ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Ιούνη 1999
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΜΠΑΣΚΕΤ
Στην τελική ευθεία

Μόλις τέσσερις μέρες απέμειναν για την έναρξη του φετινού Ευρωμπάσκετ της Γαλλίας και κάπου τόσες είναι και οι προπονήσεις που απομένουν στην τεχνική ηγεσία της Εθνικής ομάδας να διορθώσει τις τελευταίες λεπτομέρειες πριν ριχτεί στη μάχη για τη διάκριση. Συνολικά σε επτά επίσημες δοκιμασίες που έδωσε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πέτυχε πέντε νίκες και μόλις δυο φορές γνώρισε την ήττα από τη Σλοβενία στο τουρνουά της Ούλεβα και από την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γιουγκοσλαβία προχθές με 66 - 68. Οσον αφορά τον αγώνα με τους "πλάβι", η Εθνική μας είχε την ευκαιρία να πάρει μια νίκη που θα είχε και ιστορική σημασία καθώς θα ήταν η πρώτη μετά από 12 χρόνια. Παρ' όλα αυτά όμως, η ομάδα έδειξε ότι είναι έτοιμη να ταξιδέψει στη Γαλλία. Αρκεί βέβαια να διορθωθούν και οι τελευταίες αδυναμίες που παρουσιάζει στην επίθεση, καθώς και να μειώσουν τα λάθη, αφού στο φιλικό με τους "πλάβι" ούτε λίγο ούτε πολύ έφθασαν τα 20.

"Εχουμε το χρόνο να διορθώσουμε τις αδυναμίες μας που εστιάζονται κυρίως στην επίθεση. Θα πρέπει να βρούμε κάποιες λύσεις ώστε να αυτοματοποιήσουμε το παιχνίδι μας, κάτι που θα δώσει το δικαίωμα να εισπράξουμε μεγαλύτερη παραγωγικότητα στην επίθεση", τόνισε ο Κώστας Πετρόπουλος που δεν παρέλειψε για μια ακόμη φορά να αναφερθεί στο θέμα του Ευθύμη Ρεντζιά. "Θα τον περιμένουμε μέχρι την τελευταία στιγμή και γι' αυτό ακόμη δεν έχει βγει η δωδεκάδα".

Ντέρμπι στο Κύπελλο

Νωρίς νωρίς θα αρχίσουν να διασταυρώνουν τα ξίφη τους ΑΕΚ και Ολυμπιακός, αφού τα τερτίπια της χθεσινής κλήρωσης του Κυπέλλου Ελλάδας έφερε τις δυο ομάδες αντιμέτωπες στην πρώτη αγωνιστική της Β φάσης που θα διεξαχθεί την 1 Σεπτέμβρη. Υπενθυμίζεται ότι αυτή είναι η φάση που μπαίνουν στη διοργάνωση του Κυπέλλου οι ομάδες της Α1 και εκτός των ημιτελικών όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια είναι νοκ - άουτ. Οι "ερυθρόλευκοι" πάντως στάθηκαν τυχεροί αφού στο παιχνίδι με τον "Δικέφαλο" θα είναι γηπεδούχοι. Ομως αυτό δεν ήταν το μοναδικό ντέρμπι, αφού και ένας εκ των ΠΑΟΚ και Ηρακλή θα πρέπει να αποχαιρετήσει νωρίς τη διοργάνωση μιας θα κοντραριστούν μεταξύ τους στο Αλεξάνδρειο. Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η μονομαχία του Ηρακλείου με το Περιστέρι, με τους Κρητικούς να έχουν το πλεονέκτημα έδρας.

Ο Παναθηναϊκός θα ριχτεί στη μάχη του Κυπέλλου στην τρίτη φάση της διοργάνωσης τέσσερις μέρες αργότερα (5/9) οπότε θα αντιμετωπίσει τη Δάφνη.

Το φάιναλ - φορ είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στις 8 και 9 Απρίλη.

ΠΣΑΤ
Υποσχέσεις από ΕΠΑΕ

Επί τάπητος τέθηκαν, χτες, από την αντιπροσωπεία του ΠΣΑΤ και την ηγεσία της ΕΠΑΕ θέματα που αφορούν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και στην καλυτέρευση της επικοινωνίας και διευκόλυνσης των αθλητικών συντακτών. Οι δύο πλευρές, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ανέπτυξαν σχέδια εκσυγχρονισμού του ποδοσφαίρου σε όλα τα επίπεδα, όμως είναι γεγονός ότι παρόμοια σχέδια έχουν συζητηθεί στο παρελθόν, αλλά χωρίς να έχουν εφαρμοστεί. Με τη διαβεβαίωση όμως ότι το κλίμα της συνάντησης ήταν εποικοδομητικό, συμφωνήθηκαν τα εξής: 1. Βελτίωση και επέκταση των δημοσιογραφικών θεωρείων στα γήπεδα της Α' Εθνικής. 2. Υποχρεωτική παρουσία του προπονητή και του αρχηγού της ομάδας στις συνεντεύξεις Τύπου μετά τη λήξη του αγώνα 3. Στατιστική κάλυψη και διανομή στοιχείων από τους αγώνες του πρωταθλήματος της Α1 4. Υποχρεωτική δημιουργία αιθουσών Τύπου κατάλληλα εξοπλισμένων με τηλέφωνα, φαξ και κομπιούτερ.

NBA
Ο Τζάκσον στους Λέικερς

Ο προπονητής των τίτλων στο ΝΒΑ, Φιλ Τζάκσον, θα είναι εκτός απροόπτου ο νέος προπονητής των Λος Αντζελες Λέικερς. Ο τεχνικός που έγραψε ιστορία από τον πάγκο των φοβερών και τρομερών Σικάγο Μπουλς του Μάικλ Τζόρνταν και του Σκότι Πίπεν, κατακτώντας σε 9 χρόνια 6 πρωταθλήματα, αναμένεται να καθίσει, από τη νέα περίοδο, στον πάγκο των Λέικερς.

Ο Τζάκσον πέρσι με την αποχώρηση του Τζόρνταν από την ενεργό δράση και τη... διάλυση των Μπουλς, αποσύρθηκε και αυτός από το προσκήνιο. Οι Λέικερς όμως κατάφεραν να τον πείσουν, προσφέροντάς του στην κυριολεξία "χρυσό" συμβόλαιο και σήμερα αναμένεται να γίνουν και οι επίσημες ανακοινώσεις.

Το οικονομικό μέρος της συμφωνίας δεν έχει διαρρεύσει, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες του καλωδιακού καναλιού ESPN, ο Τζάκσον θα υπογράψει εξαετές συμβόλαιο αντί του ποσού των 24 εκατομμυρίων δολαρίων, περίπου 7.2 δισ. δραχμές. Δηλαδή θα έχει ετήσιες αποδοχές 1.2 δισ. δραχμές, χωρίς μάλιστα τα μπόνους...

Στην κορυφή η Βραζιλία

Μικρή άνοδο, αφού ανέβηκε μια θέση στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA, παρουσίασε η Εθνική μας ομάδα, η οποία από την 37η του προηγούμενου μήνα, βρίσκεται πλέον στην 36η θέση τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, με 570 βαθμούς.

Αντίθετα, αυτό το μήνα η Κύπρος έπεσε τρεις θέσεις και βρίσκεται πλέον στην 65η θέση της παγκόσμιας κατάταξης με 484 βαθμούς. Από τους αντιπάλους της Εθνικής μας στα προκριματικά του EURO 2000, την καλύτερη θέση έχει πάντα η Νορβηγία, η οποία ανέβηκε αυτόν το μήνα από την 12η, στην 11η θέση, με 699 βαθμούς.

Από τις υπόλοιπες αντιπάλους του Εθνικής μας ομάδας η Γεωργία έπεσε τρεις θέσεις και βρίσκεται στην 59η με 498 βαθμούς, η Λετονία, που κέρδισε την Εθνική μας στο Ολυμπιακό Στάδιο είχε σημαντική άνοδο, ανέβηκε από την 63η στην 55η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, με 504 βαθμούς, όπως και η Σλοβενία που έκανε άλμα από την 72η στην 62η θέση του κόσμου με 492 βαθμούς, και τέλος η Αλβανία παρουσίασε μικρή πτώση (δύο θέσεις) και αυτό το μήνα βρίσκεται στην 94η θέση με 397 βαθμούς.

Στην κορυφή της κατάταξης παραμένει η Βραζιλία με 817 βαθμούς, έναντι 785 της Γαλλίας, ενώ το μεγάλο άλμα έκανε η Τσεχία που ανέβηκε στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης με 753 βαθμούς, αφήνοντας στην τέταρτη θέση την Ιταλία και στην πέμπτη τη Γερμανία.

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ

Σε μια σειρά αγώνων καλούνται να ανταποκριθούν οι Ελληνες ιστιοπλόοι, Τάσος Μπουντούρης και Δημήτρης Μπούκης, αρχής γενομένης με τη συμμετοχή τους στο "ιταλικό ντιτρέτο" που ξεκινάει σήμερα στη Ρώμη και ολοκληρώνεται μεθαύριο. Στη συνέχεια, οι αθλητές μας θα ταξιδέψουν στο Κίελο, με σκοπό να πάρουν μέρος στο "Γιουρολίμπ" (23-27 Ιούνη), στο οποίο θα αγωνιστεί και ο Νίκος Κακλαμανάκης, ενώ τελευταίος σταθμός του ελληνικού πληρώματος είναι το Ελσίνκι, το οποίο θα φιλοξενήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα "ΣΤΑΡ" (1-10 Ιούλη).

ΓΚΡΑΝ ΠΡΙΝ ΣΤΙΒΟΥ - "ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΕΙΑ"
Ανεμος... ο Γκριν

Το είπε και το έκανε... Αλλωστε από ό,τι φαίνεται η Αθήνα εμπνέει τον Μορίς Γκριν. Πριν από δυο χρόνια έκανε τη μεγάλη έκπληξη και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Φέτος στα "Δ Τσικλητήρεια" ξανάκανε τον κόσμο να παραμιλάει μαζί του. Αποφάσισε την τελευταία στιγμή να μετέχει στα 100μ δηλώνοντας παράλληλα ότι εκτός της πρωτιάς θέλει να κάνει και ρεκόρ. Και τα πράγματα ήρθαν όπως τα ήθελε. Το 9.79 που πριν από λίγο καιρό φαινόταν απλησίαστο, είναι πλέον το νέο παγκόσμιο ρεκόρ στα 100μ αφού ο Αμερικανός σπρίντερ με την κούρσα του σμπαράλιασε το 9.84 του Καναδού Ντόνοβαν Μπέιλι.

Ας σημειωθεί ότι ο προηγούμενος αθλητής που κατάφερε να κατεβάσει το ρεκόρ κάτω από τα 9.80 ήταν ο Καναδός Μπεν Τζόνσον στην Ολυμπιάδα της Σεούλ, αλλά το ρεκόρ δε μέτρησε ποτέ καθώς συνελήφθη ντοπαρισμένος.

Στα σπριντ των γυναικών ήρθε και η διάκριση για τα ελληνικά χρώματα, αφού η Κατερίνα Θάνου πρώτευσε στα 100μ σημειώνοντας την τρίτη καλύτερη επίδοση φέτος με χρόνο 10.92.

Το πάθος του νέου (Τσακαλίδης) κόντρα στην εμπειρία του παλιού (Ντίβατς)

ΑΕΚ
Τρελά λεφτά για Τσίριτς

Το μέτρο δε χάθηκε μόνο εκτός συνόρων, "τ' αφεντικό τρελάθηκε" και στην ημεδαπή. Η γεωμετρικά αυξανόμενη εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου και τα τεράστια συμφέροντα που διακυβεύονται (Τσάμπιονς Λιγκ, τηλεοπτικά κλπ.), οδηγούν σε παραλογισμούς και προκλήσεις. Μετά την Ιταλία, όπου για δύο πόδια ξοδεύτηκαν περίπου 14 δισ., το φαινόμενο ,εισάγεται" και στην Ελλάδα (τηρουμένων πάντα των αναλογιών). Τυπικές λεπτομέρειες απομένουν ώστε ο Ντράγκαν Τσίριτς να συμπεριληφθεί επίσημα στο δυναμικό της ΑΕΚ. Μια μετεγγραφή που θα φτάσει περίπου το 1,7 δισ. δρχ.!!!

Οι "κιτρινόμαυροι" διοικούντες και οι ομόλογοί τους στην Μπαρτσελόνα συμφώνησαν να πωληθεί ο παίχτης στην ελληνική ομάδα έναντι περίπου 800 εκατ. δρχ. Ο διευθύνοντας σύμβουλος της ΑΕΚ, Π. Στάθης, συναντήθηκε και με τον παίχτη, αλλά η διάρκεια του συμβολαίου και οι ακριβείς αποδοχές του δεν οριστικοποιήθηκαν (μάλλον θα 'ναι 3 ή 5 χρόνια έναντι περίπου 200 εκατ. δρχ. ετησίως). Αυτό αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα. Οπως υποστηρίζουν πάντως οι "κιτρινόμαυροι", όλα αυτά αποτελούν λεπτομέρειες και η μετεγγραφή θεωρείται δεδομένη. Τέλος της ερχόμενης βδομάδας ο 25χρονος Σέρβος αναμένεται στην Αθήνα όπου θα υπογράψει το συμβόλαιό του.

ΗΡΑΚΛΗΣ
Νέο ξεκίνημα με Αναστασιάδη

"Τώρα είναι ώρα για έργα και όχι για πολλές κουβέντες". Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του Αγγέλου Αναστασιάδη που θα είναι ο νέος προπονητής του Ηρακλή για τα επόμενα τρία χρόνια. Ο πρόεδρος του Ηρακλή, κ. Θεοδωρίδης, έπλεξε το εγκώμιο του νέου τεχνικού της ομάδας και έσπευσε να προστατέψει το νέο τεχνικό της ομάδας από αυτούς που έφεραν αντίρρηση για αυτή την επιλογή.

  • Μάζεψε τα πράγματά του ο Τάκης Γιαννόπουλος και από τον Κορυδαλλό μετακομίζει στη Θεσσαλονίκη. Ο... πρώην πλέον αμυντικός της Προοδευτικής θα αγωνίζεται στο Χαριλάου, αφού τα δύο σωματεία τα βρήκαν και έτσι για τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα βρίσκεται στη συμπρωτεύουσα και θα εισπράξει 115 εκατομμύρια δρχ. Υστερα όμως από τη χαρά της ενίσχυσης της ομάδας και με τον Γιαννόπουλο, επικρατεί προβληματισμός για την... πληθώρα αμυντικών στον Αρη.
ΧΑΝΤΜΠΟΛ
"Θρίλερ" στο Κάιρο

Η Σουηδία κατέκτησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών του χάντμπολ, που διεξήχθη στην Αίγυπτο, αφού στο δραματικό τελικό επικράτησε στο Κάιρο της Ρωσίας με 25 - 24.

Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η ομάδα της Γιουγκοσλαβίας, η οποία στο "μικρό τελικό" επιβλήθηκε της Ισπανίας με 27 - 24.

Η τελική κατάταξη: 1. Σουηδία 2. Ρωσία 3. Γιουγκοσλαβία 4. Ισπανία 5. Γερμανία 6. Γαλλία 7. Αίγυπτος 8. Κούβα 9. Δανία 10. Κροατία 11. Ουγγαρία 12. Τυνησία 13. Νορβηγία 14. Νότια Κορέα 15. Αλγερία 16. Βραζιλία 17. Μαρόκο 18. ΠΓΔΜ 19. Κουβέιτ 20. Κίνα 21. Αργεντινή 22. Σαουδική Αραβία 23. Νιγηρία 24. Αυστραλία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ