ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Ιούνη 1999
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραμύθια...

"Θα ήθελα να πω ορισμένες σκέψεις για τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία και στα Βαλκάνια, γιατί είναι ένα θέμα που αφορά άμεσα και την Ελλάδα. Και βεβαίως αφορά το γιουγκοσλαβικό λαό, για τον οποίο ο ελληνικός λαός πάλεψε. Και δίκαια και όχι εγωιστικά, λέμε ότι ήταν στην πρωτοπορία των λαών της Ευρώπης.

Χτες το βράδυ παρακολούθησα αρκετές συζητήσεις στα τηλεοπτικά τραπέζια και σημείωσα το εξής: Η κυβέρνηση, βέβαια, είναι στην πρώτη γραμμή! Περιστέρι της ειρήνης! Επαιξε - λέει - και τον πρώτο ρόλο στην ειρηνευτική - όπως λέει- διαδικασία και στη σύναψη αυτής της συμφωνίας.

Τώρα αυτά είναι παραμύθια από δυο πλευρές. Πρώτα πρώτα δεν υπάρχει πράξη βίας στη Γιουγκοσλαβία που δε φέρνει και την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης.Καθαρά πράγματα, και αυτό νομίζω ότι είναι πασίγνωστο. Δεύτερον, ο υπουργός Εξωτερικών αλλά και γενικότερα η κυβέρνηση, πέρα από το να παίζει το ρόλο του ταχυδρόμου και του μεσίτη, δεν μπορούσε να παίξει κανέναν άλλο ρόλο. Ούτε περιμέναμε να παίξει κανέναν άλλο ρόλο.

Αλλά το κυριότερο θέμα, και εδώ θέλουμε να σχολιάσουμε και τις τοποθετήσεις των περισσοτέρων κομμάτων της αντιπολίτευσης, είναι το εξής: Ειρήνη γίνεται, ο λαός της Γιουγκοσλαβίας είναι ελεύθερος;Διότι ξέρετε, η ειρήνη δεν είναι κάτι γενικό και αφηρημένο. Βεβαίως, εμείς κατανοούμε πλήρως την ανακούφιση που δέχτηκε όλος ο ελληνικός λαός αλλά και οι ίδιοι οι κάτοικοι της Γιουγκοσλαβίας, την ανακούφιση που δέχτηκαν όταν έμαθαν ότι θα σταματήσουν οι βομβαρδισμοί. Μα είναι πάρα πολύ λογικό αίσθημα".

Παρακαταθήκες για τους επόμενους αγώνες

"Και να σας πω, και εμείς συμμεριζόμαστε αυτήν την ανακούφιση, αλλά εμείς δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να δημιουργήσουμε κλίμα εφησυχασμού, χειροκροτημάτων και πάνω απ' όλα να πούμε στον ελληνικό λαό, "έκανες το καθήκον σου και τώρα κάτσε στο πλάι". Ακριβώς γιατί θεωρούμε ότι αυτή η συμφωνία που έγινε, ας πούμε ότι έγινε και έχει ολοκληρωθεί, δεν ξέρω τι θα γίνει ακριβώς στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, εν πάση περιπτώσει ας πούμε ότι έγινε.

Κατ' αρχήν είναι προϊόν ενός άνισου συσχετισμού δύναμης. Δέκα εννέα (19) δολοφονικές κυβερνήσεις, ανάμεσα σε αυτές και η δική μας, και μία χώρα, ένας λαός και μια κυβέρνηση που αντιστάθηκαν.

Και απορρίπτουμε ριζικά αυτά τα οποία αρχίζουν και λέγονται, ότι αφού αυτή η συνθήκη, εν πάση περιπτώσει, δεν είναι και ό,τι καλύτερο, μήπως έπρεπε να παραδοθεί από την αρχή ο γιουγκοσλαβικός λαός. Εμείς, λέμε "όχι".

Είναι άλλο πράγμα να υπάρχει μια συνθήκη άνισου συσχετισμού και άλλο πράγμα να παραδοθεί ο γιουγκοσλαβικός λαός από την αρχή. Θα είχε ισοπεδωθεί κατ' αρχήν πλήρως η Γιουγκοσλαβία και δε θα είχαν ανοίξει τα μάτια της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Και δε θα είχε τρωθεί το ηθικό και πολιτικό κύρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ. Και αυτά, είναι παρακαταθήκες και για το λαό της Γιουγκοσλαβίας και για τους αγώνες που πρέπει να γίνουν.

Αλλά θέλω να πω πιο συγκεκριμένα, κατ' αρχήν στον πρωθυπουργό: Είναι πρόκληση, κυριολεκτικά πρόκληση, να προσπαθεί να καπηλευτεί αυτή τη συμφωνία που επιβλήθηκε με το πιστόλι στον κρόταφο.Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έπρεπε να ντρέπεται, το λιγότερο.

Εμείς καλούμε τον ελληνικό λαό να συνεχίσει την προσπάθειά του και τη συμπαράστασή του και να πάρει υπόψη τα εξής: Οτι στη Γιουγκοσλαβία, στο Κόσσοβο κατ' αρχήν, πατάει το ΝΑΤΟ και ΝΑΤΟικός στρατός.Αυτό είναι το πρώτο και κύριο. Μπορούμε να εμπιστευτούμε στο ΝΑΤΟ ότι θα εγγυηθεί και την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας;

Για να μην πάμε μακριά, τι έγινε στο Οσλο, τι έγινε στο Ντέιτον; Στο Οσλο, εννοώ το Παλαιστινιακό. Ακόμα δεν έχει ανακηρυχτεί αυτό το σκιώδες παλαιστινιακό κράτος. Καμία εγγύηση στους πολεμοχαρείς και πολεμοκάπηλους. Πολύ περισσότερο που όλη τη λογική τους στην εφαρμογή της συμφωνίας τη βασίζουν στο γεγονός ότι προκάλεσε τον πόλεμο η ίδια η Γιουγκοσλαβία και η ηγεσία της".

Στρατεύματα κατοχής

"Τα στρατεύματα τα ΝΑΤΟικά και η ελληνική ταξιαρχία που θα υπάρχει, θα είναι στρατεύματα κατοχής. Και στην πορεία μπορεί να γίνουν στρατεύματα χερσαίων επιχειρήσεων, που ευτυχώς η πανευρωπαϊκή κοινή γνώμη τη ματαίωσε να γίνει πιο πριν.

Δεύτερο ζήτημα: Ηδη λέγεται, ότι ένας από τους στόχους των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων είναι να αναλάβει πολιτική διοίκηση και να λύσει - λέει - τα ζητήματα του πολιτικού συστήματος στη Γιουγκοσλαβία. Φανερά λέγεται, και με την απειλή του διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, ότι πρέπει να τερματίσει ο πολιτικός βίος του Μιλόσεβιτς. Και ποιος ξέρει τι ανδρείκελα ετοιμάζουν τώρα.

Δεν εμπιστευόμαστε τις 19 κυβερνήσεις. Δεν εμπιστευόμαστε ούτε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ως εγγυητή της ειρήνης.Μιλάνε για ουδέτερη ζώνη. Σας θυμίζω ότι η ουδέτερη ζώνη που είχε γίνει σε ανύποπτο χρόνο και με καλύτερο συσχετισμό δύναμης, ανάμεσα στο Ιράκ και στο Κουβέιτ, έγινε στόχος πυραύλων πολύ περισσότερων απ' ό,τι έπεφταν στη μη ουδέτερη ζώνη. Να εμπιστευτούμε δηλαδή την ουδέτερη ζώνη στο ΝΑΤΟ! Και πολλά άλλα πράγματα μπορεί να πει κανείς. Εμείς ξέρουμε ότι στόχος του ΝΑΤΟ είναι αυτόνομο Κόσσοβο, εκτός Σερβίας. Ηδη λέγεται.

Και τέλος, μας ανησυχεί δικαιολογημένα το γεγονός ότι αυτό το μοντέλο της συμφωνίας θα παραχθεί. Εγινε μια επίδειξη μόδας, τώρα. Θα παραχθεί, θα αναπαραχθεί και στο Αιγαίο και στην Κύπρο και παντού.

Γι' αυτό εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, αμείωτες, και πιστεύουμε ότι το αντιΝΑΤΟικό, αντιπολεμικό κίνημα στην Ελλάδα έχει όλες τις δυνατότητες να φουντώσει και μετά τις εκλογές. Υπήρχε - είναι πολύ φυσιολογικό - μια αναστολή. Μόνο αυταπάτες να μην υπάρξουν".

Διοξίνες: Αυτό είναι το κυνήγι της ανταγωνιστικότητας

"Τέλος, να σταθώ σε ένα άλλο πολύ επίκαιρο ζήτημα, τις διοξίνες. Οχι μόνο γιατί συμμεριζόμαστε την ανησυχία που υπάρχει σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό, και εμείς εδώ ζούμε και τρώμε ό,τι τρώει και όλος ο κόσμος. Αλλά εμείςθεωρούμε ότι αυτό το ζήτημα, διοξίνες και όλα τα άλλα που ακούμε, αυτή είναι η ταυτότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αυτή είναι η ταυτότητα της ελευθερίας κίνησης, κεφαλαίων, εμπορευμάτων.

Αυτός είναι ο ανταγωνισμός που λέγεται ή μάλλον το κυνήγι της ανταγωνιστικότητας. Για να ανταγωνιστούν οι Ηνωμένες Πολιτείες την Ευρώπη, για να ανταγωνιστεί η Ελλάδα τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Και ο Αμερικανός εργάτης και ο Γάλλος και ο Ελληνας εργάτης, οι λαοί, ακούνε τα ίδια, "να μπούμε στο κυνήγι του ανταγωνισμού".

Εδώ δεν πρόκειται μόνο για απουσία μηχανισμών ελέγχου. Δεν υποτιμούμε, και μέσα στις συνθήκες που ζούμε θα παλέψουμε για μηχανισμούς ελέγχου, τι να κάνουμε; Η όλα ή τίποτα, δε γίνεται. Αλλά πρέπει να δοθεί απάντηση - και δε δόθηκε από κανέναν - γιατί έχουμε αυτά τα φαινόμενα, τα οποία είναι όχι μόνο ευρωπαϊκά, είναι παγκόσμια.

Διότι οι πολυεθνικές, αυτοί που ηγούνται στη διεθνοποίηση, ενδιαφέρονται να εξασφαλίσουν το μέγιστο κέρδος και αν θέλετε να ανακόψουν την τάση μείωσης του μέσου ποσοστού κέρδους. Η υλικοτεχνική βάση των εργοστασίων, είναι ακριβή. Τα μεροκάματα, όσο και να τα ρίξουν, δεν μπορούν να οδηγήσουν τους ανθρώπους στις χωματερές. Αρα πρέπει να ρίξουν το κόστος ορισμένων πρώτων υλών. Και για να το ρίξουν, πρέπει να κάνουν αυτά τα εγκλήματα που κάνουν.

Είναι καθαρά πολιτικό ζήτημα και απ' αυτό το ζήτημα φαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση όχι μόνο δεν είναι μονόδρομος, αλλά βρίσκεται ήδη σε μια διαδικασία σχετικής - για να μην πω και απόλυτης - σήψης. Δεν πρόκειται για βρώμικα προϊόντα. Εδώ πρόκειται πια για τον άνθρωπο - εμπόρευμα ".

Συγκεκριμένες προτάσεις για την προστασία της εγχώριας παραγωγής

"Θέλω, επίσης, να υπογραμμίσω το εξής. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, μέσα στις σημερινές συνθήκες που ζούμε, για την προστασία της εγχώριας παραγωγής και το σταμάτημα των εισαγωγών που έρχονται να υποκαταστήσουν εγχώρια προϊόντα. Και εδώ έχουμε πρόβλημα ανεργίας και πρόβλημα διεύρυνσης, αύξησης του ελλείμματος του ισοζυγίου των εξωτερικών πληρωμών, αλλά ακριβώς έχουμε και ακόμα μεγαλύτερη αδυναμία πρόσβασης.

Βεβαίως θα μου πείτε, τα εγχώρια ελληνικά προϊόντα των μονοπωλίων είναι καλά; Οχι. Απλώς, μέσα στην Ελλάδα με τον κοινωνικό έλεγχο, με το λαϊκό κίνημα μπορεί να υπάρχει ένας καλύτερος έλεγχος, συν να περιορίσουμε και τις άλλες συνέπειες. Διότι όταν πρυτανεύει το κέρδος, ο άνθρωπος, ο εργαζόμενος μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.

Αλλά εν πάση περιπτώσει, να σταματήσει η κυβέρνηση να πετάει το μπαλάκι στο λαό και να του λέει να πηγαίνει ο καθένας στο σούπερ - μάρκετ και να διαλέγουμε τι θα παίρνουμε και τι δε θα παίρνουμε.Δεν είναι υποχρεωμένος κανένας να ξέρει καλά αγγλικά, γαλλικά, να ξέρει τα αρχικά, όταν μάλιστα οι ετικέτες λένε σκέτο "Ευρωπαϊκή Ενωση" και πολλές φορές επικάθηνται και πάνω στη χώρα προέλευσης. Είναι ντροπή.

Αν είναι ανίκανη η κυβέρνηση να κάνει κατάλογο τροφίμων, καταλαβαίνετε ότι είναι ανίκανη για όλα ή μάλλον είναι πάρα πολύ ικανή να ληστεύει το λαό μας και να ανοίγει το δρόμο στις πολυεθνικές. Μια από τις πηγές της όξυνσης του προβλήματος είναι και οι αλόγιστες εισαγωγές. Εμείς επιμένουμε σε αυτό και λέμε στο λαό ότι αυτό το στοιχείο, δεν είναι προεκλογικό χαρτί, είναι η απόδειξη".

Ο παγκόσμιος πόλεμος για τα τρόφιμα

"Πάντως, εμείς έχουμε και μια άλλη υποψία, για να μη σας πω βεβαιότητα. Γιατί τώρα όλος αυτός ο πόλεμος, αφού βρώμικα και θανατηφόρα προϊόντα τρώμε πάρα πολλά χρόνια;

Εμείς πιστεύουμε ότι όλα αυτά βγήκαν στην επιφάνεια και σαν αποτέλεσμα του παγκόσμιου πολέμου για τον έλεγχο της παραγωγής και διακίνησης και εμπορίας των τροφίμων, που γίνεται ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Και μη μας πείτε ότι βλέπουμε δάχτυλο των ΗΠΑ. Ναι, βλέπουμε δάχτυλο και των ΗΠΑ. Είναι μέσα στα πλαίσια της διαπάλης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Βεβαίως, εμείς δε διαλέγουμε τα βρώμικα ευρωπαϊκά προϊόντα έναντι των αμερικανικών, απλώς θέλουμε να πούμε ότι αυτός είναι ο συγκεκριμένος μονόδρομος, που προτείνουν ή ανέχονται οι πολιτικές δυνάμεις στον τόπο μας.Δεν μπορεί, υπάρχει κι άλλος δρόμος. Κι αν κάποιοι δε συμφωνούν με το δρόμο που προτείνει το ΚΚΕ, από τη στιγμή που σκέπτονται με βάση τα ταξικά τους, τα λαϊκά τους συμφέροντα, μπορούν να έρθουν να συζητήσουμε μαζί γι' αυτό τον άλλο δρόμο.

Πάντως, δεν είναι ο τρίτος δρόμος ούτε του κ. Σημίτη, ούτε του κ. Μπλερ. Είναι ένας άλλος δρόμος. Και το εκλογικό μας ποσοστό εκεί θα το καταθέσουμε. Πουθενά αλλού. Στη δημιουργία προϋποθέσεων για τον άλλο δρόμο. Εκεί, σ' αυτή την τράπεζα, σ' αυτό το Χρηματιστήριο θα κατατεθεί το εκλογικό μας ποσοστό. Σας ευχαριστώ".

σποτ 1ο

Τα λαϊκά στρώματα έχουν συμφέρον, επίσης, να είναι ανεβασμένο το εκλογικό ποσοστό του ΚΚΕ, όχι μόνο γιατί θα έχει κάποιο αντίκρισμα βουλευτών, αλλά γιατί κυρίως αυτό το εκλογικό ποσοστό θα δώσει μια δυνατότητα να επιταχυνθούν οι διεργασίες στην ελληνική κοινωνία και να γίνουν πιο αισθητά και πιο ουσιαστικά βήματα στη συγκρότηση του αντίβαρου στο δικομματισμό, στη συγκρότηση ενός μεγάλου λαϊκού μετώπου...

σποτ 2ο

Είναι πολύ διαφορετικό να κατέχεις την τέχνη του εφικτού, όταν ακολουθείς μια νεοφιλελεύθερη πολιτική, όταν συμβιβάζεσαι και συναινείς, όταν πατάς σε δύο βάρκες και είναι διαφορετικό να κατέχεις την τέχνη του εφικτού αγωνιζόμενος σε όλα τα μετερίζια και πιστεύοντας ότι σε τελευταία ανάλυση αυτός που πρέπει να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις είναι ο λαός και μόνο ο λαός

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Το συμφέρον του ελληνικού λαού είναι να κατεβάσει με την ψήφο του τα κόμματα του δικομματισμού κάτω και από το 50% αν είναι δυνατόν. Και, ταυτόχρονα, να είναι ανεβασμένα τα ποσοστά του ΚΚΕ. Γιατί αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να επιταχυνθούν οι θετικές διεργασίες στην ελληνική κοινωνία. Να γίνουν πιο αισθητά, πιο ουσιαστικά βήματα στη συγκρότηση του αντίβαρου στο δικομματισμό, στη συγκρότηση ενός μεγάλου λαϊκού μετώπου, που θα βάλει τη σφραγίδα του για αποτελεσματικούς αγώνες, στην αρχή, και, στην πορεία, για να γίνουν ριζικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία σε όφελος των εργαζομένων και του λαού. Την προοπτική αυτή πρόβαλε και κάλεσε το λαό να προωθήσει και με την ψήφο του, ενόψει των ευρωεκλογών, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,στη χτεσινή, εφ' όλης της ύλης, συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Ζάππειο, όπου ανέπτυξε τις θέσεις του ΚΚΕ.

Αναφερόμενη στις εξελίξεις στο Γιουγκοσλαβικό, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι είναι πρόκληση να προσπαθεί η κυβέρνηση να καπηλευτεί τη συμφωνία που επιβλήθηκε με το πιστόλι στον κρόταφο και πως η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να ντρέπεται, το λιγότερο, γιατί δεν υπάρχει πράξη βίας κατά του γιουγκοσλαβικού λαού που να μη φέρνει την υπογραφή της κυβέρνησης. Προειδοποίησε, σχετικά, τον ελληνικό λαό και το αντιπολεμικό κίνημα ότι θα πρέπει να επαγρυπνεί και να είναι σε εγρήγορση γιατί η συμφωνία αυτή μπορεί να αναπαραχθεί σαν μοντέλο για το Αιγαίο και την Κύπρο, σε βάρος της χώρας μας. Τέλος, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ, πιο ενισχυμένο, θα συνεχίσει την ενωτική πολιτική του μέσα στο λαό, στους μαζικούς αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ