Τετάρτη 9 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τι κρίνεται την Κυριακή

"Τι κρίνεται σ' αυτές τις εκλογές;". Γύρω απ' το ερώτημα αυτό οικοδομείται η προεκλογική προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες μέρες. Ο στόχος είναι διπλός, απ' τη μια να εγκλωβιστούν οι ψηφοφόροι σε ψευδεπίγραφα διλήμματα και απ' την άλλη να προκατασκευαστούν τα κριτήρια για τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής.

Για να περιορίσει τη λαϊκή αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής ο πρωθυπουργός, σε πρόσφατη δήλωσή του, τόνισε ότι στις εκλογές κρίνεται η σταθερότητα της χώρας και η ένταξη στην ΟΝΕ. Με λίγα λόγια, κάθε ψήφος που δίνεται στα κόμματα της αντιπολίτευσης λειτουργεί αποσταθεροποιητικά, υπονομεύει τον "εθνικό στόχο" της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης.

Για να ενισχύσει τα επιχειρήματά του, ο κ. Σημίτης επικαλείται την πολιτική της κυβέρνησής του στην επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας. Μ' αυτήν την πολιτική υποστηρίζει ότι εξασφάλισε τη "σταθερότητα" της χώρας. Για να δούμε, λοιπόν, ποια σταθερότητα έχουμε.

Η συμμετοχή της κυβέρνησης στο έγκλημα κατά της Γιουγκοσλαβίας είναι από τους βασικούς παράγοντες της συνολικής αποσταθεροποίησης των Βαλκανίων. Απ' αυτή την αποσταθεροποίηση δεν πρόκειται να γλιτώσει ούτε η χώρα μας. Ας θυμηθούμε τους χάρτες που παρουσίαζε ο Κλίντον τις πρώτες μέρες των βομβαρδισμών, όπου η Ελλάδα χρωματίζονταν με τα χρώματα του πολέμου.

Η υπογραφή όλων των αποφάσεων για την εγκληματική επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας ήταν ταυτόχρονα και υπογραφή για την κατάργηση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου και την υποκατάστασή του από το δίκαιο του ισχυροτέρου. Τώρα, πλέον, η κυβέρνηση δεν μπορεί να επικαλείται το διεθνές δίκαιο ούτε για το Κυπριακό, ούτε για τις ελληνοτουρκικές διαφορές. Αυτό ονομάζει σταθερότητα η κυβέρνηση.

Αναγνωρίζοντας την αλλαγή των συνόρων, έστω και με τη μορφή των "ειρηνευτικών" επεμβάσεων, η κυβέρνηση ανοίγει το φαύλο κύκλο των διεκδικήσεων εθνικών και άλλων μειονοτήτων που μοιραία θα επηρεάσουν και τη χώρα μας.

Σε καμιά περίπτωση οι "σύμμαχοι" στο ΝΑΤΟ και οι "εταίροι" στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν υποστήριξαν την Ελλάδα απέναντι στις επεκτατικές διαθέσεις της Τουρκίας. Τόσο στο ΝΑΤΟ, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση οι ιθύνουσες δυνάμεις δεν κρύβουν ότι θεωρούν προνομιακό συνομιλητή τους το καθεστώς της Αγκυρας. Αντίθετα με όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ μεθοδεύουν συστηματικά την αποσταθεροποίηση, για να επιβεβαιώνουν τον επιδιαιτητικό και ηγεμονικό τους ρόλο.

Σ' αυτές τις εκλογές, λοιπόν, κρίνεται αν θα πρέπει να συνεχιστεί αυτή η πορεία της χώρας, αν θα πρέπει να συνεχιστεί αυτή η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Βαφτίζοντας "σταθερότητα" την υποτέλεια, τη συμμόρφωση στις επιταγές της "νέας τάξης", την ανατροπή του διεθνούς δικαίου, η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα πετύχει να περιορίσει το μέγεθος της εκλογικής της ήττας. Μιας ήττας που θα είναι ήττα της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά, ταυτόχρονα, και ήττα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ. Μια ήττα που δε θα πρέπει να μεταφραστεί σε ενίσχυση των δυνάμεων που κατακρίνουν την κυβέρνηση, αλλά έχουν τις ίδιες βασικές πολιτικές επιλογές. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η ασφαλής επιλογή, αυτή που δε θα επιτρέψει καμιά παρερμηνεία το βράδυ των εκλογών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ