ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούνη 1999
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Α/Τ "ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ"
Στείλτε τα δολάρια στους Γιουγκοσλάβους!

Με μια συγκλονιστική επιστολή ένας μόνιμος υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, που υπηρετεί στο ελληνικό αντιτορπιλικό, έστειλε στην ΕΕΔΥΕ τα δολάρια της "πρόσθετης αποζημίωσης" για τη συμμετοχή στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις και ζητά να δοθούν στον αγωνιζόμενο λαό της Γιουγκοσλαβίας

"Παρακαλώ να δεχτείτε αυτά τα χρήματα και να τα διαθέσετε συμβολικά για τις ανάγκες του αγωνιζόμενου γιουγκοσλάβικου λαού".

Σκαμπίλι!

Μόνο αυτή η λέξη (σκαμπίλι! - σ' αυτούς που έχουν ξεφτιλίσει την έννοια της πατρίδας) είναι ικανή να αποδώσει με επίθετο τη σημασία της παραπάνω φράσης. Αυτός που στέλνει επώνυμα την επιστολή είναι μόνιμο μάχιμο στέλεχος του Πολεμικού Ναυτικού και μάλιστα αρχικελευστής στο αντιτορπιλικό "Θεμιστοκλής".

Το βάρος της επιστολής του γίνεται ακόμα ισχυρότερο όταν γίνεται γνωστή και η ειδικότητά του: Διαβιβάσεις! Δηλαδή, ο συγκεκριμένος μάχιμος είναι ο επί του πλοίου υπεύθυνος της επιστασίας των διαβιβαστών. Δηλαδή, αναγκαστικά, είναι ένας από τους λίγους που, πέρα από τα παραμύθια της κυβέρνησης για την "αθώα" αποστολή του πλοίου στην Αδριατική, γνωρίζει από πρώτο χέρι το έγκλημα στο οποίο μετέχουν οι Ελληνες φαντάροι.

Αυτός, λοιπόν, τόλμησε. Επώνυμα, ανοιχτά, καθαρά, κατέθεσε στις 15 Απρίλη 1999 γραπτή αναφορά επί του πλοίου, με την οποία εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους αρνείται να εισπράξει τα τριάκοντα ματοβαμμένα αργύρια που αντιπροσωπεύουν την "πρόσθετη αποζημίωση" για τη συμμετοχή στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις.

Η διοίκηση του πλοίου προφασίστηκε τυπικούς λόγους για να μην ικανοποιήσει το αίτημά του. Ετσι, στις 25 Μάη 1999 ο αρχικελευστής Π. Γκόγκας έκανε ένα ακόμα άλμα συνείδησης. Εστειλε ταχυδρομικά το πακέτο με τα αμερικανικά δολάρια της "αποζημίωσης" που αντιστοιχούν σε 220.000 δρχ. στην Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη. Με την παράκληση να διατεθούν "για τις ανάγκες του αγωνιζόμενου γιουγκοσλαβικού λαού".

Η πράξη του, βαθιά πατριωτική, έρχεται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση Σημίτη έχει ήδη αποφασίσει να μετατρέψει μία ολόκληρη ταξιαρχία του Ελληνικού Στρατού (την 501 Μηχανοκίνητη) από αμυντική, με αποστολή την υπεράσπιση των συνόρων, σε ταξιαρχία θανάτου, που από μέρα σε μέρα θα εισβάλει στη γειτονική Γιουγκοσλαβία για να πάρει μέρος και εκ του συστάδην στο μακέλεμα των Σέρβων, που υπερασπίζουν την πατρίδα τους κόντρα στους ΝΑΤΟικούς επιδρομείς. Είναι μια πράξη που έρχεται να προστεθεί σ' αυτές των στρατεύσιμων ναυτών του ίδιου πλοίου, που από την πρώτη μέρα αρνήθηκαν να πολεμήσουν για το ΝΑΤΟ.

Κι έρχεται να θέσει μπροστά σε τεράστιες ευθύνες την κυβέρνηση, που όχι μόνο επιμένει να κρατά το "Θεμιστοκλής" στην Αδριατική, αλλά έχει αποφασίσει να στείλει εκεί και τη φρεγάτα "Αθηνά",όπως επίσης και ένα ναρκαλιευτικό.

Ισως σήμερα τα ξημερώματα, ίσως αύριο, ένας ξένος στρατός, 2.200 Αμερικανοί πεζοναύτες θα εισβάλουν στη χώρα μας για να ξεκινήσουν από δω τη χερσαία επέμβαση στα Βαλκάνια. Το ερώτημα που τίθεται πλέον ευθέως είναι: πού θα είναι στραμμένα τα όπλα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων;

Εχω την τιμή!

Παραθέτουμε ολόκληρη την επιστολή του αρχικελευστή Π. Γκόγκα:

"Εν BARI Ιταλίας 25 - 5 - 99

Προς: ΕΕΔΥΕ

Εχω την τιμή να σας αναφέρω ότι στην από 15/4/99 αναφορά μου που κατέθεσα στο Α/Τ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ, όπως γνωρίζετε, ζήτησα για λόγους θρησκευτικούς και πατριωτικούς να μην εισπράξω το ποσό της πρόσθετης αποζημίωσης που καταβάλλεται σχετικά σε ανάλογες περιπτώσεις ενόψει της επιχείρησης του ΝΑΤΟ (Standard Force of Mediterranean Sea), όπου συμμετέχει το Α/Τ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ και να αποδοθεί στα παιδικά χωριά SOS στη Βάρη.

2. Το αίτημά μου όμως αυτό δεν ικανοποιήθηκε από το πλοίο, λέγοντας ότι δεν είναι αρμόδιοι να πράξουν κάτι τέτοιο.

3. Μετά από πιέσεις στα πλαίσια της στρατιωτικής δεοντολογίας αναγκάστηκα να λάβω την αποζημίωση αυτή παρά τη θέλησή μου.

4. Διά της παρούσης επιστολής μου παρακαλώ να δεχτείτε αυτά τα χρήματα με πόνο ψυχής και να τα διαθέσετε συμβολικά για τις ανάγκες του αγωνιζόμενου γιουγκοσλαβικού λαού.

Μετά Τιμής

Αρχικελευστής (ΠΝ/ΔΒ) Π. ΓΚΟΓΚΑΣ".

  • Από την ΕΕΔΥΕ έγινε γνωστό με δελτίο Τύπου ότι το ποσό των 220.000 δρχ. που έστειλε ο αρχικελευστής κατατέθηκε ήδη στον ειδικό λογαριασμό.
Και ποινές επιστρατεύει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση, χάνοντας την ψυχραιμία της απέναντι στο συνεχώς διογκούμενο κύμα των διαμαρτυριών του πληρώματος του "Θεμιστοκλής" ενάντια στη ΝΑΤΟική επίθεση στη Γιουγκοσλαβία, απαντά με καταστολή. Βρισκόμενη σε πλήρη δυσαρμονία με τα φιλειρηνικά, αντιΝΑΤΟικά αισθήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, προσπαθεί να τρομοκρατήσει το πλήρωμα του αντιτορπιλικού ακολουθώντας την πρακτική των ποινών. Ετσι, τέλη Μάη τιμώρησε τον ναύτη Νίκο Γαρδίκη με φυλάκιση 20 ημερών επειδή "τόλμησε" να εκφράσει δημόσια την αντίθεσή του στο να είναι τα Ελληνόπουλα κάτω από ΝΑΤΟική σημαία, κάτω από τις εντολές των "γερακιών", που μακελεύουν έναν ολόκληρο λαό. Ωστόσο, όχι μόνο αυτή η ποινή, αλλά και το γενικότερο κατασταλτικό πνεύμα που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση θα παραμείνει "ευσεβής πόθος" της, αφού, αντίθετα, το κλίμα ανάμεσα στο έφεδρο και μόνιμο προσωπικό του πλοίου στέλνει το μήνυμα πως τέτοιες πρακτικές δεν πρόκειται να έχουν κανένα αποτέλεσμα και πως η αντίθεση θα συνεχιστεί.


Χερσαία εμπλοκή

Σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή, αν στο μεταξύ η παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα δεν ανατρέψει τις καταστροφικές κυβερνητικές επιλογές, οδηγείται η χώρα. Με την εφαρμογή της κατ' ευφημισμό "ειρηνευτικής συμφωνίας" για το Κόσσοβο, που με το πιστόλι στον κρόταφο προσπαθούν οι ιμπεριαλιστές να επιβάλουν στη Γιουγκοσλαβία, δρομολογείται η άμεση εμπλοκή της Ελλάδας σε έναν φαύλο κύκλο με άγνωστο τέλος. Τα αμερικανο - ΝΑΤΟικά στρατεύματα που θα εγκατασταθούν στο Κόσσοβο και τα οποία θα περάσουν από τη Βόρεια Ελλάδα, δεν έρχονται για τουρισμό στα Βαλκάνια. Είναι τυπικά και ουσιαστικά στρατεύματα κατοχής, είναι στρατεύματα εισβολής στα Βαλκάνια, με ό,τι σημαίνει και ό,τι συνεπάγεται αυτό. Τα στρατεύματα αυτά έχουν τόσο ειρηνευτικό χαρακτήρα, όσο "ειρηνευτική" - "ανθρωπιστική" είναι η αποστολή των βάρβαρων ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών.

Η διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από το ελληνικό έδαφος, δεν είναι απλά μια διευκόλυνση, που τερματίζεται την επομένη ημέρα, όπως θέλουν να την παρουσιάσουν οι ντόπιοι υποτελείς στη νέα τάξη του ιμπεριαλισμού. Αντίθετα είναι μόνο η αρχή, που δημιουργεί, από μόνη της, ένα νέο καθεστώς περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας για τη χώρα μας, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για μια διαδικασία με άγνωστο σημείο τερματισμού. Η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή θα μετατραπούν σ' ένα μόνιμο προγεφύρωμα των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων που θα πηγαινοέρχονται ανεξέλεγκτα επί χρόνια στην περιοχή. Οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις θα αποκτήσουν ντε φάκτο δικαίωμα απεριόριστης χρήσης του ελληνικού εδάφους. Ιδιαίτερα δε που τα στρατεύματα αυτά, πιθανότατα, θα εμπλακούν και σε χερσαίες πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας. Επίσης, οι δυνάμεις αυτές είναι μόνο ο πυρήνας μιας ΝΑΤΟικής δύναμης, η οποία θα μονιμοποιήσει την παρουσία της στη Βαλκανική χερσόνησο, καθώς το Κοσσυφοπέδιο είναι μια πιλοτική εφαρμογή του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ, το οποίο στην πορεία θα εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές.

Κατά συνέπεια, η διέλευση των στρατευμάτων από τη Θεσσαλονίκη σηματοδοτεί μετατροπή του ελληνικού εδάφους σε πολεμική ζώνη και δημιουργεί τετελεσμένα γεγονότα. Η επιχείρηση αυτή διέλευσης από την Ελλάδα και εγκατάστασης των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο Κόσσοβο, αποτελεί στην πραγματικότητα την πρώτη φάση των χερσαίων ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων που θα εξελιχθούν ανάλογα με την κατάσταση που θα αντιμετωπίσουν οι δυνάμεις εισβολής. Πάντως, σε κάθε περίπτωση είναι στρατεύματα κατοχής, που καταλαμβάνουν μια περιοχή παρά τη θέληση της χώρας στην οποία ανήκει, αφού προηγουμένως τη βομβαρδίζουν ασταμάτητα επί μήνες με χιλιάδες αεροσκάφη.

Ομως, η ελληνική εμπλοκή δε σταματάει εδώ. Πέρα από τις διευκολύνσεις που προσφέρονται στο ΝΑΤΟ, στον στρατό κατοχής του Κοσσυφοπεδίου θα πάρει μέρος και μια ολόκληρη ελληνική ταξιαρχία, που δεν αποκλείεται στη συνέχεια να ενισχυθεί και με άλλες δυνάμεις. Η κυβέρνηση παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τη βούληση του ελληνικού λαού, εμπλέκει τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις σε μια περιπέτεια που ούτε η ίδια ξέρει ποια θα είναι η επόμενη πράξη του δράματος. Πρόκειται για μια κατάσταση εγκλωβισμού που δεν μπορεί παρά να προκαλεί αγανάκτηση στον ελληνικό λαό αλλά και μέσα στα στρατευμένα παιδιά του λαού, μέσα στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, αφού διαπιστώνουν από την ίδια τους την πείρα ότι χρησιμοποιούνται σε ένα παιχνίδι, που όχι μόνο δεν έχει σχέση με την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας την οποία έχουν ταχθεί να υπηρετούν αλλά αντίθετα υπονομεύει όλα αυτά. Για μια άλλη φορά διαπιστώνεται ότι η μόνη δύναμη αποτροπής αυτής της καταστροφικής πορείας είναι η ενεργοποίηση του λαού που με τους αγώνες του μπορεί να ανατρέψει αυτές τις επιλογές. Μια πρώτη απάντηση μπορεί να είναι αυτή η Κυριακή των εκλογών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ