Παρασκευή 11 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ
Χωρίς αγώνες δε λύνονται τα προβλήματα

Με ανακοίνωσή της η ΔΗΚΕΒΕ καλεί τους ΕΒΕ να μη συμβιβαστούν με την ηττοπάθεια που καλλιεργεί η ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ, αλλά να αντισταθούν με αγώνες και να ενισχύσουν με την ψήφο τους - στις εκλογές των πρωτοβάθμιων σωματείων - τα ψηφοδέλτια της παράταξης

Ο δρόμος για την επίλυση των προβλημάτων των μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων και των αυτοαπασχολούμενων μπορεί να ανοίξει με τη μαζικοποίηση των σωματείων, την ενίσχυση των αγωνιστικών τους χαρακτηριστικών, την υπερψήφιση των ψηφοδελτίων συνεργασίας της ΔΗΚΕΒΕ, την αντιμετώπιση της ηττοπάθειας και του συμβιβασμού της σημερινής πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ και όχι μέσα σε τέσσερις τοίχους μιας γενικής συνέλευσης με διαμορφωμένες εκ των προτέρων πλειοψηφίες. Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΔΗΚΕΒΕ).

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της γενικής συνέλευσης της Γενικής Συνομοσπονδίας ΕΒΕ, που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, η ΔΗΚΕΒΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι στην εισήγηση στην οποία έγινε απολογισμός για το χρόνο που πέρασε:

  • Η διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ είχε να παρουσιάσει φτωχό έργο σε αγώνες και διεκδικήσεις, πλούσιο όμως σε φιέστες, δημόσιες εμφανίσεις και επισκέψεις χωρίς ουσία σε υπουργεία.
  • Αναδείχτηκαν σαν επιτεύγματα της διοίκησης η λειτουργία του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) και η ίδρυση του γραφείου ενημέρωσης ανέργων και επιχειρήσεων, σαν η ενημέρωση και η κατάρτιση να ήταν το κύριο πρόβλημα των ΕΒΕ, ενώ έγινε και εκτενής αναφορά στην "παγκοσμιοποίηση", όπως ονομάζει την ΟΝΕ η πλειοψηφία της διοίκησης, στις "προκλήσεις" και τα προβλήματά της.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, όπως αναφέρει η ΔΗΚΕΒΕ, υπήρξε πλούσιος προβληματισμός, τέθηκαν πιεστικά προβλήματα των ΕΒΕ, όπως η εξάπλωση των πολυκαταστημάτων, η χρηματοδοτική ασφυξία, η άγρια φοροκλοπή κλπ., και δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς μπροστά στη δραματική κατάσταση που βιώνουν οι μικρές επιχειρήσεις. Κύριο, όμως, χαρακτηριστικό των ομιλιών από τη μεριά των συνδικαλιστών της πλειοψηφίας, καταγγέλλει η παράταξη, ήταν η λειψή έως ανύπαρκτη σύνδεση αυτών των προβλημάτων με τη γενικότερη πολιτική κατάσταση και την πορεία προς την ΟΝΕ. Οπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά, οι ομιλίες των συνδικαλιστών της πλειοψηφίας "δεν έδειχναν την παραμικρή ευαισθησία στην ανεξέλεγκτη και ασύδοτη λειτουργία της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς και τις καταστροφικές συνέπειες που έχει για την εγχώρια παραγωγή. Ακόμα και τη λέξη ΟΝΕ απέφυγαν και εγκλωβισμένοι στη λογική του "εκσυγχρονισμού" για τον ανταγωνισμό δεν μπορούν να αισθανθούν τον κίνδυνο που αυτό συνεπάγεται για τις μικρές επιχειρήσεις".

Σχολιάζοντας το ψήφισμα της συνέλευσης, η ΔΗΚΕΒΕ τονίζει ότι πρόκειται για ένα γενικόλογο κείμενο που υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία, που ο καθένας το ερμηνεύει όπως θέλει για να μη διαταραχτούν οι ισορροπίες της "ιερής συμμαχίας" ΔΕΚΜΜΕ - ΠΑΣΚΕΒΕ - ΑΣΚΜΜΕ. Οι αντιπρόσωποι της ΔΗΚΕΒΕ, και κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης και στο ψήφισμα που πρότειναν, επικέντρωσαν την προσοχή τους στις αιτίες των προβλημάτων των ΕΒΕ, στην αντιμονοπωλιακή αγωνιστική διέξοδο από τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ