ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Ιούνη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΒΕΝΕΤΙΑ
Ενα ελληνικό μνημείο - σύμβολο καταρρέει

Ενα ελληνικό σύμβολο στο εξωτερικό, ένα μνημείο 500 χρόνων καταρρέει, καθώς επί χρόνια έχει εγκαταλειφθεί από τα αρμόδια υπουργεία.Αναφερόμαστε στο καμπαναριό του ναού του Αγίου Γεωργίου στο "ponte dei Greci", το "γεφύρι των Ελλήνων", στο ιστορικό κέντρο της Βενετίας. Το καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου, του ναού που έχτισε το 1498 η πνευματικά και οικονομικά ακμάζουσα, τότε, Ελληνική Κοινότητα Βενετίας, ένα από τα ψηλότερα καμπαναριά της άλλοτε "Γαληνοτάτης", γέρνει χειρότερα και από τον Πύργο της Πίζας.Η κλίση του, λόγω της διάβρωσης του εδάφους από τα νερά του καναλιού που περνά από μπροστά του, έχει γίνει από καιρό εξαιρετικά επικίνδυνη και για το ίδιο το καμπαναριό και για τα - επίσης μακραίωνα - κτίρια που εφάπτονται απολύτως με αυτό.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας,το σπουδαιότερο ιστορικό, μορφωτικό και πολιτιστικό ελληνικό ίδρυμα που έχουμε στο εξωτερικό, αδυνατεί να εξασφαλίσει τα 40.000.000 δρχ. που απαιτούνται για τη στήριξη του καμπαριού, καθώς και η Ελληνική Κοινότητα (στην οποία "υπάγεται" θεσμικά και διαχειριστικά) είναι πλέον ολιγομελής και οικονομικά αδύνατη και τα 40 εκατομμύρια της ετήσιας κρατικής επιχορήγησής του μετά βίας καλύπτουν τα λειτουργικά του έξοδα.

Η ιστορικός, πρώην καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθήνας, καθηγήτρια Χρύσα Μαλτέζου,η οποία δέχτηκε να αναλάβει τη διεύθυνση του πολύπαθου τις τελευταίες δεκαετίες Ινστιτούτου, εγκαταλείποντας μια εξαιρετική ακαδημαϊκή καριέρα, επόμενα και τον κατά πολύ καλύτερο από το σημερινό μηνιαίο μισθό της, ζει με την καθημερινή αγωνία της πιθανότατης κατάρρευσης του καμπαναριού και την πίκρα της μη ανταπόκρισης των αρμοδίων υπουργείων στις αλλεπάλληλες εκκλήσεις της να δοθεί το μικροποσό των 40 εκατ. για τη διάσωση του καμπαναριού.

Οσοι από τους προσκεκλημένους στην Μπιενάλε Ελληνες δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν το Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας και είδαν όχι μόνο εκ του συστάδην το ελληνικό μνημείο, αλλά και όσοι ανέβηκαν στο καμπαναριό του Αγίου Μάρκου για να απολαύσουν τη θέα όλης της Βενετίας και αντίκρισαν το γερμένο καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου, ένιωσαν λύπη για το μνημείο και οργή για την περιφρόνησή του από τους κυβερνώντες.

Α. Ε.

"Σάλτο μορτάλε" στο "Αθήναιον"

Την "άγρια" κωμωδία του Αλαν Μπλιζντέιλ "Σάλτο Μορτάλε" θα παρουσιάζει το θέατρο "Αθήναιον".Πρόκειται για ένα έργο, που όπως είπε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο σκηνοθέτης της παράστασης Γρηγόρης Βαλτινός,"μπορεί να σηματοδοτήσει τον αιώνα που φεύγει και τον αιώνα που έρχεται. Μια τρελή κωμωδία, στην οποία ξεδιπλώνονται οι χαρακτήρες, ο τρόπος που οι άνθρωποι επικοινωνούν στην άγρια, απρόσωπη κοινωνία μας. Μια κοινωνία που μισεί τους πολίτες, αλλά και οι πολίτες τη μισούν. Είναι έργο άγριο αλλά και αστείο, γιατί μόνο με χιούμορ, γέλιο και σαρκασμό, μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς αυτήν την κατάσταση".

Ο Α. Μπλιζντέιλ γεννήθηκε το 1946 στο Λίβερπουλ και από το 1975 που εγκατέλειψε τη διδασκαλία έχει γράψει δύο μυθιστορήματα, ένα σενάριο ταινίας, μικρά νούμερα, έντεκα θεατρικά έργα, έξι τηλεοπτικά έργα και τέσσερα σίριαλ. Το "Σάλτο Μορτάλε" που γράφτηκε πριν έξι χρόνια, παρουσιάζει το περβάζι μιας πολυκατοικίας όπου έχουν σκαρφαλώσει κάποιοι άνθρωποι, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Αλλος για να κλέψει, άλλος για να αυτοκτονήσει, άλλος γιατί τον κυνηγούν, κάποιος λόγω έρωτα κι ένας πυροσβέστης γιατί νομίζει ότι όλοι θέλουν να αυτοκτονήσουν και αυτός πρέπει να τους σώσει. Ολοι είναι χαρακτηριστικά "δείγματα" όλων των κοινωνικών στρωμάτων.

Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Ελενας Ακρίτα και σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα.Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Γιάννης Βούρος, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Γιώργος Παρτσαλάκης, Τάνια Τρίπη, Τάσος Χαλκιάς, Περικλής Αλμπάνης, Αρτό Απαρτιάν, Σταύρος Νικολαϊδης, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος.

Σημειώνουμε ότι στην παράσταση παρεμβάλλεται ένα βίντεο, το οποίο παρουσιάζει όσα συμβαίνουν επί σκηνής ως να συνέβαιναν στην πραγματικότητα. Στο βίντεο παρουσιάζονται οι: Ελ. Ακρίτα, Ελ. Γερασιμίδου, Μ. Καβογιάννη, Γ. Μπέζος, Χρ. Ρώπα.

Θέατρο - πανηγύρι για παιδάκια

"Ποιος δε θα 'ρθει να δει/ να χορέψει μαζί/ λυκάκι να ντυθεί;/ τραγουδάκια να πει;". Θα 'χει "και τα τρία γουρουνάκια/ και το Ρούνι το χοντρό, /καραμούζες και μαράκες, σάμαλι και παγωτό!". Για ποιους, από ποιους, τι και πού όλα αυτά; Μα, για τα παιδιά, από τη "Λέσχη - Εικαστικά Εργαστήρια" της ζωγράφου και εκπαιδευτικού Μάτως Ιωαννίδου,στην οδό Μυκάλης 26, στον Κεραμεικό,που το ερχόμενο Σάββατο στις 8.30 μμ, θα παρουσιάσει μια πανηγυριώτικη παράσταση με μουσικές, τραγούδια, σκηνικά, κοστούμια, μάσκες φτιαγμένα όλα από μαθητές της "Λέσχης" και ...παγωτά. Το έργο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραμύθια των παιδιών. "Τα τρία μικρά λυκάκια" του Ευγένιου Τριβιζά.

Η προσέλευση θα είναι ελεύθερη. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 34.13.045, καθημερινά 10.30 -2 μ.μ. και 6 - 9 μ.μ.

"Πινελιές" από ταινίες

Μετά την Ελλάδα, το Λονδίνο, το Παρίσι και τη Βενετία, η έκθεση "Ζωγραφική στον Κινηματογράφο - Οι γιγαντοαφίσες της συλλογής Hellaffi",ταξιδεύουν, για πρώτη φορά, στη Γερμανία. Από τις 23 Ιουνίου έως τις 18 Ιουλίου θα φιλοξενηθούν στο Μόναχο, στο Γερμανικό Μουσείο Τεχνολογίας. Συμπαραστάτης αυτής της παρουσίασης είναι το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού,ενώ η έκθεση συμπίπτει με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μονάχου,που οργανώνεται στο ίδιο χρονικό διάστημα στη βαυαρική πρωτεύουσα.

"Η έκθεση", ανέφερε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου η υπουργός Πολιτισμού Ελ. Παπαζώη, "περιλαμβάνει έργα μοναδικά, που με την αισθητική τους ποιότητα κόσμησαν το ελληνικό αστικό τοπίο μετά το 1950".

Πρόκειται για αφίσες - έργα τέχνης, που έγιναν με μεράκι και μαστοριά από σημαντικούς μας καλλιτέχνες. Καλλιτέχνες, που χωρίς να έχουν δει προηγουμένως την ταινία και, με μόνη έμπνευση κάποιες μαυρόασπρες φωτογραφίες με σκηνές από το έργο, ζωγράφιζαν με μεγάλη ταχύτητα, τις γιγαντοαφίσες για τις εισόδους των κινηματογράφων, πολλές φορές 10 - 12 μέτρων μήκους. Στο Μόναχο, εκτός από τις γιγαντοαφίσες, θα εκτεθούν μακέτες και λιθόγραφες αφίσες της περιόδου 1950 - 1975.

"Ασφυκτιά" το Φεστιβάλ Κασσάνδρας

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Μικρότερο αλλά ποιοτικότερο υπολογίζεται να είναι το φετινό Φεστιβάλ Κασσάνδρας που θα γίνει από τις 30 Ιούνη έως τις 28 Αυγούστου στη Χαλκιδική. Στα πλαίσιά του θα παρουσιαστούν συναυλίες, παραστάσεις και αφιερώματα στη ζωή και το έργο ανθρώπων της Τέχνης και των Γραμμάτων.

Οι διοργανωτές επιχειρούν "βαθιές τομές" στην οργάνωση και στους κύκλους των εκδηλώσεων, ενώ για πρώτη φορά υιοθετούν περιφερειακούς θεσμούς, "εξάγοντας" το Φεστιβάλ σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας αλλά και στην Αθήνα.

Ενδεικτική της διάθεσης των διοργανωτών η απόφασή τους να αρχίσουν οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, στις 30 του Ιούνη, με μεγάλη συναυλία του Τζέιμς Μπράουν στο "Νταμάρι" Τριανδρίας. Η συναυλία την επόμενη μέρα θα παρουσιαστεί και στο Λυκαβηττό.

Ανοιχτή πληγή, όμως, για το Φεστιβάλ παραμένει η αδιαφορία του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού. Οπως κατήγγειλαν οι οργανωτές, το ΥΠΠΟ δεν έχει, ακόμα, δώσει την επιχορήγηση του περσινού φεστιβάλ, την οποία είχε προϋπογράψει προκειμένου να καλυφτούν τα υπάρχοντα χρέη.

Στο θέατρο Λυκαβηττού,σήμερα στις 9.30 το βράδυ, οι "Ρέζιντανς" από το Σαν Φρανσίσκο δίνουν μια ξεχωριστή παράσταση που συνδυάζει τον ηχητικό παραλογισμό, με τη θεατρική ερμηνεία. Καλλιτέχνες και μουσικοί, στο σύνολό τους 30 άτομα, αποτελούν το συγκρότημα και 10 από αυτούς εμφανίζονται επί σκηνής.

  • Την "Αντιγόνη" του Σοφοκλή θα παρουσιάσει η θεατρική ομάδα "Αιχμή",σήμερα στις 9 το βράδυ, στο Αλσος της Κηφισιάς. Τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν για κοινωφελή σκοπό.
"Διδάκτορας" ο Θ. Αγγελόπουλος

Σε επίτιμο διδάκτορά του ανακήρυξε χτες, σε επίσημη τελετή, το Πανεπιστήμιο της Ναντέρ (Paris Χ), τον Θόδωρο Αγγελόπουλο.Η τιμή αυτή στο διάσημο σκηνοθέτη προτάθηκε από το γαλλικό πανεπιστήμιο και έγινε με χαρά αποδεκτό από το υπουργείο Εθνικής Παιδείας, Ερευνας και Τεχνολογίας της Γαλλίας. Την απονομή του διπλώματοςν στο Θ. Αγγελόπουλο προλόγισε ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ναντέρ Αντρέ Λεγκράν,ενώ τον τιμώμενο προσφώνησε η αντιπρόεδρος επί των Μορφωτικών Υποθέσεων Νικόλ Ντιμπουά.

Στην αντιφώνησή του, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος τόνισε ότι "τιμώντας έναν σκηνοθέτη το Πανεπιστήμιο τιμά τον κινηματογράφο" και αναφερόμενος στην κινηματογραφική του διαδρομή είπε: "Πέρασαν τριάντα σχεδόν χρόνια από την πρώτη ταινία. Παραφράζοντας τον Ελιοτ, θα μπορούσα να πω, "Να 'μαι λοιπόν πιο πέρα, πιο μακριά από του δρόμου τα μισά... Τα χρόνια μου σπαταλημένα τα πιο πολλά ανάμεσα σε θυμούς της Ιστορίας, πασχίζοντας ακόμα να μάθω χρησιμοποιώ εικόνες...".

Εικαστική Θεσσαλονίκη

Μέχρι τις 19/6 στην γκαλερί "Τερρακόττα" (Χρυσ. Σμύρνης 13 και Μητροπόλεως, Θεσσαλονίκη), φιλοξενείται η έκθεση "Νέοι δημιουργοί".Εκθέτουν οι: Χρήστος Αλαβέρας, Γεωργία Κολαξή, Βίνια Κονταξάκη, Ελένη Μιχαλακοπούλου, Χριστίνα Νάκου, Κασσιανή Τσακιρίδη, Κώστας Τσώλης, Δημήτρης Χρηστίδης.

  • Στις 23/6 εγκαινιάζεται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, η έκθεση "Αποκαλύπτοντας ένα λαό: Σύγχρονη τέχνη στα Βαλκάνια".Συμμετέχουν καλλιτέχνες από Βουλγαρία, Ελλάδα, Ρουμανία, Τουρκία. Την Ελλάδα εκπροσωπούν οι βορειοελλαδίτες: Φ. Καριωτέκη, Δ. Ξόνογλου, Στ. Παναγιωτάκης, Ξ. Σαχίνης.Η έκθεση (έχει ήδη παρουσιαστεί στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία) θα ταξιδέψει και στη Γαλλία.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ