ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Ιούνη 1999
Σελ. /12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ευθυγράμμιση με κυβέρνηση και ΝΑΤΟ

Ζητά "αναστολή (! ) των στρατιωτικών επιχειρήσεων" και παύση των βομβαρδισμών, αφού σταματήσουν οι Γιουγκοσλάβοι τις "εχθροπραξίες"

"Εξαιρετικά συγκρατημένη" αισιοδοξία για την ολοκλήρωση της "ειρηνευτικής διαδικασίας" εκφράζει η ηγεσία της ΝΔ, η οποία όμως ταυτόχρονα ζητά, εμμέσως πλην σαφώς, πρώτα να σταματήσουν οι εχθροπραξίες των Γιουγκοσλάβων και μετά οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί, ευθυγραμμιζόμενη έτσι πλήρως τόσο με το ΝΑΤΟ όσο και με την κυβέρνηση Σημίτη.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος αφού χαρακτήρισε θετικό βήμα την αποδοχή της πρότασης Δύσης - Μόσχας από το Κοινοβούλιο των Σέρβων, πρόσθεσε ότι απομένει να διευκρινιστούν πάρα πολλά σημεία και να προχωρήσει η "ειρηνευτική διαδικασία". Εκείνο, τόνισε, που όλοι πρέπει να προωθήσουν είναι "η άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών, η άμεση κατάπαυση των βομβαρδισμών και φυσικά η αναστολή (!) των στρατιωτικών επιχειρήσεων".

Οσον αφορά την κριτική προς την κυβέρνηση, αυτή εντοπίστηκε στο ότι δεν κατάφερε να αποσπάσει κάποια ανταλλάγματα, ώστε να καλυφθεί το τεράστιο κόστος στην οικονομία (!) και γι' αυτό την κατηγόρησε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις "ως άβουλος θεατής".

Από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη σε δηλώσεις της (στον "Φλας") εκτίμησε ότι η υλοποίηση της συμφωνίας "θα έχει πολλά σκαμπανεβάσματα και πισωγυρίσματα", γιατί Σέρβοι και Κοσσοβάροι έχουν βρεθεί τελείως απέναντι ο ένας από τον άλλο και για να μπορέσουν να ζήσουν μαζί χρειάζεται να το εγγυηθούν "μόνο τρίτοι"! Χαρακτήρισε μεγάλη κατάκτηση για τα Βαλκάνια ότι το Κόσσοβο παραμένει εντός των συνόρων της Γιουγκοσλαβίας, υποστήριξε ότι είναι παράλογη η παραπομπή Μιλόσεβιτς στο "δικαστήριο" της Χάγης και τάχθηκε υπέρ της στρατιωτικής συμμετοχής της Ελλάδας στις δυνάμεις κατοχής που θα εφαρμόσουν την "ειρηνευτική συμφωνία".

Ο Κ. Μητσοτάκης είχε χτες διαδοχικές συναντήσεις με τους πρεσβευτές στην Αθήνα της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ουγγαρίας.

Κατά τα λοιπά, η ηγεσία της ΝΔ κάνει ό,τι μπορεί για να συναγωνιστεί το ΠΑΣΟΚ στη δικομματική πόλωση, ενώ ταυτόχρονα δηλώνει ότι δε θα το ακολουθήσει σε αυτό τον κατήφορο! Στο πλαίσιο αυτό Λαλιώτης - Σπηλιωτόπουλος αντάλλαξαν "βαριές κουβέντες" σε μια προσπάθεια να δείξουν ότι είναι αντίπαλοι και έχουν διαφορές μεταξύ τους μπας και "τσιμπήσουν" κανέναν "αναποφάσιστο" ψηφοφόρο.

Ταυτόχρονα, η ηγεσία της ΝΔ ρίχνει το βάρος της στις προεκλογικές συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιήσει στις 7 και 10 Ιούνη στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα αντίστοιχα.

Ο Μ. Εβερτ, στη μοναδική προεκλογική ομιλία που έκανε χτες στην Καλαμάτα, περιορίστηκε να επαναλάβει το γνωστό σλόγκαν ότι ο Κ. Σημίτης "ζει σε ένα γυάλινο πύργο".

  • Από την πλευρά του ο Αντ. Σαμαράς δήλωσε ανήσυχος για τις εξελίξεις και το δικαιολόγησε ως εξής: "Γιατί αυτή την ειρήνη τη διαπραγματεύονται υπό τους ήχους των βομβαρδισμών και τις κραυγές των θυμάτων;".
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Δικαιωμένη η κυβέρνηση!

Την εκτίμηση ότι "η κυβέρνηση είναι δικαιωμένη" για τη στάση που κράτησε απέναντι στο βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, αλλά "δεν πήρε τα οφέλη που θα μπορούσε", εξέφρασε ο Κ. Μητσοτάκης σε τηλεοπτική συνέντευξή του χτες στον "Αντέννα".

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι η ειρήνη που επιτεύχθηκε δεν κινδυνεύει, "εκτός αν έχουμε τελείως τρελαθεί". Παρ' όλα αυτά, πρόσθεσε ότι ο μοναδικός κίνδυνος που υπάρχει προέρχεται από τους Αλβανόφωνους αντάρτες του UCK, στους οποίους επέρριψε αποκλειστικά την ευθύνη για τον πόλεμο. Κάλεσε ωστόσο τις ΗΠΑ να επιβάλουν τη συμφωνία στους Αλβανούς.

Χαρακτήρισε χρήσιμη την παρέμβασή του στον Σλ. Μιλόσεβιτς, αν και είπε ότι "ήταν ήδη ώριμος". Αποκαλύπτοντας το χαρακτήρα της παρέμβασής του είπε ότι στον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο τόνισε πως είχε κερδίσει τους δύο όρους που είχαν προστεθεί στο Ραμπουγιέ και τώρα πρέπει να δεχτεί όλα τα σημεία του σχεδίου της "λέσχης των 8". Είναι ανόητο, του είπε, να απαιτήσεις να νικήσεις το ΝΑΤΟ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση υποστήριξε ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές καθορίζεται αποκλειστικά από τα εσωτερικά προβλήματα.

ΔΙΚΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Αναβολή έως την Τρίτη

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου κρατικής ασφάλειας στην Αγκυρα ανέβαλε έως την Τρίτη τη δίκη του Οτσαλάν για να δώσει χρόνο στην εισαγγελία να αναπτύξει το κατηγορητήριο σε βάθος, μετέδωσε χτες το πρακτορείο "Ανατολή".

Η δίκη, που κανονικά θα συνεχιζόταν τη Δευτέρα, θα επαναληφθεί στις 10.00 το πρωί της Τρίτης, όπως αναφέρει η απόφαση του προέδρου του δικαστηρίου Τουργκούτ Οκιάι. Αμέσως μετά το λόγο θα έχουν οι συνήγοροι υπεράσπισης του Οτσαλάν, οι οποίοι δήλωσαν την Τετάρτη ότι έχουν την πρόθεση να ζητήσουν πρόσθετη αναβολή για να ετοιμάσουν την υπεράσπιση και ο πρόεδρος έχει πει ότι θα συναινέσει. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, μπορεί να δοθεί αναβολή το πολύ 15 ημερών αν το ζητήσουν οι συνήγοροι για να προετοιμάσουν την υπεράσπιση του πελάτη τους.

Τα στοιχεία που αφορούν τα λεγόμενα φέσια στην αγορά, δηλαδή οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές, δείχνουν σ' ένα βαθμό την υγεία της αγοράς. Με βάση λοιπόν τα σχετικά στοιχεία το μόνο που μπορεί να διαπιστώσει κανείς είναι ότι η ελληνική αγορά νοσεί και μάλιστα πολύ βαριά. Τα ποσά που αναφέρονται στην αξία των επιταγών που σφραγίστηκαν και στα γραμμάτια που διαμαρτυρήθηκαν στα χρόνια από το 1990 μέχρι και πέρσι, ξεπέρασαν τα 2,4 τρισεκατομμύρια δραχμές! Τα στοιχεία είναι επίσημα, προέρχονται από την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και αφορούν μόνο τα ποσά που αντιστοιχούν στις επιταγές που σφραγίστηκαν στις τράπεζες και τα γραμμάτια που υπάρχουν επίσης στις τράπεζες. Η πραγματική εικόνα, δηλαδή, είναι πολύ χειρότερη, αν αναλογιστούμε ότι δεκάδες χιλιάδες επιταγές δε σφραγίζονται (με την προσδοκία ότι έτσι θα εισπραχθούν ευκολότερα τα σχετικά ποσά) και αντίστοιχα γραμμάτια δε διαμαρτύρονται, αφού βρίσκονται στα χέρια χιλιάδων εμπόρων που περιμένουν τους πελάτες τους να πληρώσουν κάποια στιγμή τις υποχρεώσεις τους.

***

Οπως φαίνεται από τον πίνακα, από χρόνο σε χρόνο στο διάστημα που εφαρμόζονται τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ οι πολιτικές που απορρέουν από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και αργότερα του Αμστερνταμ, από την πορεία προς την ΟΝΕ, η αξία των διαμαρτυρημένων γραμματίων και των ακάλυπτων επιταγών ακολουθεί πορεία αυξητική, με αποτέλεσμα το 1998 η συνολική αξία τους να αντιστοιχεί σε 361,7 δισ. δρχ. έναντι 121,1 δισ. δρχ. το 1990. Δηλαδή, στην εννιαετία αυτή, τριπλασιάστηκαν.

***

Τα παραπάνω ποσά είναι αποκαλυπτικά της επιχείρησης εξαπάτησης των εργαζομένων, των μισθοσυντήρητων οικογενειών, των επαγγελματιών, των βιοτεχνών και των εμπόρων από την κυβέρνηση, όταν με περίσσιο θράσος παρουσιάζει σαν... παράδεισο την καθημερινότητα για τα λαϊκά εισοδήματα. Μια καθημερινότητα, στην οποία όλο και περισσότεροι καταναλωτές, βλέποντας το εισόδημά τους να μην επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών τους, αναγκάζονται να οδηγηθούν είτε στην τοκογλυφία των τραπεζών που επιβάλλεται με τα καταναλωτικά δάνεια, είτε στην τοκογλυφία των αγορών με δόσεις και με επιτόκια που ανεβάζουν ακόμα περισσότερο την τελική τιμή του προϊόντος. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που καταγράφουν οι δείκτες ασφυξίας, τα διαμαρτυρημένα γραμμάτια που καταγράφονται από τις τράπεζες, καθώς τα λαϊκά εισοδήματα αδυνατούν να τα πληρώσουν.

***

Ταυτόχρονα, το ενάμισι τρισ. στο οποίο ανέρχεται η αξία των επιταγών που την ημερομηνία που έπρεπε να εισπραχθούν ο λογαριασμός στον οποίο αναφερόταν ήταν κενός, καταδεικνύουν το αδιέξοδο που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δείχνουν ότι στην αγορά δεν κινείται ρευστό, αφού τα εισοδήματα των καταναλωτών δεν επαρκούν για να δημιουργήσουν εμπορική κίνηση και οι έμποροι, οι βιοτέχνες με τη σειρά τους δεν μπορούν να πληρώσουν τους προμηθευτές τους. Από την άλλη οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις των αυτοαπασχολούμενων, οι οικογενειακές, ή εκείνες που απασχολούν λίγα άτομα δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στις τράπεζες για δανεισμό ώστε να αποπληρώσουν τα χρέη τους, όπως οι μεγάλες επιχειρήσεις, αφού οι πόρτες των τραπεζών γι' αυτούς είναι κλειστές.

Το νέο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ

Τα πέντε μέλη του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ που εκλέχτηκαν στην ψηφοφορία της περασμένης Τετάρτης είναι τα εξής: Ορ. Φαράκος, Κ. Γκότσινας, Β. Καζάκος, Κ. Κατραμάδος και Γ. Σαββίδης. Για την Εξελεγκτική Επιτροπή εκλέχτηκαν οι Β. Πετρομανιάτης και Α. Καρρέρ.

Σήμερα στην Τηλεόραση του "902"

Παρακολουθήστε σήμερα από την Τηλεόραση του "902":

  • Στις 6.15 μμ σε επανάληψη τη συγκέντρωση γυναικών στον Πειραιά, με ομιλήτριες τις υποψήφιες ευρωβουλευτές Βέρα Νικολαϊδου και Λιάνα Κανέλλη.
  • Στις 8.00 μμ στην εκπομπή "Εντός, εκτός και επί των γεγονότων", ο δημοσιογράφος Γ. Ευσταθίου συζητάει με καλλιτέχνες για τις ευρωεκλογές. Συμμετέχουν: Τίτος Βανδής,Γιώργος Πάντζας,Βασίλης Ραφαηλίδης και Αντώνης Ξένος.
  • Στις 9.45 μμ τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, που μεταδόθηκε από την ΕΤ.
  • Στις 11.00 μμ στην εκπομπή "Πολιτική Επικαιρότητα" ο δημοσιογράφος Κ. Καραχάλιος, συζητάει με τον Τ. Τσίγκα,αρχισυντάκτη του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, για τις τελευταίες εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία και την ΕΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ