ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Ιούνη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Διευρύνεται η σύγκρουση...

ΚΑΡΓΚΙΛ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ινδικά στρατεύματα συνέχιζαν χτες την προσπάθειά τους να αποκόψουν τις γραμμές ανεφοδιασμού των "εισβολέων" από το Πακιστάν, παράλληλα προς τις άγριες μάχες στα υψίπεδα του Κασμίρ που συνεχίζονται.

Στο Μπάταλικ, τον ανατολικό τομέα της ζώνης όπου διεξάγεται ο "περίπου πόλεμος" στο Κασμίρ, οι Ινδοί στρατιώτες προσπαθούσαν να κυκλώσουν τους εισβολείς. Σύμφωνα με αξιωματούχους, οι γραμμές ανεφοδιασμού τους ξεκινούν από το Πακιστάν, και αξιοποιούνται μουλάρια, γιακ και χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής, που ξέρουν το πεδίο.

Στο μεταξύ χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής συνέχιζαν να εγκαταλείπουν τις εστίες τους καθώς ο Ινδικός κι ο Πακιστανικός στρατός ενίσχυαν τις δυνάμεις τους με τανκς, μηχανοκίνητο πυροβολικό και αεροσκάφη.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, είχε την Τρίτη 20λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πακιστανό πρωθυπουργό, Ναουάζ Σαρίφ, και σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές κάλεσε τον τελευταίο να "αποσύρει τους στρατιώτες του" που έχουν περάσει τη Γραμμή Ελέγχου (Line of Control). Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Πι Τζέι Κρόλεϊ, τόνισε από την Ουάσινγκτον πως (ο Αμερικανός Πρόεδρος) "αν δεν αποσυρθούν οι δυνάμεις από τη Γραμμή ελέγχου", δε βλέπει πιθανότητες προόδου. Μία ημέρα πριν, ο Κλίντον είχε κάνει ένα παρόμοιο τηλεφώνημα στον Ινδό πρωθυπουργό, Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, καλώντας τον να "επιστρέψει στις ειρηνευτικές συνομιλίες" που είχαν προωθηθεί νωρίτερα εφέτος.

Η στάση του Κλίντον έμοιαζε περισσότερο "επικλινής", σχολίαζαν πολιτικοί αναλυτές, από τη συνήθη "ισορροπημένη" του πολιτική. Φαίνεται πως η αμερικανική πλευρά έχει κατανοήσει ότι η εισβολή των αυτονομιστών και των Αφγανών στο Κασμίρ δημιουργεί ένα πολύ επικίνδυνο περιβάλλον...

Η πακιστανική πλευρά αρνείται ότι οι δυνάμεις της μετέχουν στη σύγκρουση - παρά τις επαναλαμβανόμενες περί του αντιθέτου κατηγορίες από το Νέο Δελχί - και ισχυρίζεται πως πρόκειται για "μαχητές της ελευθερίας", Μουσουλμάνους από το Κασμίρ. "Οι Αμερικανοί δεν ξέρουν την κατάσταση στο θέατρο των επιχειρήσεων. Εμείς παραμένουμε στη δική μας πλευρά των συνόρων", είπε ο Ταγματάρχης Ρασίντ Κερέσι. Ομως ο ίδιος ο Πακιστανικός υπουργός Εξωτερικών, Σαρτάι Αζίζ, στο Ισλαμαμπάντ είπε αντίθετα (κατά το "Reuters") πως "και οι δύο πλευρές" παραβιάζουν τη Γραμμή Ελέγχου!

Οι ίδιοι οι αντάρτες (που πολλοί κατηγορούν ότι "έχουν άμεση σχέση" με την ISI, την υπηρεσία Πληροφοριών του Πακιστάν) διαψεύδουν ότι "μπήκαν στο Κασμίρ μετά από συνεννόηση με την κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ" και απορρίπτουν κάθε "ειρηνευτική συνομιλία"...

"Οι αντάρτες δε βρίσκονται υπό τον έλεγχο μας" είπε ο Σαρτάι Αζίζ και πρόσθεσε ότι και η Ινδία "έπρεπε να σεβαστεί την αποστρατικοποιημένη ζώνη" στην περιοχή του Κασμίρ (αντιστρέφοντας το Ινδικό επιχείρημα).

Ο Αμερικανός πρόεδρος πίεσε το Πακιστάν να αποσύρει τους αντάρτες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι την ευθύνη για τον τερματισμό της διένεξης έχει το Πακιστάν. Αλλά ο Αζίζ έδωσε μια διαφορετική ερμηνεία: Κλίντον και Σαρίφ τάχτηκαν υπέρ διπλωματικής επίλυσης του προβλήματος. "Ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε τον πόλεμο και να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση είναι ο διάλογος και αυτό είναι που και ο πρόεδρος Κλίντον τονίζει".

Η Ινδική πλευρά εκτιμά ότι 600 εισβολείς παραμένουν σε ορεινές θέσεις, και υποστηρίζονται από 3.000 Πακιστανούς.

104 στρατιώτες νεκροί, σύμφωνα με Ινδούς αξιωματούχους, είναι οι απώλειες μέχρι στιγμής - ή άλλη πλευρά τους ανεβάζει σε "πάνω από 300" - και 300 νεκροί από τους εισβολείς. Οι πληροφορίες αυτές δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν.

Η Ινδία κατηγόρησε και πάλι χθες το Πακιστάν πως "παραβίασε τη Συνθήκη της Γενεύης" βασανίζοντας πέντε στρατιώτες και έναν πιλότο μέχρι θανάτου, και απαίτησε την "τιμωρία των ενόχων".

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ - Ν. ΚΟΡΕΑ
Σχετική ηρεμία μετά την ένταση

ΠΙΟΝΓΚ ΓΙΑΝΓΚ - ΣΕΟΥΛ.-

Σε απόσταση από την αμφισβητούμενη ζώνη της Κίτρινης Θάλασσας έμειναν, χθες, τα πολεμικά πλοία, τόσο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας όσο και της Νότιας Κορέας, ένα εικοσιτετράωρο μετά τη βύθιση μιας βορειοκορεατικής τορπιλακάτου από νοτιοκορεατικά πυρά στην περιοχή.

Η Επιτροπή Ενοποίησης της Πατρίδας, που είναι υπεύθυνη εκ μέρους της Πιονγκ Γιανγκ για τις επαφές με τη Νότια Κορέα, ανακοίνωσε, χθες μέσω του κρατικού ραδιοφώνου, ότι "εξαιτίας της τεταμένης κατάστασης, διακόπτουμε τις επαφές με κάθε Νοτιοκορεάτη στην πρωτεύουσα Πιονγκ Γιανγκ μέχρι νεότερης σχετικής κοινοποίησης". Η ανακοίνωση της βορειοκορεατικής επιτροπής δεν αναφέρεται καθόλου στο κατά πόσο θα πραγματοποιηθεί ή όχι η προγραμματισμένη, για τη Δευτέρα, διμερής κυβερνητική συνάντηση, στο Πεκίνο. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης πρόκειται να συζητηθούν τρόποι ενίσχυσης της βοήθειας προς τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας για την καταπολέμηση του λιμού που μαστίζει τη χώρα, τα τελευταία χρόνια, και τρόπο επανένωσης των οικογενειών που χάθηκαν κατά τον κορεατικό πόλεμο.

Με σχετική ηρεμία έγινε αποδεκτή η ανακοίνωση στη Σεούλ, όπου το υπουργείο Ενοποίησης εκτιμούσε ότι πρόκειται περισσότερο για μια συμβολική κίνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας παρά για μία απαγόρευση ή κλιμάκωση της έντασης. Σύμφωνα, πάντα, με την ανακοίνωση του νοτιοκορεατικού υπουργείου, η διακοπή των επαφών αφορά μόνο την περιοχή της βορειοκορεατικής πρωτεύουσας και όχι την υπόλοιπη χώρα, ενώ κυριαρχούσε η εντύπωση ότι η συνάντηση στο Πεκίνο θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, χιλιάδες Νοτιοκορεάτες τουρίστες αλλά και επιχειρηματίες βρίσκονται, ήδη, στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας και δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα στις μετακινήσεις ή στις επαφές τους εκεί, παρά την ένταση που δημιουργήθηκε στην Κίτρινη Θάλασσα, τα ξημερώματα της Δευτέρας.

ΙΤΑΛΙΑ
Μετεκλογικές δονήσεις

ΡΩΜΗ.-

Τελικά ουδείς δεν πρέπει να έμεινε ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το ανακατεμένο πολιτικό φάσμα της γείτονος δείχνει να έχει πολλές ανησυχίες, ενώ περισσότερη... φαγούρα παρουσιάζεται στα κόμματα του φερόμενου "ως ευρέως φάσματος της κεντροαριστεράς", αλλά και όχι μόνο.

Από την Τρίτη το απόγευμα αρκετοί ηγέτες άρχισαν ένας ένας να δηλώνουν παραίτηση. Πρώτος από όλους ο πρόεδρος των "Πρασίνων" Λουίτζι Μανκόνι,ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί, αφού το κόμμα του κατάφερε να αποσπάσει το μοναδικά χαμηλό 1,8%. Ακολούθησε ο ηγέτης του "Λαϊκού Κόμματος" Φράνκο Μαρίνι,που ανακοίνωσε την πρόσθεσή του να παραιτηθεί, ενώ κάτι ανάλογο έπραξε και ο Τζιανφράνκο Φίνι,πρόεδρος της "Εθνικής Συμμαχίας", αφήνοντας ωστόσο το κόμμα του να αποφασίσει αν θα του ανανεώσει την εμπιστοσύνη του, ενώ ήδη πολλές φωνές στη "Λέγκα του Βορρά" θέτουν τον Ουμπέρτο Μπόσι υπό αμφισβήτηση.

Δεν ξεφεύγει από αυτό το γενικό "σεισμικό πλαίσιο" και το κόμμα των "Δημοκρατικών της Αριστεράς". Προβληματισμός, ανησυχία, αυτοκριτική είναι τα συναισθήματα που διατρέχουν τη σκέψη της ηγεσίας των "Δημοκρατικών" που δεν κρύβει την απογοήτευσή της για το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, παρά το γεγονός ότι οι τοπικές εκλογές - που διεξήχθησαν την ίδια ημέρα - είχαν θετικό αποτέλεσμα για αυτούς. Το κυριότερο μήνυμα των Ιταλών ψηφοφόρων ήταν αποδοκιμασία στην κυβερνητική πολιτική και το "καμπανάκι" του κινδύνου ήχησε δυνατά, μεταφέροντας ένα σαφές μήνυμα δυσαρέσκειας του εκλογικού σώματος απέναντι στο μεγαλύτερο κόμμα του κεντροαριστερού κυβερνητικού συνασπισμού.

Η εκλογική πανωλεθρία, το περίπου 17,5% έναντι του 21% των βουλευτικών εκλογών, επιβεβαίωσε δραματικά τις δυσκολίες και τις αντιφάσεις που βίωνε το κόμμα τον τελευταίο χρόνο. Μια αρνητική πορεία, που προσπάθησε να ανατρέψει, αλλά μάταια μέχρι τώρα, ο νέος γραμματέας των "Δημοκρατικών της Αριστεράς", Βάλτερ Βελτρόνι. Γι' αυτό και χωρίς να τίθεται θέμα "αποκεφαλισμών" και παραιτήσεων στην ηγεσία, επιχειρείται αποσαφήνιση των αιτιών της ήττας σε συνδυασμό με την αναζήτηση νέων στρατηγικών. Και ο Βελτρόνι τονίζει: "Δε σταθήκαμε ικανοί να ανανεωθούμε".

"Χρειάζεται ένα αληθινό συνέδριο του κόμματος", επιμένουν τώρα πολλές φωνές. Ετσι, ενώ πριν από τις εκλογές η πιθανότητα διεξαγωγής συνεδρίου τοποθετούνταν γενικά στους πρώτους μήνες του 2000, τώρα, κατά γενική παραδοχή, αυτό κρίνεται αναγκαίο να διεξαχθεί το συντομότερο δυνατόν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες "συνταγή επιβίωσης" του Βελτρόνι τώρα περιλαμβάνει τον Ρομάνο Πρόντι και αφορά μια νέα "Ελιά". Γι' αυτό και ο γραμματέας των "Δημοκρατικών της Αριστεράς" απηύθυνε έκκληση προς τον πρώην πρωθυπουργό να διαλύσει το κόμμα του αφού δε χρειάζεται άλλο ένα κομματίδιο", και να επιλέξει είτε να συνενώσει το Κέντρο, είτε να συμμετάσχει σε ένα μεγάλο ρεφορμιστικό κόμμα.

ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Εμπλοκή στις διπλωματικές τους σχέσεις

ΤΑΣΚΕΝΔΗ - ΑΓΚΥΡΑ.-

Ψυχρότητα έχει δημιουργηθεί στις διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας και του Ουζμπεκιστάν και μάλιστα χθες η Αγκυρα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της για διαβουλεύσεις στην Αγκυρα. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση της Τασκένδης διέταξε την άμεση παύση της λειτουργίας όλων των τουρκικών σχολείων στο Ουζμπεκιστάν και ζήτησε από τους 340 Ουζμπέκους φοιτητές που σπουδάζουν στα τουρκικά πανεπιστήμια να επιστρέψουν τάχιστα στην πατρίδα τους. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Σερμέτ Ατατσανλί, υπογράμμισε ότι δεν έχει αποφασιστεί αν και πότε θα επιστρέψει ο Τούρκος πρεσβευτής στην Τασκένδη.

Η ηγεσία του Ουζμπεκιστάν κατηγορεί την Αγκυρα ότι υποστηρίζει πολιτικά ομάδες ισλαμιστών τρομοκρατών, οι οποίες πραγματοποίησαν σειρά βομβιστικών επιθέσεων τον περασμένο Φλεβάρη και προκάλεσαν το θάνατο 13 ανθρώπων. Μάλιστα, σε μία από αυτές τις επιθέσεις στόχος έγινε και ο Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Καρίμοφ. Η Τουρκία, από την πλευρά της, απορρίπτει τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με τις επιθέσεις και με την αντιπολίτευση. Εντούτοις, δύο από τους υπόπτους που κατονόμασε η Τασκένδη, τους εξέδωσε, τελικά, τον περασμένο μήνα και υπογράμμισε ότι η παρατεταμένη καθυστέρηση στην ικανοποίηση του ουζμπεκικού αιτήματος προκλήθηκε από την αίτηση που κατέθεσαν οι δύο ύποπτοι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Εναν τρίτο ύποπτο, ο οποίος έχει τουρκική υπηκοότητα, αρνείται να τον εκδώσει καθώς της απαγορεύεται από την τουρκική νομοθεσία.

Ινδός στρατιώτης σε περιπολία στο Ντρας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ