Τετάρτη 9 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χερσαία εμπλοκή

Σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή, αν στο μεταξύ η παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα δεν ανατρέψει τις καταστροφικές κυβερνητικές επιλογές, οδηγείται η χώρα. Με την εφαρμογή της κατ' ευφημισμό "ειρηνευτικής συμφωνίας" για το Κόσσοβο, που με το πιστόλι στον κρόταφο προσπαθούν οι ιμπεριαλιστές να επιβάλουν στη Γιουγκοσλαβία, δρομολογείται η άμεση εμπλοκή της Ελλάδας σε έναν φαύλο κύκλο με άγνωστο τέλος. Τα αμερικανο - ΝΑΤΟικά στρατεύματα που θα εγκατασταθούν στο Κόσσοβο και τα οποία θα περάσουν από τη Βόρεια Ελλάδα, δεν έρχονται για τουρισμό στα Βαλκάνια. Είναι τυπικά και ουσιαστικά στρατεύματα κατοχής, είναι στρατεύματα εισβολής στα Βαλκάνια, με ό,τι σημαίνει και ό,τι συνεπάγεται αυτό. Τα στρατεύματα αυτά έχουν τόσο ειρηνευτικό χαρακτήρα, όσο "ειρηνευτική" - "ανθρωπιστική" είναι η αποστολή των βάρβαρων ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών.

Η διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από το ελληνικό έδαφος, δεν είναι απλά μια διευκόλυνση, που τερματίζεται την επομένη ημέρα, όπως θέλουν να την παρουσιάσουν οι ντόπιοι υποτελείς στη νέα τάξη του ιμπεριαλισμού. Αντίθετα είναι μόνο η αρχή, που δημιουργεί, από μόνη της, ένα νέο καθεστώς περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας για τη χώρα μας, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για μια διαδικασία με άγνωστο σημείο τερματισμού. Η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή θα μετατραπούν σ' ένα μόνιμο προγεφύρωμα των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων που θα πηγαινοέρχονται ανεξέλεγκτα επί χρόνια στην περιοχή. Οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις θα αποκτήσουν ντε φάκτο δικαίωμα απεριόριστης χρήσης του ελληνικού εδάφους. Ιδιαίτερα δε που τα στρατεύματα αυτά, πιθανότατα, θα εμπλακούν και σε χερσαίες πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας. Επίσης, οι δυνάμεις αυτές είναι μόνο ο πυρήνας μιας ΝΑΤΟικής δύναμης, η οποία θα μονιμοποιήσει την παρουσία της στη Βαλκανική χερσόνησο, καθώς το Κοσσυφοπέδιο είναι μια πιλοτική εφαρμογή του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ, το οποίο στην πορεία θα εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές.

Κατά συνέπεια, η διέλευση των στρατευμάτων από τη Θεσσαλονίκη σηματοδοτεί μετατροπή του ελληνικού εδάφους σε πολεμική ζώνη και δημιουργεί τετελεσμένα γεγονότα. Η επιχείρηση αυτή διέλευσης από την Ελλάδα και εγκατάστασης των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο Κόσσοβο, αποτελεί στην πραγματικότητα την πρώτη φάση των χερσαίων ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων που θα εξελιχθούν ανάλογα με την κατάσταση που θα αντιμετωπίσουν οι δυνάμεις εισβολής. Πάντως, σε κάθε περίπτωση είναι στρατεύματα κατοχής, που καταλαμβάνουν μια περιοχή παρά τη θέληση της χώρας στην οποία ανήκει, αφού προηγουμένως τη βομβαρδίζουν ασταμάτητα επί μήνες με χιλιάδες αεροσκάφη.

Ομως, η ελληνική εμπλοκή δε σταματάει εδώ. Πέρα από τις διευκολύνσεις που προσφέρονται στο ΝΑΤΟ, στον στρατό κατοχής του Κοσσυφοπεδίου θα πάρει μέρος και μια ολόκληρη ελληνική ταξιαρχία, που δεν αποκλείεται στη συνέχεια να ενισχυθεί και με άλλες δυνάμεις. Η κυβέρνηση παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τη βούληση του ελληνικού λαού, εμπλέκει τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις σε μια περιπέτεια που ούτε η ίδια ξέρει ποια θα είναι η επόμενη πράξη του δράματος. Πρόκειται για μια κατάσταση εγκλωβισμού που δεν μπορεί παρά να προκαλεί αγανάκτηση στον ελληνικό λαό αλλά και μέσα στα στρατευμένα παιδιά του λαού, μέσα στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, αφού διαπιστώνουν από την ίδια τους την πείρα ότι χρησιμοποιούνται σε ένα παιχνίδι, που όχι μόνο δεν έχει σχέση με την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας την οποία έχουν ταχθεί να υπηρετούν αλλά αντίθετα υπονομεύει όλα αυτά. Για μια άλλη φορά διαπιστώνεται ότι η μόνη δύναμη αποτροπής αυτής της καταστροφικής πορείας είναι η ενεργοποίηση του λαού που με τους αγώνες του μπορεί να ανατρέψει αυτές τις επιλογές. Μια πρώτη απάντηση μπορεί να είναι αυτή η Κυριακή των εκλογών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ