ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Ιούνη 1999
Σελ. /12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η επιλογή Σολάνα σφραγίζει την ταυτότητα της ΚΕΠΠΑ

Η επιλογή Σολάνα σφραγίζει την ταυτότητα της ΚΕΠΠΑ

ΚΟΛΩΝΙΑ (του απεσταλμένου μας ΔΑΝΗ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ). -

Η τοποθέτηση του Χαβιέ Σολάνα στη θέση του "κυρίου ΚΕΠΠΑ" αποφασίστηκε χτες ξημερώματα από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κολωνία. Η απόφαση σηματοδοτεί εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη του Αμστερνταμ ο "κύριος ΚΕΠΠΑ" θα είναι κάτι σαν υπουργός Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο σύνολό της, θα είναι επίσης εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα άμυνας και ασφάλειας.

Ο Χαφιέ Σολάνα μέχρι σήμερα γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αναλαμβάνει αυτό το "χαρτοφυλάκιο", με αυξημένες αρμοδιότητες και την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ. Εδώ στην Κολωνία κανείς απ' τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, της Ελλάδας, αλλά και των άλλων κρατών - μελών, δεν έκρυβε ότι η επιλογή Σολάνα υπαγορεύτηκε απ' τις ΗΠΑ και υιοθετήθηκε χωρίς καμιά ουσιαστική αντίρρηση απ' τους "δεκαπέντε". Στο πρόσωπο του γγ του ΝΑΤΟ οι ΗΠΑ βρήκαν έναν ιδανικό "συνεργάτη" και εκτίμησαν ιδιαιτέρως τις "υπηρεσίες" του κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και της υλοποίησης της δολοφονικής επιδρομής κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Ομως, η τοποθέτηση του Χαβιέ Σολάνα στη θέση που "κυρίου ΚΕΠΠΑ" σηματοδοτεί ακόμα την οριστική παραίτηση των "δεκαπέντε" απ' το σχέδιο για μια πολιτική άμυνας με "ευρωπαϊκή ταυτότητα". Ο ίδιος ο Χ. Σολάνα είχε εκφραστεί δυσμενώς για το σχέδιο αυτό, επιμένοντας ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι ο αποκλειστικός οργανισμός για την άμυνα και την ασφάλεια στην Ευρώπη.

Τη θέση αυτή συνυπέγραψαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο κοινό ανακοινωθέν για το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, στην Ουάσιγκτον πριν λίγες μέρες, αποδεχόμενοι τον κυριαρχικό ρόλο της "ευρωατλαντικής συμμαχίας" και τον ηγεμονικό ρόλο των ΗΠΑ. Επομένως, μπορούμε να πούμε ότι οι "δεκαπέντε", με τη χτεσινή τους απόφαση, έβαζαν "τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση".

Η επιλογή Σολάνα, λοιπόν, δίνει μια ακόμη απάντηση σε όσους μιλούσαν για έλλειψη κοινής εξωτερικής και πολιτικής άμυνας στην ΕΕ. Αποδεικνύει ότι τέτοιου είδους εκτιμήσεις έχουν σαν στόχο τη συγκάλυψη της κοινής πολιτικής που συνδιαμορφώνουν οι δυνάμεις του "ευρω-ατλαντικού" ιμπεριαλισμού για την επιτυχία των κοινών στόχων και επιδιώξεών τους.

Τα όσα οι Ευρωπαίοι ηγέτες ψέλλισαν στην Κολωνία και πάλι για "ευρωπαϊκή ταυτότητα" έμοιαζαν με ανέκδοτο, αφού όλα τα μεγαλόπνοα σχέδια, που διαφήμιζαν πριν λίγες μέρες, κατέληξαν σε μια απόφαση που λέει: "Θα τα πούμε αργότερα".

Ο Κ. Σημίτης δήλωσε χτες ότι ο ίδιος δεν υποστήριξε την υποψηφιότητα Σολάνα, γιατί δεν εκφράζει την ξεχωριστή ευρωπαϊκή ταυτότητα... Ωστόσο, οι "αντιρρήσεις" του πρωθυπουργού ουδόλως ελήφθησαν υπόψη από τους συμπαρισταμένους. Ηταν μια ακόμη κίνηση χωρίς αντίκρισμα, την οποία δεν αποκλείεται να δούμε να μετατρέπεται σε προεκλογική κορόνα του ΠΑΣΟΚ.

  • Το γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση η οποία δημοσιεύεται στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας.

Ασκήσεις διαστροφής της πραγματικότητας στην Κολωνία

Για άλλη μια φορά η αλχημεία επιστρατεύεται για τις ανάγκες δικαιολόγησης της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ελληνικής κυβέρνησης, πολύ περισσότερο ενόψει των ευρωεκλογών της 13ης Ιουνίου. Η Ευρωπαϊκή Ενωση του πολέμου και της ανεργίας επιχειρεί να εμφανιστεί σαν ειρηνοποιός και φιλεργατική. Η ελληνική κυβέρνηση, που συμμετέχει σε όλες τις φάσεις του εγκλήματος κατά της Γιουγκοσλαβίας, που δηλώνει την πλήρη συμμόρφωση στις απαιτήσεις των ισχυρών της Ευρώπης επιχειρεί να εμφανιστεί σαν "αποφασιστικός παράγοντας για την ειρηνική λύση" και ότι κατάφερε να "μπλοκάρει" την αναβάθμιση της Τουρκίας.

Σ' αυτό το μοτίβο κινήθηκε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, μετά το τέλος της διήμερης Συνόδου στην Κολωνία.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αυτή η Σύνοδος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "Σύνοδος της Ειρήνης", τη στιγμή που τα ΝΑΤΟικά αεροπλάνα συνέχιζαν τους βομβαρδισμούς, συνέχιζαν τα εγκλήματα κατά του γιουγκοσλαβικού λαού, τη στιγμή που ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση, με τη συνδρομή της Ρωσίας, έβαζαν το πιστόλι στον κρόταφο της Γιουγκοσλαβίας για μια συμφωνία μπροστά στον κίνδυνο του ολοκαυτώματος. Αυτό ονομάστηκε "ειρηνευτική πολιτική".

Η Ευρωπαϊκή Ενωση των 20 εκατομμυρίων ανέργων προσπαθεί να εμφανιστεί ότι ενδιαφέρεται για την προώθηση της απασχόλησης. Το "Σύμφωνο για την απασχόληση", που επαναλαμβάνει όλες τις ρυθμίσεις της "Λευκής Βίβλου", αποτελεί το ευαγγέλιο πλέον για τη νέα μεγάλη στρατιά των "απασχολήσιμων", των εργαζομένων χωρίς δικαιώματα, ασφάλιση, κοινωνική ζωή.

Οπως είπε ο Κ. Σημίτης, εξάλλου, στη Σύνοδο της Κολωνίας επιβεβαιώθηκε η θέληση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την απόκτηση "μιας ισχυρής πολιτικής ταυτότητας, μιας ξεχωριστής αμυντικής ταυτότητας". Αυτά την ίδια στιγμή που οι "δεκαπέντε" αποφάσιζαν την τοποθέτηση του Χ. Σολάνα στη θέση του "κυρίου ΚΕΠΠΑ", δηλαδή του εκπροσώπου της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας. Μια επιλογή που υπαγορεύτηκε απ' ευθείας απ' τις ΗΠΑ και σηματοδοτεί την αναγνώριση της κυριαρχίας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και της ηγεμονίας των ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε, σχεδόν σαν θρίαμβο την απάλειψη δύο παραγράφων απ' το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου που αφορούσαν στην αναβάθμιση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο, παρέλειψε να αναφέρει ότι έχει ήδη συμφωνήσει στη συζήτηση του θέματος στο Ελσίνκι, το επόμενο εξάμηνο, ότι η κυβέρνηση αποδέχεται τον "ευρωπαϊκό προσανατολισμό" της Τουρκίας και ότι οι συσχετισμοί των δυνάμεων είναι συντριπτικοί, με το βάρος της Γερμανίας, για την κατάταξη της Τουρκίας στις υποψήφιες για την ένταξη χώρες.

Στη Σύνοδο, επίσης, συζητήθηκαν το "Σύμφωνο Σταθερότητας" για τα Βαλκάνια, οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις και η ανασυγκρότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό τον Ρ. Πρόντι.

Δ. Π.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΝΑΤΟ
Επισπεύδει η κυβέρνηση την εγκατάστασή του

Με γοργούς ρυθμούς προωθεί η κυβέρνηση την εγκατάσταση και λειτουργία ενός ακόμη στρατηγείου του ΝΑΤΟ. Εκτός από το χερσαίο, που έχει έδρα τον Τύρναβο, η κυβέρνηση σκοπεύει να εγκαταστήσει στη χώρα μας άλλη μια βάση της ευρωατλαντικής συμμαχίας, αυτή τη φορά το αεροπορικό στρατηγείο, με έδρα το Κουτσόχερο Λάρισας.

Τα έργα για το αεροπορικό στρατηγείο είναι συνολικού προϋπολογισμού 40 δισ. δραχμών και αναμένεται ν' αρχίσουν το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ ήδη έχει απαλλοτριωθεί και αποζημιωθεί μια έκταση 160 στρεμμάτων, στην αγροτολιβαδική περιοχή του Κουτσόχερου. Ηδη, η κοινοπραξία "Ακτωρ - Θεμελιοδομή" έχει κληθεί να υπογράψει τη σύμβαση μετά την υπέρ της κατοχύρωση του διαγωνισμού του προηγούμενου Μαρτίου,αφού η προσφορά της υπερίσχυσε των άλλων οικονομικών προσφορών των κοινοπραξιών ΑΒΑΞ - ΑΤΙΚΑΤ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ - και ΑΛΤΕ, οι οποίες συμμετείχαν στο διαγωνισμό.

Στις εγκαταστάσεις του αεροπορικού στρατηγείου στο Κουτσόχερο θα λειτουργήσουν το Κέντρο Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων, το Αυτοματοποιημένο Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου, το Αεροφωτογραφικό Κέντρο και το Κέντρο Αντιπυρηνικής Προστασίας. Το αεροπορικό στρατηγείο θα κατασκευαστεί σε βάθος 90 μέτρων και θα αποτελείται από συγκρότημα σηράγγων, συνολικού μήκους 1.000 μέτρων, ενώ η επιφάνεια του κεντρικού συγκροτήματος θα καλύπτει χώρο 10 στρεμμάτων. Οι εσωτερικές εγκαταστάσεις θα είναι εξοπλισμένες με ηλεκτρονικά συστήματα προηγμένης τεχνολογίας και εξωτερικά θα έχει γρανιτένια θωράκιση αντιπυρηνικής προστασίας.

Το αεροπορικό στρατηγείο, που θα είναι έτοιμο μέχρι το 2002, μαζί με το χερσαίο, που σε λίγο θα είναι έτοιμο και θα λειτουργεί στον Τύρναβο, μετατρέπουν ολόκληρη την περιοχή της Θεσσαλίας σε πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ εναντίον των χωρών ολόκληρης της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων αλλά και της Ρωσίας και των άλλων πρώην σοβιετικών Δημοκρατιών.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέα περίοδος κινητικότητας

Νέα περίοδος κινητικότητας φαίνεται πως αρχίζει για το Κυπριακό. Ετσι ο Βάλτερ Σιίμερ,υποψήφιος για τη θέση του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, δήλωσε ότι το Συμβούλιο δεν μπορεί να δεχτεί ότι μια χώρα - μέλος του παραμένει μοιρασμένη και γι' αυτό μια από τις προτεραιότητές του, πρέπει να είναι και η επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Ο Αυστριακός βουλευτής και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ, βρίσκεται στην Κύπρο στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας.

Στο μεταξύ ο Πρόεδρος της Κύπρου, Γλ. Κληρίδης,δήλωσε χτες ότι οι αναμενόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό είναι ότι μέσα στον Ιούνη θα υπάρξει κάποια δήλωση της Ομάδας των "8", που θα καλεί σε συνομιλίες τις δύο πλευρές. Την έκκληση αυτή θα επαναλαμβάνει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στην έκθεσή του για το Κυπριακό και οι συνομιλίες πιθανόν να αρχίσουν τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, πριν από την αναχώρησή του χτες το πρωί για επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, είπε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει, η ομάδα των "8" δυνατόν να συνέλθει στις 18 ή 20 Ιούνη, ενώ η έκθεση του γενικού γραμματέα αναμένεται να κυκλοφορήσει στο τέλος του μήνα.

Παράλληλα στην Ουάσιγκτον, εστάλη προχτές στο Κογκρέσο η τελευταία διμηνιαία έκθεση του Προέδρου Κλίντον για το Κυπριακό, χωρίς να περιλαμβάνει καμία ουσιαστική εξέλιξη. Η έκθεση, που καλύπτει την περίοδο Φλεβάρη - Μάρτη και σ' αυτήν σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ... παραμένουν ενεργά προσηλωμένες στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στην Κύπρο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η ΕΕ ήταν και θα είναι ΝΑΤΟική

Στη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας της στο Αιγάλεω η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Η ελληνική κυβέρνηση με επικεφαλής τον κύριο Σημίτη ολοκλήρωσε τον εγκληματικό και διπρόσωπο ρόλο της, επιτρέποντας να εκλεγεί ως κύριος υπουργός Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο κ. Σολάνα. Ο συμβολισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι καθαρός, ήταν και θα μείνει ΝΑΤΟική. Εδώ λοιπόν το λόγο έχει ο ελληνικός λαός, ο οποίος δεν μπορεί πια να ανέχεται και δεν πρέπει να ανέχεται η άλλη Ευρώπη να περάσει μέσα απ' τις Βρυξέλλες, μέσα από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, μέσα από το συμβιβασμό με τη "νέα τάξη πραγμάτων"".

ΣΠ. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ
Πρόκληση ο διορισμός του Σολάνα

Πρόκληση προς τη διεθνή κοινότητα, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Σπύρος Κυπριανού,το διορισμό του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα,στη θέση του επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Σπ. Κυπριανού είπε: "δε νομίζω ότι έπρεπε να γίνει ο συγκεκριμένος διορισμός, ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ