ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Μάη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φράουλες, φιλιά και πεταλούδες

Τελειώνει και ο Μάης, έτσι όπως άρχισε. Δυστυχώς. Ας δούμε τι "καλά" θα μας φέρει ο Ιούνης. Υπομονή, κι ας ρίξουμε μια νωχελική ματιά, μια κυριακάτικη ματιά στις ταινίες της βδομάδας που έρχεται για να δούμε τι μας περιμένει, τηλεοπτικά τουλάχιστον. Σας αρέσουν οι πεταλούδες; Αν ναι, τότε ας τις ακολουθήσουμε. Η διακριτική και ευρηματική ταινία του Οταρ Ιοσελιάνι "Το κυνήγι της πεταλούδας",μας ξεναγεί σε έναν υπέροχο πύργο, με εξαιρετικά, πολύτιμα αντικείμενα και έπιπλα εποχής, μέσα στον οποίο ζει μια ηλικιωμένη γυναίκα με συντροφιά την αφοσιωμένη οικονόμο της. Οι κυρίες είναι ευχάριστες, καλές και γεμάτες ενέργεια. Ολη την ημέρα ακούν κλασική μουσική και παρατηρούν τα μικρά γεγονότα που συμβαίνουν στη μικρή πόλη. Οι γείτονες τις αγαπούν και τις σέβονται. Ομως, υπάρχουν και οι άλλοι, οι εκμεταλλευτές, οι κλέφτες, οι αντικέρ, τα ανίψια, οι "φίλοι" που καραδοκούν και ανυπομονούν να δουν την ηλικιωμένη κυρία να αποδημήσει, για να πάρουν την κληρονομιά. Υπάρχουν και οι Ιάπωνες επιχειρηματίες, που στη θέση του πύργου οραματίζονται μια μεγάλη επιχείρηση που θα στεγάζεται σ' ένα κτίριο - τέρας. Με τους: Ταμάρ Ταρασκαβίλ, Νόρντα Μπλανσέ. Η ταινία ήταν υποψήφια για το βραβείο ΝΙΚΑ στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας. Από την ΕΤ-3 στη 01.00 τη Δευτέρα.

Τη Δευτέρα από τη ΝΕΤ στις 22.00 "Ησυχες μέρες του Αυγούστου" του Παντελή Βούλγαρη, μουσική Μάνου Χατζιδάκι και σκηνικά - κοστούμια Αναστασίας Αρσένη. Παίζουν οι: Αλέκα Παϊζη, Θανάσης Βέγγος, Θέμις Μπαζάκα, Χρυσούλα Διαβάτη, Ειρήνη Ιγγλέση. Λίγοι άνθρωποι έχουν απομείνει στην Αθήνα και είναι μήνας Αύγουστος, καυτός, μοναχικός, τραυματικός. Ερημη μοιάζει η πρωτεύουσα, που λίγο πριν στέναζε από την πολυκοσμία, την ηχορύπανση, το μποτιλιάρισμα. Τρεις ιστορίες διαφορετικές μεταξύ τους θα παρακολουθήσουμε, που η μια ιστορία μπλέκεται μέσα στην άλλη, έτσι ακριβώς όπως διασταυρώνονται οι ήρωές τους χωρίς να ανταλλάξουν μια κουβέντα ή έστω ένα βλέμμα. Ο σκηνοθέτης εισχωρεί στις ψημένες από τη ζέστη ψυχές των ηρώων του και ανασύρει τα συναισθήματά τους. Εχουν όλοι τους ανάγκη από επικοινωνία και τρυφερότητα, από συντροφιά, από έναν Σίμωνα για να μοιραστούν το βάρος της μοναξιά τους.

Την Τρίτη στην ΕΤ-3 στις 21.00 θα παρουσιαστεί μια από τις πιο σημαντικές ταινίες του Ινγκμαρ Μπέργκμαν, αλλά και από τις πιο αξιόλογες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου της δεκαετίας του '50. Ο 70χρονος καθηγητής της Ιατρικής Εζακ Μποργκ πρέπει να πάει στο Πανεπιστήμιο της Λόιντ για να γιορτάσει τον Ιωβηλαίο του. Ενα τρομακτικό όνειρο τον κάνει να συνειδητοποιήσει ότι πλησιάζει το τέλος του. Και κάνοντας μια αναδρομή στη ζωή του, διαπιστώνει ότι ναι μεν πέτυχε επαγγελματικά, αλλά απέτυχε εντελώς στην ιδιωτική του ζωή κι αυτό λόγω του εγωισμού του. Εχασε τη γυναίκα που αγαπούσε, παντρεύτηκε μιαν άλλη που δεν τον αγάπησε, απομακρύνθηκε εντελώς από το γιο του, που και εκείνος όπως ο ίδιος αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με τη γυναίκα του και, σχεδόν, αγνοεί τα εγγόνια του. Ομως ο φόβος του θανάτου τον τυραννά και ξαφνικά γεννιέται η ελπίδα ότι μονάχα μέσα από την αγάπη θα ξορκίσει το θάνατο, το φόβο και τα γηρατειά. Η ταινία διακρίθηκε με τη Χρυσή Αρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου, απέσπασε το Βραβείο Κριτικών στο Φεστιβάλ Βενετίας, κέρδισε το "Μέγα βραβείο" και το βραβείο καλύτερης ερμηνείας στο Φεστιβάλ "Μαρ ντε Πλάτα" και κέρδισε το Οσκαρ Δανίας: Το άγαλμα του Ιψεν. Με τους Μπίμπι Αντερσεν, Ινγκριντ Τούλιν, Βίκτορ Σιέστρομ και Γκούναρ Μπιγιορνστράντ. Πρωταγωνιστεί ο Βίκτορ Σιέστρομ.

Την Τρίτη στις 23.35 από την ΕΤ-1 θα παρουσιαστεί "Ο μυστικός δείπνος" του Τομάς Γκουτιέρες Αλέα, που είναι ο σημαντικότερος σκηνοθέτης του σύγχρονου κουβανικού κινηματογράφου. Ο κινηματογραφιστής γεννήθηκε στην Αβάνα το 1928 και σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας και κινηματογράφο στην Ιταλία. Συμμετείχε ενεργά στον αγώνα ενάντια στη δικτατορία του Μπατίστα. Η ταινία του "Μυστικός Δείπνος" θα μας γυρίσει στην Κούβα του 18ου αιώνα.

Τέλος, την Πέμπτη από την ΕΤ-1 στις 23.35 θα παρουσιαστούν "Τα κλεμμένα φιλιά" του Φρανσουά Τριφό. Πρόκειται για μια αισθηματική κομεντί που άφησε εποχή. Τα "κλεμμένα φιλιά" είναι η τρίτη ταινία που αναφέρεται στην εξέλιξη της ζωής του Αντουάν Ντονανέλ. Ο ήρωας του Τριφό είναι πάντα λίγο παιδί, λίγο χαμένος στον κόσμο του, είναι ρομαντικός και ασκεί γοητεία στο αντίθετο φύλο. Εδώ, θα τον δούμε να τελειώνει τη στρατιωτική του θητεία και να επιστρέφει στην καθημερινότητά του. Η πρώτη του δουλιά ως νυχτοφύλακας δεν ευδοκιμεί. Εν συνεχεία θα γίνει... ιδιωτικός ντεντέκτιβ και θα παρακολουθεί τις ύποπτες κινήσεις της κυρίας Ταμπάρ. Μια εξαιρετική ταινία γεμάτη τρυφερότητα, απρόοπτα και χιούμορ. Με τον Ζαν Πιερ Λεό.

Θαλασσινές μνήμες

Ενδιαφέρουσα είναι η σειρά των 13 ωριαίων επεισοδίων, που αναφέρεται στη σχέση του Ελληνα με το υγρό στοιχείο. "Τα επαγγέλματα της θάλασσας",που θα προβάλλονται καθημερινά από Δευτέρα έως και την Παρασκευή από τη ΝΕΤ στις 14.00, θα μας γνωρίσουν τη ναυπηγική παράδοση, τη μνήμη και την παρουσία (ναυτικά μουσεία), θα μας πάνε στη Χίο, στο νησί της ναυτοσύνης και θα μας αναγκάσουν να κάνουμε μια κατάδυση στην ιστορία για να μάθουμε όσα θα θέλαμε να γνωρίζουμε για την υποβρύχια αρχαιολογία αλλά και για να μας αποκαλυφθούν μπροστά στα μάτια μας "τα έργα της θάλασσας"! Κάποτε, όχι πολύ παλιά, έρχονταν από όλα τα μέρη της Γης, σ' αυτόν το μικρό τόπο αλλά φημισμένο για την ξυλοναυπηγική του παράδοση, προκειμένου να παραγγείλουν ένα ιστιοφόρο. Το τρεχαντήρι, το πέραμα, τον βαρκαλά, το καραβόσκαρο, έτσι για να αναφέρουμε μερικούς τύπους ελληνικών παραδοσιακών σκαφών. Στο πέρασμα του χρόνου άλλαξαν πολλά, με αποτέλεσμα σήμερα, στο τέλος του 20ού αιώνα, να κινδυνεύει με αφανισμό η ναυπηγική τέχνη. Μια παράδοση που ήκμασε για αιώνες και που συνόδευε τους Ελληνες από τα πρώτα χρόνια της ιστορίας τους έως σήμερα. Το 1985 καταγράφτηκαν 160 μικρά ή μεγάλα ξυλοναυπηγεία στην Ελλάδα, από τα οποία τα 140 ήταν στην επαρχία. Ομως, αυτοί οι ταρσανάδες φτιάχνουν στις μέρες μας καϊκια.Καμιάς χώρας της Μεσογείου η ιστορική μοίρα δε συνδέθηκε τόσο πολύ με τη θάλασσα, όσο της Ελλάδας. Σχεδόν όπου σταθείς στον ελλαδικό χώρο, την αγναντεύεις ή διαισθάνεσαι την ύπαρξή της και νιώθεις την ανάγκη να τη δαμάσεις. Στην πλωτή αυτοκρατορία, ο ήλιος δε δύει ποτέ. Πάντα πλέει κάποιο καράβι της, όπου υπάρχει φως. Αλλωστε, οι θαλάσσιοι δρόμοι ήταν η μόνη επιλογή για τουςνησιώτικους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στην 4η και κυρίως στην 3η χιλιετία π. Χ. στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη. Σήμερα θα ανατρέξουμε στη ναυτική και τόσο σημαντική ιστορία της χώρας μας. Θ' ανοίξουμε τις πόρτες των ναυτικών μουσείων και θα ζήσουμε τα περασμένα αλλά και τα τωρινά, θαλασσινά, πάντα.

"Τα κλεμμένα φιλιά" του Φρανσουά Τριφό, την Πέμπτη από την ΕΤ 1



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ