ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Ιούνη 1999
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέες θυσίες στο βωμό της ΟΝΕ

Μαύρα μηνύματα για τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα, εκπέμπει το τελευταίο διάστημα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο για το 1999, αλλά και τα επόμενα χρόνια. Η πολιτικές λιτότητας, όχι μόνο δεν πρόκειται να χαλαρώσουν και να υποχωρήσουν, αλλά θα γίνουν ακόμα περισσότερο σκληρές και επώδυνες. Το βασικό επιχείρημα που θα επικαλεστούν για να δικαιολογήσουν τους νέους κύκλους λιτότητας, είναι ότι θα πρέπει να προστατέψουμε τώρα τις... κατακτήσεις της ένταξης, εφ' όσον πραγματοποιηθεί. Ηδη το επόμενο διάστημα και αμέσως μετά τις 13 Ιούνη, αναμένεται να ανακοινώσουν μέτρα μείωσης των κοινωνικών δαπανών του προϋπολογισμού, αν και οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι οι δαπάνες αυτές είναι εξαιρετικά συμπιεσμένες. Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί και η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να δικαιολογήσει τις περικοπές αυτές, στο όνομα της διασφάλισης της ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

Αλλά και σε μακροπρόθεσμη - πέραν του 1999 - προοπτική, τα μηνύματα για τους εργαζόμενους κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι. Η κεντρική κατεύθυνση είναι ξεκάθαρη και σαφής. Η πιθανολογούμενη ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ΕΥΡΩ, όχι μόνο δεν αφήνει περιθώρια... χαλάρωσης της οικονομικής πολιτικής, αλλά απαιτεί νέα επώδυνα και σκληρά μέτρα σε όλα τα επίπεδα, τόσο στα δημοσιονομικά, όσο και στο πεδίο των λεγόμενων διαρθρωτικών αλλαγών. Πρόκειται ασφαλώς για ομολογίες, οι οποίες καταρρίπτουν αυτά που οι ίδιοι ισχυρίζονταν δημαγωγικά παλαιότερα, ότι χρειάζεται να διανύσουμε μερικά ακόμη μέτρα άνυδρης γης, προκειμένου να εισέλθουμε στον παράδεισο του "σκληρού" πυρήνα του ΕΥΡΩ. Τώρα βέβαια με αρκετή δόση κυνισμού αναγνωρίζουν ότι η περιβόητη ΟΝΕ, δεν είναι παρά ένα νέο πεδίο σκληρότερης εκμετάλλευσης των εργαζόμενων, αφού η περίφημη ένωση με νομισματικούς όρους, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα χώρο ελεύθερης, ανεξέλεγκτης και ασύδοτης δράσης - σε μεγαλύτερο βαθμό απ' ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν - του πολυεθνικού κεφαλαίου.

Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας είτε με επίσημες δηλώσεις και ανακοινώσεις, είτε σε ανεπίσημο επίπεδο, αναγνωρίζουν ότι το επόμενο διάστημα έρχονται νέοι παγετώνες...

Πραξικόπημα στις κοινωνικές δαπάνες

Το πρώτο μήνυμα για την οικονομική πολιτική που θα επιδιώξουν να εφαρμόσουν από το 2000 ήρθε από τον υφυπουργό Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη, ο οποίος, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου στις 18 Μάη την εγκύκλιο του νέου προϋπολογισμού, ανακοίνωσε ουσιαστικά ότι οι κοινωνικές δαπάνες στήνονται στο απόσπασμα. Ούτε λίγο ούτε πολύ έκανε γνωστό ότι από το νέο έτος καταργείται ο μέχρι σήμερα τρόπος προσδιορισμού των πρωτογενών δαπανών (όλων των δαπανών πλην των τόκων του δημόσιου χρέους) που πρόβλεπε συναντήσεις και ανταλλαγή απόψεων με τα επιμέρους υπουργεία.

Σύμφωνα με το νέο τρόπο, το ύψος των πρωτογενών δαπανών θα καθορίζεται εκ των υστέρων (το υπουργείο Οικονομικών, υιοθετώντας τη λογική του "αποφασίζομεν και διατάσσομεν", θα καθορίζει από μόνο του ανώτερο μέσο ύψος αυξήσεων) και με βάση αυτό τα υπουργεία θα προχωρήσουν σε εσωτερικό επιμερισμό των δεδομένων δαπανών, όπως αυτά κρίνουν. Ο ίδιος μάλιστα ανακοίνωσε ότι η μεσοσταθμική αύξηση των λεγόμενων ελαστικών δαπανών θα είναι 2% για τον προϋπολογισμό του 2000, ενώ για πρώτη φορά στη λογική των ελαστικών δαπανών (αυτών δηλαδή που μπορούν να περικοπούν) περιλαμβάνουν και τις δαπάνες των υπουργείων Υγείας - Πρόνοιας και Παιδείας, τις οποίες, στα λόγια τουλάχιστον, τα προηγούμενα χρόνια, είχαν εξαιρέσει από το γενικότερο πνεύμα λιτότητας.

Είναι προφανές ότι με τέτοιες αυξήσεις - ψίχουλα (οι μικρότερες της δεκαετίας του '90) οι κοινωνικές δραστηριότητες του κράτους, συμπιεσμένες όλα τα προηγούμενα χρόνια, θα βρεθούν και πάλι μεταξύ "σφύρας και άκμονος". Αξίζει να σημειώσουμε ότι για πρώτη φορά τη λογική της οροφής στις δαπάνες των ΔΕΚΟ την εισήγαγε το 1993 ο Στ. Μάνος ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας της ΝΔ, ενώ η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την επεκτείνει σε όλο τον δημόσιο τομέα. Οσο για την εισοδηματική πολιτική του 2000, αρμόδιοι παράγοντες, αν και αναφέρουν ότι είναι αργά ακόμη να μιλήσουμε για το θέμα αυτό, εκτιμούν όμως ότι οι αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, θα πρέπει να είναι παραπλήσιες, τόσο με τις ονομαστικές αυξήσεις των πρωτογενών δαπανών, όσο και με το ύψος που θα διαμορφωθεί ο πληθωρισμός στο τέλος του 1999. Στην καλύτερη δηλαδή περίπτωση προβλέπουν αυξήσεις γύρω στο 2%!

Νέα φορολογική επέλαση και ιδιωτικοποιήσεις

Στο σκέλος τώρα των εσόδων του προϋπολογισμού, εκτιμούν ότι το 2000, αλλά και τα επόμενα χρόνια θα απαιτηθούν επιπλέον πόροι, για δύο κυρίως λόγους. Οι αυξημένες εισροές που προσδοκούν ότι θα υπάρξουν από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στα πλαίσια του Γ ΚΠΣ, για τη χρηματοδότηση των δημόσιων δαπανών, θα απαιτήσουν και αυξημένη εθνική συμμετοχή. Και δεύτερος λόγος είναι η χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό του εξοπλιστικού προγράμματος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Η χρηματοδότηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και των δημόσιων επενδύσεων, μπορεί να γίνει είτε με προσφυγή σε δημόσιο δανεισμό, κάτι όμως που θέλουν να αποφύγουν, επειδή με τον τρόπο αυτό αυξάνει το δημόσιο έλλειμμα, είτε με ίδιους πόρους, οι οποίοι μπορούν να εξασφαλιστούν από τη φορολογία και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, λύση που έχει επιλέξει η κυβέρνηση.

Στο μεν θέμα της φορολογικής πολιτικής, οι λεγόμενες φορολογικές απαλλαγές που - υποτίθεται - ότι θα εφαρμόσουν, αποδεικνύονται μάλλον χρυσωμένο χάπι με σκοπό τη συγκάλυψη αντιλαϊκών μέτρων, που προτίθενται να πάρουν. Ηδη, διάφορες επιτροπές του υπουργείου Οικονομικών, επεξεργάζονται διάφορα σενάρια "ορθολογικοποίησης" των τεκμαρτών δαπανών διαβίωσης (αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, τόκοι τραπεζικών δανείων κλπ), με στόχο να δημιουργήσουν μια σταθερή βάση φορολογητέου εισοδήματος, σημαντικά υψηλότερη από τα σημερινά επίπεδα.

Ουσιαστικά πρόκειται για "αντικειμενικοποίηση" της φορολογίας εισοδήματος, κάτι ανάλογο που είχαν κάνει με τα "αντικειμενικά" κριτήρια φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων, αλλά σε χειρότερη ακόμα εκδοχή.

Οσο για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες σε όλη τη διάρκεια της 10ετίας του '90 υπέφεραν από ένα πλέγμα άδικων, και ισοπεδωτικών φορολογικών μέτρων (φορολόγηση των επιχειρηματικών κερδών με 35%, "αντικειμενικά" κριτήρια), οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το υπουργείο Οικονομικών να επεξεργάζεται σενάρια νέας φορολογικής αφαίμαξης, όπως αυτό της επιβολής ενιαίας φορολογικής κλίμακας για όλες τις επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή. Σύμφωνα με το μέτρο αυτό τα κέρδη επιχείρησης με τζίρο 50 δισ. δραχμές και μίας άλλης με 50 ή 5 εκατ. δραχμές θα φορολογούνται με τις ίδιες κλίμακες φορολόγησης.

Στο δε θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, έχουν αποφασίσει να εγκαταλείψουν τη "συντηρητική" γραμμή της μερικής ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ που ακολουθούσαν μέχρι σήμερα. Η νέα αντίληψη προβλέπει ιδιωτικοποιήσεις πλειοψηφικών πακέτων δημόσιων επιχειρήσεων, καθώς και υιοθέτηση προωθημένων μορφών ιδιωτικοποίησης που εφαρμόστηκαν στη θατσερική Αγγλία (κατασκευή δημοσίων κτιρίων- όπως φυλακές, σχολεία από ιδιωτικές εταιρίες με τη μέθοδο της "αυτοχρηματοδότησης", και με κριτήριο το κέρδος- τα οποία στη συνέχεια θα αναλάβουν να εκμεταλλεύονται οι ιδιώτες με μακροχρόνιες συμβάσεις, διάρκειας 50 - 100 χρόνων).

Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ

ΔΗΚΚΙ
Ουτοπική διέξοδος

Η ηγεσία του ΔΗΚΚΙ αρθρώνει πολιτικό λόγο έντονα καταγγελτικό ενάντια στην κυβέρνηση και στη ΝΔ. Αλλά η πολιτική των κομμάτων δεν μπορεί να κρίνεται μόνο από το πόσο καταγγελτική είναι. Η πολιτική που προτείνουν είναι το πιο σημαντικό ζήτημα, στο οποίο ο λαός πρέπει να αναζητά την απάντηση στα δικά του προβλήματα.

Ας δούμε όμως γιατί ο πολιτικός λόγος του ΔΗΚΚΙ, δε συνιστά ρεαλιστική, εναλλακτική και ολοκληρωμένη πρόταση αντίθεσης στην ΕΕ, από τις θέσεις του."Το ΔΗΚΚΙ είναι κίνημα που βλέπει θετικά τη διαδικασία της Ενωμένης Ευρώπης των λαών, προς όφελος όλων των κρατών και των Ευρωπαίων πολιτών και πιστεύει στη βιωσιμότητά της. Αρκεί οι μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να πολιτευτούν με αίσθημα της ευθύνης, κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο, και με άξονες την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών και των λαών" (1).Εδώ διατυπώνει την ουτοπική αντίληψη ότι τα κράτη που συγκροτούν το οικοδόμημα των ισχυρών Ευρωπαίων τραπεζιτών, βιομηχάνων και άλλων επιχειρηματιών, θα μπορούσαν ποτέ να λειτουργήσουν σε ισότιμη βάση και μάλιστα προς όφελος των λαών. Παραγνωρίζει ότι αυτοί οι ισχυροί καπιταλιστές δε θα παραιτηθούν ποτέ από την προσπάθεια ικανοποίησης των συμφερόντων τους. Οτι δε θα παραιτηθούν από την επιμονή για ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων του λαού. Οσο για την αλληλεγγύη μεταξύ κρατών, φαίνεται ότι η ηγεσία του ΔΗΚΚΙ, δεν αντιλαμβάνεται ότι ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα κράτη, είναι αντικειμενικός και στη βάση του βρίσκεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα μονοπώλια για αποκόμιση ολοένα και μεγαλύτερων κερδών, σε βάρος των λαϊκών δυνάμεων, που απαγορεύει τέτοιες "ισοτιμίες".

* * *

Προωθεί και προβάλλει επίσης τη θέση ότι "η μεγαλύτερη εγγύηση για την επιτυχία της Ενωμένης Ευρώπης είναι η σύγκλιση των επιπέδων ανάπτυξης και ευημερίας των λαών και όχι των αριθμών. Αυτό σημαίνει μεταξύ άλλων μεταφορά πόρων από το Βορρά στο Νότο" (2).

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση συγκαλύπτει την πραγματική αντίθεση ανάμεσα στα μονοπώλια και τους λαούς, παραβλέποντας ότι τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη στην ΕΕ, εκμεταλλεύονται τους λαούς τους, αλλά και τα λιγότερο ισχυρά, εκμεταλλεύονται επίσης τους λαούς τους, ενώ όλα μαζί επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν λαούς άλλων κρατών, γι' αυτό και συμφωνούν να δρουν στα πλαίσια της ΕΕ. Ετσι αποπροσανατολίζει την κατεύθυνση της λαϊκής πάλης, που πρέπει να εναντιώνεται στην πολιτική της ΕΕ, αλλά και στην πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, καθώς και στις δυνάμεις που την εφαρμόζουν ή συμφωνούν μ' αυτή την πορεία.

* * *

Σχετικά με τις θέσεις ότι "πρέπει να προηγηθεί η πολιτική ενοποίηση των σημερινών μελών και στη συνέχεια να επιδιωχτεί η επέκταση, διαφορετικά κινδυνεύει η ΕΕ να παραμείνει μόνο ζώνη ελεύθερων συναλλαγών" (3), καθώς και ότι "η ΕΕ θα πρέπει να ορίσει το γεωπολιτικό χώρο συμφερόντων της και να αναλάβει την ευθύνη της άμυνάς της", αφού όπως συνεχίζει "επί όσο χρόνο η άμυνα της ΕΕ θα είναι αρμοδιότητα των ΗΠΑ, διά του ΝΑΤΟ, επί τόσο χρόνο η ΕΕ θα είναι πολιτικός νάνος και τελικά θα αμερικανοποιηθεί" (4). Μα και τώρα ασκείται ενιαία εσωτερική και εξωτερική πολιτική, με την εφαρμογή των διακρατικών Συνθηκών Μάαστριχτ και Αμστερνταμ, τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών συμβουλίων και των συμβουλίων των υπουργών της ΕΕ. Στοιχείο τέτοιας κοινής πολιτικής είναι η κοινή στάση στο έγκλημα στη Γιουγκοσλαβία. Είναι επίσης γνωστό ότι 13 κράτη - μέλη της ΕΕ, είναι και κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ έχουν συμφωνήσει οι 15, ότι η ΚΕΠΠΑ διαμορφώνεται για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού σκέλους του ΝΑΤΟ, άρα είναι σύμφωνη με την αποστολή της Ατλαντικής Συμμαχίας. Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι το ΔΗΚΚΙ, προβάλλει μια μορφή διαχείρισης στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Επιδιώκει τη δημιουργία του "καλού ΠΑΣΟΚ", το οποίο επίσης δεν αντιτασσόταν στις επιδιώξεις των μονοπωλίων, αλλά και της ΕΟΚ και του ΝΑΤΟ και εφάρμοζε πολιτικές λιτότητας.

* * *

Τα συμφέροντα των εργαζομένων απαιτούν ουσιαστική αντίσταση στις πολιτικές, είτε νεοφιλελεύθερες είτε σοσιαλδημοκρατικές. Η αντίθεση του ΔΗΚΚΙ σε πλευρές της πολιτικής της ΕΕ ή η καταδίκη του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ, δεν αρκούν σήμερα. Χρειάζεται πολιτική διέξοδος που να εναντιώνεται σε κάθε μορφή διαχείρισης, στα πλαίσια αυτών των αντιδραστικών συνασπισμών. Στις εκλογές, λοιπόν, ο εργαζόμενος πρέπει να στείλει με την ψήφο του μήνυμα αντίστασης και διαμαρτυρίας, όχι ενισχύοντας δυνάμεις που προβάλλουν ουτοπικές πολιτικές διεξόδους, αλλά το ΚΚΕ, που με αγωνιστική συνέπεια και σταθερότητα δίνει τη μάχη, με ξεκάθαρο αντιιμπεριαλιστικό προσανατολισμό.

Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Παραπομπές:

(1) Από τις θέσεις για την Ενωμένη Ευρώπη, σελ. 17, θέση α

(2) Το ίδιο, θέση δ

(3) Προεκλογικό φυλλάδιο, στην παράγραφο "τι υποστηρίζουμε", σημείο 4.

(4) Από τις θέσεις για την Ενωμένη Ευρώπη, σελ. 18, θέση στ

Η εναλλακτική λύση στο δικομματισμό

Η ανησυχία που διακατέχει την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος για το ορατό, πλέον, ενδεχόμενο μιας ισχυρής εκλογικής ενίσχυσης του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές αποκαλύπτεται και από την εμπαθή και συκοφαντική επίθεση που εξαπολύουν τα ηγετικά στελέχη, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά του Κόμματος.

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδης, για παράδειγμα, μιλώντας τις προάλλες στο Παγκράτι, αναφερόμενος στο ΚΚΕ είπε: "Το ΚΚΕ έχει μια παρωχημένη, μεταφυσική, καθαρή θέση μιας άλλης εποχής, που αρκείται στον αντιΝΑΤΟισμό και τον αντιευρωπαϊσμό". Σε ανάλογο μήκος κύματος κινούνται και τα άλλα ηγετικά στελέχη στις προεκλογικές ομιλίες τους σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αποτρέψουν τη δυναμική έκφραση της λαϊκής δυσαρέσκειας και αντίστασης μέσα από το κόκκινο ψηφοδέλτιο.

Ο Κ. Σκανδαλίδης και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν πολύ καλά ότι ακριβώς ο αντιΝΑΤΟικός, αντιιμπεριαλιστικός και πατριωτικός χαρακτήρας του ΚΚΕ είναι που έχει δικαιωθεί πλήρως από τις εξελίξεις και αυτό είναι που κυρίως τους "πονάει". Πολύ περισσότερο, γιατί η σύγκριση, που κάνει ο ψηφοφόρος με την κυβερνητική πολιτική του ραγιαδισμού στους φονιάδες των λαών, εύκολα αποδεικνύεται συντριπτική για το κυβερνών κόμμα.

Τα κυβερνητικά στελέχη στις περιοδείες τους και την προεκλογική "εξόρμηση στο λαό" συναντούν περισσότερους, από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια, ψηφοφόρους, ακόμα και του ΠΑΣΟΚ, που τους λένε ευθέως ότι "το ΚΚΕ έχει δίκιο" ή ότι "το ΚΚΕ είναι εκείνο που αγωνίζεται και αντιστέκεται στον πόλεμο, στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ".

Αυτή ακριβώς τη λαϊκή αναγνώριση και δικαίωση του ΚΚΕ, θέλει να πλήξει η κυβερνητική προπαγάνδα, εμφανίζοντας τη στάση του ως ξεπερασμένη και "μεταφυσική", εννοώντας ότι μια τέτοια πολιτική δεν έχει μέλλον και δεν ταιριάζει με τη "νέα εποχή", την εποχή της αυτοκρατορίας του εγκλήματος. Προφανώς σε αυτήν ταιριάζει η πολιτική τού να πέφτεις στα τέσσερα και να προσκυνάς τα μεγάλα αφεντικά, εκχωρώντας τους "γην και ύδωρ", πιστεύοντας ότι έτσι θα γλιτώσεις από τα χειρότερα.

Το αντίπαλο δέος που φοβούνται

Ταυτόχρονα, το ΚΚΕ καταξιώνεται όλο και περισσότερο ως ο πρωταγωνιστής του άλλου πόλου που διαμορφώνεται και ενισχύεται διαρκώς στην ελληνική κοινωνία, του αντίπαλου δέους, του πόλου της αντίστασης και της πάλης για την επιβολή φιλολαϊκών λύσεων.

Ακριβώς η ενίσχυση αυτού του πόλου την επόμενη Κυριακή, που περνά μέσα από τη σημαντική αύξηση της εκλογικής δύναμης του ΚΚΕ, είναι που τρομάζει και λειτουργεί παραλυτικά για τα αντιλαϊκά σχέδια της πλουτοκρατίας και των πολιτικών υπαλλήλων της.

Το δυνάμωμα του ΚΚΕ μέσα από την κάλπη των ευρωεκλογών θα έχει πολλαπλές και ευεργετικές επιπτώσεις πρώτα και κύρια στο λαϊκό κίνημα, όπου θα τονωθούν και αναπτερωθούν οι αγωνιστικές διαθέσεις και η κοινή δράση για την απόκρουση των αντιλαϊκών σχεδίων που έχουν ήδη δρομολογηθεί από ΕΕ και κυβέρνηση, αλλά και στην υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων. Το ισχυρό αυτό λαϊκό κίνημα είναι απαραίτητος όρος για να υπάρχουν αποτελέσματα στην παρέμβαση και δράση του.

Ταυτόχρονα, βέβαια, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι η σημαντική εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ θα τροφοδοτήσει σειρά θετικών διεργασιών και στο πολιτικό σκηνικό, με στόχο τη διαμόρφωση ενός ευνοϊκότερου συσχετισμού δυνάμεων για το λαϊκό κίνημα. Η αποδυνάμωση του δικομματισμού και του κυρίαρχου μπλοκ εξουσίας θα διευκολύνει και τις δυνατότητες για πολιτικές συμμαχίες, που θα στηρίζουν και υπηρετούν το λαϊκό μέτωπο.

Με άλλα λόγια, η ψήφος στο ΚΚΕ δεν είναι ψήφος μόνο διαμαρτυρίας και αντίστασης, αλλά, ταυτόχρονα, πριμοδοτεί και ενισχύει την εναλλακτική πρόταση, τον άλλο δρόμο, αυτόν που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα του λαού και της χώρας.

Δεν αρκεί η απόρριψη του δικομματισμού

Είναι ολοφάνερο ότι την ερχόμενη Κυριακή δεν αρκεί ένα "όχι" στο δικομματισμό, ένα "όχι" στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Δε φτάνει οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να απορρίψουν τον ένα ή το άλλο διαχειριστή της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής. Είναι αναγκαίο αυτή η απόρριψη του δικομματισμού να περάσει μέσα από την ενίσχυση του πραγματικού αντιπάλου του, του ΚΚΕ.

Δεν μπορεί να υποστηριχτεί στα σοβαρά ότι η ψήφος στο Μάνο ή τον Σαμαρά είναι ψήφος διαμαρτυρίας ή ότι η ψήφος στο ΣΥΝ ή το ΔΗΚΚΙ είναι ψήφος αντίστασης και υπέρβασης της κυρίαρχης πολιτικής. Πολύ περισσότερο που οι ηγεσίες αυτών των κομμάτων δεν κρύβουν το διακαή τους πόθο να συμμετάσχουν σε ένα κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας με τα δύο μεγάλα κόμματα.

Αδίστακτα, λοιπόν, οι εργαζόμενοι, ξεπερνώντας ψευτοδιλήμματα, προκαταλήψεις και δημαγωγίες, να δώσουν δύναμη στα όνειρά τους, δύναμη στον αγώνα τους, δύναμη στο ΚΚΕ. Το βράδυ της επόμενης Κυριακής με το ΚΚΕ σημαντικά δυναμωμένο θα έχει ισχυροποιηθεί ο πόλος εκείνος που λέει "αντίσταση, αντεπίθεση, πυροβολισμός στις επιλογές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και των κομμάτων που υποστηρίζουν την εγκληματική πολιτική τους".

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Κριτήριο ψήφου στις ευρωεκλογές

Κριτήριο ψήφου για τις ερχόμενες ευρωεκλογές αποτελεί, ούτως ή άλλως, η θέση που έχει (πρέπει να έχει) ο ψηφοφόρος για την πολιτική, αλλά και την πορεία και την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και τις σχέσεις της Ελλάδας μ' αυτή. Ανεξαρτήτως, δε, της θέσης υπέρ ή κατά της ΕΕ και της συμμετοχής της χώρας μας σ' αυτή, όλους ενδιαφέρει (πρέπει να ενδιαφέρει) το πώς και το γιατί "χτίζεται" και "πολιτεύεται" η λεγόμενη Ενωμένη Ευρώπη, το πώς και το γιατί "συμπεριφέρεται" και "πολιτεύεται" η Ελλάδα μέσα στην "Ενωση". Πολύ περισσότερο που το σύνολο, σχεδόν, των πλευρών της κυβερνητικής πολιτικής, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, σχετίζεται άμεσα, αν δεν εξαρτάται πλήρως, από τη σχέση που διαμορφώνεται ανάμεσα στη χώρα μας και την ΕΕ. Επομένως, την ώρα που θα μπει στο παραβάν, ο ψηφοφόρος θα σκεφτεί (πρέπει να σκεφτεί) ότι η ψήφος του θα δηλώνει και τη θέση του για την ΕΕ και τη σχέση της με την Ελλάδα.

Τα "επιχειρήματα" που προβάλλουν και προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, ο ΣΥΝ, αλλά, ουσιαστικά και το ΔΗΚΚΙ, για να στηρίξουν τη θέση τους υπέρ της ΕΕ και της συμμετοχής της χώρας μας, έχουν κοινό παρονομαστή. Εμφανίζουν την ΕΕ σαν μια "ολοκλήρωση ευρωπαϊκών κρατών", χωρίς, όμως, να λένε πως πρόκειται για μια "καπιταλιστική ολοκλήρωση", προς εξυπηρέτηση αποκλειστικά των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Κάνοντας επίτηδες αυτή την "αφαίρεση", επιχειρούν ν' αποκρύψουν τον εκμεταλλευτικό χαρακτήρα και τον ιμπεριαλιστικό ρόλο της ΕΕ. Τελευταία δε - λόγω της στάσης της ΕΕ στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας και της δυναμικής και μαζικής εκδήλωσης των αντιιμπεριαλιστικών αισθημάτων του ελληνικού λαού - επιχειρούν να εμφανίσουν την ΕΕ ως μελλοντικό, εν δυνάμει "αντίπαλο δέος" προς τη "μόνη υπερδύναμη", τις ΗΠΑ. Και σ' αυτή την περίπτωση κάνουν "αφαίρεση" από το γεγονός ότι ως καπιταλιστικός, ιμπεριαλιστικός οργανισμός η ΕΕ δεν πρόκειται ούτε τώρα, ούτε και στο μέλλον, να έχει τέτοιες αντιπαλότητες με τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ. Αντιθέτως οι δύο από τους πόλους της "νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων" θα συνεργούν και, ταυτόχρονα, θα ανταγωνίζονται για την κατανομή των αγορών και των "σφαιρών επιρροής", προσφεύγοντας και σε πολέμους και για το μοίρασμα του πλούτου που παράγουν οι λαοί ανάμεσα στους εκπροσώπους του μεγάλου ευρωπαϊκού και αμερικανικού κεφαλαίου.

***

Το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται ότι η ΕΕ αποτελεί το "φυσικό σπίτι" της Ελλάδας, διότι θεωρεί - και ορθώς - ότι μέσα σ' αυτή εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης της χώρας μας, την οποία και, ως κυβέρνηση, εκφράζει και υπηρετεί. Κι επειδή στο λαό μας υπάρχουν και αναδεικνύονται αντιδράσεις για την πλήρη ενσωμάτωση και υποταγή της Ελλάδας στην ΕΕ - που έχει ως αποτέλεσμα να χάνει την εθνική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ταυτότητά της - "πετάει" το σύνθημα "πρώτα η Ελλάδα", για να "διασκεδάσει" αυτές τις αντιδράσεις.

Η ΝΔ, κινούμενη στην ίδια λογική και πρακτική - άλλωστε εμφανίζεται ως το "κατ' εξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα" στην Ελλάδα - δεν κρύβει την "πρεμούρα" της να κυβερνήσει, για ν' αναλάβει αυτή το ρόλο του διαχειριστή της πολιτικής της ΕΕ στη χώρα μας. Κι αν κριτικάρει τη σημερινή ηγεσία της ΕΕ για τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, το κάνει για να ισχυριστεί πως οι "σοσιαλδημοκράτες" και οι "κεντροαριστεροί" Ευρωπαίοι ηγέτες, που έχουν τώρα το "πάνω χέρι", δεν είναι ικανοί διαχειριστές, σε αντίθεση με τους "δεξιούς", που θα είναι - σύμφωνα με τη ΝΔ - πιο πετυχημένοι. Φυσικά εννοεί "πιο πετυχημένοι" στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Ο ΣΥΝ "εκφράζει την πικρία του" για τη στάση που κρατάει η ΕΕ στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας κι επιχειρεί, ματαίως, ν' απολογηθεί για τους ομοϊδεάτες "κεντροαριστερούς" της Ευρώπης, που, πολλές φορές, εμφανίζονται "βασιλικώτεροι του βασιλέως". Φτάνει δε στο σημείο να κατηγορεί τους Ευρωπαίους "πολέμαρχους" ότι "βομβαρδίζοντας τη Γιουγκοσλαβία, στρέφονται εναντίον της ίδιας της ΕΕ και της προοπτικής της"! Φαίνεται ότι οι ίδιοι δε γνωρίζουν το "καλό" τους και πρέπει να τους το υπενθυμίσει ο ΣΥΝ... Και προκειμένου να εμφανιστεί ότι κάπου διαφοροποιείται από τα δυο μεγάλα κόμματα, ονειρεύεται και διατείνεται ότι αγωνίζεται για μια "άλλη ΕΕ" - πώς ακριβώς θα είναι αυτή και ποιον θα εξυπηρετεί, δεν εξηγεί - ενώ, για να "διασκεδάσει" και τις λαϊκές αντιδράσεις, ρίχνει προεκλογικά το σύνθημα "ο ΣΥΝ δε θεωρεί την ΕΕ ούτε παράδεισο, ούτε κόλαση". Λες και το δίλημμα είναι... θρησκευτικού τύπου κι όχι πολιτικό, που αφορά στο "ποιος, με ποιον", δηλαδή με την καπιταλιστική ΕΕ των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου ή με μια Ευρώπη των συμφερόντων των λαών της, της ειρήνης και της κοινωνικής προόδου.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η λογική του ΔΗΚΚΙ, με κάποιες διαφοροποιήσεις, που δε συγκεκριμενοποιούνται και δεν ουσιαστικοποιούνται.

***

Βεβαίως, η θέση καθενός των ψηφοφόρων για την ΕΕ και τη σχέση της με την Ελλάδα, δεν αποτελεί το μοναδικό κριτήριο ψήφου στις ερχόμενες εκλογές. Ο ψηφοφόρος θα ψηφίσει λαμβάνοντας υπόψη - εκτός των γνωστών "διλημμάτων" που αφορούν στο ρουσφέτι, στις ιδεολογικές και πολιτικές πιέσεις κι άλλα συναφή - και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινή ζωή του, τις προτάσεις των κομμάτων για την επίλυσή τους.

Προβλήματα που σχετίζονται με την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική στη χώρα μας κι αφορούν στην εργασία, στην ασφάλεια από την εγκληματικότητα, στις υπηρεσίας υγείας, στην κοινωνική πρόνοια, στην Παιδεία, στον Πολιτισμό. Ομως, είναι, πλέον, φανερό ότι η δημιουργία, ο πολλαπλασιασμός και η όξυνση αυτών των προβλημάτων βαρύνει κυρίως, αν όχι αποκλειστικώς, την πολιτική που κινείται στα πλαίσια των επιλογών, των κατευθύνσεων και των αποφάσεων της ΕΕ κι εφαρμόζεται, σχεδόν με "αυτόματο πιλότο", από τις ελληνικές κυβερνήσεις. Επομένως ο ψηφοφόρος δεν μπορεί παρά να συνδυάσει το γενικότερο πρόβλημα της σχέσης της χώρας μας με την ΕΕ μ' αυτά τα καθημερινά προβλήματα, που δημιουργεί η εφαρμοζόμενη κάθε φορά κυβερνητική πολιτική στην Ελλάδα, όταν θα ψηφίσει.

Διέξοδος υπάρχει. Είναι η ψήφος στο ΚΚΕ. Ψήφος ουσίας και σε ό,τι αφορά στο χαρακτήρα και το ρόλο της ΕΕ και ως απάντηση στην πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα και πλήττει τα λαϊκά συμφέροντα.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ