο δίνω

στους "βαρόνους",

τι στ' αλήθεια,

με ενώνει

η ΟΝΕ, η τράκα,

η "ζώνη";

Τι κοινό,

τι σχέση, βάστα,

έχω εγώ

μ' αυτή την κάστα;

ως εδώ,

πετώ το "φέσι"

κι, ε, ρε, "μαύρο"

που θα πέσει!

Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ