ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούνη 1999
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΣΤΡΑΤΗ ΚΟΡΑΚΑ
Στην κοινή δράση με τους κομμουνιστές η προοπτική
  • Με την ψήφο μας δίνουμε απάντηση στο ερώτημα ποια Ελλάδα θέλουμε, ποια Ευρώπη θέλουμε: Ελλάδα και Ευρώπη των όλο και μεγαλύτερων κερδών για τα μονοπώλια ή Ελλάδα και Ευρώπη που υπηρετούν τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων;
  • Εμείς παλεύουμε για μια Ελλάδα που τη δύναμή της θα τη χρησιμοποιεί για να διασφαλίζονται τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, για να αντιστέκεται στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, για να ενώνει τους λαούς κατά της "νέας τάξης πραγμάτων"

"Ας ξεκινήσουμε, όσοι θέλουμε και μπορούμε, σήμερα! Ας αφήσουμε τις πόρτες ανοιχτές σ' αυτούς που θα θελήσουν αύριο. Οσοι πιστεύουν στο ρόλο μας, στη συνέπειά μας, στην επιθυμία μας να υπηρετήσουμε το λαό και τον τόπο, έστω κι αν έχουν διαφορές με την ιδεολογία μας, έστω κι αν έχουν διαφορετικές απόψεις σε ορισμένα ζητήματα πολιτικής, πρέπει και αυτοί να βρουν το δρόμο της κοινής δράσης μαζί μας, σε περισσότερα ζητήματα, σε όσα ζητήματα συμφωνούμε. Πολλά μπορούν να γίνουν, ένα όμως πρέπει να είναι καθαρό: Δεν υπάρχει ελπίδα και προοπτική χωρίς το ΚΚΕ, δίχως την κοινή δράση με τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες". Τα παραπάνω σημείωσε ο Στρατής Κόρακας,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής του κόκκινου ευρωψηφοδελτίου, αναλύοντας τις θέσεις του Κόμματος στη χτεσινή μεγαλειώδη κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ, στο Πεδίον του Αρεως. Παραθέτουμε στη συνέχεια την ομιλία του Στρατή Κόρακα.

"Φίλοι και φίλες,

συντρόφισσες και σύντροφοι,

νιάτα της Ελλάδας,

Χαιρετίζουμε τον περήφανο ελληνικό λαό και τη νεολαία μας, που βρέθηκε στην πρώτη θέση της πανευρωπαϊκής διαμαρτυρίας κατά του πολέμου εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, που στάθηκε μαχητικά στο πλευρό του κουρδικού λαού. Χαιρετίζουμε τις λαϊκές δυνάμεις που έστειλαν μήνυμα αφύπνισης σε όλη την Ευρώπη με τους εργατικούς και αγροτικούς αγώνες, με το μεγάλο κίνημα της παιδείας, με τις αγωνιστικές και πολύμορφες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις του.

Ο λαός μας δεν ξέχασε τα ιδανικά των εθνικοαπελευθερωτικών, των δημοκρατικών και αντιδικτατορικών αγώνων. Μας γεμίζει υπερηφάνεια και αισιοδοξία η στάση της νεολαίας μας, που βρέθηκε στο πόδι και έδειξε ότι δεν είναι διατεθειμένη να σκύψει το κεφάλι".

Μέρα τολμηρής επιλογής

"Η 13η Ιούνη είναι μέρα σοβαρής απόφασης μπροστά στην κάλπη, μέρα τολμηρής επιλογής.

Ο εργάτης, η εργάτρια, ο φτωχός αγρότης και η αγρότισσα, οι μικρομεσαίοι, οι άνθρωποι που αρνούνται να πουλήσουν τη γνώση τους στα συμφέροντα των πολυεθνικών, οι νέοι άνθρωποι, έχουν κάθε συμφέρον να διαχωρίσουν την ευθύνη τους από την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ του ΠΑΣΟΚ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ της ΝΔ: Να μην επιτρέψουν στην κυβέρνηση στις 14 του Ιούνη να εφαρμόσει τα νέα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα που έχει στο συρτάρι της. Να μην αφήσουν περιθώρια στη ΝΔ να ελπίζει στην επιστροφή της στη διακυβέρνηση. Πρέπει επιτέλους να βάλουμε φραγμό στο δικομματικό τους παιχνίδι, που χρόνια τώρα ταλανίζει το λαό και τη χώρα μας.

Να παρεμποδίσουμε τα αντιλαϊκά μέτρα. Να σηκώσουμε ανάστημα στους εκβιασμούς των ιμπεριαλιστών στην περιοχή, να έχουμε τα μάτια ανοιχτά στα ψεύτικα σενάρια ειρήνης με το πιστόλι στον κρόταφο. Καμία εμπιστοσύνη στους πολεμοκάπηλους.

Να αντιμετωπίσουμε τον πόλεμο που περικυκλώνει τα Βαλκάνια και τη χώρα μας. Να ξεσηκωθούμε εναντίον της συμμετοχής της χώρας μας στις δολοφονικές πολυεθνικές δυνάμεις, που θα ολοκληρώσουν το μακελειό στη Γιουγκοσλαβία. Να βάλουμε εμπόδια στις συμφωνίες που διαμελίζουν το Αιγαίο υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ.

Σας καλούμε να υπερψηφίσετε το ΚΚΕ, ώστε να σταλεί ένα καθαρό και ξάστερο μήνυμα, ένα μήνυμα σαφές που δε θα αλλοιωθεί μετά τις εκλογές. Σήμερα, όπως έχουν οι εξελίξεις, δεν είναι ανάγκη να είσαι κομμουνιστής για να δώσεις ψήφο στο ΚΚΕ. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος για λαϊκή συσπείρωση και συμμαχία, για ενωτικούς λαϊκούς αγώνες, για τη συγκρότηση ενός μεγάλου Πατριωτικού, Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου, που σηκώνει ανάστημα στη δύναμη των μονοπωλίων. Είναι ψήφος ανθρωπιάς, εθνικής περηφάνιας και αξιοπρέπειας και ταυτόχρονα ψήφος διεθνιστικής αλληλεγγύης.

Χίλιες φορές είναι προτιμότερο να υποβάλλεσαι σε θυσίες αγωνιζόμενος για ένα δίκαιο σκοπό, από το να θυσιάζεσαι κάθε μέρα χωρίς καμία προοπτική, περιμένοντας να σου δείξουν κατανόηση ή να σε λυπηθούν αυτοί που σε εκμεταλλεύονται και σε καταπιέζουν.

Καλούμε όλους εσάς, με τους οποίους βρεθήκαμε μαζί και ενωμένοι στους αγώνες, παρά τις διαφορές μας, να βρεθούμε ξανά μπροστά στην κάλπη με το ίδιο ψηφοδέλτιο.

Μπορεί να μην ψηφίζουμε σήμερα για κυβέρνηση, κρίνουμε όμως την πολιτική της ΕΕ και του στρατιωτικού μηχανισμού της, του ΝΑΤΟ, τη στάση της κυβέρνησης και όλων των κομμάτων απέναντι στις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Με την ψήφο μας δίνουμε απάντηση στο ερώτημα ποια Ελλάδα θέλουμε, ποια Ευρώπη θέλουμε: Ελλάδα και Ευρώπη των όλο και μεγαλύτερων κερδών για τα μονοπώλια ή Ελλάδα και Ευρώπη που υπηρετούν τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων;

Καταψηφίστε όλους εκείνους που πήραν μέρος στον πόλεμο, που παρέδωσαν τον Οτσαλάν στην ηγεσία της Τουρκίας. Επικρίνετε με την ψήφο σας και εκείνους που δεν προειδοποίησαν τον ελληνικό λαό, δεν τον προετοίμασαν να αντισταθεί στην αρπαγή των κατακτήσεων, δεν του έδειξαν έγκαιρα τον κίνδυνο του πολέμου και το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ. Σκεφθείτε, γιατί δεν το έκαναν;

Μαυρίστε εκείνους που δικαιολογούν τη φτώχεια του λαού, την εκχώρηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, τη συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα. Μαυρίστε τους σύγχρονους κοτζαμπάσηδες, κήρυκες του ραγιαδισμού".

Δε θα γίνουμε ραγιάδες και υποτακτικοί

"Τα κυριαρχικά δικαιώματα μιας χώρας δεν καθορίζονται από το μέγεθός της. Αυτή η λογική είναι ραγιάδικη, είναι η σύγχρονη τρομοκρατία για να επιβληθεί το δίκαιο της ταξικής εκμετάλλευσης και εθνικής καταπίεσης.

Μήπως τάχα βρίσκει το δίκιο του ο άνεργος Αμερικανός ή Γερμανός εργάτης, ο Βρετανός άστεγος, ο Ιταλός μαθητής που προέρχεται από εργατική ή αγροτική οικογένεια; Ούτε αυτοί βρίσκουν το δίκιο τους. Και αυτοί χάνουν κατακτήσεις, έστω και αν κατοικούν σε χώρες που έχουν ηγεμονικό ρόλο στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Δε θα γίνουμε ραγιάδες και υποτακτικοί, επειδή ζούμε σε μια μικρή χώρα, όπως δεν έγιναν οι γονείς και οι παππούδες μας σε ακόμα πιο δύσκολες ώρες. Αν έτσι σκέπτονταν οι Κολοκοτρώνηδες, οι Καραϊσκάκηδες, οι Μακρυγιάννηδες, αν έτσι σκέπτονταν οι πρωτεργάτες της Εθνικής Αντίστασης, οι κομμουνιστές της Ακροναυπλίας και της Μακρονήσου, οι Μπελογιάννηδες και οι Πλουμπίδηδες, οι Λαμπράκηδες και τα παιδιά του Πολυτεχνείου, ποιος ξέρει σήμερα σε ποια Ελλάδα θα ζούσαμε και πώς θα ζούσαμε!

Μπορεί η χώρα μας να είναι μικρή, ο λαός μας όμως, όπως και όλοι οι λαοί της Γης, είναι μεγάλοι και μπορούν να γίνουν ακόμα πιο μεγάλοι όταν συνειδητοποιήσουν ότι ενωμένοι στον αγώνα, ανυποχώρητοι στις δυσκολίες, είναι και δυνατοί. Οταν συνειδητοποιούν ότι "Λαός ενωμένος ποτέ νικημένος".Εμείς οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες αυτό το ρεαλισμό, αυτή τη σωφροσύνη, την απορρίπτουμε κατηγορηματικά. Ετσι μάθαμε στα 81 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ και έτσι θα συνεχίσουμε.

Αν δεν παρέμβουμε άμεσα, αν με τους αγώνες μας και με την ψήφο μας δε βάλουμε φρένο, τότε τα επόμενα χρόνια θα γενικευτούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, η μερική απασχόληση. Θα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις η ανεργία.

Κανένας και καμία δεν πρέπει να δίνει εμπιστοσύνη στα κοινοτικά και τα κυβερνητικά σχέδια απασχόλησης. Αυτοί που θα επωφεληθούν είναι οι ισχυροί εργοδότες που θα αρπάξουν τις επιδοτήσεις για να δημιουργήσουν θέσεις δουλεμπορίου, εναλλασσόμενες θέσεις εργαζομένων και ανέργων. Οι νέες θέσεις εργασίας θα είναι λιγότερες από τις απολύσεις.

Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος, γιατί επίκειται το μαζικό ξεκλήρισμα της αγροτιάς. Να μη χαθεί άλλος χρόνος για τους μικρομεσαίους, ιδιαίτερα τους αυτοαπασχολούμενους, που τους καταβροχθίζουν και συμπιέζουν οι πολυεθνικές.

Να μη χαθεί άλλος χρόνος για την Παιδεία, που τη θέλουν να βγάζει σε μαζική παραγωγή απασχολήσιμους και ημιμαθείς.

Να βάλουμε εμπόδια, ώστε να μη γίνουν τα νοσοκομεία κερδοσκοπικές επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι να θεωρούνται πελάτες που πληρώνουν μάλιστα ακριβά. Να βάλουμε εμπόδια ώστε να αποτρέψουμε να στραφούν οι εργαζόμενοι στην ακριβοπληρωμένη ιδιωτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ασφάλιση, να ζουν ως το τέλος της ζωής τους με επιδόματα ελεημοσύνης.

Οι διαφορές μας με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις δεν αφορούν στο αν πρέπει να είναι ενωμένη η Ευρώπη, αλλά από ποιους ενώνεται και για ποιο σκοπό.

Κανένας λαός της Ευρώπης, ούτε βεβαίως ο ελληνικός, δε θα ξεφύγει από το μεγάλο ερώτημα τι κάνουμε με αυτούς τους αντιλαϊκούς οργανισμούς. Θα τεθεί ζήτημα υποταγής ή ρήξης. Οι ίδιοι οι οργανισμοί με τα αντεργατικά έργα τους, με τις στρατιωτικές επεμβάσεις, θα θέσουν αυτό το ερώτημα.

Βεβαίως, η ρήξη με την ΕΕ ή με το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί ένα μονόπρακτο έργο. Μπροστά μας ανοίγεται μια πορεία αναμετρήσεων, με νίκες ή και με προσωρινές υποχωρήσεις. Κανένας λαός πάντως δεν πρόκειται να μείνει έξω από τέτοιες προκλήσεις".

Πόλεμος αμερικανικός και ευρωπαϊκός μαζί

"Δυόμισι και πάνω μήνες τώρα είμαστε μάρτυρες ενός χωρίς προηγούμενο σε αγριότητα εγκλήματος που διαπράττεται ενάντια στον ηρωικό λαό της Ν. Γιουγκοσλαβίας.

Δεν υπάρχει μυστήριο στον πόλεμο που εξαπολύθηκε απρόκλητα από τους "19" του ΝΑΤΟ. Χτυπάνε τη Γιουγκοσλαβία, γιατί δεν υποτάσσεται στη "νέα τάξη" τους, γιατί αντιστέκεται και στέλνει μήνυμα αντίστασης και στους άλλους λαούς.

Ολοι εμείς που πονάμε για το λαό της Γιουγκοσλαβίας, δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να δεχτεί την πολιτική ταπείνωσης ενός λαού, γιατί τότε θα έρθει και η σειρά μας.

Ηρθε ο πόλεμος πιο κοντά μας και θα έρθουν και άλλοι στην περιοχή, όχι από ανθρώπινα λάθη, από ανθρώπινες αδυναμίες, αλλά γιατί έτσι καθορίζουν τα ταξικά συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, των πολυεθνικών, που απεικονίζονται στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, στη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Δε θα τον εξηγήσουν τον πόλεμο ούτε οι ψυχίατροι, ούτε οι ψυχολόγοι. Ο πόλεμος κατά της Γιουγκοσλαβίας δεν έχει αιτία του τον παραλογισμό. Αν αιτία ήταν ο παραλογισμός, γιατί οι λογικοί δεν τον σταμάτησαν; Είναι πόλεμος ιμπεριαλιστικός, επεκτατικός και όσοι πήραν μέρος, οι 19 κυβερνήσεις μαζί και η ελληνική, ήξεραν τι έκαναν, συνειδητά αδιαφορούν για την ανθρώπινη ζωή.

Είναι πόλεμος αμερικανικός και ευρωπαϊκός μαζί, είναι πόλεμος που φέρνει την υπογραφή 19 κυβερνήσεων και ολόκληρης της κυβέρνησης του κ. Σημίτη.

Εμείς παλεύουμε για μια Ελλάδα που τη δύναμή της θα τη χρησιμοποιεί για να διασφαλίζονται τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, για να αντιστέκεται στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, για να ενώνει τους λαούς κατά της "νέας τάξης πραγμάτων".

Ορισμένες κομματικές ηγεσίες, ιδιαίτερα εκείνες που ταυτίστηκαν με το όραμα και το περίφημο οικονομικό θαύμα της ΕΕ, ισχυρίζονται ότι ο πόλεμος επιβλήθηκε από τις ΗΠΑ, ότι οι Ευρωπαίοι ήταν αδύναμοι.

Αυτή η θέση είναι παραπλανητική, ανορθολογική. Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε αμνηστία στην ελληνική κυβέρνηση και οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή, που καταφεύγουν στο ψεύτικο επιχείρημα ότι συμφώνησαν όχι γιατί ήθελαν, αλλά γιατί είναι αδύναμες. Η αλήθεια είναι ότι συμφώνησαν γιατί ακολουθούν την ίδια γραμμή πλεύσης, γιατί υπηρετούν τα συμφέροντα και μόνο τα συμφέροντα των λίγων.

Τα κόμματα εξουσίας, το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ΝΔ, δεν ήθελαν και δεν μπορούσαν να αποκαλύψουν τι σημαίνει πραγματικά για τους λαούς ευρωπαϊκή ενοποίηση και νέος ρόλος του ΝΑΤΟ.Δεν μπορούν τα κόμματα αυτά να προδώσουν τα ταξικά συμφέροντα που εξυπηρετούν και αντιπροσωπεύουν. Καμία εμπιστοσύνη και στα δύο κόμματα.

Δεν είναι μικρές οι ευθύνες και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Λίγο μήπως έβλαψε το λαϊκό κίνημα η αμετανόητη παρά τα όσα συμβαίνουν ευρω-λαγνεία του Συνασπισμού, το άλλοθι που δίνει στο ΠΑΣΟΚ με την προβολή των κεντροαριστερών κυβερνήσεων της ΕΕ, η συνεχής προσπάθειά του να γίνει κυβερνητικός εταίρος; Μήπως δίνει προοπτική ο διαχωρισμός της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ σε χρυσή εποχή του "καλού" ΠΑΣΟΚ και σε μαύρη εποχή του νέου ΠΑΣΟΚ που κάνει το ΔΗΚΚΙ ή η δυσκολία του να αναγνωρίσει ότι στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλο κεφάλαιο και μάλιστα με πολύ άγριες διαθέσεις;".

Για μια άλλη διακυβέρνηση, για μια άλλη εξουσία

"Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΚΑΙ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ. ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ - ΔΙΝΕΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ.

Πρέπει να γίνει κάτι περισσότερο: Να συγκροτηθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα - και αυτό επιδιώκουμε τουλάχιστον όσο εξαρτάται από το Κόμμα μας και τους φίλους μας - μια μεγάλη κοινωνικοπολιτική συμμαχία που θα κινητοποιεί και θα εμπνέει τη λαϊκή πρωτοβουλία και δράση. Θα αμφισβητεί την εξουσία των μονοπωλίων και θα έχει στόχο την ανατροπή της σημερινής κατάστασης στην Ελλάδα. Θα βάζει πλώρη για μια άλλη διακυβέρνηση, για μια άλλη εξουσία που θα αντιπροσωπεύει τα λαϊκά στρώματα.Μόνο έτσι μπορούν να αποκτήσουν νόημα οι λαϊκοί αγώνες και οι εκλογικές αναμετρήσεις. Μόνο έτσι μπορεί να οπλιστεί ο λαός με επιμονή και υπομονή, με τον αγωνιστικό ρεαλισμό.

Δεν το έχουμε κρύψει ποτέ από τον ελληνικό λαό - πολύ περισσότερο δε θα το κάνουμε σήμερα - ότι είμαστε βέβαιοι πως το μέλλον αυτού του τόπου βρίσκεται στο σοσιαλισμό. Ας σκεφθεί ο λαός μας μια αλήθεια, ας σκεφτεί ότι οι καταιγίδες που ζει τα τελευταία χρόνια οφείλονται στο γεγονός ότι ανατράπηκε το σοσιαλιστικό σύστημα στην Ευρώπη, ότι αδυνάτισε το εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα.

Αυτό δε σημαίνει ότι η Συμμαχία θα κτιστεί με προγραμματική συμφωνία το σοσιαλισμό, ότι θα έχουν θέση σ' αυτήν μόνο όσοι συμφωνούν μαζί μας. Η μεγάλη υπηρεσία της θα βρίσκεται στη δυνατότητά της να ενώσει τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, την εργατική τάξη και τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, δηλαδή όλους εκείνους που αποτελούν πλειοψηφία στο λαό, όλους εκείνους που πλήττονται από τη σημερινή πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Πρέπει να στηρίζεται σε μια συμφωνία κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θέλουν τουλάχιστον να παλέψουν να ανοίξει ο άλλος δρόμος εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας.

Είναι ρεαλιστικό να βάλουμε στόχο να κτιστούν νέες μορφές συνεργασίας στην Ευρώπη, στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν πρωταγωνιστούν οι λαοί και λαϊκές κυβερνήσεις, κυβερνήσεις που έχουν τα κότσια να αντιστέκονται.

Ας ξεκινήσουμε, όσοι θέλουμε και μπορούμε, σήμερα! Ας αφήσουμε τις πόρτες ανοιχτές σ' αυτούς που θα θελήσουν αύριο.

Οσοι πιστεύουν στο ρόλο μας, στη συνέπειά μας, στην επιθυμία μας να υπηρετήσουμε το λαό και τον τόπο, έστω κι αν έχουν διαφορές με την ιδεολογία μας, έστω κι αν έχουν διαφορετικές απόψεις σε ορισμένα ζητήματα πολιτικής, πρέπει και αυτοί να βρουν το δρόμο της κοινής δράσης μαζί μας, σε περισσότερα ζητήματα, σε όσα ζητήματα συμφωνούμε.

Πολλά μπορούν να γίνουν, ένα όμως πρέπει να είναι καθαρό:

Δεν υπάρχει ελπίδα και προοπτική χωρίς το ΚΚΕ, δίχως την κοινή δράση με τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες.

Η ψήφος σας στο ΚΚΕ μετράει, πιάνει τόπο".

Δε θα τον εξηγήσουν τον πόλεμο ούτε οι ψυχίατροι, ούτε οι ψυχολόγοι. Ο πόλεμος κατά της Γιουγκοσλαβίας δεν έχει αιτία του τον παραλογισμό. Αν αιτία ήταν ο παραλογισμός, γιατί οι λογικοί δεν τον σταμάτησαν; Είναι πόλεμος ιμπεριαλιστικός, επεκτατικός και όσοι πήραν μέρος, οι 19 κυβερνήσεις μαζί και η ελληνική, ήξεραν τι έκαναν, συνειδητά αδιαφορούν για την ανθρώπινη ζωή. Είναι πόλεμος αμερικανικός και ευρωπαϊκός μαζί, είναι πόλεμος που φέρνει την υπογραφή 19 κυβερνήσεων και ολόκληρης της κυβέρνησης του κ. Σημίτη

Δεν το έχουμε κρύψει ποτέ από τον ελληνικό λαό - πολύ περισσότερο δε θα το κάνουμε σήμερα - ότι είμαστε βέβαιοι πως το μέλλον αυτού του τόπου βρίσκεται στο σοσιαλισμό. Ας σκεφτεί ο λαός μας μια αλήθεια, ας σκεφτεί ότι οι καταιγίδες που ζει τα τελευταία χρόνια οφείλονται στο γεγονός ότι ανατράπηκε το σοσιαλιστικό σύστημα στην Ευρώπη, ότι αδυνάτισε το εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα

ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ
Συνέντευξη Τύπου του ΚΚΕ

Συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο δίνει αύριο Πέμπτη 10/6 στη 1.30 μ.μ.,η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,στα πλαίσια της απόφασης της Διακομματικής Επιτροπής.

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ "902"
Η κεντρική συγκέντρωση του ΚΚΕ

Παρακολουθείστε, σήμερα Τετάρτη 9 Ιούνη 1999, από την τηλεόραση του "902":

Στις 19.00 θα μεταδοθεί η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Πεδίο του Αρεως.

Στις 22.00,στην εκπομπή "Εντός, Εκτός και Επί των Γεγονότων",τη συζήτηση για τις επικείμενες ευρωεκλογές με τον δημοσιογράφο Γιάννη Ευσταθίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ