Τετάρτη 9 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στιγμιότυπα

Η αλλιώτικη μέρα από νωρίς τ' απόγευμα φαινόταν. Ηταν δεν ήταν 6 το απόγευμα - την ώρα εκείνη ακόμα στήνονταν οι μεγαφωνικές και η κεντρική εξέδρα έξω απ' το κτίριο της ΓΣΕΕ - όταν ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται στο Πεδίον του Αρεως. Ακτινοβολούσαν τα πρόσωπα, ανέμιζαν οι κόκκινες σημαίες, οι φωνές άρχισαν σιγά σιγά να δένουν με τα τραγούδια. "Του 'παν θα βάλεις το χακί, θα μπεις στην πρώτη τη γραμμή"... Μόνο που αυτή τη φορά μαζί με τις κόκκινες σημαίες, μαζί με τα σφυροδρέπανα και τις μορφές των Λένιν - Μαρξ υπήρχε και κάτι άλλο. Υπήρχαν αυτές οι λευκές σημαίες με τον στόχο στη μέση, να θυμίζουν, να εξοργίζουν, να φωνάζουν από μόνες τους: "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία".

* * *

Ηταν γύρω στις 8.15 το απόγευμα όταν έφτασαν στο χώρο οι νέοι και οι νέες της ΚΝΕ. Ηταν τα ίδια παιδιά που πριν λίγους μήνες βρίσκονταν στο δρόμο απαιτώντας μια παιδεία που να ανταποκρίνεται στις ουσιαστικές ανάγκες τους, ήταν τα ίδια παιδιά που όλο αυτό το διάστημα βρίσκονται έξω απ' την αμερικανική πρεσβεία και φωνάζουν: "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι". Το σύνθημά τους χτες ξεκάθαρο: "Ισχυρό ΚΚΕ, αντεπίθεση λαέ".

* * *

Λίγα λεπτά αργότερα απ' την οδό Μαυρομματαίων ξεχύθηκε στο χώρο της συγκέντρωσης ένα άλλο "μπλόκο". Αυτό των οικοδόμων, των εργαζομένων, των ανθρώπων που νιώθουν και βιώνουν κάθε μέρα στο πετσί τους την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. "Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη", ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε απ' τη δική τους πλευρά.

* * *

Ξεσηκώθηκε ο κόσμος, ξεσηκώθηκε ο μαχόμενος λαός της Αθήνας όταν απ' το βήμα της κεντρικής εξέδρας ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Γ. Μανουσογιαννάκης τόνισε: "Αρνούμαστε να γίνουμε σκλάβοι, να δουλεύουμε απ' το πρωί έως το βράδυ χωρίς κανένα αντίκρισμα. Γι' αυτό στήνουμε "μπλόκο" στην πολιτική της κυβέρνησης και ψηφίζουμε ΚΚΕ". Κι ήταν την ίδια στιγμή που τα βλέμματα όλων άστραψαν, οι γροθιές υψώθηκαν και οι φωνές ενώθηκαν στο σύνθημα: "Οχτώ δεκαετίες αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία".

* * *

Ο ίδιος χαμός, η ίδια ένταση και το ίδιο πάθος υπήρχε κι όταν ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου Στρ. Κόρακας είπε: "Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος ανθρωπιάς, αξιοπρέπειας και περηφάνιας, είναι ψήφος διεθνιστικής αλληλεγγύης". Οι κομμουνιστές, που γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει "συμπαραστέκομαι", "αντιστέκομαι" και "δεν υποτάσσομαι", δεν μπορούσαν παρά να δεχτούν με παρατεταμένο χειροκρότημα τα λόγια αυτά του Στρ. Κόρακα.

* * *

Ακριβώς μπροστά στην κεντρική εξέδρα - καθ' όλη τη διάρκεια των ομιλιών - βρισκόταν ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χ. Φλωράκης. Το ότι είναι ιδιαίτερα συμπαθής στον κόσμο - όχι μόνο του ΚΚΕ - είναι γνωστό. Το ότι έχει συμπάθειες όμως και στις πολύ μικρές ηλικίες μάλλον προκαλεί έκπληξη. Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο: Ενας πιτσιρίκος, ήταν δεν ήταν 8 χρόνων, τον πλησιάζει λέγοντας: "Γεια σου μπαρμπα - Χαρίλαε". Εκπληκτος ο Χ. Φλωράκης, τον ρωτά από πού τον γνωρίζει. "Ολοι σε ξέρουν. Ολοι ξέρουν πως πολέμησες στα βουνά τους Γερμανούς", ήταν η απάντηση του μικρού...

* * *

Το σύνθημα που κυριάρχησε πάντως χτες δεν μπορούσε να είναι άλλο απ' το "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι". Κάποια στιγμή που ακούστηκε ξανά το σύνθημα ο Στρ. Κόρακας "διόρθωσε" τους συγκεντρωμένους: "Φονιάδες των λαών δυστυχώς δεν είναι μόνο οι Αμερικάνοι. Είναι και οι άλλοι 18 του ΝΑΤΟ". Για να 'ρθει "διορθωμένο" και πάλι το σύνθημα απ' τον κόσμο: "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο".

* * *

Με υψωμένες σημαίες και γροθιές, με το βλέμμα να αγγίζει τους ηρωικούς συνανθρώπους στη Γιουγκοσλαβία, με μια απίστευτη πίστη στην ψυχή και στη φωνή έκλεισε η χτεσινή κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ. Και η υπόσχεση που έδιναν εκείνη την ώρα οι συγκεντρωμένοι δεν μπορούσε να είναι άλλη απ' αυτή που είπε - χρησιμοποιώντας μοναδικά τις λέξεις - η υποψήφια ευρωβουλευτής Λ. Κανέλλη: "Στις 13 Ιούνη σκοτώστε με το κόκκινο βόλι σας τον πόλεμο. Διεκδικήστε, προστατέψτε με αυτόν τον τρόπο τα δικαιώματα των αγέννητων"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ