ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Ιούνη 1999
Σελ. /56
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Με μάσκα υπερασπιστή των λαϊκών συμφερόντων!

Παρά την έξαλλη δημαγωγία ο πρόεδρος της ΝΔ δεν κατάφερε να διασκεδάσει την κυρίαρχη στο λαό άποψη ότι η πολιτική του είναι ταυτόσημη ή προέκταση της κυβερνητικής πολιτικής

Ξεπέρασε τον εαυτό του σε δημαγωγία και ξεδιάντροπη ψηφοθηρία ο Κ. Καραμανλής στη χτεσινή προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του στην Αθήνα, ενώ την ίδια στιγμή διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους ότι είναι ο εγγυητής της πορείας προς την ΟΝΕ και της υλοποίησης σκληρών νεοφιλελεύθερων και αντιλαϊκών επιλογών. Παρά τους υψηλούς "αντιπολιτευτικούς" τόνους ο Κ. Καραμανλής δεν κατάφερε να διασκεδάσει την ευρέως διαδεδομένη άποψη στο λαό ότι "ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι το ίδιο".

Σε μια συγκέντρωση που ήταν στημένη για να ενισχύσει το "κλίμα νίκης" και μια ομιλία που προοριζόταν να απαντήσει στην κυβερνητική προπαγάνδα, ο πρόεδρος της ΝΔ επιχείρησε να δείξει ότι η πολιτική του είναι "εθνική" και εξυπηρετεί και τα συμφέροντα των λαϊκών συμφερόντων και της οικονομικής ολιγαρχίας! Περίσσεψαν οι διακηρύξεις ότι "η νίκη είναι όλων των Ελλήνων, είναι νίκη της Ελλάδος", ενώ συχνές ήταν οι υποκριτικές και δημαγωγικές αναφορές περί "γκρεμίσματος των διαχωριστικών γραμμών", σε μια μάταιη προσπάθεια να απευθυνθεί σε κόσμο εκτός της παράταξης.

Ταυτόχρονα εμφανίστηκε ως οπαδός της συναίνεσης υπογραμμίζοντας τις θέσεις του για "εθνική στρατηγική" στην εξωτερική πολιτική και την παιδεία.Παρόλο που οι προτάσεις του για την οικονομική πολιτική δεν είναι παρά επανάληψη ή προέκταση της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σημίτη, ο Κ. Καραμανλής δημαγώγησε ασύστολα με διαρκείς αναφορές στα μεγάλα λαϊκά προβλήματα (ανεργία, παιδεία, υγεία), ενώ ξεχωριστή αναφορά έκανε στην "εγκληματικότητα", κολακεύοντας και ενισχύοντας τις φωνές που ζητούν αυταρχικά μέτρα και δημιουργία ενός αστυνομικού κράτους.

Εφτασε μάλιστα στο σημείο να αναφέρει ότι τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα δεν έχουν παράπονα από την πολιτική Σημίτη και ότι η "σταθερότητα της κυβέρνησης είναι σταθερότητα για τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα", προκειμένου να υποστηρίξει ότι "η δική μας δύναμη είναι ο μέσος Ελληνας πολίτης".

Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα: "Στις 13 Ιουνίου οι Ελληνες πολίτες θα πουν "όχι" στη σύνθλιψη του βιοτικού επιπέδου ολόκληρων ομάδων του πληθυσμού. Των συνταξιούχων που έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους, των αγροτών που οδηγούνται στον αφανισμό, των μικρομεσαίων που οι επιχειρήσεις τους κλείνουν, των ελεύθερων επαγγελματιών, των εργαζομένων" (!).

Προσδιορίζοντας όμως, στο τέλος, το "νέο ξεκίνημα" ανέφερε ότι"η Ελλάδα στην ΟΝΕ" σημαίνει ανάπτυξη "με πρωτοπόρο την ιδιωτική πρωτοβουλία", περιορισμό των δημοσίων δαπανών, ενώ απέφυγε να αναφέρει τις θέσεις του για ελαστικοποίηση της εργασίας, για σαρωτικές αποκρατικοποιήσεις, διαρκή λιτότητα κλπ.

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του ο Κ. Καραμανλής το αφιέρωσε να απαντήσει στο δίλημμα της κυβέρνησης "εγώ ή χάος" και στο σύνθημα "πρώτα η Ελλάδα", ενώ επέμεινε στην καταγγελία περί απόμακρου πρωθυπουργού και παγερής κυβέρνησης.

Τα προεκλογικά τρικ του ΠΑΣΟΚ μπορεί να αγγίζουν τα όρια της... επιστημονικής φαντασίας, αλλά το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι βιάζουν κατάφωρα την αλήθεια. Αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της πραγματικότητας και κυνική υποτίμηση του συνόλου των ψηφοφόρων να βγαίνουν αυτοί, τα συνεταιράκια των πολυεθνικών και της ολιγαρχίας, να μιλάνε για προστασία του λαϊκού εισοδήματος. Βέβαια, η εργατική τάξη της χώρας, οι άλλοι εργαζόμενοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι όχι μόνο δεν υπάρχει καμιά απολύτως πολιτική στήριξης των λαϊκων εισοδημάτων, αλλά η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση είναι τέτοια, που τα εισοδήματα αυτά βαίνουν συνεχώς μειούμενα.

Το ποιος κερδίζει από την κυβερνητική πολιτική - ανεξάρτητα αν στους θώκους βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ - αποδεικνύεται ακόμα και από τα επίσημα στοιχεία. Αυτά που βεβαίως μαγειρεύονται σύμφωνα με τις εκάστοτε κυβερνητικές σκοπιμότητες, αλλά, όπως και να το κάνουμε, ορισμένα πράγματα δεν κρύβονται. Αντίθετα, δείχνουν με ανατριχιαστικό τρόπο τους απώτερους στόχους των κυβερνητικών επιλογών και των ψευτοεθνικών στόχων της "σύγκλισης" και της ΟΝΕ. Οπως και να διαβάσει κανείς τα στοιχεία που αφορούν στα ποσοστά που αυξήθηκαν τα μεροκάματα των εργαζομένων και τα επίσημα κέρδη των βιομηχάνων, το αποτέλεσμα είναι ένα και το αυτό: Από τις αρχές της δεκαετίας, όταν κυβέρνηση ήταν η ΝΔ, μέχρι και το ΠΑΣΟΚικό 1997, που είναι τα πλέον πρόσφατα στοιχεία για τα βιομηχανικά κέρδη, οι μισθοί των εργαζομένων δέχτηκαν μια πρωτοφανή επίθεση, αφού καθηλώθηκαν σε επίπεδα πολύ κάτω ακόμα και την εξέλιξη του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ενώ τα υπερκέρδη των βιομηχάνων αυξήθηκαν κατά 2.556%! Το ΚΚΕ και ο "Ρ" έχουν παρουσιάσει και στο πρόσφατο παρελθόν τέτοιου είδους στοιχεία και επίσημους υπολογισμούς. Ομως επειδή το μέγεθος της απάτης των "εκσυγχρονιστών" που τολμούν να μιλούν για στήριξη του λαϊκού εισοδήματος είναι τεράστιο, καλό είναι να μην ξεφεύγουν της προσοχής μας.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι το μέγεθος της επίθεσης που υπέστησαν όλα αυτά τα χρόνια οι εργαζόμενοι της χώρας, δεν αποτυπώνεται μόνο στα στοιχεία για την εξέλιξη των εισοδημάτων. Οι επιπτώσεις αφορούν συνολικά το βιοτικό επίπεδο και τις συνθήκες ζωής των λαϊκών στρωμάτων. Την πορεία συνεχούς εξαθλίωσης της οικονομικοκοινωνικής τους κατάστασης, που από όλο και χειρότερη θέση βρίσκονται αντιμέτωποι με: Τον εφιάλτη της ανεργίας και τη γενικότερη ανασφάλεια στο θέμα της απασχόλησης. Την άγρια επιδείνωση της κατάστασης σε καίριους τομείς, όπως η κοινωνική Ασφάλιση, η Υγεία και η Παιδεία. Τις κάκιστες - για τους γνωστούς λόγους σκοπιμότητας - υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης. Το ξεχαρβάλωμα των μέσων μαζικής μεταφοράς. Την ανυπαρξία δημιουργικής αξιοποίησης του όποιου ελεύθερου χρόνου. Το συστηματικό αποκλεισμό από πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες. Την καθημερινή εκμετάλλευση από λογής - λογής αετονύχηδες που γεννά και εκτρέφει το σύστημα κ.ο.κ.

Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι σαν αποτέλεσμα των πολιτικών "σύγκλισης", η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της ΕΕ από άποψη κοινωνικών δαπανών, ενώ τουλάχιστον το 25% του πληθυσμού ζει κάτω από το επίσημο όριο φτώχειας.

Δεν πήγε ο κόσμος που περίμεναν

Αρκετά κατώτερη των αρχικών σχεδιασμών και των προσδοκιών ήταν η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στο Πεδίον του Αρεως, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι, παρόλο το "κλίμα νίκης" που καλλιεργεί η ηγεσία του κόμματος, δεν καταφέρνει να συσπειρώσει τους οπαδούς της. Ο χώρος που είχαν "οριοθετήσει", με φώτα και πανό, οι διοργανωτές σε καμία περίπτωση δε γέμισε με τα πλήθη που ανέμεναν, γεγονός που οδήγησε στην καθυστέρηση της εκφώνησης του ομιλίας του προέδρου της ΝΔ. Προκειμένου να αποφύγουν τις αρνητικές εντυπώσεις είχαν φροντίσει με οργανωμένες ομάδες από τις νομαρχιακές οργανώσεις να "στήσουν" κόσμο μπροστά στις κάμερες των καναλιών, για τις τηλεοπτικές ανάγκες. Στην πραγματικότητα, πέρα από ένα μεγάλο πυρήνα μπροστά στην εξέδρα, στους γύρω δρόμους το πλήθος ήταν αραιό με μεγάλα κενά διαστήματα μεταξύ τους, τα οποία κάλυπταν πανό ή ειδικές κατασκευές, ώστε τα "μακρινά πλάνα" της τηλεόρασης να δείχνουν "μέγα πλήθος". Τα συνθήματα ήταν όλα αφιερωμένα στο πρόσωπο του Κ. Καραμανλή (Ηρθε η ώρα του Καραμανλή, νάτος ο πρωθυπουργός κ.ά.).

ΣΤ. ΜΑΝΟΣ
Δικαιωμένος από την... εφαρμογή της πολιτικής του

Χαμένη και εχθρική για τα λαϊκά συμφέροντα και κέρδος για τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και το δικομματισμό, θα είναι η ψήφος στο κόμμα του Στ. Μάνου. Την εκτίμηση αυτή επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά ο αρχηγός του κόμματος των "Φιλελευθέρων" στη συνέντευξή του στο Ζάππειο. Ο Στ. Μάνος εμφανίστηκε ως αντίπαλος των δύο μεγάλων κομμάτων, λέγοντας ότι "κάθε ψήφος σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι χαμένη", αλλά ταυτόχρονα παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση Σημίτη δικαιώνει την πολιτική που εφάρμοσε ο ίδιος επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, ενώ δεν αρνήθηκε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ. Πάντως περισσότερο έκλινε υπέρ της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, καθώς, όπως είπε, "μπορεί να καταλάβει ο Κ. Σημίτης στην οικονομία", ενώ η ΝΔ είναι "ένα κόμμα που έχει χάσει την ψυχή του, είναι ένα άδειο κέλυφος και δεν έχει προσδιορίσει την πολιτική της". Ο Στ. Μάνος επιχείρησε να δείξει ότι η ενίσχυση του κόμματός του είναι προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων και στην κατεύθυνση αυτή επιδόθηκε σε "αποκαλύψεις" και επισημάνσεις για τα κλειστά νοσοκομεία (Λάρισα), ενώ ξιφούλκησε κατά του ρουσφετιού και της αναξιοκρατίας. Το πραγματικό πρόσωπο της άγριας νεοφιλελεύθερης πολιτικής του, φάνηκε καθαρά, όταν αναφέρθηκε στις προτάσεις του για το μέλλον της ΕΕ. Ο Στ. Μάνος ζήτησε λιγότερους φόρους (για το κεφάλαιο), λιγότερες (κοινωνικές) δαπάνες και λιγότερους νόμους και κανονισμούς, που να εμποδίζουν τη δράση των πολυεθνικών. Ακόμα τάχθηκε υπέρ του να αποκτήσει η ΕΕ "δικό της στρατό" και να καταργηθεί το δικαίωμα του βέτο!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ