ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Ιούνη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ελληνες δουλέμποροι κρατούνται στην Τουρκία

Στα χέρια των τουρκικών αρχών βρίσκονται από προχτές δύο Ελληνες δουλέμποροι, που αποτελούν το πλήρωμα της ελληνικής θαλαμηγού "ΝΙΚΗ Λ" νηολόγιο 191 Λαυρίου, με την οποία μετέφεραν 46 λαθρομετανάστες προς την Ελλάδα. Το πλαστικό σκάφος μήκους 15 μέτρων εντοπίστηκε προχτές στις 22.45 τη νύχτα 300 μέτρα νότια από το ακρωτήριο Τεκίρ Μπουρνού του Κουσάντασι.

Το "ΝΙΚΗ Λ", σύμφωνα με το πρακτορείο "Ανατολή",ξεκίνησε από τον Πειραιά, πήγε στην Τουρκία όπου επιβίβασε 44 Πακιστανούς και 2 Ιρακινούς από ερημική ακτή στα τουρκικά παράλια και θα επέστρεφε στην Ελλάδα. Οι δύο Ελληνες Τζέρι Μουγιάς και Κρις Καραγιάννης, που αποτελούσαν το πλήρωμα του σκάφους, θα καταδικαστούν σε χρηματικό πρόστιμο 158.000 λιρών και θα απελαθούν από την Τουρκία. Χτες, από ηλεκτρονικό μητρώο που διαθέτει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, εντοπίστηκε ο ιδιοκτήτης του σκάφους Νικόλαος Λαγογιάννης, ο οποίος ανέφερε ότι το είχε παραχωρήσει στον 60χρονο Λευτέρη Μούγια ο οποίος και έχει συλληφθεί. Οπως αναφέρθηκε από τις τουρκικές Λιμενικές Αρχές, το πέρασμα από την τουρκική ακτή στην Ελλάδα κόστισε στον καθένα από τους 46 ανθρώπους 2.500 δολάρια.Χτες το απόγευμα, το υπουργείο Εξωτερικών και μετά από συνεννόηση με τον Ελληνα πρόξενο στη Σμύρνη, επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για υπόθεση δουλεμπορίας. Στη σύλληψη των δύο Ελλήνων από τις τουρκικές αρχές αναφέρθηκε χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, σημειώνοντας ότι οι άνθρωποι που επέβαιναν στο σκάφος "ΝΙΚΗ Λ" "δε νομίζω ότι ήταν περιηγητές". Ανέφερε ακόμα ότι: "Αν πραγματικά έτσι έχουν τα πράγματα, όπως φανερώνουν οι ενδείξεις, είναι καλό το ότι επιτέλους οι τούρκικες αρχές παρενέβησαν και σταμάτησαν την είσοδο λαθρομεταναστών στην Ελλάδα".

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Φερέφωνο της κυβερνητικής πολιτικής το ΔΣ

Με δεδομένη εκ των προτέρων την απουσία των πέντε από τους 15 εκλεγμένους στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Νομού Θεσσαλονίκης, συγκροτήθηκε σε σώμα με την παρουσία του αντινομάρχη Παιδείας κ. Νικολάκαρου. Οι πέντε εκλεγμένοι Ιωαννίδου Μαρία,Καγιαλή Ελλη,Μονοπόρτη Βασιλική,Σαββίδου - Σουρβά Χάιδω και Σκούφας Αποστόλης,είχαν ενημερώσει πως δε θα μπορούσαν να παραβρίσκονται στη συνεδρίαση της Δευτέρας που είχε οριστεί για τις 12 το μεσημέρι, επειδή εργάζονταν και ζήτησαν το Συμβούλιο να γίνει την Παρασκευή. Παρά τη διαβεβαίωση που έλαβαν από τον εκπρόσωπο των συμβούλων της πλειοψηφίας, τελικά τη Δευτέρα το ΔΣ της Ομοσπονδίας συγκροτήθηκε σε σώμα χωρίς καμιά προειδοποίηση.

Οι πέντε εκλεγμένοι που μεθοδευμένα αποκλείστηκαν, καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωσή τους το σκόπιμο αποκλεισμό τους από τη διαδικασία συγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Γονένων και Κηδεμόνων του νομού και επιφυλάσσονται για κάθε νόμιμη ενέργεια.

Στόχος του αποκλεισμού τους, όπως αναφέρουν είναι να μετατραπεί η Ομοσπονδία σε σφραγίδα, φερέφωνο της Νομαρχίας και της κυβερνητικής πολιτικής. Αναλυτικά αναφέρουν: "Καταγγέλλουμε τους πλειοψηφήσαντες συμβούλους κ. Παλάτο Γεώργιο και κ. Παπαδόπουλο Σάββα που σε αγαστή συνεργασία με τον αντινομάρχη Παιδείας κ. Νικολάκαρο μεθόδευσαν αυτήν την παράνομη και αντιδημοκρατική πράξη. Δηλώνουμε ότι είναι βαθιά γελασμένοι εάν πιστεύουν ότι με τέτοιες ενέργειες μπορούν να εμποδίσουν την προσπάθειά μας για λειτουργία της Ομοσπονδίας προς όφελος της επίλυσης των μεγάλων προβλημάτων της Παιδείας".

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού, αδελφό και θείο

ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΓΕΩΡΓΟΥΛΑ

ετών 78

κηδεύουμε σήμερα Πέμπτη 17.6.99 και ώρα 4 μ.μ. από τον Ιερό Ναό του Κοιμητηρίου Βύρωνος.

Η σύζυγος: Αγόρω

Τα παιδιά του: Λίτσα και Μανώλης, Γιάννα και Κώστας, Κώστας και Λίντα, Ελένη, Δημήτρης

Τα εγγόνια του. Τα αδέλφια του. Τα ανίψια του. Οι λοιποί συγγενείς

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Την Κυριακή 20.6.99 και ώρα 9.30 π.μ. τελούμε 40ήμερο μνημόσυνο εις τον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου Ανω Γλυφάδας υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού και θείου

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΙΜΟΓΙΑΝΝΗ

Η σύζυγος: Χρυσούλα.

Τα τέκνα: Ελένη και Dabid, Αγγελική και Αρης, Στέλλα και Παναγιώτης.

Τα εγγόνια. Τα αδέλφια. Τα ανίψια

Οι λοιποί συγγενείς

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Αποκαλυπτήρια μνημείου

Ο Δήμος ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ προσκαλούν τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και όλο το λαό του δήμου, την Κυριακή 20 - 6 - 99 στις 6.30 μ.μ.,στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Εθνικής Αντίστασης, που βρίσκεται στην πλατεία Ρήγα Φεραίου (συμβολή οδών Δημοκρατίας και Μπίμπιζα).

Συνάντηση πολιτικών προσφύγων

Το ΚΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) γνωστοποιεί σε όλα του τα Παραρτήματα, ότι η ετήσια κεντρική συνάντηση των επαναπατρισμένων πολιτικών προσφύγων θα γίνει στον Αγιο Νικόλαο ΝΑΟΥΣΑΣ, στις 4 του Ιούλη. Πληροφορίες στα κατά τόπους Παραρτήματα και στα τηλέφωνα του Κεντρικού Συμβουλίου: 5230.526 και 5230.534.

Η ευθύνη στον οδηγό

Δε δικαιούται αποζημίωσης από τον εκμισθωτή αυτοκινήτου ο χρήστης του που έπεσε θύμα τροχαίου ατυχήματος. Αυτό έκρινε ο Αρειος Πάγος και απέρριψε αίτηση αναίρεσης Γερμανού τουρίστα, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά το 1991 ενώ επέβαινε σε νοικιασμένη μοτοσικλέτα, που προσέκρουσε σε τοίχο με ευθύνη του οδηγού της. Ο τουρίστας ζητούσε να αναιρεθεί εφετειακή απόφαση που απέρριπτε την αγωγή του κατά της εταιρίας, η οποία του είχε νοικιάσει τη μοτοσικλέτα. Σύμφωνα όμως με τον Αρειο Πάγο, ο μισθωτής ΙΧ δε βρίσκεται σε σχέση υπηρεσίας ή εξάρτησης από τον εκμισθωτή, γιατί η χρήση γίνεται για δικό του λογαριασμό. Συνεπώς δεν μπορεί να αξιώνει την καταβολή αποζημίωσης σε περίπτωση ατυχήματος.

"ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ"
Ταλαιπωρία λόγω... ασφάλειας

Λόγοι ασφάλειας επέβαλαν τη ματαίωση της προχτεσινής προγραμματισμένης πτήσης της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" με προορισμό το Γιοχάνεσμπουργκ και 90 επιβάτες, ανακοίνωσε χτες η εταιρία, με αφορμή τη διάσταση που πήρε το θέμα σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η πτήση δεν έγινε στον προγραμματισμένο χρόνο, λόγω βλάβης στη "μονάδα ελέγχου κλίσεως" του αεροσκάφους. Η βλάβη δεν ήταν δυνατόν να αποκατασταθεί και έτσι αποφασίστηκε, με καθυστέρηση σχεδόν 20 ωρών (;), η πτήση να γίνει με άλλο αεροπλάνο, το οποίο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΑ, παρουσίασε βλάβη στο "σύστημα ελέγχου καλής λειτουργίας των ενδεικτικών λυχνιών και των οργάνων των κινητήρων". Παρά τις προσπάθειες των τεχνικών, η βλάβη δεν αποκαταστάθηκε και έτσι οι επιβάτες διανυκτέρευσαν σε ξενοδοχείο και αναχώρησαν χτες για τον προορισμό τους, μέσω Λονδίνου και καθυστέρηση 30 ωρών!

Οι αρμόδιοι της ΟΑ, με την ανακοίνωσή τους, εκφράζουν τη λύπη τους για την ταλαιπωρία των επιβατών, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η "ασφάλεια της πτήσης επέβαλλε τη ματαίωσή της".

ΠΕΑΕΑ - ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ
Επέτειος σύγκλησης Εθνικού Συμβουλίου

Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) οργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 27 - 6 - 99 στις 11 π.μ.,για να τιμήσει την 55η επέτειο της σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου, που συνήλθε στις Κορυσχάδες το 1944. Παρακαλούνται τα Παραρτήματα να παραβρεθούν στην εκδήλωση. Η αναχώρηση των πούλμαν για το Καρπενήσι θα γίνει το Σάββατο 26 - 6 - 99 στις 7.30 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Τετάρτη 23 - 6 - 99, στα γραφεία της Ενωσης, Μαυρομματαίων 12 - Αθήνα, τηλ: 8234.296 και 8831.368. Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι ΕΑΜογενείς Οργανώσεις ΠΕΣΑΘΕΑ (δωρεάν για τα μέλη) και ΠΕΑΤΑΘ (τηλ: 3220.183 και 5817.384).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ