ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Ιούνη 1999
Σελ. /56
ΔΙΕΘΝΗ
KFOR
Με το ένα πόδι στο κατώφλι
  • Πανέτοιμοι οι ΝΑΤΟικοί στρατιώτες, ετοιμάζοντας να εισέλθουν ακόμα και κατά τη διάρκεια της χτεσινής νύχτας
  • Εξακολουθούν να συζητούν Ρώσοι και Αμερικανοί για το πώς, πού και πόση θα είναι η ρωσική συμμετοχή στην ειρηνευτική δύναμη

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΜΟΣΧΑ.-

Το γοργόν και χάριν έχειν... είναι το μότο της Συμμαχίας, αφού αμέσως μετά την ανακοίνωση του τερματισμού των βομβαρδισμών από τον Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας Χαβιέ Σολάνα,το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε τη σύνθεση της "ειρηνευτικής δύναμης" KFOR, η οποία μάλιστα θα αναπτυχθεί το ταχύτερο δυνατόν.

Οι πρώτοι στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης που θα αναπτυχθεί στο Κόσσοβο θα αρχίσουν να εισέρχονται στη σερβική αυτή επαρχία αμέσως μετά την ψήφιση της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία. Η απόφαση του ΣΑ ελήφθη χτες, ενώ πληροφορίες ήθελαν τους Βρετανούς αλεξιπτωτιστές να κάνουν επιχειρήσεις ακόμα και χτες τη νύχτα. "Αμέσως μετά την ψήφιση της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας και την εντολή του προς το ΝΑΤΟ, ο Βρετανός στρατηγός Μάικ Τζάκσον,διοικητής της KFOR, θα διατάξει τους πρώτους άνδρες να εισέλθουν στην επαρχία", πρόσθεσε ο αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες, ενώ τόνισε ότι "θεωρεί πολύ πιθανόν οι πρώτοι κομάντος να μεταφερθούν με ελικόπτερα στην επαρχία σήμερα (χτες) το βράδυ".

Η σύνθεση της δύναμης

Οι Βρετανοί και οι Γάλλοι που σταθμεύουν ήδη στην ΠΓΔΜ είναι οι πρώτες στρατιωτικές ΝΑΤΟικές δυνάμεις που θα εισέλθουν στο Κόσσοβο. Ωστόσο, προς την ΠΓΔΜ κινούνται ήδη 1.700 πάνοπλοι άνδρες του αμερικανικού στρατού από τη γειτονική Αλβανία. Την ίδια στιγμή 1.900 πεζοναύτες που βρίσκονται σε πλοία ανοιχτά των ελληνικών ακτών αποβιβάζονται και θα αρχίσουν να κατευθύνονται βορείως με τελικό προορισμό το Κοσσυφοπέδιο, όπως έγινε γνωστό από αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας και έχουν στη διάθεσή τους επιθετικά ελικόπτερα. Παράλληλα χιλιάδες άνδρες άρχισαν να ετοιμάζουν τα άρματα μάχης και τα πυροβόλα που θα έχουν στη διάθεσή τους για να μετακινηθούν από τη Γερμανία προς τα Βαλκάνια, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Κένεθ Μπέικον.Επίσης τα πρώτα μαχητικά ελικόπτερα "Απάτσι" που θα αποτελέσουν την εμπροσθοφυλακή της ειρηνευτικής δύναμης στο Κόσσοβο, έφτασαν χθες στην ΠΓΔΜ από την Αλβανία.

Συγκεκριμένα από τις Βρυξέλλες ανακοινώθηκε χτες ο παρακάτω κατάλογος του αριθμού των στρατιωτών που θα στείλει η κάθε χώρα στο Κόσσοβο στο πλαίσιο της δύναμης KFOR:

Συμμαχικές χώρες: Βρετανία 13.000, Γερμανία 8.000, ΗΠΑ 7.000 περίπου, Γαλλία 7.000, Ιταλία 5.000, Ολλανδία 2.050, Ισπανία 1.200 Βέλγιο 1.100, Ελλάδα 1.000, Τουρκία 1.000, Νορβηγία 800. Δανία 850, Πολωνία 800, Καναδάς 800 περίπου, Ουγγαρία 350, Πορτογαλία 290, Τσεχική Δημοκρατία 150. Ενώ η Ισλανδία και Λουξεμβούργο δεν είχαν ανακοινώσει ακόμα τον αριθμό των στρατιωτών που θα αποστείλουν.

Συνεργαζόμενες χώρες: Ουκρανία 1.300, Φινλανδία 800, Αυστρία 450, Σουηδία "πολλές εκατοντάδες", Ρουμανία 250, Βουλγαρία "πολλές εκατοντάδες", Λιθουανία 30. Τέλος για την ΠΓΔΜ ο ρόλος παρατηρητή και υπηρεσία στην αεροπορική βάση της KFOR, ενώ Σλοβακία - Σλοβενία - Εσθονία - Λετονία δεν έχουν ανακοινώσει επισήμως τα στοιχεία της δύναμης με την οποία θα συμμετάσχουν.

Ρωσοαμερικανικές διαφωνίες

Εκείνο που εκλείπει ωστόσο ακόμα και ως αναφορά στη σύνθεση της KFOR που δόθηκε στη δημοσιότητα είναι η συμμετοχή της Ρωσίας, καθώς προβλήματα που αφορούν την ανάπτυξη της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης ανέκυψαν και χτες στη Μόσχα, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών όπου Ρώσοι και Αμερικανοί διπλωμάτες και στρατιωτικοί συζητούσαν τη συμμετοχή του ρωσικού αποσπάσματος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι στρατιωτικές αντιπροσωπείες και από τις δύο πλευρές είχαν συνομιλίες στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο Ρώσος απεσταλμένος στα Βαλκάνια Βίκτορ Τσερνομίρντιν και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Στρόουμπ Τάλμποτ συναντήθηκαν χωριστά για να συζητήσουν την ειρηνευτική επιχείρηση, ενώ μετά το πέρας της συνάντησης τίποτα δεν επιτευχθεί και ο Τσερνομίρντιν δήλωσε ότι η Ρωσία παραμένει ακλόνητη στη θέση της ότι πρέπει να έχει τη διοίκηση των δυνάμεών της. "Δε θα υποχωρήσουμε από τη θέση μας", φέρεται ότι τόνισε ο Τσερνομίρντιν, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο "Ιντερφάξ".

Το μείζον που τίθεται είναι ο αριθμός των Ρώσων στρατιωτών, καθώς η Ρωσία επιμένει η δύναμή της, που θα αποτελείται από περισσότερους από 10.000 στρατιώτες, να αναπτυχθεί χωριστά σε μία από τις τέσσερις ζώνες της επαρχίας και να διεξάγει επιχειρήσεις ανεξάρτητα από τους 50.000 άνδρες της KFOR. Από νωρίς χτες το πρωί ο επικεφαλής της ρωσικής στρατιωτικής αντιπροσωπείας στρατηγός Λεονίντ Ιβασόφ,δήλωσε ότι η ρωσική πλευρά θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει ότι ένας από τους τέσσερις τομείς που έχει ορίσει στο Κοσσυφοπέδιο η ειρηνευτική δύναμη, πιθανότατα στο βορειοδυτικό τμήμα της επαρχίας, θα τεθεί υπό τον αποκλειστικό έλεγχο του ρωσικού αποσπάσματος και των στρατευμάτων από άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας των Ανεξαρτήτων Κρατών.

Ειδικοί αξιωματικοί σύνδεσμοι θα συντονίζουν τις ενέργειες του ρωσικού αποσπάσματος και των δυνάμεων της KFOR, τόνισε ο Ιβασόφ.

Παράλληλα, ο υπουργός Αμυνας Ιγκόρ Σεργκέγιεφ έλαβε χτες "προκαταρκτική εντολή" να ετοιμάσει μια ταξιαρχία αλεξιπτωτιστών, η οποία θα μετάσχει στην υπό συγκρότηση ειρηνευτική δύναμη στο Κόσσοβο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο "Ιντερφάξ" που πρόσθεσε ότι η διαταγή προβλέπει την ανάπτυξη 2.500 Ρώσων αλεξιπτωτιστών στο Κοσσυφοπέδιο.

Πάντως το θέμα πέρα των διαφωνιών μεταξύ της αμερικανικής και ρωσικής πλευράς περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, καθώς εισήλθε και στην εσωτερική πολιτική σκηνή με τη Δούμα να καλεί χτες τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν να παύσει τον Τσερνομίρντιν από τη θέση του ειδικού απεσταλμένου στη Γιουγκοσλαβία, αφού τον κατηγορούν ότι υπαναχώρησε στο αίτημα της Ρωσίας να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί πριν από την υπογραφή συμφωνίας.

Ο "ύπουλος ρόλος" του UCK

ΤΙΡΑΝΑ - ΡΩΜΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΟΥΚΕΣ.-

Τον εξέθρεψαν, τον εξόπλισαν, του προσέδωσαν δύναμη και επιρροή θέτοντάς τον μπροστά στα φώτα της δημοσιότητας και δημιουργώντας εντυπώσεις που οι άντρες του UCK ίσως και να πίστεψαν. Τώρα δείχνουν να "ανησυχούν" τι μπορεί να πράξει ο UCK κατά την αποχώρηση των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων και όχι μόνο. Τι μπορεί να πράξει δυνητικά για όλη την περιοχή των Βαλκανίων. Αν και αυτό κανείς ποτέ δεν το αναφέρει.

Οι άντρες του UCK που παλεύουν για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου δεν πρόκειται ποτέ να παραδώσουν τα όπλα τους αλλά θα συνεργαστούν με την "ειρηνευτική δύναμη" του ΝΑΤΟ, θα δηλώσει χθες ο εκπρόσωπος του UCK Κάντρι Κριέζιου,προσπαθώντας να δώσει ένα πιο συγκεκριμένο στίγμα για το ρόλο που πρόκειται να παίξει ο UCK, ένα ρόλο "βρώμικο" που πολλοί δείχνουν να φοβούνται.

Παρόμοια ρητορική διαβεβαίωσης από όλα τα στελέχη του και πρωτίστως από τον ηγέτη του UCK και αυτοαποκαλούμενο "πρωθυπουργό" του Κοσσυφοπεδίου Χαϊσμ Θάτσι."Θα επιδείξουμε αυτοσυγκράτηση, αλλά δε θα αποκηρύξουμε το δικαίωμα της αυτοάμυνας", δήλωσε στους δημοσιογράφους χθες από την ιταλική πρωτεύουσα ο Θάτσι, μετά την επίσημη παρουσίασή του από τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι ως... πρωθυπουργό. Ο Ιταλός ΥΠΕΞ πραγματοποίησε μία "στροφή", καθώς προς το παρόν είναι ο μόνος, ίσως και ο πρώτος - εξάλλου κάπως έτσι ξεκινούν όλα - που αναγνωρίζει τον Θάτσι ως "πρωθυπουργό", αφού κανείς από τη διεθνή κοινότητα, ακόμα και στην πρόσφατη περιοδεία του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στις ΗΠΑ δεν έχει τολμήσει να αναφερθεί προς αυτόν με κάποιο επίσημο τίτλο. Ο Θάτσι που βρέθηκε στην ιταλική πρωτεύουσα λίγες ώρες μετά την "υπογραφή της συμφωνίας", μιλώντας για το άμεσο μέλλον του Κοσσυφοπεδίου διαβεβαίωσε τη διεθνή κοινότητα ότι δε θα επιχειρήσει να καλύψει το κενό που θα αφήσουν τα σερβικά στρατεύματα ως την άφιξη της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης, ενώ υποσχέθηκε ακόμα ότι ο UCK είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί τη μεταμόρφωσή του σε πολιτική δύναμη εν καιρώ ειρήνης...

"Αγκάθι" ο αφοπλισμός

Το μείζον ζήτημα που κανείς δε φαίνεται να θέλει να θίξει είναι το θέμα του αφοπλισμού ή της "αποστρατιωτικοποίησης" του UCK. Εξάλλου, η αμερικανική πλευρά ήταν σαφής εξαρχής, αφού ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Κένεθ Μπέικον από την προηγούμενη Κυριακή είχε δηλώσει στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC ότι κανείς ποτέ δε ζήτησε τον αφοπλισμό. Το βράδυ της Πέμπτης ακολούθησε ο σύμβουλος του Κλίντον για θέματα εθνικής ασφαλείας, Σάντι Μπέργκερ,"ενημέρωσε" τον πλανήτη διαμέσου του CNN, ότι μετά τις επαφές που είχαν Αμερικανοί αξιωματούχοι με την ηγεσία του UCK - εννοώντας τον Θάτσι - έδωσαν "ενδείξεις" ότι δεν πρόκειται να παρεμποδίσει την αποχώρηση των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων από το Κόσσοβο και ότι τελικά "θα καταθέσει τα όπλα". Επιπλέον, τόνισε ο Μπέργκερ, "δήλωσαν ότι θα συμμορφωθούν με τη συμφωνία του Ραμπουγιέ", η οποία προέβλεπε την αποστρατικοποίηση της οργάνωσης, ξεχνώντας τεχνηέντως ότι η συμφωνία του Ραμπουγιέ προέβλεπε τον αφοπλισμό του UCK. Εντούτοις ο Μπέργκερ προειδοποίησε: "Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η ατμόσφαιρα στο Κόσσοβο είναι τεταμένη και ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να προστατεύσουμε τόσο το σερβικό πληθυσμό όσο και τους Αλβανούς κατοίκους της επαρχίας".

Τι θα κάνει ως προς αυτό ο UCK; "Θα παραμείνουμε στις θέσεις μας ενώ οι σερβικές δυνάμεις θα αποχωρούν και θα αναπτύσσονται οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ", δήλωσε στο πρακτορείο "Ρόιτερ" εκπρόσωπος του UCK. Ενώ από το Κούκες και πάλι ο Κριέζιου θα δηλώσει: "Θεωρούμαι το ΝΑΤΟ σύμμαχο και φίλο και για το λόγο αυτό είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα καταλήξουμε σε μία συμφωνία μαζί του".

Ο "άξονας" της KFOR και η ελληνική συμμετοχή

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Ολόκληρη η KFOR, που έχει ήδη "διευκολυνθεί" και βρίσκεται ήδη στη FYROM και στην Αλβανία, αλλά και αυτή που πρόκειται να αναπτυχθεί τις επόμενες μέρες, έχει ως βασικό άξονα δράσης και ενίσχυσης αυτόν της Θεσσαλονίκης - Σκοπίων - Πρίστινας. Μόνο οι τουρκικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν μέσω Βουλγαρίας. Επιπλέον, η Ελλάδα θα συμμετέχει στην KFOR με μία ταξιαρχία περίπου 1.500 ανδρών, αποτελούμενη από το διοικητήριο, λόχο διοικήσεως από 100 αξιωματικούς, που ενδέχεται να διοικεί στον τομέα ευθύνης της και τάγματα άλλων συμμετεχουσών χωρών, δύο πλήρως ενισχυμένα τάγματα πεζικού, το 501 μηχανοκίνητο ΤΠ με έδρα τα Γιαννιτσά και το 601 μηχανοκίνητο ΤΠ με έδρα το Κιλκίς,κατάλληλα διαμορφωμένα για τις συνθήκες της αποστολής, και δυνάμεις "υποστήριξης" (λόχοι υγειονομικού, υλικού πολέμου και μεταφορών). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ελληνική στρατιωτική δύναμη εκτός συνόρων - μεγαλύτερη κι απ' αυτήν που βρίσκεται στην Κύπρο.

Αμερικανοί πεζοναύτες στην ΠΓΔΜ ετοιμάζονται για να μπουν στο Κοσσυφοπέδιο



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ