Παρασκευή 11 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Με μάσκα υπερασπιστή των λαϊκών συμφερόντων!

Παρά την έξαλλη δημαγωγία ο πρόεδρος της ΝΔ δεν κατάφερε να διασκεδάσει την κυρίαρχη στο λαό άποψη ότι η πολιτική του είναι ταυτόσημη ή προέκταση της κυβερνητικής πολιτικής

Ξεπέρασε τον εαυτό του σε δημαγωγία και ξεδιάντροπη ψηφοθηρία ο Κ. Καραμανλής στη χτεσινή προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του στην Αθήνα, ενώ την ίδια στιγμή διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους ότι είναι ο εγγυητής της πορείας προς την ΟΝΕ και της υλοποίησης σκληρών νεοφιλελεύθερων και αντιλαϊκών επιλογών. Παρά τους υψηλούς "αντιπολιτευτικούς" τόνους ο Κ. Καραμανλής δεν κατάφερε να διασκεδάσει την ευρέως διαδεδομένη άποψη στο λαό ότι "ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι το ίδιο".

Σε μια συγκέντρωση που ήταν στημένη για να ενισχύσει το "κλίμα νίκης" και μια ομιλία που προοριζόταν να απαντήσει στην κυβερνητική προπαγάνδα, ο πρόεδρος της ΝΔ επιχείρησε να δείξει ότι η πολιτική του είναι "εθνική" και εξυπηρετεί και τα συμφέροντα των λαϊκών συμφερόντων και της οικονομικής ολιγαρχίας! Περίσσεψαν οι διακηρύξεις ότι "η νίκη είναι όλων των Ελλήνων, είναι νίκη της Ελλάδος", ενώ συχνές ήταν οι υποκριτικές και δημαγωγικές αναφορές περί "γκρεμίσματος των διαχωριστικών γραμμών", σε μια μάταιη προσπάθεια να απευθυνθεί σε κόσμο εκτός της παράταξης.

Ταυτόχρονα εμφανίστηκε ως οπαδός της συναίνεσης υπογραμμίζοντας τις θέσεις του για "εθνική στρατηγική" στην εξωτερική πολιτική και την παιδεία.Παρόλο που οι προτάσεις του για την οικονομική πολιτική δεν είναι παρά επανάληψη ή προέκταση της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σημίτη, ο Κ. Καραμανλής δημαγώγησε ασύστολα με διαρκείς αναφορές στα μεγάλα λαϊκά προβλήματα (ανεργία, παιδεία, υγεία), ενώ ξεχωριστή αναφορά έκανε στην "εγκληματικότητα", κολακεύοντας και ενισχύοντας τις φωνές που ζητούν αυταρχικά μέτρα και δημιουργία ενός αστυνομικού κράτους.

Εφτασε μάλιστα στο σημείο να αναφέρει ότι τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα δεν έχουν παράπονα από την πολιτική Σημίτη και ότι η "σταθερότητα της κυβέρνησης είναι σταθερότητα για τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα", προκειμένου να υποστηρίξει ότι "η δική μας δύναμη είναι ο μέσος Ελληνας πολίτης".

Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα: "Στις 13 Ιουνίου οι Ελληνες πολίτες θα πουν "όχι" στη σύνθλιψη του βιοτικού επιπέδου ολόκληρων ομάδων του πληθυσμού. Των συνταξιούχων που έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους, των αγροτών που οδηγούνται στον αφανισμό, των μικρομεσαίων που οι επιχειρήσεις τους κλείνουν, των ελεύθερων επαγγελματιών, των εργαζομένων" (!).

Προσδιορίζοντας όμως, στο τέλος, το "νέο ξεκίνημα" ανέφερε ότι"η Ελλάδα στην ΟΝΕ" σημαίνει ανάπτυξη "με πρωτοπόρο την ιδιωτική πρωτοβουλία", περιορισμό των δημοσίων δαπανών, ενώ απέφυγε να αναφέρει τις θέσεις του για ελαστικοποίηση της εργασίας, για σαρωτικές αποκρατικοποιήσεις, διαρκή λιτότητα κλπ.

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του ο Κ. Καραμανλής το αφιέρωσε να απαντήσει στο δίλημμα της κυβέρνησης "εγώ ή χάος" και στο σύνθημα "πρώτα η Ελλάδα", ενώ επέμεινε στην καταγγελία περί απόμακρου πρωθυπουργού και παγερής κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ