Τετάρτη 9 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θιγμένα τα λεγόμενα μικρά κόμματα

Η ανισότιμη μεταχείριση των λεγόμενων μικρών κομμάτων από τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα, απασχόλησε κατά κύριο λόγο τη χθεσινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για τις ευρωεκλογές, κατά την οποία επισημάνθηκε πως τα μέσα ενημέρωσης δεν εφαρμόζουν καν την απόφαση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (ΕΡΣ) για την προβολή των υποψηφίων κομμάτων.

Η ανισότητα αυτή μεταξύ των κομμάτων - όπως εξήγησε ο Μ. Κοψίδης που συμμετείχε στην Επιτροπή εκ μέρους του ΚΚΕ - οξύνεται από την άρνηση της Επιτροπής να κάνει δεκτή την πρόταση που είχε καταθέσει το ΚΚΕ, να μπει δηλαδή πλαφόν στην πολιτική διαφήμιση. "Το γεγονός ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε να βάλει πλαφόν στα τηλεοπτικά σποτ, οδήγησε σε ένα πακτωλό δισεκατομμυρίων, κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, κάτι που οξύνει βεβαίως την ανισότητα μεταξύ των κομμάτων και θέτοντας ταυτόχρονα σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας", δήλωσε ο Μ. Κοψίδης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη λεγόμενη αναλογική εκπροσώπηση στην προβολή των κομμάτων από τα μέσα ενημέρωσης, που νομοθέτησε η κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι δε σημαίνει ίση μεταχείριση. Κάτι, που το ΚΚΕ είχε τονίσει από την αρχή της σχετικής συζήτησης στη Διακομματική Επιτροπή. Αντίθετα, ο Μ. Κοψίδης σημείωσε ότι ειδικά τα δελτία ειδήσεων έχουν ξεπεράσει τα όρια προβολής της κυβέρνησης και έκανε λόγο για αυθαιρεσίες από ορισμένα ιδιωτικά κανάλια σε βάρος των κομμάτων.

Από την πλευρά του, ο Ν. Αθανασάκης, γενικός γραμματέας του υπουργείου Τύπου, "ένιψε" τα χέρια της κυβέρνησης για τη μη εναρμόνιση των ραδιοτηλεοπτικών μέσων με την απόφαση του ΕΣΡ. Ακολούθως η Διακομματική Επιτροπή αποφάσισε να μεσολαβήσει στο ΕΣΡ ώστε να σταλούν διευκρινιστικές επιστολές στα μέσα ενημέρωσης. Πάντως και χτες δεν έλειψε η "κοκορομαχία" μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, με τον εκπρόσωπο της ΝΔ, από τη μία, να διαμαρτύρεται για τη διαφήμιση του κυβερνητικού έργου, από κρατικούς οργανισμούς, όπως ο ΟΣΕ, και τον Ν. Αθανασάκη, από την άλλη, να υποστηρίζει ότι κακώς διακινήθηκε το σχετικό φυλλάδιο, αλλά δε θα έπρεπε να αποτελέσει αντικείμενο αντιπαράθεσης...

Κατά τα άλλα, η Διακομματική Επιτροπή διαπίστωσε καθυστέρηση από τα ΕΛΤΑ στην αποστολή του διαφημιστικού υλικού των κομμάτων. Αποφάσισε, τέλος, να απαγορεύσει τις διαφημίσεις των κομμάτων 24 ώρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ