ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούνη 1999
Σελ. /64
ΔΙΕΘΝΗ
Ρόλος - κλειδί στον UCK

Συνεχίζουν τις επιθέσεις προκειμένου να λάβουν "θέσεις" πριν την εγκατάσταση της "ειρηνευτικής δύναμης", ενώ την ίδια στιγμή κάνουν έκκληση για αποστολή χερσαίων δυνάμεων. Φυσικά με την "ευλογία" των ΗΠΑ που δε "ζήτησαν ποτέ τον αφοπλισμό του"...

ΚΟΥΚΕΣ - ΟΣΛΟ - ΒΙΕΝΝΗ. -

Ολοι έχουν στρέψει το βλέμμα στις συνομιλίες που διεξάγονται για το αν "το ειρηνευτικό σχέδιο" καρποφορήσει ή όχι... χωρίς φυσικά κανείς να θέλει να σκεφτεί για τους πραγματικούς "καρπούς" του. Ασχέτως πάντως, ο UCK δείχνει μάλλον αδιάφορος για οποιοδήποτε αποτέλεσμα... και συνεχίζει την πολεμική του, σε λεκτικό και πρακτικό επίπεδο. Οπως συνεχίζουν και όλοι αυτοί που τον "θρέφουν" μην υπολογίζοντας τίποτα.

Εκκληση για αποστολή χερσαίας δύναμης απηύθυνε χθες ο ηγέτης του UCK Χασίμ Θάτσι από τη νορβηγική πρωτεύουσα, το Οσλο, όπου βρίσκεται. Βέβαια ο Θάτσι, τονίζει για... περισσότερο τυπικούς λόγους... ότι πρέπει να σταλούν χερσαίες δυνάμεις στην περίπτωση που ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς υπαναχωρήσει από τη διεθνή συμφωνία ειρήνης, την οποία αποδέχτηκε την περασμένη βδομάδα. Πάντως, ο Θάτσι δήλωσε για όσους μπορούν ακόμα και εκτρέφουν ερωτηματικά ότι ο UCK "θα συνεργαστεί πλήρως" με το ΝΑΤΟ στην περιοχή, αλλά αρνήθηκε να διευκρινίσει αν αυτή η συνεργασία σημαίνει αφοπλισμό του UCK.

Παράλληλα από τη Βόρεια Αλβανία, την πόλη Κούκες, ο εκπρόσωπος του UCK Καντρί Κριέζιου, δήλωσε επίσης χθες ότι δεν... εξεπλάγη από την κατάρρευση των συνομιλιών για τον τερματισμό της κρίσης στο Κόσσοβο και πρόσθεσε ότι οι άντρες του UCK ελπίζουν πως το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στη Γιουγκοσλαβία με στρατιωτικά και διπλωματικά μέσα για να αποδεχτεί την ειρηνευτική συμφωνία.

Πάντως Θάτσι και Κριέζιου παραδέχτηκαν ότι ο UCK συμπλέκεται ακόμα και τώρα με το γιουγκοσλαβικό στρατό, ενώ πληροφορίες μιλάνε για μάχες που συνεχίζονται στη μεθόριο της Γιουγκοσλαβίας με την Αλβανία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι άντρες του UCK εξακολουθούν να θέλουν να παρεισφρήσουν "βαθιά" στο Κοσσυφοπέδιο ώστε να δημιουργήσουν μία "δίοδο ασφαλείας" αλλά και να "εγκατασταθούν σε περιοχές" πριν την αποχώρηση των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων και την εγκατάσταση της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης. Δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην περιοχή και στην Αλβανία κάνουν λόγο για περίπου 4.000 άντρες που έχουν ήδη εμπλακεί σε πολύ σκληρές μάχες, ενώ μερικοί από αυτούς δηλώνουν ότι σύμφωνα με πληροφορίες περισσότεροι από 500 από αυτούς έχουν απωλέσει ζωή και όπλα μέσα στο Κοσσυφοπέδιο. Πάντως αν και οι τελευταίες μάχες χαρακτηρίζονται από τις πλέον αιματηρές για τον UCK, οι"εγκέφαλοί" του ακόμα δηλώνουν ότι περίπου 17.000 άντρες είναι έτοιμοι να παίξουν το ρόλο - κλειδί στο "μεταπολεμικό Κόσσοβο". "Ο UCK θα είναι η μοναδική δύναμη στο Κόσσοβο για τη δημιουργία των θεσμών. Θα είναι η ισχυρότερη δύναμη που θα επηρεάζει και θα κατευθύνει το μέλλον του Κοσσόβου" θα δηλώσει από το Κούκες ο Κριέζιου.

Ποιος μίλησε για "αφοπλισμό";

Εντούτοις, το NATO τονίζει ότι ο γιουγκοσλαβικός στρατός αντεπιτίθεται ενώ ο εκπρόσωπός του, Τζέιμι Σι δηλώνει ότι "καθώς οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις αποσύρονται και οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα λαβαίνουν θέσεις στο Κόσσοβο, ελπίζουμε ότι o UCK... δε θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση". Μάλλον ανέφικτο ακούγεται...

Ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς πώς μπορεί να ερμηνευτούν οι δηλώσεις τουαρχηγού του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγούΧένρι Σέλτον, που μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC την Κυριακή είπε ότι οι ΗΠΑ... δεν υποσχέθηκαν ποτέ ότι θα "αφοπλιστεί" ο UCK, αλλά απλώς θα "αποστρατιωτικοποιηθεί". Ο στρατηγός Σέλτον είπε ότι οι αντάρτες διαβεβαίωσαν την αμερικανική πλευρά πως είναι έτοιμοι να "αποστρατιωτικοποιηθούν", με βάση την ειρηνευτική συμφωνία για το Κόσσοβο λέγοντας ότι "πρόσφατα, τα μέλη της αμερικανικής διοίκησης που είχαν επαφές με τους "αντάρτες" ενημερώθηκαν ότι ο UCK θα συμμορφωθεί με την αποστρατιωτικοποίησή του, που σημαίνει ότι δε θα διαθέτουν οργανωμένες μονάδες, δε θα φορούν στολές και δε θα έχουν βαρέα όπλα"! Ερωτηθείς τι εννοεί "ελαφρύ οπλισμό", ο Σέλτον τόνισε: "Δεν είπαμε ποτέ ότι θα αφοπλίσουμε τον UCK". Και για να μην μπερδευτεί ουδείς, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Κένεθ Μπέικον, τόνισε ότι "στόχος του ΝΑΤΟ είναι η αποστρατιωτικοποίηση και όχι ο αφοπλισμός".

"Θανατηφόρες" οι οικονομικές επιπτώσεις

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

Οι στόχοι "στρατηγικής σημασίας" των βομβαρδιστικών γερακιών του ΝΑΤΟ είναι κυρίως η βιομηχανία και όλη η οικονομία της χώρας. Εργοστάσια, μονάδες παραγωγής, όλα αποτελούν μέρος του επιτελικού σχεδίου των στρατιωτικών και πολιτικών ιθυνόντων της συμμαχίας... Αποτέλεσμα είναι ο δείκτης της ανεργίας στη Γιουγκοσλαβία να φτάσει στο 28,6% εξαιτίας των βομβαρδισμών σε όλες σχεδόν τις ζωτικές παραγωγικές μονάδες της χώρας αλλά και η οικονομία να έχει υποστεί τεράστια "καταστροφή". Οσοι θα καταφέρουν λοιπόν να επιζήσουν... θα αντιμετωπίσουν ένα μέλλον πολύ ζοφερό.

Αυτό τόνισε σε χθεσινή συνέντευξη προς την εφημερίδα "Μπλιτς" η οικονομολόγος Μιρόσινκα Ντίνκιτς,αναφερόμενη στους κατά προσέγγιση υπολογισμούς που έχουν γίνει μέχρι στιγμής για τις επιπτώσεις των βομβαρδισμών στη γιουγκοσλαβική οικονομία. Συγκεκριμένα, η Ντίνκιτς ανέφερε ότι από την έναρξη των βομβαρδισμών στις 24 Μαρτίου, υπολογίζεται πως έμειναν χωρίς εργασία 600.000 άνθρωποι, ανεβάζοντας στα 2 εκατομμύρια τον αριθμό των ανέργων και πάνω από 3 μονάδες το δείκτη της ανεργίας, αφού πριν ήταν περίπου 25%. Η χώρα έχει συνολικό πληθυσμό 11 εκατ. κατοίκους και όπως ακριβέστερα το προσδιορίζει η Ντίνκιτς, το 53% των ανέργων είναι νέοι κάτω των 30 ετών.

Ανυπολόγιστη οικονομική καταστροφή

Κύρια αιτία για τη δραματική αυτή αύξηση της ανεργίας: μεγάλο τμήμα των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της χώρας έχει καταστραφεί από την αεροπορία του ΝΑΤΟ. Κυρίως επλήγησαν η αυτοκινητοβιομηχανία "Ζάσταβα" στο Κραγκούγεβατς, η εταιρία αεροναυτικής Λόλα Ούτβα, στο Πάντσεβο, τα συγκροτήματα μηχανολογικών κατασκευών στη Ρακόβιτσα, στη Νις, στην Κουρσούμλια, το Κρούσεβατς, και το Βάλιεβο, καθώς και όλα τα εργοστάσια χημικών της χώρας.

Παράλληλα και ο Μλάντιαν Ντίνκιτς,επίσης οικονομολόγος, μιλώντας στο πρακτορείο "Ρόιτερ" για τις επιπτώσεις, εκτίμησε ότι "σύμφωνα με προκαταρκτικούς υπολογισμούς, χρειαζόμαστε τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δολάρια για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή"... Ενώ συμπλήρωσε ότι μετά από τις δυο τελευταίες βδομάδες βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ, η βιομηχανική παραγωγή της Γιουγκοσλαβίας μειώθηκε κατά 45% από τα επίπεδα του Μαρτίου, ενώ το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν υπολογίζεται ότι έπεσε στο 40%, πρόσθεσε ο ίδιος. Χωρίς οικονομική βοήθεια, θα χρειαστούμε 16 χρόνια για να επανέλθουμε στα επίπεδα του φετινού Μαρτίου και άλλα 25 χρόνια για να επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν το 1989", κατέληξε ο Ντίνκιτς.

Ωστόσο παραμένει πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουν οι οικονομολόγοι να υπολογίσουν το ακριβές μέγεθος της καταστροφής και φανερώνονται διστακτικοί. Πάντως συμφωνούν ότι το ποσό των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε βοήθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας, που επικαλείται η κυβέρνηση, δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. "Αν συνυπολογίσει κανείς τις απώλειες των εταιριών, το κόστος για την αποκατάσταση των προσφύγων, το σοβαρό πρόβλημα από τη διακοπή της εκπαίδευσης, για περίπου 1,2 εκατομμύρια σπουδαστές, την απώλεια αποδεικτικών στοιχείων για τις μεταφορές, τότε τα 100 δισεκατομμύρια είναι ένας αρκετά ρεαλιστικός υπολογισμός", δήλωσε ο Γκόραν Πίτιτς,επικεφαλής της έρευνας στο Ινστιτούτο Οικονομικών.

Μέλος του UCK σε πολεμική άσκηση στο έδαφος της Αλβανίας


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ