Τετάρτη 9 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Delirium tremens"*

"Είναι τρελοί αυτοί οι ΠΑΣΟΚτζήδες" και βάλθηκαν να μας "απολωλάνουν" εντελώς. Βγαίνει, που λέτε, η Βασούλα Παπανδρέου και δηλώνει πως υπάρχουν, μεν, πέντε κόμματα, αλλά μόνο δυο πολιτικές που συγκρούονται μεταξύ τους. Κι εκεί που σκέφτομαι ότι μπορεί να τάχθηκε με τις θέσεις του ΚΚΕ κι ελπίζω ότι, οσονούπω, θα δώσει το βιογραφικό της για να ενταχθεί, ως δόκιμο μέλος, σε κάποια ΚΟΒΑ λαϊκής συνοικίας της Αθήνας, την ακούω, συνεχίζοντας, να λέει πως, από τη μια, είναι η σωστή και ωφέλιμη για την Ελλάδα και το λαό της πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και, από την άλλη, η λαθεμένη και βλαβερή πολιτική όλων των άλλων κομμάτων.

Στην αρχή αναλογίζομαι, "θέλει και τα λέει αυτά η Βασούλα, ή της φεύγουν"- είναι και η ζέστη που άρχισε φέτος νωρίς να "βαράει κατακούτελα", είναι και η προεκλογική περίοδος που δικαιολογεί τις χαζομάρες - αλλά, ακούγοντας και τον Σημίτη να λέει τα ίδια, καταλαβαίνω ότι τούτοι εδώ μιλάνε σα ν' απευθύνονται σε αφελείς και ευκολόπιστους, αν όχι σε "κουτοχορτοφάγους" και ανόητους.

Χωρίς να τρέφω ιδιαίτερη εκτίμηση στα πρόσωπά τους και στην πολιτική ενόρασή τους, δε θεωρώ ότι ο πρωθυπουργός και τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι τόσο πολύ απομακρυσμένοι από την ελληνική πραγματικότητα, ώστε να πιστεύουν πως, με τέτοιες ανοησίες, θα πείσουν πολλούς να ψηφίσουν το κόμμα τους στις ευρωεκλογές.

Μπορεί, πράγματι, αρκετοί απ' αυτούς, να "ιππεύουν την κάλαμον" και να "καλπάζουν εν τοις νέφοις", αλλά μέχρι εκεί "τους φτάνει". Εκτός κι αν, αναλογιζόμενοι και φοβούμενοι την επερχόμενη νέα εκλογική ήττα, "τα πήραν στο κρανίο" και λένε "ό,τι τους κατέβει" - καθότι "το γαρ πολύ της θλίψεως, γεννά παραφροσύνη", ή πάσχουν από "delirium tremens", όπως έλεγαν και οι Ρωμαίοι - και, στριμωγμένοι κι απομονωμένοι πολιτικά, επιχειρούν να εμφανίσουν το κόμμα τους σαν "περιούσιο", αλλά κι "αδικούμενο", ώστε να συγκρατήσουν το κύμα των "αναχωρητών" ψηφοφόρων του.

Ομως, ποιος Ελληνας πολίτης, "έχων σώας τα φρένας", θ' αποδεχτεί ότι από τη μια πλευρά της πολιτικής υπάρχει το ΠΑΣΟΚ και από την άλλη, π.χ., η ΝΔ; Πού διαφέρουν, επί της ουσίας της πολιτικής τους, τα δυο μεγαλύτερα κόμματα; Μήπως στην εξωτερική πολιτική, που από κοινού πρεσβεύουν τη συνενοχή και την υποταγή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ;, Μήπως στην οικονομική και κοινωνική πολιτική, που, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος ένταξης στην ΟΝΕ και να εξασφαλιστούν μεγαλύτερα κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο, από κοινού εργάζονται για το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου, τη διαρκή λιτότητα σε βάρος των φτωχών και αδυνάτων και "γαία πυρί μειχθήτω" στην Ελλάδα;

Και ποιος Ελληνας, προοδευτικός άνθρωπος, θ' αποδεχτεί την "ΠΑΣΟΚική προπαγάνδα" περί πολιτικού συνταυτισμού του ΚΚΕ με τη ΝΔ και τ' άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης; Αυτό ούτε καν ο Πρετεντέρης και τα άλλα, εναπομείναντα, "σημιτάκια" δεν μπορούν να το ισχυριστούν, χωρίς να γελοιοποιηθούν κι άλλο.

Πού και σε τι συμφωνεί το ΚΚΕ με τη ΝΔ; Μήπως στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΚΟ, της κατάργησης των εργασιακών σχέσεων, του ξεκληρίσματος των αγροτών, των ιδιωτικών πανεπιστημίων, της επανόδου του χωροφύλακα - φόβητρου στις γειτονιές κι έξω από τα σπίτια, που πρεσβεύει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως, άλλωστε, και το "εκσυγχρονιστικό" και συντηρητικό ΠΑΣΟΚ;

Σε τούτο τον τόπο, όπου "και λίγοι είμαστε και καλά γνωριζόμαστε", οι διαχωριστικές γραμμές, σε κοινωνικό, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, είναι τόσο καθαρές, που δεν επιτρέπουν παραχαράξεις και παρερμηνείες. Τώρα γιατί η Βασούλα και ο Σημίτης επιχειρούν "ν' αλλάξουν τα σύνορα" στην κοινωνία και στην πολιτική, αυτό ας μας το αναλύσει καλύτερα ο Πρετεντέρης....

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

* Το λατινικό "Delirium tremens" σημαίνει, στα ελληνικά, τρομώδες παραλήρημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ