Τετάρτη 9 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πόλεμος αμερικανικός και ευρωπαϊκός μαζί

"Δυόμισι και πάνω μήνες τώρα είμαστε μάρτυρες ενός χωρίς προηγούμενο σε αγριότητα εγκλήματος που διαπράττεται ενάντια στον ηρωικό λαό της Ν. Γιουγκοσλαβίας.

Δεν υπάρχει μυστήριο στον πόλεμο που εξαπολύθηκε απρόκλητα από τους "19" του ΝΑΤΟ. Χτυπάνε τη Γιουγκοσλαβία, γιατί δεν υποτάσσεται στη "νέα τάξη" τους, γιατί αντιστέκεται και στέλνει μήνυμα αντίστασης και στους άλλους λαούς.

Ολοι εμείς που πονάμε για το λαό της Γιουγκοσλαβίας, δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να δεχτεί την πολιτική ταπείνωσης ενός λαού, γιατί τότε θα έρθει και η σειρά μας.

Ηρθε ο πόλεμος πιο κοντά μας και θα έρθουν και άλλοι στην περιοχή, όχι από ανθρώπινα λάθη, από ανθρώπινες αδυναμίες, αλλά γιατί έτσι καθορίζουν τα ταξικά συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, των πολυεθνικών, που απεικονίζονται στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, στη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Δε θα τον εξηγήσουν τον πόλεμο ούτε οι ψυχίατροι, ούτε οι ψυχολόγοι. Ο πόλεμος κατά της Γιουγκοσλαβίας δεν έχει αιτία του τον παραλογισμό. Αν αιτία ήταν ο παραλογισμός, γιατί οι λογικοί δεν τον σταμάτησαν; Είναι πόλεμος ιμπεριαλιστικός, επεκτατικός και όσοι πήραν μέρος, οι 19 κυβερνήσεις μαζί και η ελληνική, ήξεραν τι έκαναν, συνειδητά αδιαφορούν για την ανθρώπινη ζωή.

Είναι πόλεμος αμερικανικός και ευρωπαϊκός μαζί, είναι πόλεμος που φέρνει την υπογραφή 19 κυβερνήσεων και ολόκληρης της κυβέρνησης του κ. Σημίτη.

Εμείς παλεύουμε για μια Ελλάδα που τη δύναμή της θα τη χρησιμοποιεί για να διασφαλίζονται τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, για να αντιστέκεται στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, για να ενώνει τους λαούς κατά της "νέας τάξης πραγμάτων".

Ορισμένες κομματικές ηγεσίες, ιδιαίτερα εκείνες που ταυτίστηκαν με το όραμα και το περίφημο οικονομικό θαύμα της ΕΕ, ισχυρίζονται ότι ο πόλεμος επιβλήθηκε από τις ΗΠΑ, ότι οι Ευρωπαίοι ήταν αδύναμοι.

Αυτή η θέση είναι παραπλανητική, ανορθολογική. Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε αμνηστία στην ελληνική κυβέρνηση και οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή, που καταφεύγουν στο ψεύτικο επιχείρημα ότι συμφώνησαν όχι γιατί ήθελαν, αλλά γιατί είναι αδύναμες. Η αλήθεια είναι ότι συμφώνησαν γιατί ακολουθούν την ίδια γραμμή πλεύσης, γιατί υπηρετούν τα συμφέροντα και μόνο τα συμφέροντα των λίγων.

Τα κόμματα εξουσίας, το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ΝΔ, δεν ήθελαν και δεν μπορούσαν να αποκαλύψουν τι σημαίνει πραγματικά για τους λαούς ευρωπαϊκή ενοποίηση και νέος ρόλος του ΝΑΤΟ.Δεν μπορούν τα κόμματα αυτά να προδώσουν τα ταξικά συμφέροντα που εξυπηρετούν και αντιπροσωπεύουν. Καμία εμπιστοσύνη και στα δύο κόμματα.

Δεν είναι μικρές οι ευθύνες και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Λίγο μήπως έβλαψε το λαϊκό κίνημα η αμετανόητη παρά τα όσα συμβαίνουν ευρω-λαγνεία του Συνασπισμού, το άλλοθι που δίνει στο ΠΑΣΟΚ με την προβολή των κεντροαριστερών κυβερνήσεων της ΕΕ, η συνεχής προσπάθειά του να γίνει κυβερνητικός εταίρος; Μήπως δίνει προοπτική ο διαχωρισμός της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ σε χρυσή εποχή του "καλού" ΠΑΣΟΚ και σε μαύρη εποχή του νέου ΠΑΣΟΚ που κάνει το ΔΗΚΚΙ ή η δυσκολία του να αναγνωρίσει ότι στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλο κεφάλαιο και μάλιστα με πολύ άγριες διαθέσεις;".

Για μια άλλη διακυβέρνηση, για μια άλλη εξουσία

"Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΚΑΙ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ. ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ - ΔΙΝΕΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ.

Πρέπει να γίνει κάτι περισσότερο: Να συγκροτηθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα - και αυτό επιδιώκουμε τουλάχιστον όσο εξαρτάται από το Κόμμα μας και τους φίλους μας - μια μεγάλη κοινωνικοπολιτική συμμαχία που θα κινητοποιεί και θα εμπνέει τη λαϊκή πρωτοβουλία και δράση. Θα αμφισβητεί την εξουσία των μονοπωλίων και θα έχει στόχο την ανατροπή της σημερινής κατάστασης στην Ελλάδα. Θα βάζει πλώρη για μια άλλη διακυβέρνηση, για μια άλλη εξουσία που θα αντιπροσωπεύει τα λαϊκά στρώματα.Μόνο έτσι μπορούν να αποκτήσουν νόημα οι λαϊκοί αγώνες και οι εκλογικές αναμετρήσεις. Μόνο έτσι μπορεί να οπλιστεί ο λαός με επιμονή και υπομονή, με τον αγωνιστικό ρεαλισμό.

Δεν το έχουμε κρύψει ποτέ από τον ελληνικό λαό - πολύ περισσότερο δε θα το κάνουμε σήμερα - ότι είμαστε βέβαιοι πως το μέλλον αυτού του τόπου βρίσκεται στο σοσιαλισμό. Ας σκεφθεί ο λαός μας μια αλήθεια, ας σκεφτεί ότι οι καταιγίδες που ζει τα τελευταία χρόνια οφείλονται στο γεγονός ότι ανατράπηκε το σοσιαλιστικό σύστημα στην Ευρώπη, ότι αδυνάτισε το εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα.

Αυτό δε σημαίνει ότι η Συμμαχία θα κτιστεί με προγραμματική συμφωνία το σοσιαλισμό, ότι θα έχουν θέση σ' αυτήν μόνο όσοι συμφωνούν μαζί μας. Η μεγάλη υπηρεσία της θα βρίσκεται στη δυνατότητά της να ενώσει τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, την εργατική τάξη και τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, δηλαδή όλους εκείνους που αποτελούν πλειοψηφία στο λαό, όλους εκείνους που πλήττονται από τη σημερινή πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Πρέπει να στηρίζεται σε μια συμφωνία κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θέλουν τουλάχιστον να παλέψουν να ανοίξει ο άλλος δρόμος εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας.

Είναι ρεαλιστικό να βάλουμε στόχο να κτιστούν νέες μορφές συνεργασίας στην Ευρώπη, στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν πρωταγωνιστούν οι λαοί και λαϊκές κυβερνήσεις, κυβερνήσεις που έχουν τα κότσια να αντιστέκονται.

Ας ξεκινήσουμε, όσοι θέλουμε και μπορούμε, σήμερα! Ας αφήσουμε τις πόρτες ανοιχτές σ' αυτούς που θα θελήσουν αύριο.

Οσοι πιστεύουν στο ρόλο μας, στη συνέπειά μας, στην επιθυμία μας να υπηρετήσουμε το λαό και τον τόπο, έστω κι αν έχουν διαφορές με την ιδεολογία μας, έστω κι αν έχουν διαφορετικές απόψεις σε ορισμένα ζητήματα πολιτικής, πρέπει και αυτοί να βρουν το δρόμο της κοινής δράσης μαζί μας, σε περισσότερα ζητήματα, σε όσα ζητήματα συμφωνούμε.

Πολλά μπορούν να γίνουν, ένα όμως πρέπει να είναι καθαρό:

Δεν υπάρχει ελπίδα και προοπτική χωρίς το ΚΚΕ, δίχως την κοινή δράση με τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες.

Η ψήφος σας στο ΚΚΕ μετράει, πιάνει τόπο".

Δε θα τον εξηγήσουν τον πόλεμο ούτε οι ψυχίατροι, ούτε οι ψυχολόγοι. Ο πόλεμος κατά της Γιουγκοσλαβίας δεν έχει αιτία του τον παραλογισμό. Αν αιτία ήταν ο παραλογισμός, γιατί οι λογικοί δεν τον σταμάτησαν; Είναι πόλεμος ιμπεριαλιστικός, επεκτατικός και όσοι πήραν μέρος, οι 19 κυβερνήσεις μαζί και η ελληνική, ήξεραν τι έκαναν, συνειδητά αδιαφορούν για την ανθρώπινη ζωή. Είναι πόλεμος αμερικανικός και ευρωπαϊκός μαζί, είναι πόλεμος που φέρνει την υπογραφή 19 κυβερνήσεων και ολόκληρης της κυβέρνησης του κ. Σημίτη

Δεν το έχουμε κρύψει ποτέ από τον ελληνικό λαό - πολύ περισσότερο δε θα το κάνουμε σήμερα - ότι είμαστε βέβαιοι πως το μέλλον αυτού του τόπου βρίσκεται στο σοσιαλισμό. Ας σκεφτεί ο λαός μας μια αλήθεια, ας σκεφτεί ότι οι καταιγίδες που ζει τα τελευταία χρόνια οφείλονται στο γεγονός ότι ανατράπηκε το σοσιαλιστικό σύστημα στην Ευρώπη, ότι αδυνάτισε το εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο κύριος ...Ριχάρδος (2008-07-25 00:00:00.0)
Εγκλημα σε εξέλιξη... (2001-06-30 00:00:00.0)
Η τραγωδία στη Γιουγκοσλαβία και οι τηλεοπτικές μεταδόσεις (1999-08-08 00:00:00.0)
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ (1999-04-30 00:00:00.0)
Ο τουρκικός κίνδυνος (1999-04-27 00:00:00.0)
Βρώμικος, επεκτατικός πόλεμος για τη διανομή των αγορών (1999-03-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ