Τετάρτη 9 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Πρόταση θανάτου για τον Κούρδο ηγέτη

Στην κορύφωσή του οδηγείται το δράμα του Κούρδου ηγέτη που παραδόθηκε από την ελληνική κυβέρνηση και δικάζεται στην Τουρκία καθώς, χτες, οι Τούρκοι εισαγγελείς πρότειναν την επιβολή της ποινής του θανάτου για τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Το δικαστήριο που επανέλαβε, χτες, την ακροαματική διαδικασία μετά από διακοπή 3 ημερών για να προετοιμάσουν οι εισαγγελείς την αγόρευσή τους, διέκοψε ξανά για 15 μέρες τις εργασίες του προκειμένου οι συνήγοροι του Οτσαλάν να ετοιμάσουν την υπεράσπισή του Κούρδου ηγέτη. Οι εισαγγελείς ζήτησαν να επιβληθεί η εσχάτη των ποινών στον ηγέτη των Κούρδων, με την κατηγορία της απόπειρας διαμελισμού της χώρας με ένοπλη εξέγερση. Η απόφαση του δικαστηρίου για τον Οτσαλάν θα ανακοινωθεί μετά τις 23 του Ιούνη, οπότε αναμένεται να επαναληφθεί η δίκη.

Οπως μετέδωσε το προσκείμενο στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ) ειδησεογραφικό πρακτορείο DEM, που εδρεύει στην Κολωνία, η ηγεσία του ΡΚΚ προειδοποιεί τις τουρκικές αρχές με αντίποινα "πάσης φύσεως" στην περίπτωση που ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν καταδικαστεί σε θάνατο.

"Αν επιβληθεί στον ηγέτη μας η θανατική ποινή, τότε το τουρκικό κράτος θα αυτοκτονήσει", αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι "τότε θα καταστεί κάθε μορφή πάλης θεμιτή, προκειμένου να προστατευτεί η τιμή και η υπερηφάνεια του κουρδικού λαού".

Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, στο μεταξύ, ύστερα από την εισαγγελική πρόταση της επιβολής της θανατικής ποινής στον Οτσαλάν, ανακοίνωσε τη λήψη ιδιαίτερων μέτρων ασφαλείας, για το φόβο βίαιων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας από τους Κούρδους οπαδούς του ΡΚΚ που ζουν στη Γερμανία. Ταυτόχρονα, ο Γερμανός υπουργός Οτο Σίλι, με χθεσινές του δηλώσεις, συνεχίζοντας την υποκριτική τακτική, απηύθυνε, απλώς, έκκληση προς τις τουρκικές αρχές να καταργήσουν τη θανατική ποινή και, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Οτσαλάν, να αποφύγει την επιβολή αυτής της ποινής ή, στην περίπτωση που δεν εισακουστεί, να μην την εκτελέσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ