ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Ιούνη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ
Αντιδρούν στην αστυνομοκρατία της Χαλκιδικής

Αντιδρούν οι αστυνομικοί στην κυβερνητική απόφαση, που τους αναγκάζει να αστυνομεύουν τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Ολυμπιάδας, με αφορμή την εγκατάσταση μονάδων εξόρυξης μεταλλευμάτων. Σήμερα το πρωί, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών έχει συγκαλέσει στον Πολύγυρο Χαλκιδικής κοινή σύσκεψη με τις συνδικαλιστικές αστυνομικές οργανώσεις της Βόρειας Ελλάδας. Στη σύσκεψη αναμένεται να συζητηθεί το πρόβλημα, ώστε να καταλήξουν σε μια κοινή αντιμετώπισή του. Οπως έχει γράψει ο "Ρ", ολόκληρη η περιοχή της Ολυμπιάδας αστυνομοκρατείται κατά διαστήματα και οι αστυνομικοί προβαίνουν σε ακραίες ενέργειες, σύμφωνα με τις εντολές που έχουν, εξοργίζοντας ακόμα περισσότερο τους κατοίκους που διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση της περιοχής τους. Στα αστυνομικά μέτρα παίρνουν μέρος εκατοντάδες αστυνομικοί από τις γειτονικές Αστυνομικές Διευθύνσεις, με αποτέλεσμα, πέραν των άλλων επιπτώσεων, να αποδιοργανώνεται κυριολεκτικά το χαμηλού, ούτως ή άλλως, επιπέδου αστυνομικό σύστημα, που εφαρμόζεται στις γύρω περιοχές.

Η ΠΟΑΣΥ, με χτεσινή της ανακοίνωση, επισημαίνει ότι στις μέχρι σήμερα αστυνομικές επιχειρήσεις οι συνθήκες εργασίας, το ωράριο εργασίας, η διάρκεια παραμονής, οι χώροι παραμονής των αστυνομικών και άλλα που επέλεξε η διοίκηση για τους αστυνομικούς, είναι επιεικώς απαράδεκτα. Στην ίδια ανακοίνωση, χαρακτηρίζεται θετικό το γεγονός ότι τα πολιτικά κόμματα ανέδειξαν κατά την προεκλογική περίοδο το ζήτημα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας των πολιτών, επισημαίνεται, όμως, ότι χωρίς ουσιαστικά μέτρα για τη βελτίωση της θέσης του ανθρώπου αστυνομικού, δεν πρόκειται να βελτιωθεί το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών.

ΟΜΕ - ΟΤΕ
Μεθοδεύσεις αποπροσανατολισμού των εργαζομένων

Μετά το πραξικόπημα στην προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΜΕ - ΟΤΕ με το οποίο η ΠΑΣΚΕ, παρά τη δεδηλωμένη άρνηση των 18 από τα 35 μέλη του,εξουσιοδότησε την Εκτελεστική Επιτροπή για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) και του νέου Γενικού Κανονισμού Προσωπικού (ΓΚΠ), προχώρησε χτες και σε άλλη μία μεθόδευση, προκειμένου να εμποδίσει τις καθολικές αντιδράσεις των εργαζομένων για τις συμφωνίες που έκανε με τη διοίκηση του ΟΤΕ, αλλά και να ξεφορτωθεί τις ευθύνες της.

Στην απαίτηση των άλλων παρατάξεων, αλλά και μελών του ΔΣ από τη δική της παράταξη, να μη γίνει αποδεκτή η συμφωνία με την εργοδοσία, αφού η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας δεν είχε λάβει τέτοια εξουσιοδότηση στη συνεδρίαση της 9ης του Ιούνη, η ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚΕ, επιχείρησε να αποπροσανατολίσει και έθεσε ζήτημα μομφής κατά του προέδρου της Ομοσπονδίας Σ. Ανέστη και διενέργειας έκτακτου συνεδρίου.

Παρά την επίμονη θέση των υπόλοιπων παρατάξεων, ότι κανένας δεν έθεσε ζήτημα μομφής, αλλά το ζητούμενο είναι η εγκυρότητα των πράξεων της ηγετικής ομάδας της ΠΑΣΚΕ και η ανάγκη το συνδικαλιστικό κίνημα να διεκδικήσει μια ΣΣΕ που θα ανταποκρίνεται στα αιτήματα των εργαζομένων και δε θα βάζει σε κίνδυνο τα εργασιακά τους δικαιώματα, αυτή προχώρησε στη γνωστή παρελκυστική τακτική της. Αποτέλεσμα: Μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας και επιθέσεων κατά μελών του ΔΣ από τα πρωτοκλασάτα στελέχη της ΠΑΣΚΕ, επιβλήθηκε μια ψηφοφορία "πακέτο", όχι μόνο για τον έλεγχο της νομιμότητας και της εγκυρότητας των πράξεων του προεδρείου (όπως ζητούσαν οι άλλες παρατάξεις), αλλά και για μομφή στο πρόσωπο του προέδρου (πράγμα που διακαώς επιθυμούσε η ΠΑΣΚΕ). Με ψήφους 18 - 16 η πρόταση εγκρίθηκε. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, ότι αυτό έγινε δυνατό επειδή ο ίδιος ο Σ. Ανέστης ψήφισε υπέρ της μομφής στο πρόσωπό του. Ο οποίος στη συνέχεια "δικαιολόγησε" τη στάση του, ως ένα ακόμα "λάθος"..!

Τα γνωστά τερτίπια της ηγετικής ομάδας της ΠΑΣΚΕ, τα μαγειρέματα, οι προσωπικές απειλές και οι εκβιασμοί επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι μοναδική επιδίωξή της είναι η παράλυση της ομοσπονδίας για τον επόμενο μήνα, μέσα στον οποίο θα "περάσει" η 4η μετοχοποίηση, θα υπάρξουν τα πορίσματα της Επιτροπής για το ασφαλιστικό και θα μπει σε εφαρμογή η νέα ΣΣΕ και ο νέος ΓΚΠ, υπογραμμίζουν συνδικαλιστικά στελέχη.

"Η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ φέρνει ακέραια την ευθύνη" σχολίαζαν τα στελέχη της ΕΣΚ - ΟΤΕ, "αφού αυτή επέμεινε στην πρόταση - πακέτο για τη μομφή στον πρόεδρο. Οι ίδιοι ήθελαν τη μομφή, για να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο από τη σύμβαση και τον ΓΚΠ, τα οποία είναι προϊόν συνδιαλλαγής με την εργοδοσία. Εκβιάζουν ένα έκτακτο συνέδριο, χωρίς να υπάρχει ανάγκη. Οι υπογραφές κάτω από τη ΣΣΕ, δεν έχουν καμιά ισχύ, αφού η πλειοψηφία του οργάνου δεν έχει δώσει εξουσιοδότηση".

Γενική συνέλευση ΟΤΕ

Τη μετατροπή του σε μια καθαρά κερδοσκοπική εταιρία, που πάνω από όλα μπαίνει η επιδίωξη για κέρδη και μερίσματα προς όφελος των θεσμικών επενδυτών, επιβεβαίωσε η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΤΕ που έγινε χτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος, Γ. Συμεωνίδης,τα καθαρά κέρδη προ φόρων το 1998 έφτασαν στα 285,3 δισ. δραχμές και το μέρισμα που θα διανεμηθεί είναι 200 δραχμές ανά μετοχή. Η παραγωγικότητα αυξήθηκε, και ανά υπάλληλο αντιστοιχούν πλέον 252 γραμμές, από 239 το 1997, ενώ τα έσοδα που αντιστοιχούν σε κάθε υπάλληλο έφτασαν τα 42 εκατ. από 35 εκατομμύρια δρχ. πέρυσι. Η διοίκηση του Οργανισμού εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εξασφάλιση "εργασιακής ειρήνης" με την υπογραφή της νέας ΣΣΕ.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Αποκαλυπτήρια μνημείου

Ο Δήμος ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ,προσκαλούν τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και όλο τον λαό του δήμου, την Κυριακή 20- 6 - 99 στις 6.30 μμ,στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Εθνικής Αντίστασης, που βρίσκεται στην πλατεία Ρήγα Φεραίου (συμβολή οδών Δημοκρατίας και Μπίμπιζα).

Συνάντηση ΕΠ Προσφύγων

Το ΚΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ),γνωστοποιεί σε όλα του τα Παραρτήματα, ότι η ετήσια κεντρική συνάντηση των Επαναπατρισμένων Πολιτικών Προσφύγων θα γίνει στον Αγιο Νικόλαο ΝΑΟΥΣΑΣ, στις 4 του Ιούλη. Πληροφορίες στα κατά τόπους παραρτήματα και στα τηλέφωνα του Κεντρικού Συμβουλίου: 5230.526 και 5230.534.

Τελευταίο μεροκάματο

Τραγικό θάνατο βρήκε χτες το πρωί ο 35χρονος σιδεράς Νικόλαος Μιμίκος,ενώ εργαζόταν με τον πατέρα του και τον αδερφό του σε διώροφη οικία, στην οδό Ιωνίας 33, στο Μενίδι.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, από άγνωστη αιτία, το θύμα έχασε τις αισθήσεις του, ενώ ανέβαζε κάγκελα στο μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου και έπεσε στο φρεάτιο του ασανσέρ, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν και οδήγησαν στον εισαγγελέα τον ιδιοκτήτη της οικοδομής, ενώ αναζητείται ο μηχανικός. Η οικογένεια του θύματος, όπως έγινε γνωστό, διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον κατηγορούμενο.

Κινδύνευσαν 40 εργάτριες

Το χάρο με τα μάτια τους είδαν 40 εργάτριες χτες στις 7 π.μ. λίγο έξω από την πόλη της Καβάλας, όταν στην οροφή του λεωφορείου που επέβαιναν προκειμένου να μεταφερθούν στη βιοτεχνία όπου και εργάζονται, "έπεσαν" αεραγωγοί που μετέφερε φορτηγό, το οποίο προηγούνταν, χωρίς, όπως αποδείχτηκε, να τηρούνται οι κανονισμοί ασφάλειας.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, το ατύχημα έγινε λόγω της μετατόπισης του φορτίου του φορτηγού, όταν αυτό προσέκρουσε πάνω σε βράχο που βρισκόταν στο πλάι του δρόμου. Τότε οι αεραγωγοί μετακινήθηκαν και κάποιοι από αυτούς έπεσαν στο μπροστινό μέρος του λεωφορείου με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 13 εργάτριες, τρεις εκ των οποίων σοβαρά. Οι τρεις γυναίκες θα παραμείνουν για κάποιο χρονικό διάστημα στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας όπου και νοσηλεύονται εκτός κινδύνου, ενώ στις υπόλοιπες παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν χωρίς κανένα πρόβλημα.

Αυτοκτόνησε διευθυντής τράπεζας

Τέλος στη ζωή του έθεσε ο διευθυντής του παραρτήματος της "Αλφα Τράπεζα Πίστεως" στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, Βασίλης Σιάτας,ένας από τα δεκάδες επενδυτές θύματα του χρηματιστή Ηλία Τεζαψίδη, που όπως πρόσφατα αποκαλύφτηκε υπεξαίρεσε εκατοντάδες εκατομμύρια από πελάτες του προσθέτοντάς τα στον προσωπικό του λογαριασμό.

Ο Β. Σιάτας είχε καταθέσει το πρωινό της Δευτέρας στον ανακριτή που έχει αναλάβει την πολύκροτη υπόθεση. Χτες όμως αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του πίνοντας ζιζανιοκτόνο, στο σπίτι του στο Πολύχρονο, μην αντέχοντας, όπως ο ίδιος έγραψε στο τελευταίο του σημείωμα, την ντροπή που του έφερε η όλη υπόθεση.

ΚΕΔΚΕ
Πρόγραμμα συναίνεσης

Συνάντηση με την υπουργό Εσωτερικών, Β. Παπανδρέου, θα έχουν την ερχόμενη βδομάδα τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ.

Κινούμενη στα χνάρια της προηγούμενης ηγεσίας και της πολιτικής της "αγαστής συνεργασίας με την κυβέρνηση" που αυτή καθιέρωσε, η νέα διοίκηση αποφάσισε χτες πως η όποια δράση της θα είναι σε πλήρη συντονισμό με την κυβέρνηση. Εδωσε δηλαδή τα διαπιστευτήριά της πως θα συνεχιστεί η απομάκρυνση του θεσμού από τον δημότη, ο οποίος μνημονεύεται μόνο σε προεκλογικές περιόδους. Πως, κατ' επέκταση, θα συμβάλει στα κυβερνητικά σχέδια μετατροπής των δήμων σε επιχειρήσεις.

Στην κατεύθυνση αυτή, η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ και τα υπόλοιπα μέλη - προσκείμενα σε ΝΔ και ΣΥΝ - θα συντάξει ένα σχέδιο δράσης, που βεβαίως θα συζητήσει με την αρμόδια υπουργό, μακριά από την πλειοψηφία των αιρετών.

ΠΕΑΕΑ - ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ
Επέτειος σύγκλησης Εθνικού Συμβουλίου

Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) οργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 27-6-99 στις 11 πμ,για να τιμήσει την 55η επέτειο της σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου, που συνήλθε στις Κορυσχάδες το 1944.

Παρακαλούνται τα Παραρτήματα να παραβρεθούν στην εκδήλωση. Η αναχώρηση των πούλμαν για το Καρπενήσι, θα γίνει το Σάββατο 26-6-99 στις 7.30 πμ.Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Τετάρτη 23-6-99, στα γραφεία της Ενωσης, Μαυροματαίων 12 - Αθήνα, τηλ: 8829.956 και 8831.368.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι ΕΑΜογενείς Οργανώσεις ΠΕΣΑΘΕΑ και ΠΕΑΤΑΘ (τηλ: 3220.183 και 5817.384).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ